سه شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳ - Tuesday 3 December 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 05.12.2021, 23:00

دبیرکلی یک حزب سیاسی؛ توان‌یابی زنان


یوسفی اشکوری

در میان انبوه خبرهای بد، که هر وز و هر لحظه از گوشه و کنار جهان و بیشتر از وطن بلازده ما می‌رسد، در روزهای اخیر یک خبر خوب و امیدوارکننده نیز رسید. خبر این بود که خانم آذر منصوری عضو شورای مرکزی «حزب اتحاد ملت» در گنگره اخیر این حزب در تهران، به عنوان دبیرکل جدید حزب برگزیده شد.

فعلا داستان تلخ تحزب در ایران از مشروطه تا جمهوری اسلامی و درک و تحلیل میزان نقش‌شان در جهت تحقق فلسفه پیدایش تحزب در جهان و از جمله در تحکیم جامعه سیاسی و مهار قدرت و تقویت مردم سالاری را به کلی فراموش می‌کنم و از دلایل ناکامی‌ها و احیانا کامیابی‌های احزاب پرشمار این دوران نه چندان کوتاه حرفی نمی‌زنم ولی رخداد اخیر در برکشیده شدن یک زن به سمت دبیرکلی یک حزب در ایران کنونی به خودی خود مهم است و به گمانم یک «رخداد» شمرده می‌شود.

در مقام تبیین بیشتر مدعا می‌توان گفت که به تعبیر درست رضا براهنی تاریخ بشر و بیشتر تاریخ خاورمیانه و ایران «تاریخ مذکّر» است. بدان معنا که زنان، که همواره به طور تقریبی نیمی از جمعیت هر جامعه‌ای را تشکیل می‌دهند، از جهات مختلف تحت تأثیر تاریخ مردانه در تمامی سطوح آن قرار داشته و هنوز هم تا حدود زیادی دارند. همین تاریخ مذکر، موجب شده تا نیمی دیگر از جمعیت هر جامعه‌ای از توسعه فکری و توان اقتصادی و به ویژه امکان بروز ظرفیت مناسب سیاسی برای تصدی مشاغل بازمانند و در مقابل تمامی و یا اغلب این امکانات در اختیار مردان قرار بگیرد. شگفت این که بسیاری از مردان از این واقعیت تلخ نتیجه می‌گیرند که زنان ذاتا یعنی در خلقت فرودست تر از مردان‌اند و در نتیجه از آنچه «هست»، «باید»ی استوار استخراج کنند و اعلام کنند که زنان بیش از این توان و ظرفیت براید تعالی و رشد ندارند. در واقع از یک سنت پایدار تاریخی خوساخته، یک ایدئولوژی تبعیض و زن ستیز استخراج می‌کنند. در این میان مذهبی‌های مختلف و از جمله بسیاری از مفسران قرآن و فقیهان مسلمان نیز آیات قرآن و یا روایات غالبا جعلی و نامستند را منطبق با مفروضات غلط خود تفسیر کنند و در نهایت نیمی از افراد جامعه را از حقوق انسانی برابر محروم سازند.

در ایران ما هرچند از دیرباز زنان دارای منزلت خوبی به ویژه در خانواده و در سطح گسرده تری در عشیره و ده و قبیله برخوردار بوده و هستند ولی در ساختار حقوقی حاکم از بسیاری از حقوق حتی اولیه خود محروم بوده‌اند. پس از مشروطیت امید می‌رفت که این روند تصحیح شود ولی موفقیت چندانی نداشت. در دوران پهلوی‌ها هم از جهاتی موفقیت‌هایی به سود زنان به دست آمد ولی باز به هر دلیل بیشتر نمایشی بود و به بخشی خاص از زنان اختصاص داشت. در جمهوری اسلام نیز از جهاتی پسرفت پدید آمد که همه می‌دانیم.

با این همه، به گمانم در همین چهل سال اخیر، به رغم تمامی محدودیت‌های تبعیض آمیز حکومتی، جامعه ایرانی از اغلب جوامع سنتی خاورمیانه‌ای پیشرفته تر است و از جمله زنان در ایران در زمینه‌هایی هم از منزلت بالایی برخوردارند و هم در موقعیت اجتماعی والاتری قرار گرفته‌اند. البته این همه به همت خود زنان و تلاش‌ها و مبارزات شان به دست آمده است.
در چنین شرایطی، این که بانویی سیاستمدار و فعال اجتماعی و فرهنگی در جنبش موفق زنان و حتی در فعالیت‌های رسانه‌ای در جایگاه رهبری یک حزب سیاسی اصلاح طلب قرار بگیرد، بی تردید گامی مهم در جهت توان یابی زنان و ارتقای حقوق انسانی و برابری طلبانه بانوان کشور است. باید قدر دانست و لازم است در تداوم و تکرار آن مجدّانه کوشید. امیدوارم خانم منصوری در این سمت هم موفق باشد و این کامیابی هم در ارتقای خود مؤثر خواهد بود و هم در ارتقای سطح فعالیت زنان در ایران. چنین باید.

یکشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۰

منبع: کانال تلگرام نویسنده




 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024