يكشنبه ۲ دي ۱۴۰۳ -
Sunday 22 December 2024
|
ايران امروز |
نگاهی به نمایش پومپئو در تهرانجلس: پشتیبانی از صدای ایرانیان
رضا گوهرزاد- ۲۳ جولای ۲۰۱۸
در فرهنگ دینباوران در ایران، هنگامی که از مداوای بیماری ناامید و درمانده میشوند به امامزادهای دخیل میبندند تا شاید بیمار شفا یابد، حال شماری از ایرانیان برای رهایی از سرطانی به نام جمهوری اسلامی، به ترامپ دخیل بستهاند تا شاید فرجی شود و این بار راه نجات را در کیسه او بیابند.
اشتباه اوباما نسبت به جنبش سبز و پشتیبانی نکردن از ایرانیان، این باور را پدید آورد که اگر او کمک کرده بود، حکومت جمهوری اسلامی سقوط میکرد. لیکن کسی نگفت چه کمکی، حمله نظامی، تشدید تحریمها یا...
در سال ۲۰۱۶ دانالد ترامپ آمد، هم فرمان ممنوعیت ورود ایرانیان را به آمریکا صادر کرد و هم این که در ماه می ۲۰۱۸ از برجام بیرون آمد و مایک پومپئو نیز شروط ۱۲ مادهای خود را مطرح کرد و پس از آن نمایشهای چند پردهای کاخ سفید که بیشتر دستپخت جان بولتون بود به اجرا در آمد.
پرده نخست در واشنگتن با حضور نمایندگان اقلیتهای قومی به اجرا درآمد که افزون بر نمایندگان احزاب و گروههای قومی، شماری از ژنرالهای باز نشسته نیز سخن گفتند که شتاب نکنید آقای ترامپ راهی سنگاپور است تا با با رهبر کره شمالی گفتگو کند و بعد از او، نوبت شماست.
پرده دوم نمایش را بخشی از سلطنتطلبان با نام کنگره ملی ایرانیان در یکی از اتاقهای کنگره با حضور شماری از نمایندگان کنگره به اجرا درآوردند و به نگارش قانون اساسی آینده پرداختند که امید آینده ما هستیم، جوانیم و اندیشه نو داریم.
پرده سوم نمایش را که با شکوهتر هم بود سازمان مجاهدین خلق در پاریس برگزار کرد، هم شمار بالای ۳۰۰۰ نفرش بر آن دو پرده پیشین که ۱۰۰ شرکت کننده هم نداشت، میچربید و هم شیوه اجراییش. از جولیانی (وکیل ترامپ ) تا بیل ریچاردسون دموکرات و شماری از سیاستمداران پیشین اروپایی در آنجا حضور داشتند و رییسشان مریم رجوی هم، یک سر و گردن بالاتر از بازیگران دو پرده نخست بود و جان بولتون هم گوشه چشمی به این گروه داشت. تازه تلاش جمهوری اسلامی برای انفجار همایش نیز، این اجرا را در خبرهای روز رسانههای دنیا قرار داد و دستگیری کاردار دوم سفارت جمهوری اسلامی در این رابطه، نور بیشتری را بر این پرده افکند.
پرده چهارم را لوسآنجلسیها به سبک خودشان و با پرداخت هزینه خرید بلیت و البته شماری هم دعوت شده از سوی وزارت خارجه (برای صرف شام با مایک پمپئو و رایزنی برای آینده) در ۲۲ جولای در کتابخانه رونالد ریگان به اجرا درآوردند. هنوز این معمای سربه مهر برای ما باقی مانده که چه کسی لیست دعوتیهای وزارت خارجه را سامان داده که در آن مخالفان دانالد ترامپ را نمیدیدی. ترکیب فرهنگی و طبقهبندی اقتصادی حاضران، نشان از سلطنتطلبان و یهودیان مرفه داشت.
