يكشنبه ۲ دي ۱۴۰۳ -
Sunday 22 December 2024
|
ايران امروز |
جایزهی نیما به چهرهی تاثیرگذار شعر مهاجرت در دههی ۸۰ اهدا میشود
برای نخستین بار در تاریخ جوایز ادبی ایران، جایزهای به شعر مهاجرت و تبعید اختصاص یافته است.
با توجه به اینکه از اوایل دههی ۸۰ به این سو و بعد از فراگیر شدن امکان دسترسی به اینترنت در ایران، شیوههای سرایشِ برخی از شاعران برجستهی مهاجر و تبعیدی بر روند جریانهای شعری داخل سرزمینمان تاثیری انکارناپذیر گذاشته است، تصمیم برگزارکنندگان جایزهی شعر نیما بر این قرار گرفت که در چهارمین دورهی این جایزه، بخشی اختصاصی برای بررسی مجموعه شعرهای شاعران مهاجر و تبعیدی که در دههی ۸۰ انتشار یافتهاند و در نهایت، معرفی چهرهی تاثیرگذار شعر مهاجرت و تبعید در این دهه، در نظر گرفته شود.
سپیده جدیری، شاعر، روزنامهنگار و دبیر بخش “شعر مهاجرتِ” چهارمین دورهی جایزهی نیما، هیأت اجرایی این بخش را متشکل از خانمها مانا آقایی (شاعر و مترجم)، ماهرخ غلامحسینپور (شاعر و نویسنده) و آقای تینوش نظمجو (نویسنده، مترجم، کارگردان تئاتر و مدیر انتشارات ناکجا در پاریس) معرفی کرد. دبیر و اعضاء هیأت اجرایی جایزهی شعر مهاجرت (دههی ۸۰) مسئولیت هماهنگی با داوران، نظارت بر روند انتخابها و اعلام نتایج نهایی را بر عهده خواهند داشت.
شرایط حضور در این رقابت:
- شاعران مهاجر-تبعیدی که کتابهای شعری به صورت کاغذی یا الکترونیک در دههی ۸۰ منتشر کرده باشند، واجد شرایط حضور در این رقابت خواهند بود.
- تمام کتابهایی که در دههی ۸۰ از شاعرانی که سراسر آن دهه را خارج از ایران زندگی کردهاند، چه خارج از این کشور و چه داخل آن منتشر شده باشد قابل بررسی است.
- تمام کتابهایی که در دههی ۸۰ از شاعرانی که بخشی از آن دهه را خارج از ایران اقامت داشتهاند، خارج از مرزهای این کشور منتشر شده باشد قابل بررسی است.
- شاعرانی که اشعار منتشره در کتابهایشان در دههی ۸۰، انعکاسدهندهی هستیشناسی، رنج و نگرش یک انسان مهاجر-تبعیدی باشد، واجد شرایط حضور در این رقابت خواهند بود.
توضیح:به منظور بررسی آثاری که شرایط فوق دربارهی آنها صدق میکند، نیازی به جلب موافقت مؤلف آنها نیست و برگزارکنندگان جایزهی نیما با در نظر گرفتن وجه عمومی تلاش ادبی این شاعران و تاثیر عمومی آن، حق بررسی آثار را برای خود بدون کسب رضایت شاعران محفوظ میدانند. بدیهی است در صورتیکه فرد برگزیده در مرحلهی نهایی از دریافت جایزه اعلام انصراف کند، نام فرد دیگری با توجه به نتایج داوریها به عنوان شاعر برگزیده اعلام خواهد شد.
شیوهی اعلام نتایج و جایزه:
نتیجهی جایزهی شعر مهاجرت (دههی ۸۰) در آبان ماه ماه سال 1393 طی مراسمی در خارج از ایران با حضور شاعر برگزیده، دبیر، اعضاء هیأت اجرایی و داوران این جایزه اعلام میشود.
در این مراسم، جایزهی شعر مهاجرت، شامل جایزهی نقدی به مبلغ هزار دلار و تندیس چهارمین دورهی جایزهی نیما به شاعر برگزیده اعطا میشود.
شیوهی داوری:
داوریهای این بخش در چهار مرحله انجام میشود. معیارهای بررسی به صورت فرمی در اختیار داوران جایزه قرار میگیرد.
مرحلهی اول: در این مرحله، دبیر و اعضاء هیأت اجرایی جایزهی شعر مهاجرت، با در نظر گرفتن معیارهای تعریف شده، اسامی ۵۰ تن از شاعران مهاجر و تبعیدی فعال در دههی ۸۰ را که از شرایط حضور در این رقابت برخوردار باشند، تعیین و اعلام میکنند.
