پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، روز دوشنبه اعلام کرد که ایالات متحده و ایران مذاکرات مستقیمی را درباره برنامه هستهای تهران آغاز کردهاند. این اعلام غیرمنتظره پس از آن صورت گرفت که مقامات ایرانی به نظر میرسید درخواستهای آمریکا برای چنین مذاکراتی را رد کرده بودند.
ایران پیشتر در برابر خواستههای ترامپ مبنی بر مذاکره مستقیم درباره برنامه هستهایاش یا مواجهه با بمباران مقاومت نشان داده بود، هرچند از ابتدا درها را برای مذاکرات غیرمستقیم باز گذاشته بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ترامپ در دفتر بیضی کاخ سفید و در جریان دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، به خبرنگاران گفت: «ما در حال برگزاری مذاکرات مستقیم با ایران هستیم و این مذاکرات آغاز شدهاند. این روند روز شنبه ادامه خواهد یافت. ما یک دیدار بسیار مهم داریم و خواهیم دید چه اتفاقی میافتد.»
او ابراز خوشبینی کرد که مذاکرات در متقاعد کردن ایران به دست کشیدن از برنامه هستهای خود که تهران میگوید برای اهداف صلحآمیز است، موفقیتآمیز باشد.
ترامپ گفت: “امیدوارم که این گفتگوها موفقیتآمیز باشد. از نظر من موفقیت این مذاکرات به نفع ایران خواهد بود. ما امیدواریم که این اتفاق رخ دهد.”
رئیس جمهوری آمریکا با بیان اینکه با نتانیاهو درباره ایران و مسائل تجاری میان آمریکا و اسرائیل گفتگوی خوبی داشته است، تصریح کرد: «ما میخواهیم اسرائیل در هر توافقی درباره ایران مشارکت داشته باشد، اما در عین حال بهدنبال جلوگیری از هرگونه تنش و درگیری هستیم».
ترامپ با بیان اینکه همه موافق هستند، رسیدن به توافق بهتر از گزینههای دیگر است، گفت: «خواهیم دید چه چیزی ممکن است رخ دهد.»
رئیس جمهوری آمریکا در پاسخ به این سوال که اگر بخواهید بر سر یک توافق جدید با ایران مذاکره کنید، میتوانید توضیح دهید که چگونه این توافق بیشتر از برجام متفاوت است؟ گفت: واقعا نمیتوانم این را بگویم توافق در دست مذاکره، متفاوت با برجام خواهد بود. ولی توافقی قویتری خواهد بود.
هشدارهای ترامپ درباره اقدام نظامی علیه ایران، پس از درگیریهای آشکار در غزه و لبنان، حملات نظامی به یمن، تغییر رهبری در سوریه و تبادل آتش میان اسرائیل و ایران، تنشهای موجود در خاورمیانه را که پیشتر نیز متشنج بود، تشدید کرده است.
ترامپ گفته است که ترجیح میدهد به جای رویارویی نظامی، توافقی درباره برنامه هستهای ایران به دست آید. او در تاریخ ۷ مارس اعلام کرد که نامهای به آیتالله علی خامنهای، نوشته و پیشنهاد مذاکره داده است. مقامات ایرانی در آن زمان اعلام کردند که تهران تحت فشار و تهدید به مذاکره تن نخواهد داد.
ترامپ در دوره ریاستجمهوری خود از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱، آمریکا را از توافق سال ۲۰۱۵ میان ایران و قدرتهای جهانی خارج کرد؛ توافقی که محدودیتهای سختگیرانهای بر فعالیتهای هستهای مورد مناقشه تهران در ازای رفع تحریمها اعمال میکرد. او همچنین تحریمهای گستردهای را دوباره علیه ایران اعمال کرد.
از آن زمان، ایران از محدودیتهای آن توافق در زمینه غنیسازی اورانیوم به مراتب فراتر رفته است.
