شنبه ۴ اسفند ۱۴۰۳ -
Saturday 22 February 2025
|
جان بولتون به پولیتیکو گفت: رئیسجمهور آمریکا به دنبال “توافقی است که واقعاً میتوانست در کرملین نوشته شده باشد”.
یکی از مشاوران سابق امنیت ملی دونالد ترامپ هشدار داد که توافق پیشنهادی رئیسجمهور آمریکا برای پایان دادن به جنگ در اوکراین “تقریباً نزدیک به تسلیم شدن” در برابر اهداف ولادیمیر پوتین است و هشدار داد که این روند میتواند به خروج آمریکا از ناتو منجر شود.
جان بولتون، که در نخستین دوره ریاست جمهوری ترامپ بین سالهای ۲۰۱۸ تا ۲۰۱۹ به مدت ۱۷ ماه به عنوان مشاور امنیت ملی خدمت کرد و سپس به دلیل اختلافات بر سر سیاست خارجی از سمت خود کنارهگیری کرد، در پادکست “پاور پلی” پولیتیکو گفت که نتیجه چنین توافقی تضعیف امنیت اوکراین و اروپا خواهد بود.
بولتون در گفتگو با مجری پادکست “پاور پلی”، آن “مکالووی”، پیشبینی کرد که پایان عجولانه جنگ در اوکراین میتواند به سرعت راه را برای خروج آمریکا از ناتو هموار کند.
او گفت: “من فکر میکردم که ترامپ از ناتو خارج خواهد شد و هنوز این کار را نکرده است، اما میتوانید ساز آغاز این روند را بشنوید. در این توافق، آتشبسی برقرار میشود، یک منطقه نظامی ایجاد خواهد شد، مذاکرات آغاز میشود و اوکراین موافقت خواهد کرد که به ناتو نپیوندد - که این توافقی است که واقعاً میتوانست در کرملین نوشته شده باشد.”
هشدار درباره نیروهای حافظ صلح
رهبران اروپایی این هفته تلاش کردند به پیشنهادهای دولت ترامپ برای پایان دادن به جنگ بدون مشارکت اوکراین واکنش نشان دهند. همزمان، ترامپ انتقادات خود از رهبری اوکراین را تشدید کرد. بولتون هشدار داد که رهبرانی مانند نخستوزیر بریتانیا، کییر استارمر، در معرض خطر اتخاذ تصمیمات اشتباه هستند؛ چرا که احتمال دارد توافق ترامپ-پوتین را امری قطعی فرض کرده و برای پیامدهای آن برنامهریزی کنند.
وقتی از او درباره تعهد استارمر مبنی بر “آمادگی” برای اعزام نیروهای بریتانیایی به اوکراین برای نظارت بر آتشبس سؤال شد، بولتون این ایده را رد کرد.
او گفت: “من مخالف استقرار نیروهای حافظ صلح هستم. تجربه ما با سازمان ملل نشان داده است که وقتی یک نیروی حافظ صلح مستقر شود، میتواند به بخشی دائمی از صحنه تبدیل شود و در این مورد، منجر به تقسیم بالفعل اوکراین شود که پس از مدتی ممکن است به تقسیم حقوقی تبدیل شود.”
بولتون افزود: “نقش این نیرو دقیقاً چه خواهد بود؟ آیا هدف آن اجرای آتشبس است؟ در این صورت، قوانین درگیری باید به نیروهای حافظ صلح اجازه دهد که برای جلوگیری از شکست آتشبس از زور استفاده کنند؟”. “یا این که یک نیروی صلح سازمان ملل است، که در آن نقضکنندگان تنها با دست تکان دادن نیروهای حافظ صلح به مسیر خود ادامه میدهند؟ این تفاوتها حیاتی هستند و حداقل من هیچ بحثی در میان اروپاییها درباره اینکه کدام یک از این دو را مد نظر دارند نشنیدهام.”
مشاور سابق امنیت ملی آمریکا استدلال کرد که اروپا بهتر است به جای برنامهریزی برای سناریوهای آیندهای که بین ترامپ و پوتین توافق شده است، به طور قوی از اوکراین حمایت کرده و تسلیحات و کمکهای مورد نیازش را تأمین کند.
او گفت: “هیچ الزامی برای انجام مذاکرات با آتشبس وجود ندارد. بنابراین، مگر اینکه شما آماده باشید که هرگونه امکان بازپسگیری سرزمینهای اوکراین را رها کنید، ایدهی منجمد کردن خطوط کنترلی موجود میتواند بسیار خطرناک باشد.”
به دنبال جلب حمایت روبیو باشید
رئیسجمهور فرانسه، امانوئل مکرون، اوایل این هفته در گفتگوها درباره طرح ترامپ-پوتین تلاش کرد موضعی متحد برای اروپا تعریف کند. اما بولتون نسبت به توانایی اروپاییها برای عمل به عنوان یک بلوک واحد در برابر همگرایی در حال ظهور میان آمریکا و روسیه ابراز تردید کرد.
او گفت: “ناتو تا ۱۱ فوریه موضعی مشترک داشت، یعنی زمانی که گفتگوی تلفنی بین پوتین و ترامپ انجام شد. اکنون نمیدانم که موضع رسمی ناتو چیست و آیا آمریکا همچنان از آن حمایت میکند یا نه.”
“اما فکر میکنم کشورهای مهم اروپایی میتوانند به صورت مستقل سخن بگویند. کشورهای منفرد از موقعیت قدرت صحبت میکنند. آنها نیروی نظامی دارند. آنها تصمیم میگیرند که به اوکراین کمک نظامی، از جمله کمکهای تسلیحاتی مرگبار، ارائه دهند. اتحادیه اروپا این کار را انجام نمیدهد.”
وقتی از او پرسیده شد که آیا چیزی ممکن است نظر ترامپ را تغییر دهد، با توجه به اینکه رئیسجمهور در این هفته حمایت خود از توافق را محکمتر کرد و اعتراضات اوکراین را نادیده گرفت، بولتون پیشنهاد کرد که رهبران اروپایی باید وزیر خارجه آمریکا، مارکو روبیو، را به تعامل دعوت کنند تا از شدت خسارات بکاهند و از تبدیل شدن شکست اوکراین به خروج آمریکا از ناتو جلوگیری کنند.
بولتون در مورد “هرجومرج” در سیاستهای ترامپ گفت: “او سیاستگذاری را به شکلی که معمولاً از این واژه درک میشود انجام نمیدهد. بنابراین، همکاری با اعضای مختلف، گفتگو با مارکو روبیو، گفتگو با [مشاور امنیت ملی] مایک والتز، به جای گفتگو با [وزیر دفاع] پیت هگست، میتواند تفاوت ایجاد کند.”
بولتون افزود که این وضعیت تعهد قبلی روبیو به حفظ آمریکا در اتحاد امنیتی آتلانتیک را به آزمایش خواهد گذاشت و به طعنه اضافه کرد: “نگر آنکه دیگر او همان مارکو روبیو نباشد.”
او یادآور شد که روبیو و سناتور دموکرات، تیم کین، پیشتر لایحهای را ارائه کرده بودند که مانع از خروج رئیسجمهور از ناتو بدون حمایت اکثریت در هر دو مجلس کنگره میشد.
بولتون گفت: “این نشان داد که روبیو از ناتو دفاع میکند. و این لایحه به وضوح در زمینه نگرانیهای مربوط به تهاجم روسیه به اوکراین ارائه شد. “پس شاید دیگر به این موضوع اعتقاد نداشته باشد: من نمیدانم. اما به نظر من این مسئلهای است که ارزش بررسی دارد.”
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net
|