پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ - Thursday 21 November 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 30.03.2018, 16:46

نظر به مطالبات مردم، ‌به‌جای نگاه به بالا


عیسی سحرخیز

به نظر می‌رسد در دو هفته‌ای که «اپوزیسیون داخلی مسالمت‌جو»ی داخل در خواب خوش سیاسی بوده و هست و تعطیلات بلند نوروز ٩٧ را می‌گذراند یا در حال سپری کردن روزهای پایانی آن است، دنیا بیدار بوده و در آن سوی مرزها، به ویژه آمریکا و در کاخ سفید خواب‌های طلایی برای مردم ایران دیده و در حال تدارک برنامه‌های خاصی با شعار «براندازی جمهوری اسلامی» در چهلمین سال حکومت یا در سال ٩٧ است.

مهره چینی‌های اخیر شخص دونالد ترامپ در کادر شورای امنیت ملی آمریکا و وزارتخانه‌های خارجه، دفاع و ... گفت‌وگوهای فشرده کادر جدید با طرف‌های اروپایی در مورد آینده برجام می‌تواند تنها بخش ظاهری عملی ساختن این شعار باشد. در ظاهر در بخش پنهان این سیاست نیز ارتباط نزدیک و تنگاتنگ با «اپوزیسیون برانداز مقیم خارج» در دستور کار قرار گرفته و قول و قرارهای مالی، اجرایی و تبلیغاتی لازم گذاشته شده است.

یک مرور کوتاه بر توئیت‌ها، نوشته‌ها، کلیپ‌ها، مصاحبه‌ها و ... این جریان جنگ‌طلب و طالب خونریزی و انقلاب می‌تواند بخشی از آن چه را که پشت پرده در حال شکل گیری است نشان دهد.

به‌نظر می‌رسد رویدادهای خونین دی ماه ٩٦ که بخشی از مردم یک صد شهر ایران را به دلیل نارضایتی‌های گسترده، ژرف و گوناگون درگیر خود کرد و تا حد زیادی اصلاح‌طلبان و حتی تحول‌خواهان مسالمت‌جو را به حاشیه برد و شعار براندازی را پر رنگ ساخت، جایگاه مهمی در دستور کار قرار گرفتن مجدد سیاست  «تغییر رژیم» به جای «اصلاح رفتار رژیم ایران» داشته که همواره در این خصوص بین اکثر کشورهای اروپایی و ژاپن با آمریکا اختلاف نظر وجود داشته است. اما اکنون نمی‌توان با قاطعیت گفت که در سال ٩٧ نیز- با تحول در شرایط داخلی جمهوری اسلامی و تغییر مسائل خارجی - در کماکان بر همان پاشنه‌ی پیشین خواهد چرخید!

پیش از این تذکر داده شد که در شرایط کنونی، اگر تغییر ساختار، رفتار و گفتار اساسی در خارج از حاکمیت اقتدارگرا و تمامیت‌خواه جمهوری اسلامی شکل نگیرد و «اپوزیسیون مسالمت‌جوی داخلی» تنها دنبال به گفت‌وگوی ملی به حاصل بسنده نکند و کاری بنیانی انجام ندهد، در مواقع بحرانی و سر بزنگاه‌های تاریخی دیگر  از دست جریان اصلاح‌طلبی گذشته و اصلاح‌طلبان شناخته شده‌ی کنونی مورد وثوق اکثریت مردم ایران کار چندانی برخواهد آمد!

شاید به این دلیل است که این روزها ولوله‌ای در طیف‌هایی از جریان‌های مختلف «برانداز خشونت‌طلب مقیم خارج» در افتاده است  تا اقدام‌هایی انجام دهند و با رفت‌وآمدهای گسترده به کاخ سفید و ارتباط با کادر جدید دولت ترامپ در صدد برآیند که از این نمد کلاهی بزرگ برای خود بسازند و کلاه بزرگتری سر ملت ایران بگذارند.

از جمله، طیفی از این جریان می‌خواهند این موضوع را حسابی جا بیندازند که جان بولتون پروژه براندازی جمهوری اسلامی را با شدت دنبال می‌کند و بر خلاف تصور عموم، مشاور امنیت ملی جدید رئیس جمهور آمریکا تمام تخم مرغ‌هایش را تنها در سبد «سازمان مجاهدین خلق» که پیش از این در برنامه‌ها و گردهمایی آن‌ها شرکت می‌کرده و پول کلان هم می‌گرفته نگذاشته است و آن‌ها را تنها «اپوزیسیون برانداز» نمی‌شناسد. بلکه ، حاضر است با تمام طیف‌هایی که «سیاست براندازی علیه نظام حاکم بر ایران» را دنبال می‌کنند، بدون استثنا همکاری کند و در این جریان از تسلیحات اسرائیلی و پول اعراب - در شرایط ندارم کاری سران جمهوری اسلامی - برای راه انداختن جنک و اقدام به سرنگونی بهره بگیرد!

در جریان چاره اندیشی‌های همه‌جانبه و ضرورت شکل دادن جریانی توانا و اثرگذار برای پاسخگویی به این تحولات است که بحث «ضرورت گذار از اصلاح‌طلبی به تحول‌خواهی» هر چه بیشتر معنا پیدا می‌کند و در دل خود ضرورت تغییرهای گسترده و فراگیر در  «هدف»، «رویکرد»، «شعار»، «پرچم»، «راهبرد و راهکارهای مبتنی بر آن» و... شکل می‌گیرد.

جا دارد که نکته‌ای را که ماه پیش، در اوایل اسفند ٩٦، پیش از تحولات اخیر، به ویژه در کادر و سیاست‌های کاخ سفید روی داده بود، تکرار کنم. ضرورت یک اقدام گسترده، منسجم و فراگیر در میان «اپوزیسیون مسالمت‌جوی ایران»، در شرایطی که تمام پیش‌بینی‌های انجام شده از بروز بحران‌های وسیع اقتصادی، اجتماعی و... در سال ١٣٩٧ - در وضعیت دست بسته بودن دولت حسن روحانی - حکایت می‌کند.

آن نکته این است که در سالی که اکنون در روزهای آغازین آن هستیم اگر اصلاح‌طلبان و حتی تحول‌خواهان نتوانند در این پیچ تاریخی و سرنوشت‌ساز جهش لازم را در خود و جامعه ایجاد و به جای «نگاه به بالا و حاکمیت» به «درخواست‌ها و مطالبات جامعه و مردم» نظر نداشته باشند، هرچه بیشتر و سریع‌تر از چشم ملت خواهند افتاد و به صورتی فزون‌تر در انزوا قرار خواهند گرفت و راه ورود، نفوذ و اقدام «اپوزیسیون برانداز خشونت طلب و وابسته به خارج» را باز خواهند کرد.



نظر شما درباره این مقاله:









 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024