پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ - Thursday 21 November 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Tue, 23.10.2018, 13:42

عبور روحانی از اصلاح طلبان با آينده‌ای بی‌فرجام


راضیه فراهانی در گفتگو با فاضل موسوی

فاضل موسوی در گفت‌وگو با «آرمان»مطرح کرد
طی دو سال اخیر عملکرد رئیس‌جمهوری کشورمان به طور بسیار چشمگیری تغییر کرد و می‌توان گفت از اصلاح‌طلبان هم فاصله‌ بسیار زیادی گرفت و حتی اسحاق جهانگیری، معاون اول را هم در انجام فعالیت‌ها منفعل کرد. عملکرد او طی دو سال اخیر مورد انتقادهای بسیار شدیدی از سوی دو جناح اصلاح‌طلب و اصولگرا بود که هرکدام به نوبه خود نظرات و پیشنهادهایی را مطرح می‌کردند و اما روحانی به این پیشنهادها توجه نداشت. آقای روحانی پس از انتخابات96 چرخش بسیار محسوسی به سوی اصولگرایان داشته و برخی معتقدند رئیس‌جمهوری کشورمان برای آنکه به سرنوشت سه رئیس‌جمهور قبلی دچار نشود با اصولگرایان همراه شده است و دیگر در عملکرد او اثری از منش اصلاح‌طلبی مشاهده نمی‌شود. به دنبال این موضوع روزنامه «آرمان» گفت‌وگویی با سیدفاضل موسوی، نماینده دوره هشتم مجلس داشته که در ادامه متن این گفت‌وگو را می‌خوانید.

برخی معتقدند آقای روحانی در دوره دوم ریاست‌جمهوری به طور کل تغییر عملکرد داشته است
این موضوع که افراد روی عملکرد و شخصیت آقای روحانی به مطالعه می‌پردازند یک موضوع بسیار عادی است که آقای روحانی چه می‌کند؟ مواضع آقای روحانی به هیچ وجه تغییر نکرده و این مواضع در عملکرد ایشان از همان ابتدا وجود داشت. اما در مسائل انتخاباتی یکسری موارد را مطرح کردند و قصد آقای روحانی از مطرح کردن برخی از مسائل، جذب آرا و همسو شدن با جریان قدرتمند اصلاح‌طلب بود تا بتوانند به کرسی مورد نظر خود برسد. آقای روحانی در مجلس اول تا پنجم همان آقای روحانی است که در دولت یازدهم و دوازدهم است. در حال حاضر هم آقای روحانی همان روحانی است و می‌توان گفت او یک فرد چند وجهی است که بنا به ضرورت وجهی که نظریاتش در انتخابات به نظرات اصلاح‌طلبان نزدیک‌تر بود و این وجه خود را در انتخابات نشان داد. اصلی‌ترین موضع‌گیری‌های آقای روحانی همان موضع‌گیری‌هایی است که از مجلس اول تا پنجم در رفتارهایش مشاهده می‌شد. تغییر رفتار و دیدگاهش بعد از مجلس پنجم باعث شد تا نتواند موفق به کسب رأی در مجلس حتی در تهران شود. این مسائل وجود داشت تا به انتخابات 92 نزدیک شدیم. نظرات درباره کاندیداهای ریاست جمهوری بسیار با یکدیگر تفاوت داشت از جمله آنکه جریان بسیار گسترده‌ای از اصلاح‌طلبان حاضر به حمایت از آقای روحانی نبودند، اما به جهت مصلحت‌اندیشی برای کل کشور سعی در حمایت جدی از آقای روحانی کردند. بنابراین او از این فرصت به دست آمده به بهترین شکل ممکن استفاده کرد.

نظر شما بر این است که موضع آقای روحانی تغییر نکرده است؟
رفتار آقای روحانی را نباید گفت تغییر کرده است، چراکه او از اندیشه و اطلاعات خوبی برخوردار است. اما باید توجه کرد که سیستم آقای روحانی متصل به جریان اصولگرا و از نوع اصولگرای ریشه‌ای است. به آن معنا که تا چند سال پیش او عضو جامعه روحانیت مبارز بوده و بر باور رفتار و منش آنها احترام گذاشته و جزوی از آن نگرش بوده است.

