جمعه ۳ اسفند ۱۴۰۳ -
Friday 21 February 2025
|
سه منبع دیپلماتیک به خبرگزاری رویترز گفتند، ایالات متحده از حمایت از پیشنویس یک قطعنامه سازمان ملل درباره جنگ روسیه علیه اوکراین خودداری کرده است.
این قطعنامه که در سومین سال حمله مسکو به اوکراین تهیه شده است، از تمامیت ارضی اوکراین حمایت میکند و بار دیگر خواستار خروج نیروهای روسیه از اوکراین است.
این اقدام نشاندهنده تغییر احتمالی چشمگیر در موضع قدرتمندترین متحد غربی اوکراین، یعنی ایالات متحده آمریکا محسوب میشود.
کشورهای عضو سازمان ملل تا زمان رأیگیری درباره قطعنامه ــــ ۲۴ فوریه، سومین سالگرد حمله روسیه به اوکراین ــــ میتوانند در حمایت از آن تصمیم بگیرند. دیپلماتها اعلام کردند که مجمع عمومی سازمان ملل با ۱۹۳ عضو، روز دوشنبه به این قطعنامه رأی خواهد داد.
قطعنامههای مجمع عمومی اگرچه الزامآور نیستند، اما از وزن سیاسی برخوردارند و دیدگاه جهانی نسبت به جنگ را منعکس میکنند.
یکی از منابع که مانند دیگران به دلیل حساسیت موضوع درخواست ناشناس ماندن کرده بود، روز پنجشنبه به رویترز گفت: «در سالهای گذشته، ایالات متحده به طور مداوم از چنین قطعنامههایی در حمایت از صلح عادلانه در اوکراین حمایت کرده است.»
اولین منبع دیپلماتیک به رویترز گفت که این قطعنامه توسط بیش از ۵۰ کشور حمایت میشود، اما از اعلام اسامی کشورهای حامی خودداری کرد.
منبع دوم دیپلماتیک که او نیز درخواست ناشناس ماندن کرده بود، گفت: «در حال حاضر، وضعیت این است که آنها (آمریکا) آن را امضا نخواهند کرد.» این منبع افزود که تلاشها برای جلب حمایت از سایر کشورها، از جمله کشورهای جنوب جهانی، ادامه دارد.
سخنگوی هیئت دیپلماتیک ایالات متحده در مقر سازمان ملل در ژنو به درخواست رویترز برای اظهار نظر در این باره پاسخ نداد.
این رأیگیری سازمان ملل در حالی انجام میشود که شکاف بین ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، و دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، در حال گسترش است. ترامپ تلاش میکند به سرعت جنگ در اوکراین را پایان دهد. در این راستا تیم او بدون مشارکت کییف با روسیه مذاکراتی انجام داده است.
این اختلاف یک بحران سیاسی بزرگ برای اوکراین محسوب میشود، کشوری که از دهها میلیارد دلار کمک نظامی ایالات متحده که تحت دولت قبلی آمریکا توافق شده بود، برای مقابله با حمله روسیه استفاده کرده است. اوکراین همچنین همچنین از حمایت دیپلماتیک آمریکا بهرهمند بود.
پیشنویس قطعنامه سازمان ملل که توسط رویترز مشاهده شده است، «خواستار کاهش تنشها، توقف زودهنگام خصومتها و حل صلحآمیز جنگ علیه اوکراین ... مطابق با منشور سازمان ملل و قوانین بینالمللی» است.
این قطعنامه همچنین «لزوم اجرای کامل قطعنامههای مرتبط سازمان ملل را که در واکنش به تجاوز روسیه علیه اوکراین تصویب شدهاند، یادآوری میکند، به ویژه درخواست خود مبنی بر اینکه فدراسیون روسیه بلافاصله، به طور کامل و بدون قید و شرط تمام نیروهای نظامی خود را از قلمرو اوکراین در مرزهای بینالمللی به رسمیت شناخته شده آن، خارج کند.»
روسیه حدود ۲۰ درصد از خاک اوکراین را تصرف کرده و به آرامی اما به طور پیوسته در حال پیشروی در شرق این کشور است. مسکو حمله نظامی گسرده خود علیه اوکراین را «عملیات نظامی ویژه» مینامد و مدعی است که این عملیات در پاسخ به تهدیدات ناشی از تلاش کییف برای پیوستن به ناتو انجام شده است.
اوکراین و غرب حمله روسیه را یک اقدام امپریالیستی برای تصرف زمین میدانند.
مخالفت آمریکا با متجاوز خواندن روسبه در بیانیه گروه ۷
از سوی دیگر روزنامه بریتانیایی «فایننشال تایمز» به نقل از مقامات غربی گزارش داده که ایالات متحده با «متجاوز خواندن روسیه» در پیشنویس بیانیه گروه هفت، که قرار است در سومین سالگرد حمله تجاوزکارانه روسیه به اوکراین انتشار یابد، مخالف است.
اجلاس مجازی رگوه هفت قرار است روز ۲۴ فوریه برگزار شود. همچنین گفته میشود اعضای گروه هفت در مورد شرکت ولادیمیر زلنسکی در این اجلاس تاکنون به توافق نرسیدهاند.
یک مقام رسمی غربی به فایننشال تایمز گفت: «ما قاطع هستیم که باید بین روسیه و اوکراین تمایز قائل شد. آمریکاییها این زبان را مسدود می کنند، اما ما همچنان روی آن کار میکنیم و به توافق امیدواریم.
ترامپ پیشتر ادعا کرده بود که زلنسکی از محبوبیت ۴ درصدی برخوردار است. در حالی که طبق آخرین نظرسنجی مؤسسه بینالمللی جامعهشناسی کییف که اوایل فوریه انجام شد، ۵۷ درصد از اوکراینیها به زلنسکی اعتماد دارند.
رئیسجمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی در مصاحبهای با تلویزیون اوکراین اظهار داشت: «ما شواهدی داریم که این آمار [آمارهای ارائه شده از سوی ترامپ] میان آمریکا و روسیه مورد بحث قرار گرفته است. به این معنا که رئیسجمهور ترامپ... متأسفانه در این فضای اطلاعات نادرست زندگی میکند.»
دونالد ترامپ دیروز در یادداشتی در سوشیال تروت - شبکه اجتماعی خودش - ادعا کرد «ولودیمیر زلنسکی، توانست ایالات متحده را قانع کند که ۳۵۰ میلیارد دلار برای جنگی که امکان برندهشدن در آن بود، خرج کند.»
خود زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین درباره میزان کمکهای آمریکا ۶۷ میلیارد دلار سلاح و ۳۱.۵ میلیارد دلار کمک نقدی اعلام کرده است. او گفت هزینه جنگ در اوکراین ظرف ۳ سال گذشته بالغ بر ۳۲۰ میلیارد دلار بوده است که ۶۷ میلیارد دلار از آن از سوی آمریکا و ۱۳۳ میلیارد دلار از آن توسط اروپا تامین شد.
منابع گزارش: رویترز، فاینانشال تایمز
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net
|