دوشنبه ۳ دي ۱۴۰۳ -
Monday 23 December 2024
|
مشاور امنیت ملی کاخ سفید میگوید ایالات متحده نگران است جمهوری اسلامی ایران که اخیرا بر اثر تحولات خاورمیانه ضعیف شده، به سمت تولید بمب هستهای برود.
جیک سالیوان روز یکشنبه دوم دیماه به شبکه خبری سیانان گفت که او تیم دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، را نیز درباره این خطر توجیه کرده است.
ایران پس از حملات شدید اسرائیل به متحدان منطقهای خود شامل حماس فلسطین و حزبالله لبنان و به دنبال سقوط رژیم بشار اسد در سوریه که همسو با ایران بود، با ضربات سختی به نفوذ منطقهای خود مواجه شده است.
این مقام ارشد دولت جو بایدن در ادامه تصریح کرد «قابلیتهای متعارف» ایران نیز کاهش یافته است؛ اظهاراتی که اشاره به حملات اخیر اسرائیل به تأسیسات نظامی ایران، از جمله کارخانههای موشکی و سامانههای دفاع ضد هوایی جمهوری اسلامی دارد.
آقای سالیوان گفت تعجبی ندارد که صداهایی در داخل ایران میگویند شاید لازم باشد همین حالا به دنبال یک سلاح هستهای برویم و باید دکترین هستهای خود را بازنگری کنیم.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، نیز روز ۲۸ آذر تأیید کرد حکومت جمهوری اسلامی احتمالا بعد از متحمل شدن شکستهای نظامی در منطقه، جدیتر از قبل از به فکر سلاح هستهای باشد.
او همچنین گفت که دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب این کشور، فرصت مذاکره با ایران را دارد.
پیشتر چندین مقام ارشد نزدیک به رهبر جمهوری اسلامی، همچنین برخی نمایندگان مجلس، غرب را تهدید به تولید بمب هستهای کرده بودند.
عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، نیز هشتم آذر طی نشستی با خبرنگاران در پرتغال هشدار داد که اگر کشورهای غربی تهدیدات خود دربارۀ بازگرداندن همۀ تحریمهای سازمان ملل متحد علیه ایران را ادامه دهند، بعید نیست که تهران هم با تغییر رویکرد، به سمت تولید سلاح هستهای حرکت کند.
در واکنش به این اظهارات، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل گفت کشورش برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای هر اقدامی که لازم باشد انجام خواهد داد.
از سوی دیگر، آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز از برنامه جمهوری اسلامی برای افزایش «چند برابری» سرعت غنیسازی اورانیوم خبر داده است؛ موضوعی که با واکنش تند غرب مواجه شد و اخیرا شورای حکام آژانس نیز قطعنامهای علیه ایران تصویب کرد.
جیک سالیوان میگوید اکنون یک «خطر واقعی» وجود دارد که ایران موضع خود را که «ما به دنبال بمب هستهای نیستیم»، تغییر دهد.
او در ادامه گفتوگو با سیانان تأکید کرد: «این خطری است که ما در حال حاضر تلاش میکنیم نسبت به آن هوشیار باشیم. این خطری است که من شخصاً تیم آقای ترامپ را درباره آن توجیه کرده و با اسرائیل نیز مشورت کردهام».
در آستانه بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، احتمال احیای سیاست «فشار حداکثری» او علیه جمهوری اسلامی تقویت شده است.
روزنامهٔ والاستریت جورنال نیز اخیرا به نقل از چند فرد نزدیک به تیم انتقالی آقای ترامپ، نوشته که او و همکارانش در حال بررسی گزینههایی برای جلوگیری از توانایی ایران برای ساخت سلاح هستهای، از جمله حملات هوایی پیشگیرانه هستند.
از سوی دیگر آمریکا و کشورهای اروپایی در نشست دورهای شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی نحوه اجرای قطعنامه ۲۲۳۱، قطعنامهای که بر برجام صحه گذاشت، با تاکید بر اینکه توسعه فعالیتهای اتمی ایران هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارد از تهران خواستند که تشدید تنش هستهای را متوقف کند.
رادیو فردا
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024
|