پنجشنبه ۲۷ دي ۱۴۰۳ -
Thursday 16 January 2025
|
* ژنرال سپاه پاسداران برای هفتهها از دید عموم ناپدید شد؛ ترس از وجود نفوذیها
* ترور هنیه نزدیک بود به دلیل خرابی کولر گازی در مهمانسرای تهران به شکست بیانجامد
خرابی یک دستگاه تهویه مطبوع (کولر گازی) نزدیک بود عملیات ترور اسماعیل هنیه، رهبر حماس، در تاریخ ۳۱ ژوئیه توسط اسرائیل را ناکام بگذارد. طبق گزارشی که شبکه ۱۲ اسرائیل شنبه گذشته منتشر کرد، هنیه در آستانه تغییر اتاق خود بود که کارکنان مهمانسرای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در تهران توانستند سیستم سرمایشی را تعمیر کنند.
شبکه ۱۲ اسرائیل جزئیات جدیدی از این عملیات را روزهایی پس از آن منتشر کرد که اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، بهعنوان نخستین مقام ارشد این کشور تأیید کرد که اورشلیم پشت این اقدام قرار داشته است.
تصمیم اسرائیل برای از بین بردن هنیه بلافاصله پس از ۷ اکتبر گرفته شد؛ زمانی که رهبر حماس در صدر لیستی قرار گرفت که توسط مقامات ارشد اطلاعاتی تهیه شده بود. طبق گزارش شبکه ۱۲، فقط مسئله زمان مطرح بود.
هنیه در قطر زندگی میکرد، اما کشتن او در آنجا خطر به شکست کشاندن مذاکرات گروگانگیری را داشت که از ابتدای جنگ توسط دوحه میانجیگری شده بود. به همین دلیل، گزینههای مکان انجام ترور هنیه شامل ترکیه، مسکو و تهران بود – سه کشوری که رهبر حماس مرتباً به آنها سفر میکرد.
اسرائیل از واکنش شدید رئیسجمهور ترکیه، رجب طیب اردوغان، میترسید و به همین ترتیب نمیخواست رئیسجمهور روسیه، ولادیمیر پوتین، را خشمگین کند. بنابراین، ایران بهعنوان مناسبترین گزینه انتخاب شد.
این واقعیت که هنیه بارها در همان مهمانسرای سپاه پاسداران در منطقه لوکس سعادتآباد در شمال تهران اقامت داشته، برنامهریزی عملیات را آسانتر کرده بود.
با این حال، او بهعنوان میهمان افتخاری تحت حفاظت تیم امنیت شخصی ارشد سپاه پاسداران قرار داشت که برای انجام ترور نیاز به سطح بالایی از نفوذ داشت.
در دهههای گذشته، برخی ترورهای اسرائیل علیه مقامات ارشد حماس با شکست مواجه شدهاند. بنابراین، نهادهای امنیتی مختلف اسرائیل طی سالهای اخیر برای بهبود همکاری و افزایش شانس موفقیت تلاش کردهاند.
بر اساس گزارشهای رسانههای خارجی، طرح اولیه اسرائیل این بود که هنیه را زمانی که برای شرکت در مراسم تشییع جنازه ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور سابق ایران که در ۱۹ مه در حادثه سقوط هلیکوپتر کشته شد، به تهران آمد، ترور کنند. با این حال، این عملیات به دلیل نگرانی از تلفات غیرنظامیان کنار گذاشته شد.
اسرائیل بیش از دو ماه دیگر منتظر ماند و عملیات را زمانی انجام داد که هنیه برای مراسم تحلیف رئیسجمهور جدید ایران، مسعود پزشکیان، به تهران بازگشت.
پیشنهادی برای اجرای عملیات در شب پیش از مراسم تحلیف مطرح شده بود، اما تصمیم گرفته شد که عملیات به بعد از این مراسم موکول شود – ظاهراً برای جلوگیری از خجالت بیشتر تهران و برهم خوردن برنامههای این رویداد.