قدرتهای غربی ایران را متهم میکنند که با غنیسازی اورانیوم تا سطح بالایی از خلوص قابل استفاده در تسلیحات، بهصورت مخفیانه در پی توسعه توانایی ساخت سلاح هستهای است؛ سطحی که به گفته آنها برای یک برنامه انرژی هستهای غیرنظامی قابل توجیه نیست.
تهران اعلام کرده است که برنامه هستهایاش کاملاً برای اهداف انرژی غیرنظامی است.
گزارش وبسایت «آکسیوس» از اظهارات ترامپ
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، روز دوشنبه اعلام کرد که ایالات متحده “مذاکرات مستقیم” با ایران داشته است و یک “نشست بسیار مهم” با حضور “مقامات بسیار ارشد” قرار است روز شنبه برگزار شود.
چرا مهم است: این اعلام غافلگیرکننده از سوی ترامپ پس از هشدارهای مکرر او مبنی بر اینکه ایران باید یک توافق هستهای جدید امضا کند یا با حملات نظامی مواجه شود، مطرح شده است.
رهبر ایران، علی خامنهای، مذاکرات مستقیم با آمریکا را تا زمانی که ترامپ سیاست “فشار حداکثری” خود را ادامه دهد، رد کرده بود. تهران ادعای ترامپ مبنی بر اینکه مذاکرات “آغاز شده” و بهزودی شدت خواهد گرفت را تأیید نکرده است.
ترامپ تأکید کرد که مذاکرات با ایران مستقیم خواهد بود - نه از طریق واسطهها - و “تقریباً در بالاترین سطح” برگزار میشود.
او چه میگوید: ترامپ در دفتر بیضی کاخ سفید در کنار بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، گفت: “فکر میکنم همه موافقند که رسیدن به یک توافق بهتر از اقدام آشکار است. و اقدام آشکار چیزی نیست که من بخواهم در آن دخیل باشم، یا صادقانه بگویم، اسرائیل بخواهد در آن دخیل باشد، اگر بتواند از آن اجتناب کند.”
“بنابراین ما میخواهیم ببینیم آیا میتوانیم از آن اجتناب کنیم. اما وضعیت به منطقهای بسیار خطرناک نزدیک شده است، و امیدوارم این مذاکرات موفقیتآمیز باشد. و فکر میکنم اگر موفق شوند، به نفع ایران خواهد بود.”
ترامپ بعداً در گفتوگو با خبرنگاران افزود: “فکر میکنم اگر مذاکرات با ایران موفق نشود، ایران در خطر بزرگی قرار خواهد گرفت. و نمیخواهم بگویم ‘خطر بزرگ’، چون آنها نمیتوانند سلاح هستهای داشته باشند. این فرمول پیچیدهای نیست. ایران نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد. همین و بس.”
ترامپ نگفت چه کسانی با ایرانیها در تماس بودهاند، چه کسانی در مذاکرات روز شنبه شرکت خواهند کرد، یا این مذاکرات کجا برگزار میشود.
بین خطوط: یک مقام ارشد اسرائیلی گفت که نتانیاهو معتقد است شانس دستیابی به توافق هستهای بین آمریکا و ایران بسیار کم است، اما قصد داشت در دیدار روز دوشنبه با ترامپ، آنچه را که “یک توافق خوب باید به نظر بیاید” ارائه دهد.
این مقام گفت: “نتانیاهو مدل لیبی را میخواهد. برچیدن کامل برنامه هستهای ایران.” ایران داشتن بمب را انکار میکند، اما ایده تعطیلی برنامه هستهای خود را رد کرده است.
این مقام افزود که نتانیاهو میخواهد با ترامپ به تفاهمی درباره حمله به تأسیسات هستهای ایران در صورت شکست دیپلماسی برسد.
ترامپ درخواست اسرائیل درباره هدف اصلی سفر نتانیاهو - یعنی کاهش یا حذف تعرفههای ۱۷ درصدی که او وضع کرده بود - را رد کرد.
باراک راوید، دیو لالر / آکسیوس
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net
|