دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ -
Monday 25 November 2024
|
به موازات بالا گرفتن خوشبینیها نسبت به دستیابی به آتشبس دو ماهه در جنگ لبنان، دو طرف اسرائیلی و حزبالله بر شدت حملات خود در دو روز اخیر افزودهاند.
تشدید حملات هوایی اسرائیل و بمباران گسترده برجها و ساختمانهای بلندمرتبه در شهرهای جنوب و ضاحیه بیروت با توجه به برخورداری از جنگافزارهای پیشرفته و قدرت تخریب بالا امر عجیبی نیست؛ اما ثبت بیشترین تعداد حملات حزبالله در طول بیش از دو ماه جنگِ ویرانگر و ترور همه رهبران و فرماندهان رده بالای آن در دیروز قابل تامل است.
بنا به اعلام رادیو ارتش اسرائیل حدود ۳۴۰ موشک و راکت شلیک شد و ۵۰۰ بار آژیر خطر در شمال و مرکز اسرائیل به صدا درآمد و حدود 4 میلیون اسرائیلی برای چند بار به پناهگاه رفتند. این اعداد در طول جنگ بیسابقه بوده است و هر چند تلفات جانی خاصی بر جای نگذاشت اما موجب شکلگیری موجی از وحشت و نگرانی شد.
در کل حتی میتوان حملات دیروز حزبالله را همپا و چه بسا بزرگتر از عملیات «وعده صادق ۲» ایران پنداشت؛ هم بازه زمانی آن طولانیتر (24 ساعت) بود؛ هم تعداد موشکها و آژیرها و نیز تصاویری عینیتر از اصابتها منتشر شد.
هر چند شدت گرفتن حملات دو طرف در میانه حرف و حدیثها میتواند نشانگر نزدیک بودن توافق باشد؛ اما در کل احتمالا سه هدف را دنبال میکند:
هدف نخست: به فرض نزدیک بودن توافق هر کدام با فشار سنگین نظامی، طرف مقابل را مجبور به کوتاه آمدن از خواستههای خود در اختلافات باقیمانده و تحمیل شروط خود در این خصوص کند.
هدف دوم: هر کدام با حداکثر سطح آتش قبل از توافق احتمالی تلاش میکند که تصویر نهایی پایان جنگ را به نفع خود رقم زند و خود را در موضع قدرت برای شکلگیری نوعی معادله پس از جنگ نشان دهد.
هدف سوم: در صورت شکست مذاکرات آتشبس، دو طرف برای تحمیل شروط خود، اراده و قدرت خود را برای تداوم جنگ به نمایش بگذارند.
قبلا نیز گفته شد که جنگ لبنان به دلایلی لزوما مانند جنگ غزه به درازا نمیکشد؛ از جمله به علل درگیر شدن عمق اسرائیل، تبعات کمتر آن بر آینده نتانیاهو در مقایسه با جنگ غزه و تاثیر تحولات غزه بر اوضاع کرانه باختری و غیره.
اما مساله مهم در این میان این است که چه توافقی با چه مضمونی امضا میشود؟
هنوز محتوای توافق احتمالی آتشبس روشن نیست؛ اما آنچه فعلا در رسانههای اسرائیلی و آمریکایی درباره آن مطرح شده، بیشتر به نفع اسرائیل است و حزبالله همچنان سکوت کرده است.
در دو روز گذشته به ویژه در ساعات اخیر حجم انبوهی اخبار در رسانههای اسرائیلی و آمریکایی درباره قریب الوقوع توافق منتشر شده است؛ تا جایی که برخی منابع گفتند که فردا بایدن و ماکرون توافق آتشبس دو ماهه را اعلام خواهند کرد.
اکنون پرسش این است که آیا واقعا این بار توافقی رخ خواهد داد یا سرنوشت موج خوشبینی خبری نیز مانند دفعات قبل خواهد بود؟
اگر واقعا توافقی قریبالوقوع در «ساعات آتی» در کار نباشد که شاید چندان محتمل نباشد، میتوان گفت که این موج خبری سنگین دو هدف را دنبال میکند؛ این که حزبالله تحت شدیدترین فشارها برای پذیرش نهایی توافق کنونی قرار گیرد یا مجبور به اتخاذ موضعی علنی در مخالفت با آن شود و در مظان اتهام رد توافق قرار گیرد.
واقعیت هم این است که حزبالله در طول مذاکرات آتشبس به دلایل متعددی به ویژه در ارتباط با وضعیت دشوار داخلی لبنان، نمیخواهد خود را در جایگاه مخالف و مانع در مذاکرات و در مسیر توافق نشان دهد و به همین علت هم از اتخاذ موضع صریح پرهیز میکند.
در کل باید دید آیا این بار خوشبینیها و اظهارنظرها درباره نزدیک بودن توافق آتشبس در جنگ لبنان رنگ واقعیت به خود میگیرد یا خیر؟ در صورت توافق، مضمون آن چیست؟ آیا عملا توافقی منهای غزه شکل میگیرد؟
منبع: تلگرام نویسنده
@Sgolanbari
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024
|