جمعه ۲۱ دي ۱۴۰۳ - Friday 10 January 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 10.01.2025, 20:02

نگرانی غربی‌ها از حضور جنگجویان‌خارجی در ارتش سوریه


خلاصه:
* هیئت تحریر الشام چندین جنگجوی خارجی را به سمت‌های ارشد نظامی منصوب کرده است.
* یک مقام آمریکایی می‌گوید این اقدامات به بهبود وجهه حاکمان در ایالات متحده کمک نخواهد کرد.
* ایالات متحده، فرانسه و آلمان با سوریه در زمینه مبارزه با تروریسم همکاری می‌کنند.

خبرگزاری رویترز

دو منبع آگاه از این موضوع به خبرگزاری رویترز گفتند که فرستادگان ایالات متحده، فرانسه و آلمان به حاکمان جدید اسلام‌گرای سوریه هشدار داده‌اند که انتصاب جنگجویان خارجی به سمت‌های ارشد نظامی، نگرانی امنیتی ایجاد می‌کند و به تصویر آنها در تلاش برای ایجاد روابط با کشورهای خارجی آسیب می‌زند.

یک مقام آمریکایی گفت که این هشدار از سوی ایالات متحده، بخشی از تلاش‌های غرب برای وادار کردن رهبران جدید سوریه به تجدید نظر در این اقدام، در دیداری بین دنیل روبینشتاین، فرستاده آمریکا و احمد الشرع، حاکم بالفعل سوریه در روز چهارشنبه در کاخ ریاست جمهوری در دمشق، ارائه شد.

این مقام آمریکایی گفت: “این انتصابات به بهبود وجهه آنها در ایالات متحده کمک نخواهد کرد.”

یک مقام آگاه از مذاکرات گفت که ژان-نوئل باروت و آنالنا بربوک، وزرای خارجه فرانسه و آلمان نیز در دیدار خود با شرع در تاریخ ۳ ژانویه، موضوع ادغام جنگجویان خارجی در ارتش را مطرح کردند.

رویترز در تاریخ ۳۰ دسامبر گزارشی درباره انتصاب‌های جهادگران خارجی در ارتش جدید سوریه منتشر کرد.

گروه مسلح شرع، هیئت تحریر الشام، در تاریخ ۸ دسامبر، تهاجمی را رهبری کرد که منجر به برکناری بشار اسد، رئیس جمهور سابق شد. تحریر الشام از آن زمان، یک دولت تشکیل داده و ارتش دوران اسد را منحل کرده است. این گروه اکنون در تلاش برای بازسازی نیروهای مسلح است.

در اواخر سال گذشته، این گروه نزدیک به ۵۰ انتصاب انجام داد که حداقل شش جنگجوی خارجی، از جمله چینی‌ها و اویغورهای آسیای مرکزی، یک شهروند ترکیه‌ای، یک مصری و یک اردنی در میان آنها بودند، همانطور که رویترز در آن زمان گزارش داد.

یک منبع نظامی سوری گفت که به سه نفر درجه سرلشکری و حداقل به سه نفر دیگر درجه سرهنگی اعطا شده است.

حزب تحریر الشام و گروه‌های متحد آن صدها جنگجوی خارجی در صفوف خود دارند که در طول جنگ داخلی ۱۳ ساله این کشور به سوریه آمدند، بسیاری از آنها پیروان تفسیرهای سخت‌گیرانه از اسلام هستند.

پایتخت‌های خارجی عموماً جنگجویان خارجی را به عنوان یک تهدید امنیتی کلیدی تلقی می‌کنند زیرا برخی از آنها ممکن است پس از کسب تجربه در خارج از کشور، به دنبال انجام حملات در کشورهای خود باشند.

مقامات دولت جدید سوریه گفته‌اند که جنگجویان خارجی برای کمک به سرنگونی اسد فداکاری کرده‌اند و در سوریه جایی خواهند داشت و افزودند که ممکن است به آنها تابعیت اعطا شود.

وزارت دفاع سوریه به درخواست اظهار نظر پاسخ نداد. وزارت خارجه آلمان اظهار نظری نکرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده گفت که واشنگتن در گفتگوی مداوم با مقامات موقت در دمشق است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: “بحث‌ها سازنده بوده و طیف گسترده‌ای از مسائل داخلی و بین‌المللی را پوشش داده است.” و افزود که “پیشرفت ملموسی در اولویت‌های مبارزه با تروریسم، از جمله داعش” وجود داشته است.

