جمعه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۴ -
Friday 25 April 2025
|
شش منبع آگاه به خبرگزاری رویترز گفتهاند، ایالات متحده در حال آمادهسازی پیشنهادی برای ارائه بسته تسلیحاتی به ارزش بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار به عربستان سعودی است. این پیشنهاد قرار است طی سفر دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، به این کشور در ماه مه اعلام شود.
این بسته تسلیحاتی پس از آن ارائه میشود که دولت جو بایدن، رئیسجمهور پیشین، نتوانست پیمان دفاعی با ریاض را به عنوان بخشی از توافقی گسترده که شامل عادیسازی روابط عربستان با اسرائیل بود، نهایی کند.
پیشنهاد بایدن دسترسی به تسلیحات پیشرفتهتر آمریکایی را در ازای توقف خرید تسلیحات چینی و محدود کردن سرمایهگذاری پکن در عربستان ارائه کرده بود. رویترز نتوانست تأیید کند که آیا پیشنهاد دولت ترامپ شامل الزامات مشابهی است یا خیر.
کاخ سفید و دفتر ارتباطات دولت عربستان بلافاصله به درخواستهای اظهارنظر پاسخ ندادند.
یک مقام دفاعی آمریکا گفت: «رابطه دفاعی ما با پادشاهی عربستان سعودی تحت رهبری رئیسجمهور ترامپ قویتر از همیشه است. حفظ همکاری امنیتی همچنان بخش مهمی از این شراکت است و ما به همکاری با عربستان برای رفع نیازهای دفاعی آن ادامه خواهیم داد.»
ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود، فروش تسلیحات به عربستان را به دلیل ایجاد شغل در آمریکا ستایش کرده بود.
به گفته دو منبع، شرکت لاکهید مارتین (LMT.N) میتواند مجموعهای از سیستمهای تسلیحاتی پیشرفته، از جمله هواپیماهای ترابری C-130، را تأمین کند. یک منبع دیگر گفت که لاکهید همچنین موشکها و رادارهایی را تأمین خواهد کرد.
به گفته چهار منبع، شرکت RTX (RTX.N)، که پیشتر به نام ریتیون تکنولوژی شناخته میشد، نیز نقش مهمی در این بسته خواهد داشت که شامل تأمین تجهیزات از دیگر شرکتهای بزرگ دفاعی آمریکا مانند بوئینگ (BA.N)، نورثروپ گرامن (NOC.N) و جنرال اتمیکس است.
همه منابع به دلیل حساسیت موضوع از افشای نام خود خودداری کردند.
RTX، نورثروپ و جنرال اتمیکس از اظهارنظر خودداری کردند. بوئینگ بلافاصله به درخواست اظهارنظر پاسخ نداد. سخنگوی لاکهید مارتین گفت که فروش تسلیحات نظامی خارجی، معاملات دولت با دولت است و سؤالات مربوط به فروش به دولتهای خارجی بهتر است توسط دولت آمریکا پاسخ داده شود.
رویترز نتوانست فوراً مشخص کند که چه تعداد از معاملات پیشنهادی جدید هستند. دو منبع گفتند که بسیاری از این قراردادها از مدتی قبل در دست بررسی بودهاند. به عنوان مثال، عربستان از سال ۲۰۱۸ اطلاعات مربوط به پهپادهای جنرال اتمیکس را درخواست کرده بود. به گفته یکی از منابع، در ۱۲ ماه گذشته، معاملهای به ارزش ۲۰ میلیارد دلار برای پهپادهای MQ-9B SeaGuardian و سایر هواپیماهای جنرال اتمیکس مورد توجه قرار گرفته است.
سه منبع گفتند که چندین مدیر اجرایی از شرکتهای دفاعی آمریکا در حال بررسی سفر به منطقه به عنوان بخشی از هیئت همراه هستند.
ایالات متحده مدتهاست که به عربستان تسلیحات میفروشد. در سال ۲۰۱۷، ترامپ فروش تقریبی ۱۱۰ میلیارد دلار تسلیحات به این کشور را پیشنهاد کرد.
تا سال ۲۰۱۸، تنها ۱۴.۵ میلیارد دلار از این فروشها آغاز شده بود و کنگره به دلیل قتل جمال خاشقچی، روزنامهنگار سعودی، شروع به زیرسئوال بردن این معاملات کرد.
در سال ۲۰۲۱، تحت دولت بایدن، کنگره به دلیل قتل خاشقچی و برای فشار بر عربستان جهت پایان دادن به جنگ یمن که تلفات سنگین غیرنظامی به همراه داشت، فروش تسلیحات تهاجمی به عربستان را ممنوع کرد.
بر اساس قوانین آمریکا، قراردادهای تسلیحاتی بینالمللی بزرگ باید پیش از نهایی شدن توسط اعضای کنگره بررسی شوند.
دولت بایدن در سال ۲۰۲۲ پس از تأثیر تهاجم روسیه به اوکراین بر عرضه جهانی نفت، رویکرد خود را نسبت به عربستان نرمتر کرد. ممنوعیت فروش تسلیحات تهاجمی در سال ۲۰۲۴ لغو شد، زیرا واشنگتن پس از حمله ۷ اکتبر حماس، همکاری نزدیکتری با ریاض برای تدوین برنامهای برای غزه پس از جنگ آغاز کرد.
به گفته سه منبع، معامله احتمالی برای جتهای F-35 لاکهید، که گفته میشود عربستان سالهاست به آن علاقهمند است، مورد بحث قرار خواهد گرفت، اما احتمال امضای قرارداد F-35 در طول این سفر کم است.
ایالات متحده تضمین میکند که متحد نزدیک خود، اسرائیل، به تسلیحات پیشرفتهتر آمریکایی نسبت به کشورهای عربی دسترسی داشته باشد و به اصطلاح «برتری نظامی کیفی» (QME) را نسبت به همسایگان خود حفظ کند. اسرائیل اکنون نه سال است که جتهای F-35 را در اختیار دارد و چندین اسکادران از آنها تشکیل داده است.
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net
|