پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
حمید حسیننژاد حیدرانلو، زندانی سیاسی کُرد محبوس در زندان مرکزی ارومیه که با اتهام «بغی» به اعدام محکوم شده است، در پی انتقال به سلولهای انفرادی در معرض خطر قریب الوقوع اعدام قرار دارد. ساعاتی پیش آخرین ملاقات خانواده با او انجام شد.
سازمان حقوق بشر ایران در بیانیهای ضمن هشدار نسبت به خطر اجرای احکام اعدام زندانیان سیاسی در روزهای آینده، از جامعه جهانی و کشورهایی که با جمهوری اسلامی روابط دیپلماتیک دارند، خواست تا برای توقف این احکام و لغو آنها تلاش کنند.
محمود امیریمقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، در این باره گفته بود: «ما از مردم ایران، نهادهای مدنی و جامعه جهانی میخواهیم که در روزهای آینده توجه ویژهای به زندانیان سیاسی محکوم نشان دهند. مقامات جمهوری اسلامی بارها با سوء استفاده از سکوت خبری احکام اعدام زندانیان سیاسی را اجرا کرده است.»
بنا به اطلاع سازمان حقوق بشر ایران، صبح دیروز چهارشنبه ۲۷ فروردین ماه، حمید حسیننژاد حیدرانلو، زندانی سیاسی کُرد زندانی سیاسی کُرد زندان مرکزی ارومیه، جهت اجرای حکم به سلول انفرادی منتقل شده است.
همچنین حمید روز پنجشنبه ۲۸ فروردین با دستبند به ملاقات با خانواده و وکیلش برده شد.
عثمان مزین، وکیل این زندانی سیاسی در این خصوص گفت: «درخواست اعاده دادرسی را را تسلیم دادگستری کردیم تا اینکه جلوی اجرای حکم گرفته شود؛ چون حمید بیسواد است و نتوانسته درخواست عفو دهد. حمید بعد از ملاقات با خانواده به انفرادی برگشت.»
عثمان مزین افزود: «سال ۹۶ هشت مرزبان در یکی از روستاهای استان آذربایجان غربی کشته شدند و در سال ۱۴۰۱ حمید حسیننژاد حیدرانلو در روستای خودش و در محل سکونتش به اتهام کالای قاچاق دستگیر شد. اول اتهام کالای قاچاق به او وارد شد و بعد گفتند که شما در آن ترور دست داشتید. مدت ۱۲ ماه حمید در بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه در انفرادی بوده. به وکیل، تلفن و به خانواده دسترسی نداشته و کاملا بیسواد است، حتی خواندن و نوشتن را نمیداند. کلی اوراق بازجویی به خط بازجو هست و ایشان فقط زیر آن را امضاء کرده. در اولین جلسهای هم که نزد بازپرس حاضر شد، به صراحت انکار کرد و گفت که من مرتکب این عمل نشدم در آن روز در خارج از کشور بودم. او گفت که درگیری مسلحانه ساعت نزدیک ۳ شب بوده و من ساعت ۱۱ صبح با پاسپورت همراه خانوادهام، مادر پیرم، همسرم و دو تا از بچههایم خارج شدم و در یک شهر مرزی ترکیه بودم.»
حمید حسیننژاد حیدرانلو، ۴۰ ساله و اهل چالدران از توابع ارومیه، در تاریخ ۲۴ فروردین ۱۴۰۲، در منطقه مرزی چالدران توسط نیروهای مرزبانی به همراه چند شهروند افغان بازداشت شد. پس از بازداشت، به بازداشتگاه اتباع خارجه منتقل و و سپس به اداره اطلاعات ارومیه برده شد. او به مدت ۱۲ ماه در سلول انفرادی نگهداری شد و تحت شکنجههای جسمی و روانی قرار گرفت تا به همکاری با حزب کارگران کردستان (پکک) و شرکت در درگیری مسلحانهای در سال ۱۳۹۶ که منجر به کشته شدن ۸ تن از نیروهای مرزبانی شد، اعتراف کند.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
شاهزاده خالد بن سلمان، وزیر دفاع عربستان سعودی در راس یک هیات عالیرتبه وارد تهران شد و در بدو ورود مورد استقبال رسمی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح قرار گرفت.
به گزارش ایرنا، وزیر دفاع عربستان سعودی در این سفر علاوه بر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح با مقامات ارشد سیاسی و امنیتی جمهوری اسلامی دیدار و گفتگو خواهد کرد.
توسعه مناسبات دفاعی و همکاریهای منطقهای برای تقویت صلح و ثبات در منطقه و همچنین مبارزه با تروریسم از جمله محورهای گفتگوی دو مقام ارشد دفاعی ایران و عربستان در این دیدار است.
وزارت دفاع عربستان سعودی در شبکه ایکس نوشت که «بررسی روابط دوجانبه بین دو کشور و موضوعات مورد علاقه مشترک» از برنامههای سفر آقای بن سلمان به تهران و موضوع «دیدارهای متعدد» او خواهد بود.
سال گذشته نیز رئیس ستاد کل نیروهای مسلح عربستان سعودی به دعوت سرلشکر باقری به تهران سفر کرده بود و سفر خالد بن سلمان وزیر دفاع عربستان دومین سفر مقام ارشد دفاعی این کشور به ایران است.
خالد بن سلمان، برادر جوانتر ولیعهد عربستان است. او سالها سفیر عربستان در آمریکا بود و شش سال پیش و پس از اینکه به سمت معاون وزیر دفاع عربستان منصوب شد، سفارت عربستان را در واشنگتن ترک کرد و به ریاض بازگشت. آن زمان ولیعهد عربستان وزیر دفاع این کشور بود.
در سال ۲۰۲۲ (۱۴۰۱) پس از اینکه ولیعهد عربستان سعودی، نخستوزیر این کشور شد، خالد بن سلمان هم به سمت وزیر دفاع منصوب شد.
به گزارش بیبیسی، رسانههای عربی پیشتر با انتشار خبر سفر آقای بن سلمان به ایران نسبت به احتمال اعلام آمادگی عربستان برای میانجیگیری میان ایران و آمریکا گمانه زنیهایی کردند.
خالد بن سلمان در ماه فوریه به آمریکا سفر کرده بود و با همتای آمریکایی خود و همچنین مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا دیدار کرده بود.
حدود یک هفته پیش از سفر به تهران، خالد بن سلمان در شبکه ایکس نوشته بود که در یک تماس تلفنی با پیت هگست، همتای آمریکایی خود، روابط عربستان و آمریکا و چشمانداز همکاریهای دفاعی بیشتر را بررسی کردند.
او نوشته بود با آقای هگست، که از طرفداران فشار حداکثری بر ایران است درباره «تحولات منطقه، دیدگاه مشترکشان برای ارتقا امنیت و ثبات منطقهای و بینالمللی و سایر موضوعات مورد علاقه» دو طرف گفتگو کردند.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، روز پنجشنبه برای گفتگو با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در مورد مسائل اوکراین و خاورمیانه وارد مسکو شد، سفری که کرملین آن را بسیار مهم توصیف کرد.
به گزارش رویترز، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، گفت که دو رهبر “گفتگوی جدی” در مورد طیف وسیعی از مسائل خواهند داشت و توافقات مختلفی را امضا خواهند کرد.
