پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ -
Thursday 21 November 2024
|
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشهای محرمانهای که روز سهشنبه برای کشورهای عضو ارسال کرده است، اعلام کرد ایران پیشنهاد داده است که ذخایر اورانیوم غنیشده خود را با ۶۰ درصد خلوص را افزایش ندهد.
با این حال، دیپلماتها میگویند این پیشنهاد مشروط به این است که قدرتهای غربی از تلاش برای تصویب قطعنامه علیه ایران در نشست هفته جاری شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی به دلیل عدم همکاری با آژانس خودداری کنند.
در یکی از دو گزارش سه ماهه محرمانه آژانس که رویترز به آن دسترسی داشته است، آمده است که در سفر رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران در هفته گذشته، «امکان عدم افزایش بیشتر ذخایر اورانیوم غنیشده ایران تا ۶۰ درصد U-235 مورد بحث قرار گرفت».
در این گزارش همچنین آمده است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأیید کرده است که ایران «اقدامات مقدماتی اجرایی» را آغاز کرده است.
یک دیپلمات ارشد گفت که پیشنهاد ایران محدود کردن ذخیره اورانیوم غنیشده تا ۶۰ درصد به حدود ۱۸۵ کیلوگرم یا همان مقدار دو روز پیش بوده است. طبق معیار آژانس بینالمللی انرژی اتمی، این مقدار در اصل برای ساخت چهار سلاح هستهای کافی است. ایران ساخت سلاح هستهای را تکذیب میکند.
در این گزارش آمده است که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران تا ۶۰ درصد از زمان گزارش قبلی تا ۲۶ اکتبر ۱۷.۶ کیلوگرم افزایش یافته و به ۱۸۲.۳ کیلوگرم رسیده است.
در گزارش دوم آمده است که ایران همچنین موافقت کرده است که اجازه دهد چهار «بازرس باتجربه» دیگر در ایران کار کنند، زیرا ایران سال گذشته اکثر بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی را که متخصص غنیسازی بودند، اخراج کرد. آژانس این اقدام را «ضربه بسیار جدی» به توانایی خود برای انجام صحیح وظایف خود در ایران خواند.
اگرچه دیپلمات ارشد گفت که آنها میتوانند متخصصان غنیسازی باشند، اما دیپلماتها گفتند که نمیتوانند همان متخصصانی باشند که ممنوع شده بودند.
این گزارشها به دلیل سفر گروسی به ایران به تأخیر افتاد، جایی که او امیدوار بود رئیس جمهور جدید ایران، مسعود پزشکیان را متقاعد کند تا به بنبست با آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر سر مسائل دیرینه مانند آثار اورانیوم غیرقابل توضیح در سایتهای اعلام نشده و گسترش نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی به مناطق بیشتر پایان دهد.
دیپلماتها گفتند که پیشنویس قطعنامهای که توسط بریتانیا، فرانسه، آلمان و ایالات متحده حمایت میشود و ایران را به دلیل همکاری ضعیف با آژانس بینالمللی انرژی اتمی محکوم میکند، همچنین به آژانس بینالمللی انرژی اتمی وظیفه میدهد تا «گزارشی جامع» درباره فعالیتهای هستهای ایران صادر کند.
هدف این است که ایران را تحت فشار قرار دهند تا برای توافق بر سر محدودیتهای جدید بر فعالیتهای هستهای خود، به میز مذاکره بازگردد، زیرا توافق سال ۲۰۱۵ با محدودیتهای گسترده از هم پاشیده است. اگرچه بیشتر مفاد آن نقض شده است، اما «روز خاتمه» این توافق که رسماً محدودیتها را لغو میکند، اکتبر سال آینده است.
این آخرین نشست سه ماهه هیئت قبل از روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا در ژانویه است.
ترامپ در سال ۲۰۱۸ آمریکا را از توافق هستهای خارج کرد که باعث از هم پاشیدن آن شد. مشخص نیست که آیا او از مذاکره با ایران حمایت خواهد کرد یا خیر، زیرا او متعهد شده است که دوباره رویکردی خصمانهتر اتخاذ کند و واشنگتن را حتی بیشتر با اسرائیل، دشمن اصلی ایران، همسو کند که با این توافق مخالف بود.
خبرگزاری رویترز / فرانسوا مورفی
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024
|