پنجشنبه ۱۳ دي ۱۴۰۳ - Thursday 2 January 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 12.06.2009, 15:00


دکتر محمد برقعی


یکی از نگرانی‌های مردم امکان تقلب در انتخابات است و اینکه دولت آقای احمدی نژاد با در دست داشتن وزارت کشور و چراغ سبز شورای نگهبان و مقامات برتر نتیجه انتخابات را به نادرست به نفع خود تمام کند، پشتوانه‌ی این نگرانی هم تجربه‌ی تاریخی ما و عملکرد همین دولت در انتخابات دوره نهم است. در خصوص این بدگمانی دو مورد مطرح وجود دارد. یکی چند میلیون شناسنامه افراد مرده که گفته می‌شود در دست وزارت کشور است و در انتخابات دوره نهم هم از این شیوه استفاده شد. دیگری افزایش حدود چهارده هزار صندوق سیار است که بالاخره شورای نگهبان این خواسته دولت را پذیرفت. صندوق‌هایی که نظارت بر آنها توسط اپوزیسیون و رقیبان ممکن نیست.

بر این دو باید افزود که تمام مقامات و مسئولان امور انتخابات در دولت یکسره تعویض شده و دولت یاران خود را بر سر کار گذاشته است، بعد هم می‌گویند اگر ایرادی دارید بروید به شورای نگهبان و مقامات قضایی ـ که در دست خودشان است ـ شکایت کنید که معلوم است که آنکه البته به جایی نرسد فریاد است.

اما با همه این شرایط من بر آنم خطر این تقلب چنان بالا است که امکان آن بسیار کم است زیرا:

۱ـ شرایط داخلی

الف: تجربه انتخابات دوره نهم چنان حریفان را هشیار کرده است که با تمام نیرو در مقابل آن ایستاده‌اند از تشکیل انجمن‌های نظارت و نام نویسی وسیع از داوطلبان مردمی برای نظارت بر صندوق‌ها که بعید می‌رسد حتی در مورد صندوق سیار هم بگذارند آب خوش از گلوی دولت پایین برود.

ب: رقیبان به قول معروف خودی هستند و در راس بسیاری از مقامات چون شورای تشخیص مصلحت و مجلس خبرگان نشسته‌اند و حامیان اینان در تمام ارگانهای دولتی مشغول به کار هستند.

ج: جناح بندی‌های سیاسی چنان عمیق و فراگیر شده‌اند که حتی سازمانهایی که سالها در اختیار کامل رهبری بوده نیز شامل این دسته بندی شده است؛ از مجمع روحانیت مبارز که چند تن از مهره‌های اصلی آن چون آقای ناطق نوری در کنار آقای رفسنجانی مورد اهانت آقای احمدی نژاد قرار گرفته اند، انجمن وعاظ، ستاد ائمه جماعت و ائمه جمعه و جامعه بازاریان به توافقی در مورد حمایت از آقای احمدی نژاد نرسیدند و اعلام موضع نکردند. چند تن از مراجع قم چون آیت الله صافی با صدور اعلامیه ادعای آقای احمدی نژاد را در مورد جانبداریشان تکذیب کردند و همین موارد سبب شد که آقای موسوی در مناظره اش به آقای احمدی نژاد گفت که شما مراجع و حوزه را هم از خود ناراضی کرده اید. آقای حسن روحانی مسئول مذاکرات فن آوری هسته‌ای و یار نزدیک آقای خامنه ای، علیه آقای احمدی نژاد وارد گود شده است.

کوتاه کلام آنکه نه تنها در بخش‌های حکومتی و مدرن جامعه نسبت به تقلب حساس‌اند و در حد وسیعی برای نظارت بر انتخابات بسیج شده‌اند بلکه نهادهای مذهبی و سنتی نیز خواستار سلامت این انتخابات هستند و یارگیری‌ها شبیه انتخابات دوره نهم نیست و امکان تقلب وسیع و در پس پرده بسیار کم است.

۲ـ روابط جهانی و منطقه‌ای

این فرض مطرح است که ممکن است آقای احمدی نژاد با حمایتی که از رهبریت دارد بدون ملاحظه هیچ یک از این امور و بیم از هیچ آبروریزی با کمال گستاخی تقلب کند مشابه همان اتفاقی که در زمان ژنرال مشرف در پاکستان پیش آمد یا در زیمبابوه موگابه کرد. بگذریم از کشورهایی چون مصر و سوریه و غیره که اصلا کل انتخابات جعلی است.