مرحلهی دوم: آثار و فعالیتهای ادبی ۵۰ شاعر مشخص شده در مرحلهی اول، توسط سی نفر شاعر، روزنامهنگار و فعال فرهنگی و منتقد ادبی مقیم خارج از ایران مورد بررسی قرار میگیرد. اسامی ۵۰ شاعر به صورت فرمی که در آن معیارها و شاخصهها با امتیازبندی آنها تعریف شده است، در اختیار داوران این مرحله قرار میگیرد و ایشان با توجه به شناخت خود از آثار و فعالیتهای شاعران مهاجر-تبعیدی، میتوانند به یک تا ۵۰ شاعری که نامشان در فرم آمده، امتیاز دهند. شایان ذکر است اگر داوری نام شاعری را در فهرست بررسی خود منظور کرد، لازم است که به ازاء تمام شاخصههای تعریف شده در فرم بررسی، امتیازهای خود را برای آن شاعر مشخص اعلام کند. در غیر این صورت، بررسی ایشان فاقد اعتبار خواهد بود و نام آن شاعر از فهرست ارزیابی داور مورد نظر خارج و امتیازی برای او در بررسی کل آراء داوران در نظر گرفته نمیشود.
در نهایت در این مرحله، با در نظر گرفتن آراء داوران که از طریق ایمیل دریافت میشود، در صورت برخورداری از دست کم نیم+۱ از کل امتیاز، حداکثر سی و حداقل ۱۵ شاعر از میان فهرست اولیهی ۵۰ نفره به مرحلهی سوم داوری راه مییابند.
مرحلهی سوم: آثار شاعران راه یافته به این مرحله توسط تیم داوری متشکل از دو شاعر، یک روزنامهنگار فرهنگی، یک منتقد ادبی و اعضاء هیأت اجرایی جایزهی شعر مهاجرت مورد بررسی قرار میگیرد. بررسی ابتدا در قالب فرمهای مشخصِ ارزیابی، انجام میگیرد و در نهایت، بنا بر نظر نهایی داوران جمعبندی میشود و اسامی پنج شاعر به عنوان نامزدهای نهایی اعلام و به مرحلهی چهارم راه مییابد.
مرحلهی چهارم: در این مرحله صرفا آثاری که از 5 شاعر برگزیده در مرحلهی فوق در دههی ۸۰ منتشر شده باشد توسط سه شاعر از گروه داوری خارج از کشور و دو شاعر از گروه داوری مقیم ایران به صورت دقیق بررسی و در قالب فرمهای ارزیابی امتیاز داده میشود و سپس با نظر هیأت داوران و بنا به جمعبندی صورت گرفته، نام یک شاعر به عنوان برگزیدهی نهایی جایزهی شعر مهاجرت (دههی ۸۰) اعلام میشود.
معیارهای ارزیابی در سه مرحلهی نخست:
- استمرار در انتشار آثار
- شهرت و جایگاه ادبی شاعر
- تاثیرگذاری آثار و آراء شاعر بر جریانهای شعری خارج و داخل ایران و شاعران ایرانی و غیر ایرانی
- جوایز دریافتی در طول دههی ۸۰
- نوآورانه و بدیع بودن آثار شاعر به گواهی منتقدان و شاعران
معیارهای ارزیابی در مرحلهی چهارم:
در این مرحله، معیارهای ارزیابی صرفا معطوف به آثار منتشر شدهی برگزیدگان به صورت کتاب در دههی ۸۰ است.
و دو جایزهی دیگر:
جایزهی ادبی برای چهرهی یک سال و نیم شعر ایران سال ۹۱ و نیمهی نخست ۹۲
موضوع جایزه: چهرهی برگزیدهی یک سال و نیم شعر نو فارسی
هیأت اجرایی:
-هیأت اجرایی جایزهی شعر نیما در دورهی چهارم متشكل از داریوش معمار، دبیر کل جایزهی نیما، شاعر، منتقد ادبی و روزنامهنگار و شاعران: رضا حیرانی، مازیار نیستانی، حسین فاضلی و سپیده جدیری (دبیر بخش شعر مهاجرت جایزهی نیما) خواهد بود.
شاعران واجد شرایط حضور در این رقابت:
- شاعرانی كه آثارشان به صورت كاغذی یا الكترونیك در یك سال و نیم گذشته انتشار یافته است.
- برای بررسی آثار شاعرانی كه شرایط فوق در مورد ایشان صدق میكند، نیازی به گرفتن موافقت نیست و جایزهی نیما با در نظر گرفتن وجه عمومی تلاش ادبی این شاعران و تاثیر عمومی آن، حق بررسی آثار را برای خود بدون كسب رضایت شاعران محفوظ میداند. اما در صورتی كه در مرحلهی نهایی، فرد برگزیده از دریافت جایزه انصراف دهد، فرد دیگری با توجه به نتایج داوریها به عنوان شاعر برگزیده اعلام میشود.
نحوهی داروی:
داوری جایزهی شعر نیما در چهار مرحله انجام میشود. معیارهای بررسی شامل شاخصههای كیفی و كمی است كه به صورت فرمی در اختیار داوران جایزه قرار میگیرد.