کمی پیش از مراسم، عوامل اسرائیلی یک بمب دستساز (IED) را در اتاق هنیه نزدیک تخت او نصب کردند. طبق گزارش شبکه ۱۲، این بمب اندکی بزرگتر از آنچه اسرائیل برنامهریزی کرده بود بود، اما به اندازهای بزرگ نبود که به افرادی که در اتاقهای مجاور بودند آسیبی برساند. با این وجود، مواد موجود در بمب بهاندازهای بود که اطمینان حاصل شود هنیه در همان لحظه کشته میشود.
اندکی پیش از انفجار برنامهریزیشده، دستگاه تهویه مطبوع (کولر گازی) در اتاق هنیه از کار افتاد و رهبر حماس اتاق خود را ترک کرد تا درخواست کمک کند. او آنقدر طولانی بیرون ماند که اسرائیل نگران شد که ممکن است هنیه به اتاق دیگری منتقل شده باشد، که این امر کل عملیات را به خطر میانداخت. شبکه ۱۲ این موضوع را به نقل از یک منبع آگاه به برنامهریزی عملیات گزارش داد.
با این حال، پس از مدتی کولر گازی تعمیر شد و هنیه به اتاق خود بازگشت. حوالی ساعت ۱:۳۰ بامداد، بمب دستساز منفجر شد و یک سوراخ در دیوار بیرونی اتاق مهمان هنیه ایجاد کرد و کل مجتمع سپاه پاسداران را لرزاند.
چند ثانیه پس از انفجار، تیم امداد اولیه سپاه پاسداران به اتاق هنیه رسید و مجبور شد مدت کوتاهی بعد مرگ او را تأیید کند.
خلیل الحیه، معاون هنیه، بهسرعت وارد صحنه شد و به گفته شبکه ۱۲، پس از دیدن پیکر خونین رهبر حماس، روی زانوهایش افتاد و گریه کرد.
تحلیلگرانی که با این شبکه صحبت کردند، گفتند این عملیات برای عوامل اسرائیلی بیش از حد پیچیده بود و توضیح دادند که شهروندان ایرانی، اعضای سپاه پاسداران یا مقامات حماس باید در این عملیات دخیل بوده باشند. شبکه ۱۲ افزود که حماس و مقامات ایرانی بدون شک هر سه گزینه را مورد بررسی قرار دادهاند.
در میان شرمساری بزرگ برای ایران، وحشت و ترس در میان صفوف جمهوری اسلامی حاکم شد و اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه، برای چند هفته از دید عموم ناپدید شد، زیرا تهران تلاش میکرد تا میزان آسیبپذیری خود در برابر حملات بیشتر اسرائیل را ارزیابی کند.
ساعاتی پس از ترور، خود قاآنی با علی خامنهای، رهبر معظم ایران، تماس گرفت و به او گفت که هنیه در حمله موشکی اسرائیل کشته شده است. خامنهای بلافاصله دستور داد که ایران علیه اسرائیل واکنش نشان دهد.
این پیام به رهبر ایران، برای سپاه پاسداران بیشتر باعث شرمساری شد، چرا که خیلی زود برای کسانی که محل مهمانسرا را بررسی کردند روشن شد که علت مرگ هنیه موشک نبوده است.
عملیات انتقامجویی در نهایت کنار گذاشته شد، زیرا به نظر میرسید ایران اولویت خود را بر بررسی میزان نفوذ اسرائیل در میان رهبران خود قرار داده است.
تنها دو ماه بعد، ایران در اول اکتبر با حمله موشکی به اسرائیل واکنش نشان داد، اما این حمله بهطور عمده توسط ارتش اسرائیل (IDF) با همکاری ارتشهای ایالات متحده و اردن دفع شد.
هنیه بهعنوان رئیس دفتر سیاسی حماس با یحیی سنوار جایگزین شد، که تا آن زمان فرمانده گروه در غزه بود. با این حال، دوران رهبری سنوار کوتاه بود، زیرا او در ۱۶ اکتبر توسط نیروهای ارتش اسرائیل در شهر رفح، واقع در جنوب غزه، کشته شد.
منبع: تایمز اسرائیل
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025
|