چرا برخی معتقدند که نظر آقای روحانی به نظر اصلاح‌طلبان نزدیک‌تر است؟
روحانی به جهت آنکه چند جمله همسو با جریانات اصلاحات سخن گفت و این‌گونه سخن گفتن او به جهت کسب رأی بوده است تا همگی گمان ببرند که روحانی اصلاح‌طلب است، اما باید گفت این باور، باور غلطی است. آقای روحانی تغییر نکرده است و کسانی می‌گویند که تغییر کرده که فقط به ادبیات اصلاح‌طلبانه در سخنرانی‌هایش توجه دارند. روحانی یک اصولگرای افراطی نیست بلکه اصولگرای معتدل است. این موضوع صحیح است که رئیس‌جمهوری کشورمان معمم است، اما او به نوعی یک نگاه لیبرالی دارد و به راحتی وارد بحث و گفت‌وگو می‌شود. منتها نه با افرادی که قصد تخریب او را دارند. روحانی با افرادی که در جهت قدرت قرار دارند به صحبت می‌پردازد. جریان اصلاح‌طلبی برای روحانی بیشتر یک دستمایه بوده تا به کرسی مورد نظر خود برسد. روحانی را باید همین گونه که هست دید و پذیرفت. در زمان انتخابات 92 مقام مسئولی به او گفته بود که نهایت ۵۰۰-۶۰۰ رأی بیشتر ندارد تا چه اندازه می‌توان کمک کرد تا رأی بیاورد؟ اما باید به این موضوع هم توجه کرد با دست به دست دادن یکسری مسائل یک فرصت استثنایی برای شخص آقای روحانی به وجود آمد تا با تکیه به یک حلقه بسیار محدود 7-8 نفره به کرسی مورد نظر خود تکیه زند تا بتواند باورها و اعتقاداتش را در کشور عرضه کند که شاهد این اعتقادات در کشور هستیم. هیچ جریان اصلاح‌طلبی به اندازه سرسوزن در تصمیمات ایشان دخیل نبوده و نیست. آقای روحانی اجازه نمی‌دهد چیزی بر رفتار و اندیشه و برنامه‌ریزی‌اش تاثیر بگذارد.

یکی از انتقادات به عملکرد آقای روحانی آن است که چرا آقای جهانگیری را در دولت منفعل کرده است؟
آقای روحانی در دوره اول هم به آقای جهانگیری میدان زیادی برای حرکت ندادند. بارها طی صحبت‌هایی که با دوستان مطرح شده است به آقای روحانی اعلام کردیم که تیم اقتصادی‌اش بسیار ضعیف بوده و اگر این تیم امروز نتواند نتیجه بخش باشد بعدها تاثیرش دیده خواهد شد. در آن روزها آقای روحانی جلوی فعالیت آقای جهانگیری را نگرفت. آقای جهانگیری به عنوان یار همراه و فداکار برای ریاست آقای روحانی فعالیت کرد اما دریغ!

اخیرا به ویژه در یک سال گذشته انتقادات به آقای روحانی آنگونه بوده که به سمت اصولگرایان چرخش محسوسی داشته‌اند. این چرخش چطور بوده است؟
آقای روحانی به دنبال آن است تا درگیر مسائل اجرایی نشود و بستر را برای مراحل بعد فراهم کند، چرا که امروز تصمیم‌گیر اصلی در دولت آقای روحانی آقای واعظی و نوبخت است و خود آقای روحانی تصمیم‌گیر نیست.

چینش اخیر وزرای آقای روحانی را چطور دیدید؟
در چیدمانی که آقای روحانی به مجلس معرفی کردند نظرات خاص آقای نوبخت و واعظی دیده می‌شود. آقای روحانی بجز آقای شریعتمداری که رئیس ستادشان در انتخابات بود، شناخت خاصی از افراد دیگر ندارد؛ زیرا در فعالیت‌های این چنینی نبوده و دیگران این موضوعات را به نام آقای روحانی هدایت می‌کردند. با توجه به رفتار آقای روحانی نسبت به آقای جهانگیری باید گفت که سعی می‌کنند تا شخصی را داشته باشند که به آقای جهانگیری میدان ندهد که مبادا زمینه‌ای برای افراد اصلاح‌طلب در حوزه قدرت اجرایی فراهم شود. آقای روحانی با کنار نگه داشتن آقای جهانگیری رضایت جریان مقابل را در دست دارد.

با روندی که آقای روحانی پیش گرفته‌اند آینده‌شان را چطور می‌بینید؟
آقای روحانی با این روند در آینده سپهر سیاسی کشور هیچ نقشی نخواهد داشت.




 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024