پسکوف به خبرنگاران گفت: “در حال حاضر، نقش قطر را به طور کلی در بسیاری از امور منطقهای و حتی جهانی نمیتوان دست کم گرفت. قطر شریک خوب ما است، روابط روسیه و قطر به طور بسیار پویا در حال توسعه است، تماس بین سران در کشور کاملاً مکرر است.”
قطر مجموعهای از تلاشها را برای میانجیگری بین روسیه و اوکراین انجام داده و به بازگشت کودکانی از هر دو کشور که در طول جنگ از والدین خود جدا شده بودند، کمک کرده است.
روسیه و قطر این هفته اعلام کردند که رهبران در کشور در مورد تلاشها برای یافتن توافق صلح برای پایان دادن به جنگ در اوکراین گفتگو خواهند کرد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، بارها گفته است که میخواهد به “حمام خون” پایان دهد، اما هنوز به پیشرفتی دست نیافته است. مسکو گفته است که توافق بر سر یک توافقنامه آسان نیست.
محمد الخلیفی، وزیر مشاور در امور خارجه قطر، به خبرگزاری دولتی تاس گفت که گفتگوهای امیر با پوتین به اوکراین، سوریه، نوار غزه و انرژی مانند گاز طبیعی مایع (LNG) خواهد پرداخت.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
بهرغم اعلام قبلی وزارت امور خارجه ایران مبنی بر برگزاری دور دوم مذاکرات میان هیئتهای ایرانی و آمریکایی در سلطنت عمان، مکان انجام این مذاکرات مستقیم بار دیگر به موضوع بحث تبدیل شد.
تلویزیون رسمی ایران چهارشنبه ۲۷ فروردین گزارش داد که این مذاکرات قرار است در شهر رُم برگزار شود.
همزمان، سه منبع مطلع نیز به نقل از پایگاه خبری «آکسیوس» اعلام کردند که دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا درباره پرونده هستهای، شنبه آینده در رُم برگزار خواهد شد.
عامل شکست
در واکنش به این تغییر، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، این اقدام را مورد انتقاد قرار داد و در پیامی در حساب خود در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «تغییری از این دست در عرصه دیپلماسی میتواند هرگونه ابتکاری را در معرض شکست قرار دهد و ممکن است نشانهای از عدم جدیت تلقی شود، چه برسد به اینکه از آن به سوءنیت تعبیر شود.»
با این حال، وی تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران همچنان در حال «آزمایش» طرف مقابل است.
این در حالی است که بقایی پیشتر در روز دوشنبه، محل برگزاری مذاکرات را سلطنت عمان اعلام کرده بود.
بررسی مکانهای پیشنهادی
آنتونیو تاجانی، وزیر امور خارجه ایتالیا، پیشتر اعلام کرده بود که مذاکرات آمریکا و ایران در شهر رُم ایتالیا انجام خواهد شد.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران نیز به برگزاری دور دوم این مذاکرات در شهر رُم اشاره کرده بود.
عراقچی شنبه گذشته در شهر مسقط با استیون ویتکاف، رئیس هیئت مذاکرهکننده آمریکا، برای مدتی کوتاه دیدار کرد؛ دیداری که پس از مذاکرات غیرمستقیم و با وساطت بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، صورت گرفت. مقامات دو طرف این دیدار و گفتوگوها را سازنده و مثبت ارزیابی کردهاند.
گفتنی است دور دوم مذاکرات در حالی برگزار میشود که طی ساعات گذشته، اظهارات متناقض از سوی ویتکاف جنجالبرانگیز شده است؛ وی ابتدا اعلام کرده بود که تهران نیازی به غنیسازی اورانیوم بالاتر از 3.67 درصد ندارد، اما در ادامه تصریح کرد که تحت عنوان توافق ترامپ، «هرگونه توافق آینده باید چارچوبی برای صلح، ثبات و شکوفایی در خاورمیانه ایجاد کند؛ به این معنا که ایران باید غنیسازی هستهای و برنامه تسلیحاتی خود را متوقف سازد.»
این اظهارات با واکنش عباس عراقچی مواجه شد؛ او امروز چهارشنبه در پاسخ تاکید کرد که «حق غنیسازی، خط قرمز جمهوری اسلامی ایران است و قابل مذاکره نیست.»
این تحولات در حالی صورت میگیرد که سیاست دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، نسبت به پرونده ایران هنوز بهصورت کامل مشخص نشده و بنا به گفته یک مقام آمریکایی مطلع، همچنان در دست بررسی است.
العربیه فارسی
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
ایران روز چهارشنبه اتهام بریتانیا مبنی بر ارتباط این کشور با باند جنایتکار مستقر در سوئد موسوم به “فاکسترات” را رد کرد. این در حالی است که دولت بریتانیا اوایل این هفته این گروه را به دلیل انجام حملاتی به نیابت از تهران تحریم کرده بود.
بریتانیا روز دوشنبه اعلام کرد که گروه فاکسترات به نیابت از ایران به اهداف اسرائیلی و یهودی در سراسر اروپا حمله کرده است. این کشور مشخص نکرد که به کدام حملات اشاره میکند.
سفارت جمهوری اسلامی در لندن در بیانیهای اعلام کرد: «سفارت جمهوری اسلامی ایران اتهامات مربوط به ارتباط دولت ایران با فعالیتهای یک باند جنایتکار مستقر در سوئد، معروف به فاکسترات، را قویاً رد میکند.»
بریتانیا داراییهای گروه فاکسترات و همچنین داراییهای «مجید راوا»، که دولت بریتانیا او را مسئول این باند میداند، را مسدود و او را از سفر منع کرد.
سفارت ایران اعلام کرد که یادداشت اعتراضی به دولت بریتانیا تسلیم کرده و بریتانیا در موارد مشابه دیگر نیز از ارائه شواهد معتبر ناتوان بوده است.
این سفارتخانه افزود: «ما چنین مواضع بیاساس و رفتارهای مخرب را برای روابط دوجانبه زیانآور میدانیم و از بریتانیا میخواهیم از اتخاذ رویکردهای خصمانه نسبت به ایران خودداری کند.»
وزارت خارجه بریتانیا بلافاصله به درخواست برای اظهار نظر در مورد بیانیه سفارت ایران پاسخ نداد.
خبرگزاری رویترز
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
سخنگوی قوه قضاییه از صدور حکم اعدام برای امیرحسین مقصودلو ملقب به “تتلو” توسط شعبه شش دادگاه کیفری یک استان تهران خبر داد. پیشتر در پی اعتراض دادستان تهران، حکم پنج سال حبس امیرحسین مقصودلو در خصوص این پرونده، توسط دیوان عالی کشور نقض و پرونده او جهت رسیدگی مجدد به شعبه هم عرض ارسال شده بود.
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از میزان، اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضاییه در این خصوص اعلام کرد: پس از نقض حکم پنج سال حبس آقای مقصودلو، پرونده وی برای رسیدگی مجدد به شعبه شش دادگاه کیفری یک استان تهران ارسال شد. این شعبه امیرحسین مقصودلو را به اتهام “سبالنبی” به اعدام محکوم کرده است و این حکم در دیوان عالی کشور در حال رسیدگی است.
در دی ماه سال گذشته و در پی اعتراض دادستان تهران، حکم پنج سال حبس امیرحسین مقصودلو در خصوص این پرونده، توسط دیوان عالی کشور نقض شده بود. این حکم توسط شعبه ۹ دادگاه کیفری استان تهران صادر شده بود.
