iran-emrooz.net | Mon, 22.08.2011, 2:34
«تلاش ایران برای مبادله دو زندانی با آمریکاست»
دویچهوله
دوشنبه ۳۱ مرداد ۱۳۹۰
رادیو آلمان: دو آمریکایی متهم به جاسوسی در ایران، به ۸ سال حبس محکوم شدند. دکتر منصور فرهنگ، نخستین نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل میگوید این حکم قضایی و قانونی نیست و به خواست ایران برای مبادله زندانیان اشاره میکند.
دکتر منصور فرهنگ، نخستین نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل و استاد دانشگاه مقیم آمریکاست. دکتر فرهنگ در گفتگو با دویچهوله به تحلیل پرونده دو کوهنورد جوان آمریکایی زندانی در ایران پرداخته است.
دویچهوله: دادستانی تهران حکم ۸ سال زندان برای دو شهروند آمریکایی را تایید کرد. واکنش این خبر در رسانهها و محافل سیاسی آمریکا چطور بود؟
منصور فرهنگ: چون امروز روز تعطیلی آخر هفته بود، هنوز صحبتهای زیادی راجع به این خبر نشده است. ولی تعجب همگان را برانگیخته است که بر چه مبنایی این دو نفر در آنجا محکوم شدهاند. نکتهی مهمی را که در رابطه با محکومیت این دو جوان آمریکایی باید ذکر کرد، این است که برخورد با متهمین مانند بقیهی برخوردهای رژیم جمهوری اسلامی با متهمین سیاسی و عقیدتی، ارتباطی به قضاوت و قانون ندارد.
محکومیت آنها بهوسیلهی عناصر و گروههایی انجام شده که معرف دستگاه امنیتی رژیم ولایت فقیهاند. بهطور کلی، این فهمی است که در جامعهی آمریکا از دستگاه قضایی ایران وجود دارد.
بنابراین، این یک تصمیم قضایی نیست که بخواهند بگویند بر چه مبنایی گرفته شده است. برای اینکه اگر دلیل و مدرک محکمه پسندی برای محکومیت این دو جوان در ایران وجود داشت، دادگاه میتوانست علنی باشد و خبرنگاران مستقل ایرانی و خارجی به این دادگاه دعوت بشوند که شاهد جریان دادگاه باشند و دلایل و مدارک را ببیند.
در چنین شرایطی، قضاوت این دادگاه میتوانست اعتبار داشته باشد. ولی دادگاه مخفی بوده، حتی وکیل این دو نفر هم از تصمیم دادگاه بیاطلاع بوده و کوچکترین دسترسی یا اطلاعی راجع به دلیل محکومیت آنها نداشته است.
چندی پیش به نقل از وزیر خارجهی ایران آمده بود که احتمال بخشش این دو آمریکایی وجود دارد. در پی آن، وزیر اطلاعات ایران این احتمال را مطرح کرد که میشود این دو نفر را با زندانیان ایرانی در آمریکا معاوضه کرد.
این درخواست، ماجرای کلوتید ریس، شهروند فرانسوی را در خاطر زنده میکند که دو سال پیش در ایران دستگیر و به جرم جاسوسی محاکمه شد اما پس از مدتی به فرانسه برگشت و چند روز بعد از آن علی وکیلیراد در فرانسه از زندان آزاد شد و به ایران برگشت. احتمال تکرار چنین ماجرای چقدر است؟
این پروسه از همان ابتدای دستگیری این سه نفر، در ایران آغاز شد. در بهمن ماه ۱۳۸۸، احمدینژاد خیلی صریح متذکر شد که این شهروندان آمریکایی میتوانند با شهروندان ایرانی زندانی در آمریکا مبادله بشوند. حتی آقای صالحی، وزیر خارجهی ایران در مورد اظهار خوشبینیای که برای آزادی این زندانیان در ایران کرد، متذکر شد که کانالهای مختلف در حال پیگیری این موضوع هستند که شهروندان ایرانی زندانی در ایالات متحدهی آمریکا هم آزاد بشوند.
تردیدی نیست که رژیم ایران به این سه زندانی از روز اول به عنوان ابزاری برای پیشبرد مقاصد سیاسی خودش نگاه کرده است. در حال حاضر هم گفتهاند ۲۰ روز وقت هست که رأی دادگاه مورد فرجام قرار بگیرد. به این ترتیب، باز در این ۲۰ روز میخواهند از طریق کانالهایی که دارند، همانطور که خود آقای صالحی میگوید کانالهای مختلف، مسئله را پیگیری کنند. یعنی کشورهایی مانند ترکیه، اردن و یا گروهها و کشورهای دیگری باشند که بخواهند چنین مبادلهای را انجام بدهند.
ولی چنین مبادلهای امکانپذیر نیست. برای اینکه این دو ایرانی به جرم قاچاق اسلحه در امریکا و در دادگاه و در حضور وکیل مدافعشان محکوم شدهاند، که یکی از آنها در کالیفرنیا و دیگری در فلوریدا، دورهی زندان خود را میگذرانند. بسیار بسیار بعید است که رییس جمهور آمریکا بیاید مثلاً به دلایل امنیتی، تقاضای آزادی این زندانیها را بکند. من نمیدانم که آیا رییس جمهور آمریکا اصلاً چنین حقی را ندارد یا نه! چون این دو نفر در دادگاههای آمریکا محکوم شدهاند.
