يكشنبه ۵ اسفند ۱۴۰۳ - Sunday 23 February 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 22.02.2025, 16:25

دولت آینده آلمان از ائتلاف کدام احزاب شکل خواهد گرفت؟

انتخابات پارلمانی آلمان روز یکشنبه در حالی برگزار می‌شود که این کشور پس از آن ممکن است وارد دوره‌ای چندماهه از بلاتکلیفی سیاسی بر سر تشکیل دولت ائتلافی آینده شود.

نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که حزب دموکرات مسیحی به رهبری فریدریش مرتس احتمالا بیشترین میزان آراء را کسب خواهد کرد. با این حال این حزب به احتمال زیاد به تنهایی نمی‌تواند دولت ائتلافی آینده را تشکیل دهد.

شرایط سیاسی با توجه به اینکه حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» احتمالا پس از حزب دموکرات مسیحی در جایگاه دوم قرار خواهد گرفت پیچیده‌تر نیز خواهد شد. هیچ کدام از احزاب سیاسی حاضر در عرصه رقابت انتخاباتی حاضر به ائتلاف با «آلترناتیو برای آلمان» نخواهند بود.

در این گزارش سناریوهای احتمالی ترکیب دولت ائتلافی آینده آلمان بررسی شده‌اند.

ائتلاف بزرگ
یکی از محتمل‌ترین سناریوها تشکیل دولت ائتلافی از اتحاد بین احزاب دموکرات مسیحی (راست میانه) و سوسیال دموکرات (چپ میانه) است. فریدریش مرتس به دلیل اینکه حزبش آرای بیشتری کسب کرده است احتمالا به عنوان صدراعظم معرفی خواهد شد.

این دو حزب از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون چهار بار با یکدیگر ائتلاف کرده‌اند و دولت را تشکیل داده‌اند. آخرین بار این اتفاق در دوران صدراعظمی آنگلا مرکل روی داد.

با این حال فریدریش مرتس از آنگلا مرکل مواضعی سختگیرانه‌تر در قبال موضوع مهاجرت و اقتصاد اتخاذ کرده است. در همین راستا ممکن است تشکیل دولت ائتلافی با سوسیال دموکرات‌ها پیچیده شود.

حزب دموکرات مسیحی به دنبال کاهش مالیات‌ها است اما حزب سوسیال دموکرات از افزایش مالیات ثروتمندان دفاع می‌کند. دو طرف همچنین ممکن است نتوانند بر سر اصلاح یا عدم اصلاح سقف بدهی‌ها دولتی به توافق برسند.

ائتلاف مرتس با سبزها
یکی دیگر از گزینه‌های ائتلافی برای فریدریش مرتس می‌تواند ائتلاف با سبزها باشد که هم‌اکنون هم در دولت ائتلافی اولاف شولتس حضور دارند. این احتمال وجود دارد که این دو حزب حتی با ائتلاف با یکدیگر نیز نتوانند اکثریت را در بوندستاگ (پارلمان آلمان) کسب کنند.

احزاب دموکرات مسیحی و سبزها هرچند بر سر موضوعات سیاست خارجی نظراتی مشابه دارند اما در عرصه سیاست داخلی اختلاف نظرهای زیادی دارند.

یکی از اصلی‌ترین موضوعات مورد اختلاف بین این دو حزب موضوع مهاجرت خواهد بود. هنگامی که فریدریش مرتس ماه گذشته با کمک آرای حزب «آلترناتیو برای آلمان» توانست قطعنامه‌ای در مورد مهاجرت را به تصویب برساند سبزها از جدی‌ترین منتقدان او بودند.

حزب دموکرات مسیحی در سه ایالت آلمان هم‌اکنون به کمک ائتلاف با سبزها در قدرت به سر می‌برد اما این دو حزب سابقه همکاری با یکدیگر در سطح فدرال را ندارند.

ائتلاف بزرگ+سبزها
دولت کنونی آلمان تنها دولت این کشور پس از جنگ جهانی دوم است که از سه حزب تشکیل شده است. فریدریش مرتس نیز ممکن است پس از انتخابات روز یکشنبه مجبور شود دولتی متشکل از سه جریان سیاسی را رهبری کند.

احتمال این سناریو در صورتی که احزاب کوچک‌تر مانند دموکرات آزاد (لیبرال‌ها) و دی لینکه (چپ) بتوانند وارد پارلمان شود افزایش خواهد یافت. احزب سیاسی برای حضور در پارلمان آینده آلمان باید دستکم ۵ درصد آراء را به دست آورند.

ائتلاف دموکرات مسیحی، سوسیال دموکرات و لیبرال‌ها
تشکیل این ائتلاف نیز منوط به حضور احزاب کوچک‌تر در پارلمان آینده است. این در حالی است که احتمال همکاری سوسیال دموکرات‌ها با لیبرال‌ها چندان زیاد نیست زیرا دلیل فروپاشی ائتلاف دولت کنونی اولاف شولتس، صدراعظم آلمان اختلاف نظر او با کریستیان لیندلر رهبر حزب دموکرات آزاد بود.

دو طرف به طور خاص در مورد سیاست‌های مالی و سقف بدهی‌های دولت اختلاف نظر دارند.

دولت اقلیت
در برخی از ایالت‌های آلمان دولت‌های محلی در پارلمان اکثریت ندارند و برای هر رای‌گیری تلاش می‌کنند شریک تازه‌ای پیدا کنند.

این حالت که به آن دولت اقلیت گفته می‌شود تاکنون در سطح فدرال در آلمان روی نداده است. تشکیل دولت اقلیت می‌تواند باعث شود تا بازارهای مالی از بی‌ثباتی سیاسی در آلمان نگران شوند.

با این حال برخی از سیاستمداران توصیه می‌کنند که با توجه به پیچیده‌تر شدن روزافزون تشکیل دولت ائتلافی، دولت آینده یک دولت اقلیت باشد.

فریدریش مرتس پیش از این در سال ۲۰۱۷ از ایده دولت اقلیت دفاع کرده بود اما اخیرا در این مورد اظهار نظر نکرده است.

راست افراطی کجای معادله است؟
همه احزاب سیاسی اعلام کرده‌اند که حاضر به تشکیل دولت ائتلافی با حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» نیستند. محبوبیت بالای این حزب و کسب جایگاه دوم از سوی آن یکی از دلایل پیچیده شدن تشکیل دولت ائتلافی آینده خواهد بود.

یورونیوز فارسی




 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net