در مهرماه سال گذشته، تتلو در خصوص پرونده ای دیگر از بابت اتهام تشویق به فساد و فحشا به ۱۰ سال زندان محکوم شد. حکم صادره توسط دادگاه تجدیدنظر تایید و پرونده وی به شعبه اجرای احکام ارسال شد. جلسات دادگاه رسیدگی به اتهامات او در این پرونده، از ۱۴ اسفند ۱۴۰۲ تا ۱۸ اردیبهشت سال گذشته در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی ایمان افشاری برگزار شده بود.
امیرحسین مقصودلو (تتلو) در آذرماه ۱۴۰۲ توسط پلیس ترکیه به ایران منتقل شد و در نهایت با هماهنگی مراجع قضایی بازداشت شد.
وی پیشتر نیز زمانی که در خارج از کشور سکونت داشت، در پی شکایت شماری از مالباختگان سایت های شرط بندی، به دادسرای جنایی تهران احضار شد.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
محمدحسین سپهری، برادر فاطمه سپهری که زندانی سیاسی زندان وکیلآباد مشهد است، در تماسی تلفنی، شرایط سلامتی خواهر زندانیاش را «بسیار نگرانکننده» توصیف کرد. این زندانی سیاسی به نقل از فاطمه سپهری گفته است مسئولان زندان وکیلآباد، بند پنج این زندان را مانند قبر کردهاند.
اصغر سپهری، برادر فاطمه و محمدحسین سپهری، چهارشنبه ۲۷ فروردین در شبکه اجتماعی ایکس نوشت برادرش محمدحسین در تماس تلفنی اخیر خود از بند شش زندان وکیلآباد مشهد با خانواده، شرایط خواهرش فاطمه را بسیار نگرانکننده توصیف کرد و گفت ادامه این وضعیت میتواند جان او را به خطر بیندازد.
او با اشاره به اینکه برادرش هفتم فروردین با خواهرش ملاقات داشته است، نوشت که حال عمومی او «بسیار نامساعد» بوده و در این دیدار علت وخامت حال خود را چنین بیان کرده است: «بند پنج را به شکلی درآوردهاند که گویی قبر است؛ شاید دو ماه است که حتی یکبار هم نتوانستهام از جایم بلند شوم و از هواخوری استفاده کنم.»
به نوشته سپهری، ۲۱ فروردین، هنگامی که محمدحسین برای ملاقات دوباره خواهرش مراجعه کرده است، مسئولان زندان اعلام کردهاند که او به دلیل ناتوانی جسمی، از حضور در ملاقات انصراف داده است.
اصغر سپهری به نقل از برادر زندانیاش نوشت: «ادامه این شرایط چه توجیهی دارد جز اینکه عمدا میخواهند خواهرم را شکنجه کنند؟ خواهرم بیماری قلبی دارد و عمل قلب باز داشته است. چرا باید در یک اتاق بسته و در چنین شرایطی نگهداری شود؟ هدف مسئولان جمهوری اسلامی از این رفتارها چیست؟»
پیش از این و در چهارم اسفند ۱۴۰۳، نرگس محمدی، فعال حقوق بشر و برنده نوبل صلح، با انتشار مطلبی در اینستاگرام هشدار داد مقامات مسئول در جمهوری اسلامی از رسیدگی به وضعیت جسمی وخیم فاطمه سپهری و فراهم کردن امکان درمان برای این زندانی سیاسی امتناع میکنند.
فاطمه سپهری از شهریور ۱۴۰۱ و محمدحسین سپهری از مهر ۱۴۰۲ دوران محکومیت خود را در زندان وکیلآباد مشهد میگذرانند.
آنها ۲۲ اسفند ۱۴۰۳ بابت پروندهای که در ایام حبس برایشان تشکیل شد، هر کدام به سه سال و ۹ ماه زندان دیگر محکوم شدند.
سپهری در بخش دیگری از مطلب خود با یادآوری اینکه فرزانه قرهحسنلو و زهرا کهنهکار، معروف به سپند آذر نیز همراه با فاطمه سپهری در بند پنج زندان وکیلآباد نگهداری میشوند، نوشت این سه زندانی سیاسی، تحت فشارهای روانی شدید، نبود تهویه و فقدان حداقل شرایط انسانی قرار دارند.
او مسئولیت مستقیم این «شرایط غیرانسانی» را بر عهده نوید طباطبایی، قاضی ناظر زندان، هادی اسماعیلزادگان، رییس زندان مرکزی مشهد، غلامرضا روشان، مدیرکل زندانهای استان خراسان رضوی و علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی دانست.
در سالهای گذشته گزارشهای متعددی درباره وضعیت نامناسب زندانهای سراسر ایران منتشر شده است.
در تازهترین نمونه، ایراناینترنشنال ۲۳ فروردین در گزارشی خبر داد زنان محبوس در زندان قرچک ورامین از ابتداییترین حقوق خود محروم هستند.
ایراناینترنشنال
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
امیر حسین ثابتی “نمایندۀ مجلس” از موضع عدالتخواهی و فسادستیزی، اتهامهایی را علیه برخی افراد سیاسی و اقتصادی مطرح کرده است که قاعدتاً باید به صورتی مستقل مورد راستیآزمایی قرار گیرد و با هر نوع فساد و بیعدالتی برخورد شود.
اما اگر آقای ثابتی دوست دارد کسی باور کند که وی واقعاً فردی عدالتخواه و ضدِ فساد است، آیا نباید به این پرسش جواب دهد که بر اساس کدام ملاک عدالتخواهی و اصول فسادستیزی با کمتر از پانصد هزار رأی، به عنوان نمایندۀ شهر ده میلیونی تهران بر کرسی نمایندگی این شهر در مجلس تکیه زده است؟
آیا تصدی مناصب از طریق محروم کردن دیگر شهروندان از حضور در رقابتِ انتخاباتی و بیانگیزه کردن اکثریت مردم برای حضور در پای صندوق رأی، بیعدالتی نیست؟ آیا تبعیضی بزرگتر و آزاردهندهتر از این وجود دارد؟ کدام بیعدالتی و فساد زشتتر از تبعیض بین شهروندان است؟
وقتی کسانی مثل آقای ثابتی به خود حق میدهند که بدون رقابت معنادار و مؤثر با دیگر شهروندان و با اتکاء به رأی اقلیت ناچیزی از مردم به مقام نمایندگی پایتخت برسند، چرا دیگران به خود حق ندهند که از اموال عمومی جیب شخصی خود را پر کنند؟
عدالت در درجۀ نخست یک مفهوم سیاسی است. یعنی برابری حقوقی تمام شهروندان و فرصت برابر برای آنها. فردی که به هر دلیلی به این اصل باور نداشته باشد و یا آن را زیر پا بگذارد، هر نوع ادعایش در بارۀ عدالتخواهی و فسادستیزی باد هواست!
تلگرام نویسنده
@ahmadzeidabad
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
درخواست اعاده دادرسی مهناز طراح، زندانی سیاسی محبوس در زندان اوین، برای دومین بار توسط شعبه ۹ دیوان عالی کشور، رد شد.
براساس اطلاعات دریافتی هرانا، درخواست اعاده دادرسی این زندانی سیاسی برای بار دوم توسط شعبه ۹ دیوان عالی کشور به ریاست قاضی قاسم مزینانی رد شده است.