من فکر نمیکنم در آمریکا کسی این توانایی و قدرت حقوقی را داشته باشد که بخواهد این زندانیها را برای مبادله با دو نفری که در ایران در عمل به گروگان گرفته شدهاند، مبادله کند. ولی تردیدی نیست که این انگیزهی ایران از روز اول بوده است.
اتفاقاً این سئوال بعدی من بود که آیا جمهوری اسلامی ایران فرد خاصی را در آمریکا در نظر دارد که طلب آزادی او را کند؟ که شما اشاره کردید احتمالاً این دو قاچاقچی اسلحه مورد نظر ایران هستند.
صددرصد! بله این دو نفر… یکی از آنها مشغول خرید وسایل ارتباطیای بوده که جزو تحریمها قرار میگرفته و میخواسته این وسایل ارتباطی را از آمریکا بخرد و به دوبی بفرستد که از دوبی به ایران منتقل بشود. دیگری هم در لسآنجلس بوده که قصد خرید قطعات یدکی هلیکوپتر و قطعاتی مربوط به تسلیحات را داشته که باز آنها هم شامل تحریمهای آمریکا میشده. بعد هر دو نفر گرفتار شدهاند و هردو در دادگاهی علنی و با حضور وکیل محاکمه و محکوم شدهاند.
همانطور که شما نیز اشاره کردید، از قرار معلوم، خیلی سخت بهنظر میرسد که آمریکا با آزادی این دو نفر موافقت کند. فکر میکنید گام بعدی آمریکا برای آزادی دو شهروندش که در ایران به هشت سال زندان محکوم شدهاند، چه میتواند باشد؟
آمریکا کار اساسیای نمیتواند انجام بدهد، جز ادامهی فشار به ایران، و استفاده از ظلمی که ایران در حق این جوانان میکند. خیلی جالب است که وقتی به گذشتهی این سه جوان نگاه میکنیم، آنها جزو بچههای مدافع صلح بودهاند و از خانوادههای بسیار مترقی طرفدار صلح میآیند که منتقد سیاست خارجی امریکا بودهاند.
نامهای که چندی پیش به ایران نوشته شد را شخصیتهای منتقد سیاست خارجی آمریکا، مانند نوام چامسکی و غیره امضا کرده بودند.
خانوادههای این سه نفر، افراد شناخته شدهای هستند و اصلاً متهم کردن آنها به جاسوسی، واقعاً بیمارگونه است. چون وقتی فردی بخواهد وارد کشوری بشود و جاسوسی کند، باید وسایل و امکاناتی داشته باشد. هیچکدام از اینها را به کسی نشان دادهاند!
آمریکا با تاکید بر این موضوع که ایران دارد از این مسئله استفادهی ابزاری میکند، تلاش میکند کشورهای اروپایی و حتی دیگران را متقاعد کند که در وارد کردن فشار سیاسی و اقتصادی به ایران و در تحریمهای اقتصادی و مالی علیه ایران شرکت کنند.
یعنی این مسئله فقط و فقط میتواند به نفع دستراستیهایی در آمریکا تمام بشود که میخواهند به تقابل با ایران ادامه بدهند، حتی اگر این تقابل به جنگ کشیده شود و درست به ضرر عناصر و گروههایی تمام میشود که میخواهند ایران و آمریکا با هم مذاکره کنند و مشکلات طرفین را از طریق مسالمتآمیز حل کنند.
دکتر فرهنگ میخواستم در انتها به ماجرایی که برای رکسانا صابری پیش آمد، اشاره کنم. خانم صابری به جرم جاسوسی در ایران محاکمه و محکوم شد. منتها بعد مقامات جمهوری اسلامی گفتند که این دختر مورد رأفت و بخشش اسلامی قرار گرفته و سرانجام خانم صابری را آزاد کردند.
چقدر احتمال میدهید که این اتفاق برای این دو شهروند آمریکایی هم بیفتد. مثلاً به مناسبتی مثل عید فطر یا مناسبت دیگری، این دو جوان آزاد بشوند؟
به این معنا که عید فطر باشد و اینها بخواهند مسالمتشان را نشان بدهند، چنین چیزی در ایران وجود ندارد. اما اگر کشورهایی که با ایران روابط نزدیک و مهم دارند، یعنی کشورهایی مانند چین، روسیه، برزیل، ترکیه و یا حتی کره و ژاپن که روابط تجاریشان با ایران به دلیل تحریمهای وسیع علیه ایران، خیلی مهم است، به ایران فشار بیاورند که ما نمیتوانیم در برابر خواست آمریکا سکوت کنیم و این دو جوان بیگناهند، فشار این کشورها میتواند رژیم ایران وادار کند که راهی برای پایان این ماجرا پیدا کند.
در چنین حالتی، بهترین راهی که از نظر خودشان وجود دارد، این است که این دو جوان ظاهراً مورد رأفت، عطوفت و گذشت رهبر قرار بگیرند. این امر امکانپذیر است. ولی نه به دلیل اینکه در آنجا رأفت، عطوفت و انسانیتی وجود دارد، بلکه به این دلیل که کشورهایی که روابط تجاری و اقتصادیشان با ایران مهم است، فشارهای جدیتری به ایران وارد کنند.
شبنم نوریان
تحریریه: شیرین جزایری