سه شنبه ۹ بهمن ۱۴۰۳ -
Tuesday 28 January 2025
|
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، روز یکشنبه هرگونه «طرحی» برای انتقال مردم غزه به خارج از این منطقه فلسطینی را محکوم کرد. این واکنش پس از آن صورت گرفت که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، پیشنهاد انتقال فلسطینیان به مصر و اردن را مطرح کرد. این پیشنهاد با موجی از مخالفت در جهان عرب روبهرو شده است.
دفتر عباس در بیانیهای بدون نام بردن از رئیسجمهور آمریکا، «مخالفت و محکومیت قاطع خود را نسبت به هرگونه طرحی که هدف آن جابهجایی مردم ما از نوار غزه باشد» ابراز کرد. در این بیانیه همچنین آمده است که مردم فلسطین «زمین و اماکن مقدس خود را ترک نخواهند کرد.»
ترامپ کمتر از یک هفته پس از آغاز دومین دوره ریاستجمهوری خود، روز شنبه اعلام کرد که خواهان انتقال فلسطینیان غزه به اردن و مصر است و گفت: «بیایید کل این ماجرا را پاک کنیم.»
این ایده به سرعت از سوی اردن و مصر رد شد.
در بیانیهای که از سوی ریاست تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری منتشر شد، عباس گفت: «ما اجازه نخواهیم داد فجایعی که در سالهای ۱۹۴۸ و ۱۹۶۷ بر سر مردم ما آمد، تکرار شود.»
سال ۱۹۴۸ که از سوی فلسطینیان بهعنوان «نکبت» یا «فاجعه» شناخته میشود، به آوارگی ۷۰۰ هزار فلسطینی از مناطقی که اکنون اسرائیل است، اشاره دارد. این آوارگی پس از رد تقسیم فلسطین تحت قیمومت بریتانیا از سوی اعراب فلسطین و دولتهای عربی و حمله آنها به اسرائیل رخ داد.
جنگ ۱۹۶۷ که طی آن اسرائیل شرق بیتالمقدس، کرانه باختری، غزه و ارتفاعات جولان را تصرف کرد، بهعنوان «نکسه» یا «عقبگرد» توسط فلسطینیان شناخته میشود و در آن صدها هزار نفر دیگر از این مناطق آواره شدند.
عباس همچنین هرگونه سیاستی که «یکپارچگی سرزمین فلسطین در نوار غزه و کرانه باختری از جمله بیتالمقدس شرقی» را تضعیف کند، رد کرد.
او از ترامپ خواست «تلاشهای خود برای حمایت» از توافق آتشبس گروگانهای غزه که از ۱۹ ژانویه اجرایی شده است، ادامه دهد و تأکید کرد تشکیلات خودگردان آماده پذیرش مسئولیت اداره این منطقه جنگزده است.
در میان آتشبس شکنندهای که به بیش از ۱۵ ماه جنگ پایان داد و در پی کشتار ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس در جنوب اسرائیل آغاز شد، گروههای تروریستی فلسطینی در غزه نیز به پیشنهاد ترامپ برای این منطقه ساحلی واکنش قاطع نشان دادند.
باسم نعیم، عضو دفتر سیاسی حماس، به خبرگزاری فرانسه گفت که فلسطینیان «اینگونه طرحها را ناکام خواهند گذاشت»، همانطور که طی دههها طرحهای مشابه برای «جابهجایی و میهن جایگزین» را خنثی کردهاند.
جنبش جهاد اسلامی فلسطین، که در غزه در کنار حماس جنگیده است، این ایده ترامپ را «نفرتانگیز» خواند و گفت این پیشنهاد «جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت را با وادار کردن مردم ما به ترک سرزمینشان تشویق میکند.»
مخالفت اردن و مصر با جابهجایی فلسطینیان
ترامپ پس از ۱۵ ماه جنگ گفت غزه به «یک ویرانه» تبدیل شده است و افزود که با ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، درباره انتقال فلسطینیان از این منطقه گفتوگو کرده است.
با این حال، ایمن صفدی، وزیر امور خارجه اردن، روز یکشنبه گفت: «مخالفت ما با جابهجایی فلسطینیان قاطع است و تغییری نخواهد کرد. اردن برای اردنیها است و فلسطین برای فلسطینیها.»
وزارت خارجه مصر نیز در بیانیهای از «حمایت مداوم خود از پایداری مردم فلسطین در سرزمینشان» خبر داد.