در دی ماه سال گذشته نیز درخواست اعاده دادرسی این زندانی سیاسی توسط همین شعبه رد شده بود. همچنین در آبان ماه سال گذشته، درخواست آزادی مشروط وی با مخالفت سازمان اطلاعات سپاه پاسداران رد شده بود.
وی در دی ماه سال ۱۴۰۲، توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ایمان افشاری، به چهار سال و چهار ماه حبس محکوم شد. در دادگاه، اتهامات مطروحه علیه او اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم و تبلیغ علیه نظام عنوان شده بود. حکم مهناز طراح در پی تسلیم به رای به دو سال و ۹ ماه حبس کاهش پیدا کرد.
خانم طراح در تاریخ ۲۲ آبان ۱۴۰۲، توسط نیروهای امنیتی در یکی از خیابانهای تهران همراه با اعمال خشونت بازداشت شد. او نهایتا پس از حدود دو هفته، از بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین به بند زنان این زندان منتقل شد.
مهناز طراح پیش از این نیز سابقه برخوردهای قضایی و امنیتی را داشته است.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، روز چهارشنبه گفت که حق ایران برای غنیسازی اورانیوم قابل مذاکره نیست.
به گزارش رویترز، این گفته عراقچی در پاسخ به اظهارنظری بود که روز سهشنبه توسط استیو ویتکاف، مذاکرهکننده ارشد ایالات متحده، بیان شد. ویتکاف دیروز گفت که تهران برای دستیابی به توافق با واشنگتن باید “غنیسازی هستهای خود را متوقف و حذف کند.”
عراقچی گفت: “ما اظهارات متناقضی از ویتکاف شنیدهایم، اما مواضع واقعی در میز مذاکره روشن خواهد شد.”
وی افزود: “ما آمادهایم تا در مورد نگرانیهای احتمالی در مورد غنیسازی (اورانیوم) ایران اعتمادسازی کنیم، اما اصل غنیسازی قابل مذاکره نیست.”
قرار است ایران و ایالات متحده روز شنبه ۱۹ آوریل دور دوم مذاکرات خود را در عمان درباره برنامه هستهای تهران برگزار کنند. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا تهدید به اقدام نظامی در صورت عدم توافق کرده است.
رسانههای دولتی ایران روز چهارشنبه گزارش دادند که عراقچی پیش از این مذاکرات در سفر به روسیه، پیامی از سوی علی خامنهای، به ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، تحویل خواهد داد.
کرملین روز سهشنبه در پاسخ به این سوال که آیا روسیه آماده است تا کنترل ذخایر اورانیوم غنیشده ایران را به عنوان بخشی از توافق هستهای احتمالی آینده بین ایران و ایالات متحده به دست گیرد، از اظهار نظر خودداری کرد.
گاردین روز گذشته گزارش داد که انتظار میرود تهران پیشنهاد ایالات متحده برای انتقال ذخایر اورانیوم غنیشده خود به کشور ثالثی مانند روسیه را به عنوان بخشی از توافق با واشنگتن، رد کند.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
«نگار کورکور»، خواهر دادخواه «مجاهد کورکور»، از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری در ایذه، پس از یک دوره مبارزه با بیماری سرطان، سهشنبه شب، ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ در بیمارستانی در شهر فرانکفورت آلمان درگذشت. او تا واپسین روزهای زندگی خود، صدای دادخواهی برای برادرش و دیگر زندانیان سیاسی بود.
صفحه اینستاگرام نگار کورکور دقایق اولیه بامداد چهارشنبه ۲۷ فروردین نوشت: «نگار دختر مظلوم ایران آسمانی شد.»
سالار وطنشناس، معترض آسیبدیده از ناحیه چشم در جنبش «زن، زندگی، آزادی» و محبوبه رمضانی، مادر دادخواه پژمان قلیپور، از جانباختگان اعتراضات آبان ۹۸، ویدیوهایی را از این خواهر دادخواه در اینستاگرام منتشر کردند که او را بر تخت بیمارستان در حال آواز خواندن نشان میدهد.
به گفته محبوبه رمضانی، نگار کورکور یک بار به او گفته است: «میدانی درد غربت چیست؟ این است که وقتی دلت میگیرد، نه مامانی هست، نه برادری، نه حتی یک آغوش آشنا. من فقط بغل مامانم را میخواهم.»
محبوبه رمضانی با اشاره به اینکه نگار کورکور «به آرزویش نرسید؛ نه ایران را دید، نه دادگاه عادلی را و نه برادرش را»، افزود: «یک بار آخر بغلم کرد و گفت میترسم ... ولی نگذار فراموش شوم.»
مجاهد کورکور، زندانی سیاسی محکوم به اعدام، برادر نگار کورکور است. مجاهد از بازداشتشدگان اعتراضات سال ۱۴۰۱ در ایذه است و در زندان در خطر اعدام بهسر میبرد.
اینجا کلی آرزو خاکه
نگار کورکور، زنی شجاع بود که برای آزادی برادر بیگناهش، «مجاهد کورکور»، که همچنان در زندان و در خطر اعدام بهسر میبرد، مبارزه کرد. او در حالیکه با بیماری دستوپنجه نرم میکرد، با عزمی راسخ، دادخواه همهی زندانیان سیاسی-عقیدتی بود و در این راه، هرگز از پای ننشست.
نگار با قلبی پر از امید و آرزو، وصیتی ساده اما عمیق از خود بهجا گذاشت:
«منو توی ایران خاک کنید و روی قبرم بنویسید: اینجا کلی آرزو خاکه.»
منابع: ایران اینترنشنال، شبکههای اجتماعی
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پولیتیکو: طبق گفته دو منبع آگاه از تدارکات این سفر، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، و استیو ویتکوف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ برای پایان دادن به درگیریها در اوکراین و غزه، انتظار میرود اواخر این هفته به پاریس سفر کنند.
قرار است ویتکوف با امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه دیدار کند، در حالی که روبیو با همتای فرانسوی خود، ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه، گفتگو خواهد کرد.
به گفته یک مقام آمریکایی که به شرط ناشناس ماندن صحبت کرد، زیرا مجاز به صحبت با خبرنگاران نبود، روبیو این هفته قبل از سفر به آفریقا در پاریس خواهد بود.
یک مقام آگاه از تدارکات این سفر گفت که دو طرف در مورد اوکراین، ایران و روابط تجاری پس از تهدیدهای تعرفهای ترامپ گفتگو خواهند کرد.
دیدار مکرون با ویتکوف تنها چند روز پس از دیدار فرستاده ویژه با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، برای بحث در مورد آتشبس احتمالی در اوکراین پس از توقف مذاکرات روسیه و آمریکا در هفتههای اخیر، صورت میگیرد. به گفته سخنگوی کاخ سفید، این دیدار در مسکو “گامی دیگر در روند مذاکرات به سوی آتشبس” علیرغم “ناامیدی” ترامپ بود.
رئیس جمهور فرانسه پیشتاز تلاشهای اروپایی برای ارائه تضمینهای امنیتی به کییف، از جمله استقرار نیروی به اصطلاح اطمینانبخش در اوکراین، در صورت آتشبس بوده است.
این سفر اولین سفر مقامات بلندپایه آمریکایی به فرانسه از زمان حضور جی.دی. ونس، معاون رئیس جمهور آمریکا، در اجلاس هوش مصنوعی در فوریه است.
