سه شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳ -
Tuesday 3 December 2024
|
ايران امروز |
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
در خیابانهای بیش از ۵۰ شهر بزرگ و کوچک کشور شاهد شعلهور شدن خوشههای خشمی هستیم که سابقهاش بیش از مشکل افزایش قیمت بنزین است. مشکل همه حکومتهایی که شکاف خود با مردم را پیوسته عمیقتر کردهاند. حرفهای خفته مردم ندیدن و صدای دلسوزان منتقد خفه کردن محصولی بهتر از این نخواهد داشت. بیاعتمادی مردم به حکومت به جایی رسیده که بخش بزرگی از مردم اصولا همه اقدامات و اصلاحات اقتصادی دولت یا حکومت را نادرست و از سنخ دروغ قلمداد میکنند. این درحالیست که به گفته اکثر کارشناسان اقتصادی مستقل چه در داخل و چه در خارج کشور افزایش قیمت بنزین در اساس کار نادرستی نیست و سرانجام روزی دولت، هر دولتی، باید اراده و شهامت انجام آن را داشته باشد. شهامتی که دولت احمدینژاد تاحدودی از خود نشان داد، هرچند در آن هنگام آن اقدام درست با تصیماتی نادرست دیگری همراه شد.
بویژه در دو روز گذشته که موج جدید اعتراضات مردمی در ایران درجریان است با سونامی تحلیلهای غیرکارشناسانه هم در شبکههای اجتماعی و هم در برخی شبکههای فارسیزبان خارج کشور روبرو هستیم. باید به کارشناسان اقتصادی و محیط زیستی بیشتر میدان و فرصت داد تا در کنار شور و شیرینی مبارزه از عقلانیت گاه تلخ و گریزناپذیر اقتصادی و الگوی درست مصرف نیز سخن گفته شود. علیرغم اینکه مردم حق اعتراض دارند و باید به مشکلات هممیهنان سختی کشیده، دردمند و معترض نهایت احترام را گذاشت، سه پیآمد مهم و مثبت در مورد افزایش قیمت بنزین و دیگر حاملهای انرژی شایان توجه است:
۱. لااقل عمده کارشناسان اقتصادی مستقل ایرانی یا بینالمللی اذعان دارند که علیرغم نقش تورمی افزایش قیمت بنزین این اقدام در نهایت به سود سالمسازی اقتصاد ایران و عدالت اقتصادی به نفع اقشار کم درآمد کشور است. البته اگر همانطور که دولت وعده داده همه درآمدهای حاصل از افزایش قیمت بنزین به صورت یارانه به اقشار کم درآمد پرداخت شود.
۲. جلوی قاچاق روزانه حجم بزرگی از ثروت ملی مردم ایران به کشورهای همسایه که در آنها قیمت بنزین و دیگر حاملهای انرژی بسیار بیشتر از ایران است، گرفته میشود. میگویند کار به جایی رسیده که در کنار تانکرهای ریز و درشت قاچاق سوخت که همیشه در حال رفت و آمدند، خطوط لوله انتقال سوخت قاچاقی در برخی نواحی مرزی وجود دارد.
۳. به نفع محیط زیست است و با کاهش مصرف بنزین تهران و دیگر کلان شهرهای ایران میتوانند تا اندازهای از زیر بار سنگین هوای آلوده بیرون بیایند، نفسی بکشند و فرهنگ استفاده از وسایل نقلیه عمومی در کشور رشد کند. فراموش نکنیم که حتی با افزایش ۳۰۰ درصدی، هنوز هم قیمت بنزین در ایران از کشورهای همسایه و از قیمت جهانی بسیار کمتر است.
اما این سوال برای بسیاری مطرح شده است که چرا حکومت چنین ریسکی کرده و در شرایطی که از امریکای لاتین تا خاورمیانه و هنگ کنک صدای اعترض مردم بلند است، متفقالقول تصمیم به افزایش قیمت بنزین گرفتهاند؟ ناشیگری یا اجبار مالی همراه با نوعی محاسبه؟
ما از آنچه در جلسه سران قوا و در جریان صحبتهای آنان با آیتالله خامنهای گذشته است بیخبریم، اما یک احتمال میتواند این باشد که با پیشبینی واکنش و اعتراضات مردمی اتفاقا محاسبه کردهاند حال که اعتراضات از شیلی، لبنان و عراق تا هنگ کنک در جریان است، به این اقدام ناخوشایند از نظر مردم دست زنند. اگر اعتراضات و سرکوب فقط در ایران جریان داشت چه بسا انگشت اعتراض جامعه بینالمللی و افکار عمومی به سرکوب اعتراضات بیشتر به سوی ایران نشانه میرفت و نظام جمهوری اسلامی بیشتر زیر فشار قرار میگرفت. اکنون اما که چوب سرکوب از شیلی تا هنگ کنگ بالا و پایین میرود، راحتتر میتوان موتورسواران باتوم بدست را برای سرکوب اعتراضات به میدان فرستاد. نوعی همنوایی روزانه ارکستر چوبها از خیابانهای سانتیاگو و بغداد و هنگ کنگ گرفته تا خیابانهای تهران، شهریار، مریوان، بهبهان و سیرجان.
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024
|