جمعه ۳ اسفند ۱۴۰۳ - Friday 21 February 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 20.02.2025, 9:37

نمایش یک پهپاد انتحاری ایران در واشینگتن


به گزارش وال‌استریت ژورنال، یک پهپاد انتحاری شاهد ۱۳۶ ایرانی که نیروهای اوکراینی در جریان جنگ روسیه علیه این کشور سرنگون کرده‌اند و نشانه‌ای از مداخله مستقیم جمهوری اسلامی در جنگ است به آمریکا منتقل شده و در واشینگتن در محل «کنفرانس اقدام سیاسی محافظه‌کار» به نمایش گذاشته می‌شود.

بنا بر گزارش‌ها، قرار است دونالد ترامپ، رییس‌جمهور آمریکا، در این کنفرانس سخنرانی کند.

یکی از سلاح‌های مرگبار مورد استفاد در جنگ اوکراین، پهپادهای انتحاری شاهد است که نیروهای مسلح روسیه به صورت گروهی روانه اهداف اوکراینی می‌کنند.

پهپادهایی که بنا به گزارش رسانه‌های اوکراینی، بیش از نیروهای نظامی این کشور، بیمارستان‌ها، مدارس و ساختمان‌های مسکونی اوکراین را هدف گرفته‌اند.

به گزارش وال‌استریت ژورنال، این پهپاد که یکی از موارد اثباتی نقش مستقیم ایران در جنگ اوکراین است، سه‌شنبه با یک هواپیمای سی‌-۱۳۰ نیروی هوایی لهستان، به پایگاه نظامی اندروز در مریلند رسید.

بر اساس این گزارش، پهپاد شاهد ۱۳۶ پرکاربردترین پهپاد نظامی در جهان محسوب می‌شود که در صنایع نظامی ایران تحت نظارت سپاه پاسداران تولید می‌شود. سپاه پاسداران در ایالات متحده به عنوان سازمان تروریستی شناخته می‌شود.

پهپادی که ۱۶ بهمن به پناهگاه مهار تابش اشعه در نیروگاه اتمی مخروبه چرنوبیل ضربه زد، یک پهپاد گرنان-۲ بود که نام روسی پهپاد شاهد ۱۳۶ ایران است.

یک نمونه از همین پهپاد شاهد را نیروهای حشد شعبی وابسته به جمهوری اسلامی در ۸ بهمن ۱۴۰۲ در حمله‌ای به یک پایگاه کوچک آمریکایی به نام «برج ۲۲» در شمال شرقی اردن استفاده کردند که درنتیجه آن سه پرسنل نظامی ایالات متحده کشته شدند.

پهپاد شاهد که این هفته به آمریکا رسیده و اکنون در منطقه کوئینز در نیویورک است را نیروهای ویژه اوکراینی و لهستانی به همراه سازمان غیرانتفاعی آمریکایی «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» از منطقه خارج کرده و به آمریکا آورده‌اند.

این پهپاد دارای بالی به شکل دلتا و بینی برجسته‌ای است که محل استقرار کلاهک جنگی آن است و به خاطر رنگ زغالی آن، هنگام پرواز در شب به دشواری قابل تشخیص است.

پره‌های موتور این پهپاد، هنگامی که نیروهای اوکراینی توانستند آن را سرنگون کنند، آسیب دیدند، اما بقیه پهپاد کامل سالم مانده است.

اوکراینی‌ها این پهپاد را غیر فعال کرده و کلاهک جنگی آن را تخلیه کردند و لهستانی‌ها نیز پیش از آن‌که آن را به ایالات متحده منتقل کنند، دوبار بازرسی کردند.

مارک والاس، رییس سازمان «اتحاد علیه ایران هسته‌ای»، که در دوران ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش به عنوان سفیر ایالات متحده در سازمان ملل خدمت کرده است، به وال‌استریت ژورنال گفت این پهپاد در طول شب با کامیون به واشنگتن منتقل شده و در کنفرانس اقدام سیاسی محافظه‌کار در این آخر هفته به نمایش گذاشته خواهد شد.

والاس گفت هدف او از نمایش این پهپاد این است که سیاست‌گذاران را وادار کند «پهپاد شاهد ایرانی را به عنوان پرکاربردترین سلاح تروریستی کشتار جمعی به رسمیت بشناسند.»

او در گفتگو با وال‌استریت ژورنال این پهپاد را به بمب بدون سرنشین وی‌یک تشبیه کرد، همان پهپادی که نازی‌ها در جریان جنگ جهانی دوم به سمت لندن پرتاب می‌کردند.

