چهارشنبه ۱۷ بهمن ۱۴۰۳ -
Wednesday 5 February 2025
|
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، روز سهشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، پیشنهاد کرد که آمریکا کنترل نوار غزه را به دست گرفته و پس از جابجایی ساکنان فلسطینی، این منطقه را بازسازی کند. او اظهار داشت که ایالات متحده میتواند غزه را به «ریویرای خاورمیانه» تبدیل کند.
این پیشنهاد رئیس جمهوری آمریکا بازتابهای گستردهای در پی داشته است.
واکنش کشورهای عربی
این پیشنهاد با مخالفت سریع متحدان و مخالفان آمریکا مواجه شد. عربستان سعودی با صدور بیانیهای تأکید کرد که موضع ثابت و قاطع این کشور «حمایت از ایجاد یک دولت مستقل فلسطینی» است و هرگونه تلاش برای جابجایی فلسطینیان را رد میکند.
گروه حماس که با حملات تروریستی ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به اسرائیل و کشتار دستکم ۱۲۰۰ نفر و گروگانگیری بیش از ۲۵۰ نفر عامل آغاز جنگ اخیر در غزه بود نیز در بیانیهای اعلام کرد: «ما اظهارات ترامپ را که در آن گفته است ساکنان نوار غزه چارهای جز ترک آن ندارند، رد میکنیم و آن را نسخهای برای ایجاد هرج و مرج و تنش در منطقه میدانیم.»
واکنشها در اسرائیل
پس از دیدار بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، با دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، چندین وزیر دولت اسرائیل در شبکه اجتماعی ایکس از این نشست استقبال کرده و حمایت خود را از اظهارات ترامپ درباره «تسلط بر غزه» و «جابجایی جمعیت فلسطینی» اعلام کردند.
میری رگب، وزیر حملونقل اسرائیل، با ابراز رضایت از این دیدار نوشت: «این همان چیزی است که وقتی دو رهبر شجاع با هم ملاقات میکنند، رخ میدهد.»
الی کوهن، وزیر انرژی، این دیدار را «صبحی تاریخی برای دولت اسرائیل، خاورمیانه و جهان» توصیف کرد.
امیر اوحانا، رئیس کنست (پارلمان اسرائیل)، گفت: «این آغاز روزی جدید است.»
وزیر فرهنگ و ورزش اسرائیل نیز با اشتیاق از این نشست استقبال کرد و نوشت: «ما یک نخستوزیر عالی و یک رئیسجمهور فوقالعاده آمریکایی داریم! خدا را شکر برای این معجزهای که برای مردم اسرائیل رقم زد.»
بتصلائل اسموتریچ، وزیر دارایی، با اشاره به شعار انتخاباتی ترامپ گفت: «با هم، ما جهان را دوباره بزرگ و قدرتمند خواهیم کرد.»
بنی گانتس، رهبر حزب اپوزیسیون وحدت ملی اسرائیل نیز از اظهارات دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، درباره نوار غزه استقبال کرده و آن را «اثباتی دیگر بر اتحاد عمیق بین ایالات متحده و اسرائیل» دانست.
گانتس در بیانیهای اظهار داشت: «رئیسجمهور ترامپ بار دیگر نشان داد که یک دوست واقعی برای اسرائیل است و همچنان در کنار آن خواهد ایستاد و از مسائلی که برای تقویت امنیت اسرائیل مهم هستند، حمایت خواهد کرد.»
واکنشهای داخلی آمریکا
مایک جانسون، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، از اظهارات ترامپ به عنوان اقدامی جسورانه در جهت دستیابی به صلح پایدار در غزه تمجید کرد و ابراز امیدواری کرد که این اقدام ثبات و امنیت مورد نیاز را به منطقه بیاورد.
مارکو روبیو، وزیر خارجه دولت آمریکا نیز با انتشار متن کوتاهی در شبکه اجتماعی ایکس از ایده رئیس جمهوری آمریکا حمایت کرد.
استیو ویتکاف، نماینده ویژه ایالات متحده در امور خاورمیانه نیز در مصاحبهای با شبکه «فاکس نیوز» تاکید کرد که فلسطینیان برای داشتن زندگی بهتر، لزوماً نباید به سرزمینی که در آن ساکن هستند وابسته باشند.
او با حمایت از ایده دونالد ترامپ برای جابجایی ساکنان فلسطینی از نوار غزه، گفت: «صلح در منطقه به معنای زندگی بهتر برای فلسطینیان است. یک زندگی بهتر، لزوماً به فضایی که امروز در آن حضور دارید، بستگی ندارد.»
ویتکاف افزود: «زندگی بهتر به معنای فرصتهای بیشتر، شرایط مالی بهتر و آرزوهای بزرگتر برای شما و خانوادهتان است. این اتفاق زمانی نمیافتد که شما در نوار غزه یک چادر برپا کنید و در محاصره ۳۰ هزار سلاح و مهمات باشید که در هر لحظه ممکن است منفجر شوند.»
او در ادامه اظهار داشت که «رئیسجمهور ترامپ میگوید: بیایید این شرایط را برای مردم فلسطین بهتر کنیم، به آنها امید بیشتری بدهیم و اجازه دهیم خودشان انتخاب کنند. و من فکر میکنم که او درست میگوید.»
در همین زمینه اما سناتور لیندسی گراهام، از متحدان دونالد ترامپ، با ابراز تردید درباره عملی بودن این پیشنهاد، اظهار داشت: «این ایده که همه فلسطینیان منطقه را ترک کنند و به جای دیگری بروند، چندان عملی به نظر نمیرسد.»
پیشنهاد ترامپ برای تصاحب نوار غزه و جابجایی ساکنان آن با واکنشهای متفاوتی در سطح بینالمللی و داخلی مواجه شده است. در حالی که برخی آن را «گامی جسورانه برای صلح» میدانند، بسیاری دیگر آن را «غیرعملی» و «تهدیدی برای ثبات منطقه» تلقی میکنند.
صدای آمریکا
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025
|