در این دیدار مایک پومپئو سخنان خود را با مقدمهای آغاز کرد که چندان تازه نبود لیکن موجب تشویق حاضران شد. اشاره به ثروت کلان و چنگ انداختن لاریجانی رییس قوه قضاییه به اموال ملت و ریاکار خواندن او و سپس اشاره ۱۰۰ میلیارد دلار خامنهای و سران سپاه و تصاحب معادن از سوی آیتالله ناصر مکارم شیرازی هیجان شگفتی را به تالار داد و ناگهان بانویی با فریاد بانگ برآورد که دولت شما کودکان را از خانوادهها جدا میکند، تماشاگران نمایش نیز به سبک هواداران ترامپ فریاد برآوردند USA. USA. USA و ماموران زن را از تالار بیرون بردند و مایک پومپئو نیز خطاب به آن زن گفت آیا در کشور شما این آزادی اعتراض وجود دارد؟ و در ادامه سخنانش به کمک جمهوری اسلامی به تروریستهای حزب اله لبنان و رزیم بشار اسد از پول نفت ایران سخن گفت که کف زدنهای مردم را به همراه داشت.
تماشاگران منتظر بودند که او به سرنگونی و جایگزینی حکومت با یک حکومت نزدیک به تماشگران سخن بگوید که او از احتمال و شانس گفتگو با ایران در صورتی که حاکمان ایران رفتار و اخلاقشان را مانند رهبر کره شمالی اصلاح کند، سخن گفت و ناگهان سکوت نا امیدکنندهای را بر تالار نشاند و او که گویا حس کرده بود حرف نابه جایی زده، سخن را به مسیری دیگر برد و برگی دیگر از نمایش را خواند که گویا بولتون آن را برای جولیانی نوشته بوده تا در پاریس برای مجاهدین بخواند و حال پمپئو برای لوسآنجلسیها میخواند:
«پرزیدنت ترامپ برنامهریزی میکند تا شرایطی فراهم نماید که انقلابی موفق از سوی مردم ایران علیه جمهوری اسلامی شکل بگیرد... زمانهایی وجود دارد که رویدادهای پیشبینی نشدهای رخ میدهد و انقلاب ما یکی آز آنها خواهد بود... ما از لحظه مناسب با خبر نیستیم و نمیدانیم چه روزی خواهد بود اما میدانیم که دنیا وظیفه دارد کارهایی انجام دهد تا هنگامی که زمان درست و لحظه مناسب فرا رسید بتواند از فرصتها بهره بگیرد تا به تحقق برسد... »
با خود میاندیشیدم شاید او در رویای یک فتوشاپ سیاسی است، آشوب بازیگران قومی نمایش نخست، چوانی و هیحان بازیگران نمایش دوم، رزمندگی مجاهدین نمایش سوم و مقبولیت و شکوه سلطنتطلبان و ثروت لوسآنجلسیهای نمایش چهارم بتواند انقلاب از نوع ترامپ را سامان دهد... در همین زمان بود که بلندگو اعلام کرد که گروه میهمانان ویژه (دعوت شدگان) برای صرف شام خصوصی با مایک پمپئو وزیر خارجه و همراهانش به سوی در غربی بروند و خریداران بلیت هم برای صرف شام عمومی به تالار پایین بروند، خبرنگار جوانی که در کنارم بود پرسید ما باید کجا شام بخوریم، پاسخ دادم مک دانالد، نه دانالد ترامپ!
سخنرانی عنوان حمایت از صدای ایرانیان داشت، نمیدانم منظورشان کدام ایرانیان است، مگر نه اینکه ترامپ ورود ایرانیان را به آمریکا ممنوع کرده است.
■ یک نگاه دقیق و موشکافانه. از جناب رضا گوهرزاد گزارشی جز این اگر می خواندم جای تعجب داشت. مختصر و مفید و هوشمندانه.