این پهپاد ۳ متر و ۳۵ سانتیمتر طول و عرض آن ۲ متر و ۴۴ سانتیمتر است و بُرد آن حداکثر ۲۵۷۵ کیلومتر است که بسیار بیشتر از برد وی‌یک است.

کلاهک جنگی آن بار مجهزی معادل ۵۰ کیلوگرم تی‌ان‌تی دارد و قیمت آن ۸ هزار دلار است.

به نوشته وال‌استریت ژورنال، ایالات متحده دلیل موجهی برای نگرانی در مورد این پهپاد دارد.

نورمن رول، که ۳۴ سال در سازمان سیا کار کرده و سپس مدتی هم مسئول پرونده ایران در دفتر مدیر اطلاعات ملی بوده و اکنون مشاور ارشد «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» است به وال‌استریت ژورنال گفت ایران از طریق نیروهای نیابتی‌اش «قدرت صادر می‌کند.»

او گفت: «روسیه نیز در این مورد به عنوان نیابتی جمهوری اسلامی عمل می‌کند، زیرا نفوذ ایران را گسترش داده و به کشور اجازه داده در صحنه جهانی عمل کند.»

این مقام امنیتی پیشین ایالات‌متحده به وال‌استریت‌ ژورنال گفت «دنیا پیش از این، هرگز شاهد موردی همانند ایران که به طور منظم موشک‌ها و پهپادهایی را برای استفاده علیه اهداف غیرنظامی تولید و صادر کند.»

والاس به وال‌استریت ژورنال گفت تهیه این پهپاد نتیجه درخواست او و توماس کاپلان، تاجر آمریکایی از رادک سیکورسکی، وزیر خارجه لهستان است. درخواستی که او پس از تماس با همنای اوکراینی خود توانست اجابت کند.

سیکورسکی در گفتگوی تلفنی به وال‌استریت ژورنال گفت: «یک محور تجاوز بین ایران و روسیه وجود دارد. جمهوری اسلامی در همه جهت‌ها مرگ و ویرانی می‌فرستد و ما باید به صورت مشترک و مستقیم با این تهدید روبرو شده و آن را برطرف کنیم.»

او در توضیح شیوه مواجهه نیروهای اوکراینی با پهپادهای شاهد به وال‌استریت ژورنال گفت نیروهای اوکراین دارای «یک سیستم واقعا درخشان برای تشخیص پهپادها بر اساس صدا هستند، با هزاران گوشی هوشمند که به خطوط ارتباطی سلولی متصل شده‌اند، صدای پهپادهای ورودی را تشخیص می‌دهند. و به همین روش مسیر آن‌ها در آسمان اوکراین را ردیابی کرده و با واحدهای سیار خود آن‌ها را هدف قرار داده و سرنگون می‌کنند.»

اما به‌رغم نبوغ اوکراینی‌ها در شکار این پهپادها، پهپاد شاهد (یا گرنان) ویرانگری می‌کند و نیروهای روسیه از آغاز جنگ با هزاران پهپاد به اوکراین حمله کرده‌اند.

این پهپاد چگونه به ایالات متحده منتقل شد؟

والاس با اشاره به دشواری امنیتی خروج امن از اوکراین به وال‌استریت‌ ژورنال گفت: «ایرانی‌ها سال‌ها تلاش کرده‌اند تا نقش این سلاح کشتار جمعی تروریستی را پنهان کنند. بنابراین، باید با حیله و حقه، آن را در تاریکی شب از اوکراین عبور داده می‌شد.»

او همچنین با اشاره به ممنوعیت ورود آن به آمریکا به عنوان محصولی ایرانی به دلیل تحریم‌ها، گفت سوابق سازمان «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» در همکاری با دفتر کنترل دارایی‌های خارجی از جمله در مساله «کشتی‌های ارواح که نفت قاچاق می‌کنند»، موجب شد مجوز واردات این پهپاد در ۱۰ روز صادر شود.

رول که از کهنه‌کاران جامعه اطلاعاتی آمریکاست به وال‌استریت ژورنال گفت: «از بسیاری جهات، جمهوری اسلامی ایران را می‌توان به عنوان آتش‌زن زنجیره‌ای توصیف کرد که به طور آشکار دیگر آتش‌زنانی را که در کشورهای منطقه فعالیت می‌کنند، پرورش می‌دهد.»

او در توضیح این شیوه عملکرد گفت: «تهران بازیگرانی را انتخاب می‌کند که ایدئولوژی او را به اشتراک می‌گذارند. آن‌ها را محافظت می‌کند و از نظر سیاسی، فنی و مالی به آن‌ها قدرت می‌دهد و سپس کنار می‌نشیند و می‌بیند آن‌ها علیه دشمنان ایران عمل می‌کنند.»

ایران اینترنشنال



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net