”مسیر میانه”

در طول جنگ، برخی از جنگجویان خارجی در سوریه گروه‌های مسلح خود را تشکیل دادند، در حالی که برخی دیگر به تشکیلات مستقری مانند گروه افراط‌گرای «دولت اسلامی» پیوستند. این گروه پیش از آنکه شکست بخورد، در سراسر عراق و سوریه به وحشی‌گری پرداخت.

گروه‌های دیگری از جهادگران خارجی به هیئت تحریر الشام پیوستند. این گروه پیوندهای قبلی خود با القاعده و دولت اسلامی را قبل از اینکه پیشروی برق‌آسایی را برای سرنگونی اسد آغاز کند، قطع کرده بود و حتی با آنها درگیر نبردهای خونین شده بود.

ایالات متحده، کشورهای اروپایی و کشورهای عربی خلیج فارس در حال تعامل با دولت جدید هستند تا آن را به سمت یک انتقال سیاسی فراگیر سوق دهند. این کشورها همچنین به دنبال همکاری با دولت جدید سوریه در زمینه مبارزه با تروریسم و محدود کردن نفوذ ایران در منطقه هستند.

اما آنها همچنان نسبت به نحوه اداره کشور توسط شورشیان سابق که اکنون حاکم شده‌اند، محتاط هستند و سؤالاتی در مورد چگونگی گرد هم آوردن گروه‌های مختلف با دیدگاه‌های متفاوت در مورد جهت‌گیری سوریه جدید دارند.

مقام آمریکایی و یک منبع غربی گفتند که دمشق انتصاب جنگجویان خارجی را با این توضیح توجیه کرد که نمی‌توان آنها را به سادگی به خانه یا خارج از کشور بازگرداند، جایی که ممکن است با آزار و اذیت مواجه شوند، و بهتر است آنها را در سوریه نگه داشت.

مقام آمریکایی گفت که مقامات همچنین توضیح دادند که این افراد به خلاص شدن سوریه از اسد کمک کرده‌اند و برخی از آنها بیش از ۱۰ سال در این کشور بوده‌اند و بنابراین بخشی از جامعه هستند.

دیپلمات‌ها گفتند که ایالات متحده، کشورهای اروپایی و عربی، به ویژه مصر و اردن، با این انتصابات مخالف بودند زیرا آنها نگران بودند که این اقدامات ممنکن است سیگنال‌های تشویقی به جهادگران فرامرزی ارسال کند.

از جمله کسانی که به سمت سرلشکری منصوب شدند، عبدالرحمن حسین الخطیب، شهروند اردنی و عبدالعزیز داود خدادبردی، جنگجوی اویغور چینی، که با نام زاهد نیز شناخته می‌شود.

زاهد فرماندهی نیروهای حزب ترکستانی اسلامی در سوریه را بر عهده دارد، که به دنبال ایجاد یک دولت مستقل در برخی مناطق چین است و پکن آن را به عنوان یک گروه تروریستی معرفی می‌کند.

همچنین علاء محمد عبدالباقی، جنگجوی مصری، که در سال ۲۰۱۳ از مصر گریخت و در سال ۲۰۱۶ به اتهام تروریسم، به‌طور غیابی به حبس ابد محکوم شد، منصوب شد.

طبق گفته منابع امنیتی مصر، وی ریاست جبهه النصره وابسته به القاعده در مصر را بر عهده داشت و رابط اصلی بین آن و سایر گروه‌های وابسته به القاعده بود.

دیپلمات‌ها و تحلیلگران آشنا در مسائل سوریه می‌گویند که حاکمان جدید این کشور با این چالش مواجه هستند تا منافع و خواسته‌های گروه‌های متعدد، از جمله خارجی‌ها، را با خواسته‌های قدرت‌های غربی و عربی که برای بازسازی کشور به حمایت آنها نیاز دارند، متعادل کنند.

آرون زلین، عضو ارشد موسسه واشنگتن برای سیاست خاور نزدیک، گفت که منطق دمشق برای انتصاب جنگجویان خارجی به ارتش این است که آنها قابل اعتماد و وفادار هستند. علاوه بر این حاکمان جدید سوریه می‌خواهند از ایجاد مشکل جهادگران خارجی در داخل کشور یا خارج از کشور جلوگیری کنند.

زلین گفت: “شاید این یک مسیر میانه باشد که برای همه کارساز باشد و با این امید که نه تنها منجر به هیچ اتفاقی خارج از کشور نشود، بلکه آنها نیز نوعی بخشی از جامعه سوری شوند.” “اما تصور می‌کنم همچنان خطراتی در سطح محلی و همچنین نگرانی‌هایی در سطح جهانی وجود خواهد داشت.”



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025