دوشنبه ۸ ارديبهشت ۱۴۰۴ -
Monday 28 April 2025
|
مذاکرات روز شنبه ایران و آمریکا با اختلافات عمده بر سر امکان غنیسازی اورانیوم در ایران و گنجاندن برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات به پایان رسید. عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران این مذاکرات را «خیلی جدیتر از گذشته» دانست.
به گزارش والاستریت ژورنال، سومین دور مذاکرات هستهای جمهوری اسلامی ایران و آمریکا روز شنبه ۲۶ آوریل پس از بیش از چهار ساعت گفتگو در حالی به پایان رسید که دو مساله کلیدی غنی سازی اورانیوم در ایران و گنجاندن برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران در این مذاکرات محل اختلاف دو طرف بود. با این حال دو طرف متعهد به برگزاری نشستهای آتی شدند.
رویترز روز جمعه در گزارشی به نقل از یک مقام جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده بود که برنامه موشکی تهران در مقایسه با غنیسازی اورانیوم مشکل بزرگتری در مسیر توافق با آمریکا است.
عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران که هدایت تیم مذاکرهکننده ایرانی را بر عهده دارد، روز شنبه پس از پایان مذاکرات گفت: «مذاکرات خیلی جدیٔتر از گذشته بود و ما به تدریج وارد بحثهای جزئیتر، فنیتر و تکنیکیتر شدیم.»
او همچنین درباره امکان تغییر دستور کار مذاکرات و اضافه شدن بحثهای دیگر به آن گفت: «به هیچوجه، با صراحت میگویم که موضوع ما فقط هستهای است و هیچ موضوع دیگری را مورد مذاکره قرار نمیدهیم. البته وقتی میگوییم هستهای یعنی اعتمادسازی در برنامه هستهای ایران در مقابل رفع تحریمها، پس هستهای و تحریمها در کنار یکدیگر است.»
آقای عراقچی با تاکید بر این که مذاکرات به صورت غیرمستقیم برگزار شد، گفت: «ما چندینبار به صورت مکتوب نظراتمان را ردوبدل کردیم.»
با این حال، والاستریت ژورنال گزارش داد که این مذاکرات، چون دو دور نخست هم به صورت غیرمستقیم و هم از طریق دیدار مستقیم مذاکرهکنندگان ارشد برگزار شد.
عباس عراقچی همچنین با تاکید بر این که «هم در موضوعات کلان و هم در جزئیات» بین دو هیات مذاکرهکننده اختلاف نظر وجود دارد، گفت: «تا جلسه بعدی قرار است که بررسیهایی در پایتختها صورت بگیرد که ببینیم چگونه میشود این اختلافها را کم کرد. ولی کاملا مشهود بود که دو طرف با جدیت وارد مذاکره شدند و این فضایی را ایجاد میکند که ما امیدوار باشیم پیشرفت ممکن است. البته این امیدواری ما همچنان به شدت محتاطانه است و مسائلی وجود دارد که باید تفاهمات کلی درمورد آنها به دست بیاید و بعد درباره جزئیات آنها مذاکره شود.»
آقای عراقچی همچنین گفت که دور بعدی مذاکرات احتمالا شنبه آینده و در همین سطح فعلی برگزار میشود، اما درباره محل مذاکرات اظهار نظری نکرد. با این حال، یک مقام ارشد دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا مذاکرات را «مثبت و سازنده» توصیف کرد و گفت که دو طرف به زودی در اروپا دیدار میکنند.
جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید کرده است که برنامه هستهای صلحآمیز را دنبال میکند و مدتهاست که با تکیه بر منابع خارجی برای تامین سوخت مخالفت کرده و بر حق خود برای غنیسازی اورانیوم تاکید دارد.
مارکو روبیو روز چهارشنبه در گفتگوی پادکستی گفته بود که جمهوری اسلامی ایران تنها میتواند مواد غنیشده را وارد کند.
آقای روبیو گفته بود: «اگر ایران خواستار برنامه هستهای صلحآمیز است، میتواند مثل بسیاری دیگر از کشورها چنین برنامهای داشته باشد، به این معنا که میتواند مواد غنیشده را وارد کند.»
دونالد ترامپ برای دستیابی به توافق ضربالاجلی دوماهه تعیین کرده و بارها تهدید کرده که در صورت امتناع ایران از توافق، به گزینه نظامی متوسل خواهد شد.
آقای ترامپ همچنین روز جمعه در هنگام عزیمت به رم برای شرکت در مراسم تدفین پاپ فرانسیس گفت: «اوضاع با ایران بسیار خوب پیش میرود. ما گفتگوهای زیادی با آنها داشتیم و فکر میکنم که به توافق خواهیم رسید.»
با این حال عباس عراقچی روز شنبه گفت: «دو طرف اراده خود را برای پیشرفت نشان دادهاند، اما بعضی وقتها اراده تنها کافی نیست و ممکن است اختلافات آنقدر جدی باشد که نتوان به سرانجام رسید. اراده به تنهایی ضامن موفقیت نیست. موفقیت وقتی حاصل میشود که خواستههای هر دو طرف تامین شده باشد و هر کدام به سطحی از رضایت رسیده باشند. این موضوع زمانبر و دشوار است.»
آقای عراقچی افزود: «بعضی از اختلافات ما خیلی جدی است و برخی کمتر، برخی پیچیدگی خاص خود را دارند، ظرایف بسیار زیادی دارند. ما البته امیدواریم که به سرعت بتوانیم جلو برویم.»
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین گفت: «من فکر میکنم تا اینجا حرکت ما خوب بوده است. از روند شکلگیری و سرعت مذاکرات راضی هستم.»
در این دور از مذاکرات برای نخستین بار تیمهای فنی دو طرف به بررسی جزئیات چگونگی محدودسازی فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی ایران و امکان رفع برخی تحریمها پرداختند.
به گزارش والاستریت ژورنال، تیم فنی آمریکا به رهبری مایکل آنتون، رئیس دفتر برنامهریزی سیاسی وزارت خارجه آمریکا هدایت میشد. مجید تختروانچی، معاون سیاسی و کاظم غریبآبادی، معاون بینالمللی و حقوقی وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران هم هدایت تیم فنی ایران را بر عهده داشتند.
آقای عراقچی همچنین گفت که ممکن است در دور بعدی مذاکرات کارشناسهایی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی حضور داشته باشند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار است در روزهای آینده هیاتی را برای گفتگو درباره از سرگیری نظارت بر تاسیسات هستهای به ایران اعزام کند.
یورونیوز فارسی
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net
|