جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ - Friday 22 November 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sat, 25.05.2024, 19:25

جایزه ویژه داوران جشنواره کن برای محمد رسول‌اف


مراسم اختتامیه هفتادوهفتمین جشنواره فیلم کن شنبه پنجم خرداد برگزار شد و جوایز هیئت داوران به سینماگران و آثار برتر این دوره، از جمله محمد رسول‌اف، کارگردان سرشناس ایرانی، اهدا شد.

فیلم آقای رسول‌اف با عنوان «دانه انجیر معابد» که با استقبال زیادی از سوی منتقدان سینمایی و تماشاگران همراه شده بود، جایزه ویژه هیئت داوران را دریافت کرد.

محمد رسول‌اف که به تنهایی به صورت غیرقانونی از ایران خارج شد، از شانس‌های اصلی دریافت جایزه در بخش رقابتی اصلی جشنواره کن بود.

«دانه انجیر معابد» داستان یک قاضی تحقیق دادگاه انقلاب تهران به نام «ایمان» را روایت می‌کند که دچار بی‌اعتمادی و پارانویا است. در شرایطی که اعتراضات سیاسی در کشور اوج می‌گیرد، اسلحه این قاضی به صورت مرموزی ناپدید می‌شود. قاضی ایمان به نجمه، همسرش، و رضوان و ثنا، دخترانش مشکوک می‌شود و به اقدامات شدیدی در منزل دست می‌زند که باعث تنش می‌شود.

محمد رسول‌اف در جشنواره کن گفت که این فیلم درباره خانواده یکی از مقامات دادگاه انقلاب در جریان اعتراضات سراسری اخیر در ایران، برگرفته از تجربیات شخصی او از سیستم قضایی کشور است.

محمد رسول‌اف، پیش از برگزاری مراسم اختتامیه و دریافت جایزه بهترین به صدای آمریکا گفت که او «جایزه اصلی خود را دریافت کرده است.»

این سینماگر ایرانی گفت او هنگامی که ساخت فیلم را به پایان رساند، جایزه خود را دریافت کرد و از این جهت بسیار خوشحال است.

محمد رسول‌اف در ادامه توضیح داد که با اتمام فیلم «دانه انجیر معابد» زحمات عوامل و دست‌اندرکاران فیلم که در ایران هستند و نقش بسیار مهمتری در ساخت فیلم داشتند بازتاب جهانی پیدا کرده است.

آقای رسول‌اف همچنین گفت که این فیلم به زودی در دسترس مردم ایران خواهد بود، و این بزرگترین جایزه‌ای است که او دریافت می‌کند و اتفاقات دیگر «اشانتیون» خواهد بود.

محمد رسول‌اف، پس از ‌آن که توسط جمهوری اسلامی به هشت سال زندان محکوم شد، به ناچار از ایران گریخت.

به گفته وکیل محمد رسول‌اف این سینماگر ۵۱ ساله به دلیل اظهارات انتقادی خود علیه مقامات جمهوری اسلامی و ساخت فیلم‌های زیرزمینی در ایران، محکوم شده است.

محمد رسول‌اف در جشنواره کن به خبرگزاری «رویترز» گفت که ایده دانه انجیر معابد، پس از چند باری که توسط حکومت بازداشت و زندانی شد، در ذهنش نقش بست. او با جرائمی مرتبط با فیلم‌برداری بدون مجوز، و تبانی علیه امنیت ملی متهم شده است.

آقای رسول‌اف که از منتقدان برجسته حکومت ایران محسوب می‌شود، در ادامه افزود: «در چند سال گذشته بسیار مورد بازجویی قرار گرفتم، به دادگاه رفتم، و در زندان با افرادی زیادی که زندان را اداره می‌کردند، در تماس بودم.»

محمد رسول‌اف گفت: «برای من این سوال در مورد افرادی که به اجرای این سیستم کمک می‌کنند، ایجاد شد. طرز فکر آنها چیست؟ چگونه فکر می کنند؟ آنها چه نوع مردمی هستند؟»

محمد رسول‌اف که چند پروژه سینمایی دیگر را در دست تهیه دارد، گفت که مهمترین نگرانی او این بود که نمی‌تواند در زندان‌ فیلم بسازد و به همین دلیل تصمیم گرفت تا از ایران خارج شود.

آقای رسول‌اف گفت: «تصمیم گرفتم ابتدا کاری را که باقی مانده بود، انجام دهم و بعد از آن اگر جمهوری اسلامی هنوز وجود داشت و اگر این احکام همچنان پابرجا بود، آن وقت زمان رفتن به زندان است.»

نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی از هنگام اعتراضات سراسری اخیر در ایران که گسترده‌ترین نا آرامی‌ها از هنگام انقلاب ۵۷ است، به سرکوب مخالفان، از جمله سینماگران، هنرمندان، اهالی فرهنگ، و ورزشکاران، پرداختند.

محمد رسول‌اف از چهره‌های شناخته شده در جشنواره کن است و‌ به همین دلیل، حضورش در این رویداد هنری واقعه مهمی محسوب می‌شود. او از هفت سال پیش ممنوع‌الکار و ممنوع‌الخروج بود، اما به طور مخفیانه و زیرزمینی در ایران فیلم می‌ساخت.

فیلم «کارآموز» ساخته علی عباسی، سینماگر ایرانی، یکی دیگر از آثار حاضر در بخش رقابتی اصلی جشنواره بود که موفق به دریافت جایزه‌ای نشد.

این فیلم با بازی سباستین استن، جرمی استرانگ، ماریا باکالووا، و مارتین داناوان، بخشی از جوانی دونالد ترامپ رئیس‌ جمهوری پیشین آمریکا را به تصویر می‌کشد.

داستان درباره دوره ابتدایی فعالیت‌های تجاری دونالد ترامپ در دهه‌های ۷۰ و ۸۰ میلادی در نیویورک است، و بر روابط اقتصادی او با وکیل پرحاشیه‌ای به نام روی کوهن تمرکز دارد.

کارآموز، عنوان برنامه تلویزیونی واقع‌گرایانه‌ای است که دونالد ترامپ مجری و یکی از تهیه‌کنندگان آن بود و پانزده فصل در ایالات متحده و بسیاری از کشورهای جهان پخش شد.

ریاست هیئت داوران بخش رقابتی اصلی جشنواره کن را گرتا گرویگ، سینماگر آمریکایی بر عهده داشت که با کارگردانی «باربی» به شهرت رسید. او نخستین فیلمساز زن آمریکایی است که به‌عنوان رئیس هیئت داوران این بخش انتخاب شد.

لیلی گلداستون، ایوا گرین، عمر سای، ابرو سیلان، نادین لبکی، خوان آنتونیو بایونا، پیرفرنچسکو فاوینو، و کوره هیروکازو کورادا، اعضای هیئت داوران بخش رقابتی اصلی جشنواره امسال بودند.

صدای آمریکا



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024