شنبه ۲۹ دي ۱۴۰۳ - Saturday 18 January 2025

گفت‌وگوی اکبر کرمی و سعید پیوندی

iran-emrooz.net | Sun, 12.01.2025, 18:49

جست‌وجوی آزاد خوش‌بختی از خانه آغاز می‌شود

در گفت‌وگو با سعید پیوندی جامعه‌شناسی و سیاست‌مدار جمهوری‌خواه پرسیده‌ام: چرا و چه‌گونه در ایران بدن زنان به باره‌ای سیاسی دگردیسیده است؟ داستان این رنج و سرکوب بی‌پابان از کجا آغاز شده است؟ خانه و خانواده در ایران نهاد سرکوب است یا سنگر ایستاده‌گی؟ و چرا در جمهوری اسلامی ی ایران سرکوب زنان چنین ساختارمند و پی‌گیر از درون خانه‌ها پی‌گیری می‌شود؟ چرا بیش و پیش از همه‌جا این سرکوب در خانه و خانواده‌ها جا افتاده است؟ و خانواده‌ها را به زندان‌ها ی سنت؛ و پدرها و مادرها را به زندان‌بان‌ها ی سنت قدمایی دگردیسیده است؟ به سکسوالیته ی ایرانی و بنیادها ی ویران آن در خانه و خانواه ی ایران پس از انقلاب اسلامی هم پرداخته‌ایم و در پی آن بوده‌ایم که از هیولا ی کاغذی جمهوری اسلامی اعتبارزدایی و افسون‌زدایی‌کنیم. آیا فرآیند اجباری شدن حجاب اسلامی در جمهوری اسلامی بخشی از سکسوالیته ی ایرانی بود؟ و برای همین به آسانی جاافتاد؟ و از درون خانه و خانواده بر خانه ی بزرگ‌تر ما ایران چیره شد؟ و حالا که جامعه ی ایرانی دگردیسیده است، جمهوری اسلامی از ادامه ی کار خود ناتوان است؟ یا حجاب اجباری ادامه ی نورآباد (یوتوپیا) جمهوری اسلامی بود که با بالاآمدن زورآباد (دیستوپیا) جمهوری اسلامی دیگر نمی‌توانست، کار کند؟ چرا مردمان ایران تا سال‌ها این هیولا را ندیدند یا چندان جدی نگرفتند؟ و در کنار فرزندان و‌ جوانان خود ن‌ایستادند؟ فرسنگ‌ها ی بازبینی ی این دش‌واری‌ها به ویژه وقتی به بدن زنان می‌رسد، چیست؟ و چه‌گونه زنان و آزادی‌ها ی آنان به خودآگاه جمعی آمد؟ نقش خانواه در این میان چیست؟ چه بوده است؟ چه‌گونه سال‌ها و دهه‌ها در جمهوری اسلامی و سده‌ها پیش از آن، خانواده جای‌گاه مشق سرکوب بوده است؟ و همه ی آموزه‌هایی که برای ادامه سرکوب و از قلم‌انداختن زنان و جست‌وجو ی آزاد خوش‌بختی در ایران ناگزیر بوده است در خانه و خانواده آموخته می‌شد؟

پس از آشنایی ایرانیان با غرب و ارزش‌ها ی جدید نسل نخست روشن‌فکری ایران هرچند برای آموزش و‌ حتا آزادی ی زنان کوشش‌ها ی بسیار کرد؛ اما بسیاری از آن‌ها دریافتی ژرف از ارزش‌ها ی جدید، به‌ویژه آزادی نداشتند و می‌خواستند ساختار اجتماعی و ایستار زنان در خانه و خانواده هم‌چنان دست‌نخورده ادامه پیدا کند. به زبان دیگر آن‌ها مادران باسوادی‌ را می‌خواستند که هم‌چنان به ارزش‌ها ی سنتی وفادار بمانند! اما چنین چیزی ممکن نبود؛ و نیست. توسعه اجتماعی و انسانی به خودبنیادی آدمی و خواست ارزش‌ها ی جدید هم می‌رسید. یعنی آموزش، کار و زنده‌گی اجتماعی زنانی را می‌آفریند که جست‌وجوگر آزاد خوش‌بختی هستند؛ کسانی که در تعریف و کران‌بندی آزادی هم اثر و هنایش خود را می‌گذارند. زنانی که بر بدن خویش هم چیره و حاکم هستند؛ و می‌شوند. یعنی توسعه در جایی ناگزیر به آزادی و آزادسازی جامعه هم می‌رسد. آزادی آزادی داوری کردن و خطا کردن هم هست. آزادی زنان آزادی جنسی هم هست. چنین دریافتی از آزادی است که بنیادها ی خانه و خانواده و پیوندها ی اجتماعی را هم دگرگون می‌کند. و این دریافت برای سامانه ی گوارشی تنگ جامعه ی ایرانی به ویژه در ایستاری که گرفتار تب نورآباد جمهوری اسلامی شده بود، پذیرفتنی نبود؛ و شوربختانه هنوز هم برای گروهی انگار نیست. سنت استبداد از این فربود بی‌خبر نبود، و هرگاه لازم بود با دست گذاشتن روی این هراس‌ها و اضطراب‌ها، مردم را گرفتار هراس از آزادی می‌کرد و برای خود سیاهی‌لشکر می‌آفرید.

در این گفت‌وگو به پویش هیولا ی فرهنگی ی پر از هیچ جمهوری اسلامی در مدرسه‌ها، کتاب‌ها ی درسی، رسانه‌ها ی میلی و نهادها ی گوناگون حکومتی وقتی به خانه و خانواه می‌رسد، پرداخته‌ایم و سر آن داشته‌ایم که نشان دهیم چه‌گونه دختران در مدرسه‌ها شوریدند؛ زنان در خانه‌ها غریدند؛ و جان‌ها ی جوان و کاشفان فروتن شوکران در چهاراه‌ها و میدان‌ها ی شهر همانند شوالیه‌ها سوار بر اسب شجاعت و جسارت رسیدند و ایستادند تا جمهوری اسلامی برود؛ و جامعه به چرخش از گفتمان حق‌بودن به حق‌داشتن برسد. آیا چنین چرخشی در خانه و خانواده هم روی داده است؟ و‌ چنان ژرف و استوار است که برگشت‌ناپذیر شود؟ یا خانه و خانواده ی ایرانی از سر خسته‌گی، مصلحت و سیاست در برابر این بدخیمی همه‌سویه در جمهوری اسلامی ایستاده است؟ و اگر جمهوری اسلامی برود، دوباره باز خواهد گشت و ما را برای ریخت و دوره ی دیگری از سرکوب آماده خواهد کرد؟ چه باید کرد که بنیادها ی دمکراسی در خانه و خانواده بالابیاید و خواهش آزادی را در ایران نهادینه کند؟ چه باید کرد؟ و چه‌گونه باید جسارت خواست آزادی و گشاده‌دستی ی پرداخت بها ی آن را در خانه و خانواده کاشت، داشت و برداشت؟ چه‌گونه می‌توان خانه و خانواده را پویا، نوین روزآمد کرد و از آن سنگری برای جست‌وجو ی آزاد خوش‌بختی آفرید؟

در گفت‌وگوها ی دیگر از گوشه‌هایی دیگر به داستان پرآب‌وچشم زنان و رنج بی‌پایان آن‌ها خواهیم پرداخت؛ و تکاپوی آن را دارم که نشان دهم چه‌گونه از آن نورآباد این زورآباد بالا آمده است.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025