انتظار میرود تعرفهها در صدر دستور کار قرار گیرند. هفته گذشته، مکرون گفت که اقدام ترامپ برای تعلیق شدیدترین تعرفههای خود به مدت 90 روز تنها یک توقف “شکننده” در تنشها را ارائه میدهد.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
دو مقام آمریکایی روز سهشنبه به رویترز گفتند که ارتش ایالات متحده در هفتهها و ماههای آینده قصد دارد حضور خود در سوریه را محدود کند، اقدامی که ممکن است تعداد نیروهای این کشور در سوریه را به نصف کاهش دهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ارتش آمریکا حدود ۲,۰۰۰ سرباز در پایگاههای مختلف در سوریه، عمدتاً در شمال شرق این کشور، مستقر دارد. این نیروها با همکاری نیروهای محلی برای جلوگیری از احیای داعش فعالیت میکنند؛ گروهی که در سال ۲۰۱۴ بخشهای وسیعی از عراق و سوریه را تصرف کرد اما بعداً عقب رانده شد.
یکی از مقامات که نخواست نامش فاش شود، گفت که این طرح کاهش میتواند تعداد نیروهای آمریکا در سوریه را به حدود ۱,۰۰۰ نفر کاهش دهد.
یکی دیگر از مقامات آمریکایی طرح کاهش را تایید کرد، اما گفت هیچ قطعیتی در مورد تعداد وجود ندارد و نسبت به کاهش این مقیاس در زمانی که دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در حال مذاکره با ایران و افزایش نیرو در منطقه بوده است، تردید دارد.
ایالات متحده اخیراً هواپیماهایی از جمله بمبافکنهای بی-۲، ناوهای جنگی و سامانههای دفاع هوایی را برای تقویت منطقه خاورمیانه اعزام کرده است.
ترامپ روز دوشنبه گفت که معتقد است ایران عمداً مذاکرات برای توافق هستهای با آمریکا را به تأخیر میاندازد و باید از تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای دست بکشد، در غیر این صورت ممکن است با حمله نظامی به تأسیسات هستهای تهران مواجه شود.
در همین حال، پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا، در حال انجام بررسی جهانی نیروهای نظامی ایالات متحده در سراسر جهان است.
دولت جدید سوریه که پس از سرنگونی بشار اسد در دسامبر قدرت را به دست گرفت، در تلاش است تا روابط سوریه را در منطقه و فراتر از آن بازسازی کند.
نیروهای دموکراتیک سوریه به رهبری کردها که مورد حمایت آمریکا هستند، ماه گذشته توافقی با دمشق برای ادغام نهادهای حکومتی و نیروهای امنیتی تحت رهبری کردها با دولت مرکزی امضا کردند.
ایالات متحده در ماه مارس فهرستی از شرایط را به سوریه ارائه داد که در ازای کاهش جزئی تحریمها باید رعایت شوند، اما دولت ترامپ به طور کلی تعامل کمی با رهبران جدید این کشور داشته است.
برخی از مقامات کاخ سفید خواستار رویکرد سختگیرانهتری هستند و به روابط پیشین رهبری جدید سوریه با القاعده اشاره میکنند تا تعامل را به حداقل برسانند.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
سیما پروانهگهر / اعتماد
دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی میگوید که ایران و امریکا بعد از برجام اشتباهاتی متقابلی داشتند و فرصتهای زیادی از جانب دو طرف برای احیای برجام از دست رفته است اما در مذاکره فعلی هم ایران و هم امریکا باید امتیاز بدهند و امتیاز بگیرند.
مذاکرات بین ایران و امریکا شنبه هفته آتی مجددا در مسقط از سر گرفته میشود. مذاکراتی که از نظر سیدحسین مرعشی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی ایران مهم نیست با عنوان یا فرم مستقیم و غیرمستقیم طرح شود بلکه مساله اساسی واقعبینی دو طرف در این باره است. او در گفتوگو با «اعتماد» تاکید دارد که پزشکیان به عنوان رییس دولت بسته اقتصادی برای تعریف منافع اقتصادی بین ایران و امریکا تهیه کرده که بسیار کارگشا است و اذن رهبری را نیز اخذ کرده است.
او همچنین در این گفتوگو به اشتباهات ایران بعد از برجام مبنی بر عدم مشارکت با امریکاییها در پروسههای اقتصادی اشاره کرده و میگوید رفتن ایران به سمت اروپا بعد از برجام تصمیم اشتباهی بود که منجر شد امریکاییها نیز در رفع تحریمها جدی عمل کنند در حالی که یک سال بعد از خروج ترامپ از برجام دیدیم که در عمل اروپا هیچ توان و ظرفیتی برای همکاری اقتصادی با ایران ندارد.
مرعشی همچنین تاکید دارد که ایران، لیبی نمیشود اما باید حرف ترامپ مبنی بر یا مصالحه یا جنگ را جدی بگیریم و بدانیم که این جنگ نه برای ما خوب است نه امریکاییها بنابراین باید با واقعبینی امتیاز بدهیم و امتیاز بگیریم.
* روی کار آمدن دولت ترامپ را باید تهدیدی برای ایران تلقی کرد یا در نهایت فرجهای ایجاد شد تا دولت امریکا حاضر باشد در قالب مذاکره مساله با ایران را به پیش ببرد و این فضای «کجدار و مریز» به وضعیتی نسبتا شفاف تبدیل شود؟
نخست اینکه باید یادآوری کنیم که ما هرگز کجدار و مریز رفتار نکردیم. عامل و تصمیم ادامه این فضا هرگز از جانب ما نبود. در عالم واقع مساله به این صورت پیش رفت که ما با سند برجام نشان دادیم که چه ارادهای داریم. سندی که از دستاوردهای مهم دیپلماسی بعد از جنگ جهانی دوم است. این سند با مذاکرات ایران طرف غربی تهیه و امضا شد و شورای امنیت سازمان ملل نیز آن را مصوب کرد. غربیها چه در زمان خود باراک اوباما و چه در زمان بعد از آن یعنی دولت نخست ترامپ و حتی بعد از خروج ترامپ از برجام و دولت بعدی یعنی دولت بایدن اشتباهاتی داشتند. اروپاییها هم اشتباهاتی داشتند و البته ایرانیها نیز اشتباهاتی داشتند.واقعیت این است که سمت اروپا و امریکا انتظار داشتند که بعد از امضای برجام - چون اوباما و کری وقت زیادی روی این سند گذاشته بودند - انتظار داشتند وارد اقتصاد ایران شده و سهم قابل قبولی در اقتصاد ایران داشته باشند. چون این انتظار تامین نشد آنها نیز تحریمها را در سطح و اندازهای که بتواند اقتصاد ایران را حرکت بدهد، لغو نکردند.از جانب ما نیز اشتباهاتی در عرصه داخلی و خارجی انجام شد. اشتباه مهم ایران بود که ما گام دوم جمهوری اسلامی را در قالب برجام یعنی همکاری اقتصادی بین ایران و امریکا را بر نداشتیم. این اشتباه ایران بود. البته ما اشتباه داخلی دیگری نیز کردیم و آن اشتباه بیشتر متوجه دولت آقای روحانی و اصلاحطلبان است. برجام یک سند ملی در مقابل یک دنیای پرتنش بود و ما نباید برجام را خرج انتخابات مجلس دهم میکردیم. ارزش برجام برای ایران خیلی مهمتر از این بود که فراکسیون امید ۱۲۰ نفری در مجلس داشته باشیم. حتی اگر اصولگرایان میخواستند به خاطر برجام با ما از در مخالفت رفتار کنند، ما نباید برجام را خرج اختلافات داخلی میکردیم چرا که ارزش برجام برای ما خیلی بیشتر از این حرفها بود. این اشتباهات از سمت ایران بود. در مقابل نیز اشتباهات امریکا این بود چون خلاف انتظاراتش در عرصه همکاری اقتصادی حرکت شد، مانع رفع تحریمی شد که فضای اعتماد را بین دو کشور ایجاد کند.