این بیانیه هرگونه نقض حقوق غیرقابلانکار مردم فلسطین، چه از طریق شهرکسازی یا الحاق زمین، و چه از طریق تخلیه زمین از ساکنانش با جابهجایی، تشویق به انتقال یا ریشهکن کردن فلسطینیها از سرزمینشان، چه موقت و چه بلندمدت، را رد کرد.
ترامپ به خبرنگاران گفت: «من دوست دارم مصر مردم را بپذیرد. و دوست دارم اردن مردم را بپذیرد.» او افزود که انتظار دارد روز یکشنبه با عبدالفتاح السیسی، رئیسجمهور مصر، صحبت کند.
مصر پیشتر نسبت به هرگونه «جابجایی اجباری» فلسطینیها از غزه به صحرای سینا هشدار داده بود؛ سیسی گفته بود این اقدام میتواند معاهده صلح مصر با اسرائیل که در سال ۱۹۷۹ امضا شد، به خطر بیندازد.
اردن در حال حاضر میزبان حدود ۲.۳ میلیون پناهنده ثبتشده فلسطینی است، طبق آمار سازمان ملل.
ترامپ درباره غزه که جمعیتی حدود ۲.۴ میلیون نفر دارد، گفت: «شما دارید از حدود یک و نیم میلیون نفر صحبت میکنید، و ما فقط کل این ماجرا را پاک میکنیم.»
او گفت: «من ترجیح میدهم با برخی کشورهای عربی وارد مذاکره شویم و در مکانی دیگر خانهسازی کنیم که شاید بتوانند برای یکبار هم که شده در آرامش زندگی کنند.»
ترامپ اضافه کرد که انتقال ساکنان غزه میتواند «بهصورت موقت یا بلندمدت» انجام شود.
تقریباً همه ساکنان غزه بهدلیل جنگ آواره شدهاند. این جنگ زمانی آغاز شد که حدود ۳۰۰۰ تروریست تحت رهبری حماس از طریق زمین، هوا و دریا وارد اسرائیل شدند و حدود ۱۲۰۰ نفر را کشتند و ۲۵۱ گروگان، عمدتاً غیرنظامی، گرفتند و اقدامات وحشیانه و تجاوز جنسی انجام دادند.
سازمان ملل میگوید نزدیک به ۷۰ درصد ساختمانهای این منطقه آسیب دیده یا تخریب شده است.
روز یکشنبه، خودروها و گاریهای مملو از وسایل در جادهای نزدیک کریدور نتساریم، که اسرائیل آن را مسدود کرده، صف کشیده بودند و مانع از بازگشت صدها هزار نفر به شمال غزه شدند.
اسرائیل روز شنبه اعلام کرد تا آزادی اربل یهود، یک زن غیرنظامی گروگان، که به گفته دفتر نتانیاهو «قرار بود طبق شرایط توافق آزاد شود»، از عبور فلسطینیها جلوگیری خواهد کرد.
در مرحله اولیه ۴۲ روزه آتشبس غزه، مجموعاً قرار است ۳۳ گروگان آزاد شوند. همه آنها زنده نیستند و وضعیت برخی از آنها مشخص نیست. حماس هنوز وضعیت همه گروگانها را ارائه نکرده است، که این کار قرار بود در روز هفتم آتشبس، یعنی شنبه، انجام شود. در ازای این آزادیها، اسرائیل تا ۱۹۰۴ زندانی امنیتی فلسطینی از جمله قاتلان را آزاد خواهد کرد.
این آتشبس همچنین منجر به افزایش ارسال مواد غذایی، سوخت، دارو و سایر کمکها به غزه ویرانشده شده است، اما سازمان ملل میگوید: «وضعیت انسانی همچنان وخیم است.»
از میان ۲۵۱ گروگانی که حماس در ۷ اکتبر ربوده، ۸۷ نفر همچنان در غزه باقی ماندهاند، از جمله اجساد حداقل ۳۴ نفر که توسط ارتش اسرائیل تأیید شده که مردهاند.
وزارت بهداشت تحت کنترل حماس در غزه میگوید بیش از ۴۶,۰۰۰ نفر در این منطقه کشته شده یا مفقودالاثر هستند، اگرچه این آمار قابل تأیید نیست و بین غیرنظامیان و مبارزان تفکیک نشده است. اسرائیل میگوید تا ژانویه حدود ۲۰,۰۰۰ مبارز در جنگ و ۱۰۰۰ تروریست دیگر در حمله ۷ اکتبر داخل اسرائیل کشته شدهاند.
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025
|