مرحلهی اول: در این مرحله، اسامی ۵۰ نفر از شاعرانی كه طی یك سال و نیمِ فوقالذکر، آثاری منتشر كردهاند با در نظر گرفتن سایر شاخصهها از سوی هیأت اجرایی به عنوان افراد راه یافته به مرحلهی دوم داوری اعلام میشود.
مرحلهی دوم: آثار و فعالیتهای فرهنگی ۵۰ شاعر مشخص شده در مرحلهی اول توسط سی نفرشاعر، روزنامهنگار فرهنگی و منتقد ادبی مورد بررسی قرار میگیرد.
اسامی در فرمی مشخص كه در آن مولفهها و شاخصهها و امتیازبندی آنها روشن شده، در اختیار داوران مرحلهی نخست قرار میگیرد و ایشان با توجه به شناخت نسبت به آثار و فعالیتهای شاعران میتوانند امتیازهای خود را برای ۱ تا ۵۰ شاعری كه نامشان در فرم آمده اعلام کنند. شایان ذكر است اگر داوری نام شاعری را در فهرست بررسی خود بیاورد لازم است كه به تمام شاخصههای تعریف شده در فرم ارزیابی، امتیاز دهد. در غیر این صورت بررسی ایشان فاقد اعتبار است و نام شاعر از فهرست ارزیابی داور مورد نظر، خارج و امتیازی برای آن در بررسی كل آراء داوران در نظر گرفته نمیشود.
در مرحلهی دوم با در نظر گرفتن آراء داوران كه از طریق ایمیل دریافت میشود، در صورت برخورداری از حد نصاب حداقل نیم +1 از كل امتیاز، حداكثر سی نفر و حداقل 15 نفر از میان پنجاه شاعر به مرحلهی بعدی داوری راه پیدا میكنند.
مرحلهی سوم: آثار افراد راه یافته به این مرحله توسط تیم داوری 5 نفره متشكل از دو شاعر، دو منتقد ادبی و یك روزنامهنگار فرهنگی مورد بررسی قرار میگیرد. بررسی ابتدا در قالب فرمهای ارزیابی انجام میشود و در نهایت بنا به نظر نهایی داوران جمع بندی میشود و اسامی ۵ نفر به عنوان برگزیده به مرحلهی نهایی راه مییابد.
مرحلهی چهارم: در این مرحله صرفاً آثار ۵ شاعر برگزیده توسط گروه داوری متشكل از ۵ نفر شامل سه شاعر از گروه داوری قبلی و دو شاعر از گروه داوری شاعران خارج از كشور به صورت دقیق بررسی و در قالب فرمهای ارزیابی امتیاز داده میشود و سپس با نظر هیأت داوران بنا به جمع بندی صورت گرفته نام یك نفر به عنوان چهرهی برگزیدهی یک سال و نیم شعر نو فارسی اعلام میشود.
نحوهی اعلام نتایج و جایزه:
نتیجهی جایزهی شعر نیما؛ چهرهی یكسال و نیم، درآبان ماه سال ۱۳۹۳ طی مراسمی با حضور شاعر برگزیده و اعضاء هیأت اجرایی و داوران اعلام میشود.
جایزهی برگزیده شامل یك میلیون و نیم میلیون تومان به همراه تندیس چهارمین دورهی جایزهی شعر نیما خواهد بود.
جایزهی عكاسی-شعر(فتوآرت)
موضوع جایزه:
عكاسی از یك قطعه شعر شاعران معاصر نوپرداز و كلاسیك سرا زیر چهل سال با تكنیك فتو آرت
-آثار ارسالی باید به همراه قطعه شعر مد نظر شاعر و نام شاعر در ابعاد اعلام شده ارسال شود.
-تمام حقوق معنوی عكسهای ارسالی در اختیار عكاس است.
- جایزهی نیما میتواند از عكسها برای ارائه به داوران نسخههایی را تهیه كند.
- جایزهی نیما میتواند از عكسهای برگزیده كتابی منتشر کند.
- عكسهای ارسالی باید در فرمت jpeg ارسال گردد.
- حجم عكسها باید حداقل با رزولوشن۱۵۰ پیكسل باشد.
- ابعاد عكسهای ارسالی برای عكسهای افقی ۱۲x۱۵ و برای عكسهای عمودی ۱۵X۲۲ / ۵ باشد.
- آثار باید به آدرس ایمیل .(JavaScript must be enabled to view this email address) ارسال شود.
- زمان آغاز پذیرش عكسها در جایزه از ۱۵ مهرماه ۱۳۹۲ الی ۱۵ اسفند ماه ۱۳۹۲ خواهد بود.
- زمان اعلام نتایج اولیه، خرداد ماه ۱۳۹۳ و زمان اعلام نتایج نهایی آبان ماه ۱۳۹۳ خواهد بود.
- عكسها میتواند با هر نوع دوربینی به شرط رعایت موا%
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024
|