* اما بعد از برجام ایران سعی کرد همکاریهای اقتصادی با اروپا داشته باشد.
مساله نیز همین اشتباه است. بعد از استقرار برجام، آقای رییسجمهور اولین سفر را به فرانسه رفتند. فرانسهای که تا آخرین لحظات هم علیه برجام کارشکنی میکرد. در چنین شرایطی و در فضایی که امریکا به شدت از این فضا ناراحت بود، ایران اولین قرارداد را با ایرباس بست. عکسالعمل امریکاییها تا همین جا هم تند بود اما در همین شرایط، دولت دوباره رفت و با بویینگ قرارداد بست. از ایرباس حداقل ۲ هواپیما به ایران رسید و از «ای تی آر» هم حدود ۱۰ هواپیما آمد، اما از بویینگ چه؟
دولت آقای روحانی باید بلافاصله بعد از برجام بسته سرمایهگذاری اقتصادی سنگینی را برای ایران طراحی میکرد نه اینکه قراردادها به سمت ایرباس و بویینگ برود. اینها کافی نبود؛ باید حجم سنگین چند صد میلیارد دلاری پروژه تعریف و از فضا استفاده میشد و برای همه طرفهای برجام منفعت درست میکردیم اما این اتفاق رخ نداد و ضعیف عمل کردیم.
* البته آقای روحانی هم گلایههای خودشان را دارند.
گلایههای ایشان هم سر جای خودش. ما البته تعصب خاصی روی کسی نداریم. البته این مساله وجود دارد که در آن زمان مدیریت عالی نظام هم علاقهمند به حضور امریکاییها در فعالیت اقتصادی نبود.
* در شرایط فعلی این مساله تغییر کرده است؟
بله.
* در تمامی این سالها موضوع احیای برجام درگیر دستاندازهایی بود. این دستاندازها ناشی از چه بود؟
وقتی ترامپ از برجام خارج شد - که البته اشتباه بزرگی بود - اتفاق مهمی که افتاد این بود که ما به ناتوانی اروپا واقف شدیم. یعنی یک سال تا یک سال و نیم بعد از خروج امریکا در برجام برای همه محرز شد که اروپاییها هیچ اراده و توانی ندارند و در مقابل امریکا هیچ جراتی ندارند. هیچ یکی از راههایی که برای کار با ایران ارائه دادند، هرگز کار نکرد. وقت زیادی از ما گرفتند و در نهایت ناتوانی خودشان را نشان دادند.
بعد از استقرار آقای بایدن او نیز اشتباه بزرگی کرد. او باید بلافاصله به برجام باز میگشت اما تعلل کرد. او تعلل کرد تا اینکه در ماههای پایانی سال ۱۳۹۹ دولت آقای روحانی مقدمات و شرایطی را برای گفتوگوی غیرمستقیم با دولت بایدن فراهم کرد تا دو طرف بتوانند مشکلات را حل و برجام را احیا کنند. این جا هم ما اشتباه کردیم و فرصت تاریخی از ایران سلب شد. احیای برجام در آن شرایط برای ایران کمهزینه بود اما از دست رفت.
بعد از پیروزی مرحوم رییسی در انتخابات سال ۱۴۰۰ برخی از بزرگان کشور به ایشان گفتند که شما رییسجمهور شدید و سه ماه دیگر در جایگاه خود در نهاد ریاستجمهوری مستقر میشوی، کاری کن تا در همین ایام انتهایی دولت آقای روحانی به ایشان اختیار احیای برجام داده شود. با این اتفاق، زمانی که شما کار خود را در دولت شروع میکنی دست باز در کارها خواهی داشت و میتوانی به کشور و مردم خدمت کنی. این پیشنهاد داده شد اما ایشان قبول نکرد. حتی یک سال نخست هم باز فرصت احیای برجام را در اختیار داشتیم اما باز هم ایران این فرصت را از دست داد. بعد از آن هم دیگر موضوع برجام زیر سایه این دستورکار رفت که چگونه تحریمها را خنثی کنیم و از اساس رویه ایران انفعالی شد. از اینجا به بعد دیگر کار با انفعال جلو میرفت.
حالا دوباره آقای ترامپ بر سر کار آمده و ما به واقع در بدترین شرایط ممکن در بهمن ۱۳۹۹ هستیم. در آن زمان دولت آماده احیا بودیم و حالا در شرایطی دیگر به مذاکره رفتهایم.
* چقدر فضای فعلی بین ایران و امریکا امکان حرکت به سمت مذاکره مستقیم در ادامه راه دارد؟
مذاکره مستقیم و غیرمستقیم اصلا اهمیت ندارد اصل موضوع رسیدن به مدلی است که ایران خواستههایش تامین شود. دو طرف باید کوتاه بیایند. حرف ترامپ مبنی بر یا مصالحه یا جنگ را جدی بگیریم. این جنگ نه برای ما خوب است نه امریکاییها. آقای ترامپ دلش میخواهد به عنوان چهره و رییسجمهوری صلحطلب در تاریخ از او یاد شود و حتما جایزه صلح نوبل بگیرد. جنگ برای او ثمری ندارد. کشورهای منطقه نیز از این شرایط راضی نخواهند بود. بنابراین برای فرار از هزینه سنگینتر هم امریکایی ها باید در این گفتوگوها واقعبینانه مذاکره کنند و بفهمند چه کسی طرفشان هست. بفهمند ایران بیدی نیست که با این بادها بلرزد، هم ما باید توجه داشته باشیم که این شیوه که ما هیچ امتیازی ندهیم هم ممکن نیست. در مذاکرهای که روز شنبه رخ میدهد باید امتیاز بدهیم و بگیریم و باید به مصالحه برسیم.
* طرح مساله توافق با ایران بر اساس مدل لیبی حساسیتهای زیادی را به دنبال داشت. آیا وضعیت فعلی لیبی با ایران قابل مقایسه است و چرا چنین موضوعی طرح شد؟
نتانیاهو با بیان اینکه مدل توافق مطلوب بین ایران و امریکا مدل لیبی است در عمل خواست تا ایران را تحریک کرده تا از مذاکره عقبنشینی کند. مدل لیبی این بود که لیبی مجبور شد مسوولیت ماجرای لاکربی را بپذیرد و خسارت بدهد. لیبی در شرایطی بود که مجبور شد تمامی فناوریهای هستهای خود را دمونتاژ کند و بعد با بمباران نابود شد. نتانیاهو شیطنت کرد و نام لیبی را بر زبان آورد. مطمئن باشید ایران لیبی نمیشود. ایران رهبری هوشمندی دارد. ممکن است ما در برخی از راهبردها یا در انتخاب زمان برای حرکت و توقف اشتباهاتی کرده باشیم اما ما رهبری داریم که ایران را نجات میدهد.
