دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ - Monday 25 November 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Thu, 01.09.2022, 17:55

بازداشت، پیگرد و محاکمه ۲۴۵ بهایی در یک ماه


ژنو- ۱ سپتامبر ۲۰۲۲- چهارده بهائی از جمله سیزده جوان دیروز در قائم‌شهر در مازندران دستگیر شدند و به بازداشتگاه اداره اطلاعات ساری منتقل شدند. بیشتر این جوانان در حالی دستگیر شدند که در منزل یکی از دوستانشان جمع شده بودند و در باره نقش تعلیم و تربیت در پیشرفت اجتماعی مطالعه و بحث و گفتگو می‌کردند. هیچ اطلاعی درباره اتهامات این جوانان بهائی منتشر نشده است.

این دستگیری‌ها جدیدترین اقدام حکومت ایران علیه بهائیان در سراسر کشور است. جامعۀ جهانی بهائی تأیید می‌کند که در ۳٢ روز گذشته مقامات با ۲۴۵ مورد سرکوب و آزار، بهائیان را مورد هدف قرار داده‌اند از جمله دستگیری، حبس، تخریب و مصادره خانه‌ها و املاک، یورش به منازل و اماکن کسب‌‌وکار، ضرب‌وشتم، امتناع از ارائه خدمات درمانی به بازداشت‌شدگان و محروم کردن بیش از صد جوان بهائی از تحصیلات دانشگاهی.

این سرکوب‌های فزاینده به طرز گسترده‌ای توسط سازمان ملل، کشورهای مختلف، سازمان‌های جامعه مدنی از جمله عفو بین‌الملل و خبرگزاری‌های بین‌المللی و فارسی‌زبان محکوم شده است.

سیمین فهندژ، نمایندۀ جامعۀ جهانی بهائی در سازمان ملل متحد در ژنو گفت: «بسیار تلخ و دردناک است که این جوانان در حین مطالعه و بحث‌ و گفتگو در بارۀ نقش تعلیم و تربیت دستگیر شدند در حالیکه خودشان از حق ادامۀ تحصیلات دانشگاهی توسط مقامات ایران محروم شده‌اند. قساوت حکومت ایران بی‌حد و اندازه است. آن‌ها نه تنها این جوانان را از ورود به دانشگاه و پرورش توانمندی‌‌های فکری‌شان محروم می‌کنند بلکه حتی این حق پایه را از آن‌ها دریغ می‌کنند که بتوانند به عنوان گروهی از جوانان دور هم جمع شوند و در مورد مسائل و دغدغه‌های مهم نسلشان با هم بحث و گفتگو کنند.»

ایران از زمان انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ جامعۀ بهائی را به طور سیستماتیک مورد سرکوب قرار داده است. بیش از ۲۰۰ بهائی پس از انقلاب کشته شده و سند سیاستگذاری مربوط به سال ۱۹۹۱ که به امضای رهبر ایران، آيت‌الله علی خامنه‌‌ای، رسیده است خواستار «مسدود» شدن پیشرفت و ترقی جامعۀ بهائی از جمله از طریق ممنوعیت حضور آن‌ها در دانشگاه‌‌ها می‌شود. نامه‌ای مربوط به سال ۲۰۰۶ که از طرف وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به ۸۱ دانشگاه ایرانی فرستاده شده می‌گوید «اشخاص بهائی چنانچه در حین ورود به دانشگاه و یا حین تحصیل مشخص گردد که بهایی هستند، می‌بایست از دانشگاه اخراج گردند.»

بیانیۀ جهانی حقوق بشر و اصل هجدهم میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی، که هر دو توسط ایران به امضا رسیده‌اند، بهائیان را از این حق برخوردار می‌سازد که اعتقادات خود را ابراز کنند، بر اساس اعتقاداتشان زندگی و رفتار کنند و به تحصیل و امور عادی زندگی بپردازند.

یک روز قبل، در تاریخ ۳۰ اوت، درخواست تجدیدنظر ۲۵ بهائی در شعبه ۳۷ دادگاه استان فارس رد و احکام اولیه آن‌ها تأیید شد. این ۲۵ نفر نخستین بار در ماه ژوئن در شیراز احکام خود را دریافت کرده بودند و اکنون در مجموع به تقریباً ۸٠  سال زندان محکوم شده‌‌اند.

خانم فهندژ می‌گوید: «ایرانیان خیراندیش در داخل و خارج از کشور، جامعۀ بین‌المللی و افراد بی‌شماری در سراسر جهان به صراحت خواستار توقف سرکوب بهائیان توسط ایران شده‌اند. حکومت ایران باید بداند که ادامۀ سرکوب بهائیان، تنها به اعتبار خودش هم در داخل کشور و هم در عرصۀ جهانی لطمه وارد می‌کند و بی‌گناهی بهائیان ایران را به جهانیان به اثبات می‌رساند».

افراد بازداشت شده در قائمشهر

مهسا فتحی
سامیه قلی نژاد
نگار دارابی
بسیر صمیمی
هنگامه علیپور
مجیر صمیمی
مانی  قلی‌نژاد
نازنین گلی
سام صمیمی
بیتا حقیقی
ساناز حکمت شعار
گلبن فلاح
افنانه نعمتیان
انیس سنایی

افرادی که در شیراز با احکام شدید تایید شده در دادگاه تجدید نظر روبرو شدند

یکتا فهندژ سعدی
لالا صالحی
مژگان غلامپور
رضوان یزدانی
بهاره نوروزی
بهنام عزیزپور
اسماعیل روستا
رامین شیروانی
سعید حسنی
شادی صادق اقدم
پریسا روحی زادگان
مرجان غلامپور سعدی
عهدیه عنایتی
ثـمره آشـنایی
نسیم کاشـانی نـژاد
شمیم اخـلاقی
نـوشین زنـهاری
مهیار سفیدی
صهـبا مصلحی
صهـبا فـرحـبخش
فـرزاد شـادمـان
فـربـد شـادمـان
سـروش ایقانی صـغادی
ورقـا کاویانی
نبیل تهـذیب



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024