جمعه ۵ بهمن ۱۴۰۳ - Friday 24 January 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 20.06.2005, 5:00


عیسی سحرخیز

دوشنبه ٣٠ خرداد ١٣٨٤

تلاش ما برای تحمیل برگزاری انتخابات آزاد اگرچه در انتها به بار ننشست و شاهد رای سازی‌های گسترده توسط ستاد ضد اصلاحات بودیم؛ اما در پی تحقق " جبهه دموکراسی و حقوق بشر" ، جبهه دیگری در حال گشودن است که نامی جز " جبهه ضد فاشیسم " بر آن نهاد.
مخدوش بودن نتایج انتخابات به گونه‌ای است که سطح اعتراض‌های گسترده نامزدهای انتخاباتی به آقای‌ هاشمی رفسنجانی که خود به دور دوم راه یافته نیز رسیده است. ایشان نیز اکنون در بیانیه جدید ورود به انتخابات به زبان مخصوص خود اعتراف کرده‌اند که در آرای مردم دست برده شده است. چنانچه رسم مالوف ایشان است در این بیانیه نیز حاضر نشده‌اند به ظلم رفته به نامزد اصلاح طلبان پیشرو، دکتر مصطفی معین اشاره‌ای هم داشته باشند، اما به هر حال نامزد دیگر، آقای مهدی کروبی را مورد تفقد قرار داده‌اند بدون آنکه بگویند در صورت حذف ایشان چگونه انتخابات در مرحله دوم می‌تواند مشروعیت داشته باشد.
آنچه ایشان گفته‌اند و راهی را که برگزیده‌اند را من در سبد انتقادهای بسیار گسترده‌ام خواهم ریخت و روزی به آن‌ها خواهم پرداخت، اما خطر "فاشیسم و حکومت نظامیان تحت رهبری ولایت مطلقه فقیه" به گونه‌ایست که راهی چز این ندارم که با چشمانی گریانی و فریادی به بغض‌آلوده از همه بخواهم که این بار به فردی که فرسنگ‌ها از خواسته‌ها و آرمان‌هایم دور است و در دوران مختلف انقلاب بارها حق را زیر پا گذارده و جبهه وسیعی از حق طلبان را مورد ظلم و ستم قرار داده ، رای دهند.
این خطر به گونه‌ایست که ضرورتی به بیان آن نیست و مسلما دیگران و از جمله روزنامه‌نگاران و روشنفکران در بیانیه‌های خود از زوایای گوناگون به تشریح و تبیین آن خواهند پرداخت.
اما تصور من اینست که باید رای خود را مشروط کنم و آن را به آینده سیاسی آقای‌ هاشمی ، چه در موضع رئیس جمهور آینده و چه در جایگاه نایب رئیس خبرگان رهبری، پیوند و گره بزنم. این شرط البته به گونه‌ای نیست که اگر پذیرفته نشود و یا مورد توجه قرار نگیرد بر رای روز جمعه من و تشویق دیگران به شرکت گسترده در دور دوم اثری داشته باشد. ما چاره‌ای جز شرکت کردن و رای منقی دادن به رقیب ‌هاشمی رفسنجانی نداریم زیرا نمی‌خواهیم در داخل اندک روزنه‌های تنفس نبر بسته شود و در خارج آبرو و حیثیت و اعتبار ایرانی مضحکه دیگران گردد.
اکنون با ورود آقایان ‌هاشمی رفسنجانی و مهدی کروبی و بخش وسیعی از اعضای تراز اول جامعه روحانیت مبارز و مجمع روحانیون مبارز به جمع منتقدان رهبری و نهادهای انتصابی تحت امر ایشان و شکل گیری عملی جبهه ضد فاشیزم و اشارات مستقیم و غیرمستقیمی که به نقش گسترده اعضای بیت آیت‌الله خامنه‌ای (بخوانید شخص رهبر) در دخالت و خدشه دار کردن انتخابات دوره نهم ریاست جمهوری می‌رود، این سوال اساسی پیش روی روحانیون معظم خبرگان رهبری و به ویژه شخص آقای ‌هاشمی رفسنجانی نایب رئیس آن قرار می‌گیرد که بگویند آیا از نظر آنان کماکان آیت الله خامنه‌ای واجد شرایط رهبری از جمله عدالت و مدیر و مدبری است؟ آیا آخرین حلقه از عملکرد ایشان و نهادهای تحت اختیار و فرمان در روند انتخابات به گونه‌ای نیست که ضرورت تشکیل جلسه فوق العاده را سبب گردد؟
تاکنون چه افراد و گروه‌هایی که بر ضرورت تغییر ساختار حقیقی و چه آنان که بر اصلاح نظام و تغییر ساختار حقوقی قدرت و یا هر دو تاکید داشتند، حرف و نکته اصلی اشان جایگاه چنین مقام غیر انتخابی بود؛ هرچند که آن گاه که ما به قانون اساسی رای مثبت دادیم تصور و گمانمان این بود که ملت به صورت غیرمستفیم می‌تواند رهبر را نیز هرگاه از جایگاه اصلی خود به ویژه "عدالت" دور افتد تغییر دهد.
اکنون آقای‌ هاشمی رفسنجانی و دیگر روحانیون معظم نیز به آنچه اکثریت مردم مدت‌هاست رسیده‌اند بیشتر واقف شده‌اند و با توجه به فرایند برگزاری انتخابات ریاست باید وظیفه قانونی خویش را انجام دهند. این یک وظیفه ملی و اسلامی است و من قصد ندارم رای روز جمعه خود را مشروط به آن کنم و در آن روز درهر شرایطی به فاشیسم و نماینده آن رای منفی خواهم داد.
شرط رای من یک آزمون سخت اما عملی برای آقای ‌هاشمی رفسنجانی در چارچوب ظرفیت‌های قانون اساسی است - چه در جایگاه رئیس جمهور آینده و چه در جایگاه نایب رییس مجلس خبرگان رهبری. ایشان باید ثابت کند که می‌تواند نه تنها یک رئیس جمهور مقتدر باشد بلکه قادر است خبرگان رهبری را به سمت اتخاذ یک تصمیم سرنوشت ساز هدایت کند. شکست در این آزمون مسلما کفه نقد اصلاح طلبان به ایشان را باز سنگین‌تر خواهد ساخت و اگر چنین سخنانی که در چارچوب ظرفیت‌های قانونی نظام است پیامدی برای من و دیگر هم نظرها و هم رای‌هایم داشته باشد و آقای ‌هاشمی باز چون گذشته سکوت کند و در برابر نقض صریح قانون اساسی ساکت بنشیند این نکته را هرچه بیشتر ثابت خواهد کرد که رای ما به فاشیسم رای به ایشان نبوده هرچند در جهت منافع آقای‌ هاشمی شکل گرفته است.
ما ، اصلاح طلبان پیگیر و پیشرو با رای منفی خود به احمدی نژاد، به وظیفه ملی و تاریخی خویش عمل می‌کنیم تا ببنیم آقای ‌هاشمی رفسنجانی چه خواهد کرد.



نظر شما درباره این مقاله:









 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025