شنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ -
Saturday 26 April 2025
|
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، اعلام کرد که آماده دیدار با رهبر انقلاب یا رئیسجمهور ایران است و معتقد است که دو کشور میتوانند توافقی جدید در مورد برنامه هستهای مورد مناقشه تهران به دست آورند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، با این حال، ترامپ، که در سال ۲۰۱۸ آمریکا را از توافق هستهای اکنون از بین رفته بین تهران و قدرتهای جهانی خارج کرد، تهدید به اقدام نظامی علیه ایران را تکرار کرد، مگر اینکه توافقی جدید به سرعت برای جلوگیری از توسعه تسلیحات هستهای ایران حاصل شود.
پس از مذاکرات غیرمستقیم آمریکا و ایران در هفته گذشته که در آن طرفین توافق کردند چارچوبی برای یک توافق احتمالی تدوین کنند، ترامپ در مصاحبهای در تاریخ ۲۲ آوریل با مجله تایم ــــ که امروز جمعه ۲۵ آوریل منتشر شد ـــ گفت: «فکر میکنم ما با ایران به توافق خواهیم رسید». یک مقام آمریکایی گفت که این مذاکرات «پیشرفت بسیار خوبی» داشته است.
وقتی از سوی تایم پرسیده شد که آیا آماده دیدار با رهبر انقلاب ایران، علی خامنهای، یک چهره تندرو ضدغربی که حرف آخر را در تمام سیاستهای کلان حکومتی میزند، یا رئیسجمهور اصلاحطلب، مسعود پزشکیان، است، ترامپ پاسخ داد: «البته.»
مذاکرات در سطح کارشناسی قرار است روز شنبه در عمان، که به عنوان میانجی بین این دو دشمن دیرینه عمل کرده، از سر گرفته شود، و دور سوم مذاکرات هستهای در سطح بالا نیز برای همان روز برنامهریزی شده است.
اسرائیل، متحد نزدیک آمریکا و دشمن اصلی ایران در خاورمیانه، برنامه تشدیدشده غنیسازی اورانیوم ایران ــــ که میتواند مسیری به سوی بمبهای هستهای باشد ـــ را یک «تهدید موجودیتی» توصیف کرده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، خواستار برچیده شدن کامل تواناییهای هستهای ایران شده و گفته است که اقدامات جزئی برای تضمین امنیت اسرائیل کافی نخواهد بود.
وقتی در مصاحبه از ترامپ پرسیده شد که آیا نگران است نتانیاهو آمریکا را به جنگی با ایران بکشاند، او گفت: «خیر.»
«من پیشقدم خواهم بود»
با این حال، وقتی از او پرسیده شد که آیا در صورت اقدام اسرائیل، آمریکا به جنگی علیه ایران خواهد پیوست، پاسخ داد: «اگر نتوانیم به توافق برسیم، ممکن است خیلی مشتاقانه وارد شوم. اگر به توافق نرسیم، من پیشقدم گروه خواهم بود.»
در ماه مارس، ایران به نامهای از ترامپ که در آن از ایران خواسته بود برای توافق جدید مذاکره کند، پاسخ داد و اعلام کرد که تحت فشار حداکثری و تهدیدات نظامی وارد مذاکرات مستقیم نخواهد شد، اما برای مذاکرات غیرمستقیم، مانند گذشته، آماده است.
اگرچه مذاکرات کنونی غیرمستقیم و با میانجیگری عمان بوده، مقامات آمریکایی و ایرانی پس از دور اول در ۱۲ آوریل بهصورت مختصر رو در رو صحبت کردند.
آخرین مذاکرات رو در روی شناختهشده بین دو کشور در زمان رئیسجمهور سابق آمریکا، باراک اوباما انجام گرفت؛ مذاکراتی که به توافق هستهای سال ۲۰۱۵ منجر شد.
قدرتهای غربی ایران را متهم میکنند که با غنیسازی اورانیوم به سطح بالایی از خلوص قابل استفاده در تسلیحات، قصد مخفیانهای برای توسعه توانایی تسلیحات هستهای دارد، فراتر از آنچه برای یک برنامه انرژی هستهای غیرنظامی توجیهپذیر میدانند.
تهران میگوید برنامه هستهایاش کاملاً صلحآمیز است. توافق سال ۲۰۱۵ فعالیتهای غنیسازی اورانیوم ایران را در ازای کاهش تحریمهای بینالمللی محدود کرد، اما ایران پس از خروج ترامپ در سال ۲۰۱۸، غنیسازی را از سر گرفت و آن را تسریع کرد.
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net
|