* نیروهای مخالف مذاکرات چقدر قدرت اثرگذاری دارند؟
هیچ کس در ایران نمیتواند اراده نظام را زیر سوال ببرد.
* مساله مورد تاکید علی لاریجانی و شخص رییس دولت مبنی بر امکان ایجاد منافع مشترک اقتصادی بین ایران و امریکا چقدر دست یافتنی به نظر میرسد؟
اظهارات آقای لاریجانی در صدا و سیما به برنامه آقای رییسجمهور اتکا دارد. ایشان برنامهای دارند و مقدمات کار فراهم شده است تا جهش سرمایهگذاری در ایران رخ بدهد و حرف آقای لاریجانی متکی به آن راه است؛ متکی به بسته اقتصادی آقای رییسجمهور. این بسته بسیار کارگشا است، واقعبینانه است و اذن رهبری را هم گرفتهاند و به زودی شروع میشود.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
تنها یک روز پس از این که استیو ویتکاف در گفتگو با فاکسنیوز گفت که «ایران به غنیسازی بیش از ۳.۶۷ درصدی نیاز ندارد» و بسیاری آن را به نوعی موافقت ترامپ با حفظ برنامه غنیسازی ایران به مقدار توافق برجام دانستند، آقای ویتکاف در شبکه اجتماعی اکس نوشت که تهران باید برنامه غنیسازی خود را کنار بگذارد.
استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در امور خاورمیانه و سرپرست هیات آمریکایی در مذاکرات هستهای با جمهوری اسلامی ایران روز سهشنبه ۱۵ آوریل در شبکه اجتماعی اکس نوشت: «توافق با ایران تنها زمانی نهایی خواهد شد که توافق ترامپ باشد.»
آقای ویتکاف افزود: «هرگونه توافق نهایی باید چارچوبی برای صلح، ثبات و شکوفایی در خاورمیانه ایجاد کند. این بدان معنا است که ایران باید برنامه غنیسازی و تسلیحاتی هستهای خود را متوقف و نابود کند.»
استیو ویتکاف همچنین نوشت: «برای جهان ضروری است که توافقی سختگیرانه و عادلانه ایجاد کنیم که پایدار بماند، و این همان چیزی است که رئیسجمهور ترامپ از من خواسته است انجام دهم.»
اظهارت روز سهشنبه آقای ویتکاف در تضاد با موضع شامگاه دوشنبه او به نظر میرسد. فرستاده ویژه ترامپ روز دوشنبه در گفتگو با فاکسنیوز گفت: «آنها به غنیسازی بیش از ۳.۶۷ درصدی نیاز ندارند، اما اکنون در برخی موارد تا ۶۰ درصد و در برخی دیگر تا ۲۰ درصد غنیسازی انجام دادهاند و این نباید چنین باشد.»
او افزود: «این گفتگوها بیشتر درباره راستیآزمایی برنامه غنیسازی اورانیوم و درنهایت راستیآزمایی ابعاد نظامی آن است که شامل موشکهایی که در زرادخانههایشان دارند و هدف احتمالی آنها برای دستیابی به بمب نیز میشود.»
این اظهارات اگرچه به طور گسترده به عنوان نشانهای از آمادگی دولت دونالد ترامپ برای انعطافپذیری در مذاکرات هستهای با جمهوری اسلامی ایران تعبیر شد، اما با خواسته بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل مبنی بر حذف کامل برنامه هستهای و نابودی تاسیسات غنیسازی اورانیوم جمهوری اسلامی ایران مغایرت داشت.
به گزارش والاستریت ژورنال، چنین تغییر موضع شدیدی در مواضع آقای ویتکاف باعث میشود که مشخص نباشد دولت آقای ترامپ تا چه حد بر آنچه «خط قرمز» خود در مذاکرات میخواند، پایبند است.
گرگوری برو، تحلیلگر ارشد امور ایران در موسسه مشاور ریسک سیاسی «گروه اوراسیا» گفت: «عقبنشینی آشکار آقای ویتکاف، پیشبرد دیپلماسی را برای دولت دونالد ترامپ دشوارتر میکند؛ زیرا اظهارات علنی مبنی بر اینکه موضع آمریکا غنیسازی صفر است، این دولت را به موضعی سختگیرانه گره میزند که عقبنشینی از آن دشوار خواهد بود.»
جمهوری اسلامی ایران همواره از مذاکره بر سر کنار گذاشتن غنیسازی اورانیوم امتناع کرده و آن را بخشی از برنامه هستهای غیرنظامی خود برای تولید برق و پژوهشهای پزشکی دانسته است. کلید گشایش راه برای توافق برجام در سال ۲۰۱۵ نیز پذیرش غنیسازی ایران از سوی دولت باراک اوباما بود. این توافق ابتدا سقف غنیسازی را ۳.۶۷ درصد تعیین کرده بود، اما به جمهوری اسلامی ایران اجازه میداد که به سطوح بالاتری از غنیسازی نیز دستیابد. با این حال، بنابر اظهارات شامگاه دوشنبه آقای ویتکاف، به نظر میرسید که دولت دونالد ترامپ به دنبال تعیین سقف ۳.۶۷ درصدی به صورت دائمی است.
آقای ویتکاف در گفتوگوی شامگاه دوشنبه خود همچنین گفت که توافق آتی باید موشکهایی را نیز دربر بگیرد که ایران ممکن است برای حمل سلاح هستهای از آنها استفاده کند. او تاکید کرد که دونالد ترامپ او را مامور کرده است تا «موقعیت را از طریق دیپلماسی و گفتگو» حل کند.
این درحالی است که او روز سهشنبه ماموریت خود را دستیابی به « توافقی سختگیرانه و عادلانه که پایدار بماند» توصیف کرد.
استیو ویتکاف در اظهارات شامگاه دوشنبه خود دور نخست مذاکرات را «مثبت، سازنده و قانعکننده» ارزیابی کرد و گفت: « راستیآزمایی بخش کلیدی هر توافق احتمالی خواهد بود و امیدواریم که بتوانیم به مرحله تدوین سند برسیم. ما باید راستیآزمایی بسیار سختگیرانهای داشته باشیم.»
برگزاری جلسه اتاق بحران کاخ سفید درباره روند مذاکرات
به گزارش اکسیوس به نقل از دو منبع آگاه، دونالد ترامپ صبح سهشنبه جلسهای در اتاق بحران کاخ سفید درباره مذاکرات در جریان با جمهوری اسلامی ایران برگزار کرده است.
بنابر این گزارش، این نشست سطح بالا با حضور تمام مقامات ارشد امنیت ملی و سیاست خارجی دولت آقای ترامپ با هدف بررسی موضع ایالات متحده در دور بعدی مذاکرات که قرار است روز شنبه انجام شود، برگزار شد.
دونالد ترامپ پیش از این نشست در تماس تلفنی با هیثم بن طارق آل سعید، سلطان عمان درباره نقش میانجیگری عمان میان آمریکا و جمهوری اسلامی ایران گفتگو کرد.
کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید گفت که آقای ترامپ در این تماس تلفنی بر «لزوم پایان دادن به برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران از طریق مذاکره» تاکید کرده است.