اما چنین تقلب آشکاری نمی‌تواند صورت بگیرد مگر آنکه مهر تایید رهبری را در پای آن داشته باشد و به هر حال جامعه و جهان آن را به پای رهبریت می‌گذارند. بنابراین چنین تقلبی نه مشروعیت برنده شدن آقای احمدی نژاد که مشروعیت مقام رهبری را نیز در کشور و جهان از بین می‌برد و به نظر من این خطری نیست که آقای خامنه‌ای حاضر به انجام آن باشد.

پنهان نیست که آمریکا خواستار گفت و گو با ایران است تا از همکاری آن در سرکوب دشمن‌های مشترک یعنی طالبان و القاعده در افغانستان و پاکستان و همچنین برقراری ثبات و امنیت در عراق بهره گیرد، ولی به هر حال سیاست کلی آمریکا حمایت از اسرائیل است و اسرائیل دشمن حماس و حزب الله است و این همه را وابسته به ایران می‌داند و دستیابی ایران به فن آوری هسته‌ای را اصلا نمی‌تواند تحمل کند، لذا با توجه به نفوذ حامیان اسرائیل در آمریکا سیاست دولت آمریکا بر فاصله داشتن با ایران حتی در صورت داشتن رابطه با آن است.

مهمتر از آن آمریکا و اروپا اسلام سیاسی را خطری بس بزرگ می‌دانند و ایران را آفریننده و سرچشمه آن می‌دانند و تمام تلاش آنان در مهار آن و حتی خشکاندن این سرچشمه است، لذا بدون کارشکنی‌های اسرائیل هم رابطه دولت‌های غربی با دولت ایران هرگز نمی‌تواند صمیمانه و دوستانه شود مگر آنکه حکومت ایران تغییر هویت دهد و از اسلام سیاسی دست بردارد که یعنی به خودکشی سیاسی دست بزند.

بنابر این سیاست آمریکا در مورد ایران ضمن مذاکره، منزوی کردن آن در منطقه و مهار هر چه بیشتر آن است و سفر آقای اوباما نیز به خوبی این مسئله را نشان داد. وی نخست به دیدار پادشاه عربستان سعودی رفت و با او مشورت کرد بعد هم به قاهره رفت و از آنجا جهان اسلام را مورد خطاب قرار داد.

با توجه به این شرایط دولت جمهوری اسلامی شدیدا احساس خطر می‌کند و می‌داند که به قول معروف قرار است با پنبه سر او را ببرند و بال و پر او را بچینند و اگر غرب در این کار موفق شود نارضایتی‌های داخلی بنیان حکومت دینی را از جای می‌کند و از آن میان نهادی که بیش از همه در معرض خطر خواهد بود نهاد ولایت فقیه است.

اما حربه‌ای که جمهوری اسلامی در منطقه دارد و در مقابل مسلمانان و مردم جهان و ایرانیان آن را از دولتهای رقیبش در منطقه متمایز می‌کند پایگاه مردمی آن است. به هر حال انتخابات در ایران هر چقدر محدودیت داشته باشد مردم واقعا در آن شرکت می‌کنند؛ همان برگه‌ی تبلیغاتی که اسرائیل سالهاست روی او بازی میکند و حس مشروعیت خود را مدیون آن می‌داند. حال اگر با تقلب وسیع و آشکار، انتخابات بی اعتبار شود همان گونه که گفته شد این تقلب نه به آسانی و بدون مقاومت جدی ممکن می‌شود و نه اسرار آن را به دلیل خودی بودن رقیبان می‌تواند پنهان نگه داشت، لذا به نظر نمی‌رسد آقای خامنه‌ای حاضر به قبول خطری چنان بزرگ برای مشروعیت خود و نهاد رهبری باشد.

کلام آخر آنکه نه تنها بخش وسیعی از مردم و نیروهای عرفی و مذهبیون حکومتی آقای احمدی نژاد را خطری برای مملکت می‌دانند، بلکه روحانیت سنتی که پایگاه اصلی این حکومت هستند هم بسیاری برآنند که آقای احمدی نژاد و یارانش در دل با آنها نیستند و حتی اگر فرصتی بیابند دست آنان را از قدرت کوتاه می‌کنند، لذا به هر قیمتی حاضر به سکوت و چشم پوشی از تقلب‌ها نخواهند شد، حتی اگر بدانند که رهبریت دل بر گزینش این مجموعه دارد.



نظر شما درباره این مقاله:









 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025