تقی مختار
■ درود. در شگفتم با این همه دلسوز و حامی خارجی، چطور روزگار ما مردم، سال به سال دریغ از پارسال می شود. آنچه آشکار است رنج و درد و کوه مشکلات هست که بروی دوش مردم سنگینی میکند ...
زرتشت
■ گزارش بسيار واقع بينانه و بي طرف تهيه شده است و نظر قريب به اتفاق ايرانيان آمريكايي پيشرو. و تحصيلكرده مقيم لوس آنجلس در آن مستتر است .
فریداصبا
■ پانزده ماه پیش، برای همسرم که مقیم ایران هست، اقدام کردم، حتی مصاحبه در سفارت آمریکا را در ابوظبی انجام دادیم، ولی با فرمان رئیس جمهور ترامپ، هنوز دور از هم زندگی میکنیم. آیا ترامپ واقعا در فکر مردم ایران است؟ آیا ترامپ میتواند مرز بین حکومت ایران و مردم ایران را به روشنی ترسیم کند؟ چرا وی، این مرز را مخدوش میکند؟ سودی در آن نهفته است؟
از سوی دیگر، روی سخنم با ایرانیان مقیم آمریکاست: ترامپ رئیس جمهور آمریکاست و امور کشوری خود را دنبال میکند، ولی رئیس جمهورِ ایران نیست. (هدف من دفاع از حکومت جمهورس اسلامی نیست)
بیژن
■ جناب گوهر زاد عزیز , ممنون از تحلیل, تعابیر و تمثیل های دقیق شما . به نظر میرسد که بخش بزرگی از جامعه مدنی و طبقه متوسط در ایران بدنبال پاسخ گو کردن نهاد های غیر پاسخگو و گسترش مدیریت کارشناسی و جای گزینی افراد کاردان و درستکار به جای خودی های رانت خوار حکومت هستند.
اگر ایرانیان بتوانند، در این مرحله، دستگاه قضا، شورای نگهبان و صدا و سیما را دستکم در حد نهاد رئیس جمهوری انتخابی و نقد پذیر کنند راه برای تغییرات فراتر از اینها گشوده خواهد شد. فراموش نکنیم که رسیدن به دموکراسی یک فرایند است و همکاری گسترده و منظم مردم شرط لازم است.
ایکاش هموطنانی که به سناتور های امریکا توصیه میکنند که روی مردم ایران حساب کنند خودشان چنین میکردند و به جای دخیل بستن به این امامزاده، برای گشودن راه های حرکت دموکراتیک مردم ایران تلاش میکردند. فساد، قانون شکنی، عدم رعایت حقوق بشر، زیر پا گذاشتن قواعد معاملات بانکی بین المللی و نا سازگاری با کشورهای منطقه حاصل ساختار غیر دموکراتیک و ایدئولوژی رادیکال برامده از انقلاب و جنگ هستند.
به جای دوازده خواسته, کا فیست دولت آقای ترامپ از آقای خامنه ای فقط یک چیز بخواهد و آن اینکه تا زمانیکه او خواسته های بر حق و قانونی مردم ایران را پاسخگو نباشد و نهادهای انتصابی و خود سر او قدرت را در دست داشته باشند, فشارها ی امریکا بر نهادهای حکومتی ادامه خواهند داشت.
چنین خواستی از پشتیبانی گسترده مردم ایران, حتی بخشهایی از حکومت ایران و همچنین کشورهای اروپایی برخوردار خواهد بود. از این راه ایرانیان خارج از کشور، امریکا و همین دولت آقای ترامپ میتوانند کمک بسیار ارزنده ای به گسترش دموکراسی و امنیت سرمایه در ایران، بازگشت همه جانبه ایران به اقتصاد جهانی و بهبود امنیت در منطقه بکنند.
پرویز همایون
■ درود بر جناب گوهرزاد گفتارنامه ای بسیار زیبا، گویا و پاسخگویانه از یک دموکرات ایرانی و ایراندوست.
بهرام خراسانی
دوم امرداد ۱۳۹۷
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024
|