به گزارش اکسیوس، جیدی ونس، معاون آقای ترامپ، مارکو روبیو، وزیر خارجه، پیت هگست، وزیر دفاع، مایک والتز، مشاور امنیت ملی، جان رتکلیف، رئیس سازمان سیا و استیو ویتکاف و سایر مقامات ارشد آمریکا در این جلسه حضور داشتند.
به گزارش این وبسایت خبری، این نشست در حالی برگزار شد که بحثهای شدیدی درون دولت ترامپ درباره مسیر پیشرو در مذاکرات و حد و حدود مصالحههای احتمالی در جریان است.
بنابر این گزارش، جیدی ونس و استیو ویتکاف بر این باورند که دیپلماسی میتواند به توافق هستهای منجر شود و ایالات متحده باید برای دستیابی به توافق، آمادگی مصالحه را در برخی موارد داشته باشد.
اما، مقامات ارشد دیگر از جمله مارکو روبیو و مایک والتز نگاهی بسیار شکاک به این امر دارند و از رویکرد «حداکثری» حمایت میکنند.
دونالد ترامپ نیز تاکنون پیامهای متناقضی ارسال کرده است و میگوید که خواهان توافق است و باور دارد بحران هستهای از طریق دیپلماسی قابل حل است، اما در عین حال تهدید به حمله نظامی علیه جمهوری اسلامی ایران نیز کرده است.
کارولین لیویت از اظهار نظر درباره این جلسه خودداری کرد، با این حال گفت: «کارزار فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران ادامه دارد، اما رئیسجمهوری بهصراحت اعلام کرده که خواهان گفتگو و مذاکره با تهران است. او در عین حال تاکید کرده است که جمهوری اسلامی ایران نباید به سلاح هستهای دست یابد.»
یورونیوز فارسی
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
تجمع گروهی از اعضای خانواده زندانیان سیاسی محکوم به اعدام، امروز سهشنبه ۲۶ فروردین، مقابل زندان اوین در تهران
همزمان با این تجمع زندانیان کارزار «سهشنبههای نه به اعدام» در ۴۰ زندان مختلف امروز سهشنبه ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ دست به اعتصاب غذا زدند.
چندی پس یش عفو بینالملل اعلام کرد: ایران با ۶۴ درصد اعدام های جهان رکوردار است و ایران ۶۴ درصد از اعدامهای کل جهان را به خود اختصاص داد.
بر اساس این گزارش، جمهوری اسلامی همچنان از مجازات اعدام، نه بهعنوان ابزاری قضایی، بلکه بهعنوان ابزار سرکوب سیاسی، ارعاب عمومی و کنترل اقلیتهای مذهبی و قومی استفاده میکند. در این گزارش تأکید شده که بخش بزرگی از اعدامها در ایران، بهویژه در میان اقلیتهای بلوچ و کرد، در پی محاکمههای ناعادلانه و بدون دسترسی کافی به وکیل انجام شدهاند.
دادبان
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
الهام علیاف، رئیس جمهوری آذربایجان اخیرا در یک مجمع بینالمللی معتبر که در دانشکده دیپلماسی وزارت امور خارجه آذربایجان برگزار شد، نگرانی خود را از افزایش تنشها میان اسرائیل و ترکیه ابراز کرد.
او تأکید کرد که جمهوری آذربایجان مدتهاست که دوستی نزدیک با هر دو کشور داشته و در حال انجام تمام تلاش خود برای کاهش تنشها و تشویق به آشتی میان آنهاست.
روزنامه اسرائیلی جروزالم پست در مقالهای تحلیلی نوشت متاسفانه اسرائیل اکنون با موج جدیدی از فشار در روابط خود با ترکیه روبهروست. این موقعیت تنشزا نگرانکننده است زیرا ترکیه حضور نظامی و سیاسی خود را در سوریه گسترش داده و عملاً به همسایه شمالی اسرائیل تبدیل شده است.
در پی افزایش دخالت ترکیه در سوریه، تماسهایی در سطح حرفهای میان سرویسهای امنیتی اسرائیل و ترکیه برقرار شده تا اقدامات میدانی را هماهنگ کنند.
قابل توجه است که پیش از آنکه نیروهای ترکیه برخی پایگاههای نظامی در سوریه را اشغال کنند، اسرائیل آنها را هدف حملات هوایی قرار داده بود؛ از جمله پایگاه هوایی تی۴ که انتظار میرود نیروی هوایی ترکیه در آینده نزدیک از آن استفاده کند.
تحلیلگر روزنامه اسرائیلی مینویسد این سطح از هماهنگی نشاندهنده درک متقابل و تمایل دو طرف به اجتناب از رویارویی مستقیم است.
با این حال، اوضاع همچنان بهشدت ناپایدار باقی مانده است. سخنان بیپروایانه و تحریکآمیز به شعلهور شدن تنشها دامن میزند و ممکن است نهایتاً به بروز یک درگیری منجر شود.
اغلب این اتفاق میافتد که اظهارات نسنجیده سیاستمداران افراطی بحرانی را ایجاد میکند که در نهایت باید توسط دیپلماتهای حرفهای حلوفصل شود.
رئیسجمهور علیاف اظهار داشت: «آذربایجان هر آنچه در توان دارد برای جلوگیری از تشدید این درگیری انجام میدهد.»
نویسنده مقاله جروزالم پست با نقل این جمله مینویسد: «و ما بهخوبی میدانیم که آذربایجان تا چه اندازه میتواند مؤثر باشد. در سال ۲۰۱۶ نیز تا حد زیادی به لطف تلاشهای باکو بود که شکاف دیپلماتیک جدی میان اسرائیل و ترکیه برطرف شد. بهبود روابطی که در پی آن حاصل شد، چند سالی دوام آورد. با این حال، این روابط اکنون بار دیگر دستخوش فشار شدید شدهاند.»
در فضای امروز که از بیاعتمادی عمیق و احساسات شدید آکنده است، ضروری است که نقاط اشتراک و درک متقابل شناسایی شود. دیپلماسی منطقی و حرفهای حیاتی است.
جنگ احتمالی اسرائیل و ترکیه به نفع ایران است
چهکسی جز ایران ممکن است از جنگ میان اسرائیل و ترکیه سود ببرد؟ زیرا ایران پس از کاهش چشمگیر نفوذ منطقهایاش، چنین درگیریای را یک فرصت ژئوپولیتیکی برای خود خواهد دانست.
با توجه به کاهش حضور منطقهای ایران، به طور ویژه سوریهای بیثبات و غرق در آشوب و افراطگرایی و فاقد حکومت مقتدر نیز به نفع تهران است. نه اسرائیل و نه ترکیه خواهان بازگشت سپاه پاسداران به سوریه نیستند. از این منظر، حفظ ثبات در سوریه میتواند یکی از معدود زمینههای اشتراک منافع میان این دو کشور باشد.
منابع اسرائیلی و ترکیهای تأیید کردهاند که مذاکرات فنی مستقیم میان دو کشور در جریان است تا از برخورد نظامی در سوریه جلوگیری شود. نخستین نشست از این نوع میان مقامات عالیرتبه در تاریخ ۹ آوریل در باکو، پایتخت آذربایجان برگزار شد.
چرا باکو؟ زیرا آذربایجان تنها کشوری است که روابطی عمیق و مبتنی بر اعتماد با هر دو کشور اسرائیل و ترکیه دارد. رئیسجمهور علیاف مورد احترام و اعتماد رهبران هر دو کشور است و همین امر آذربایجان را در جایگاه میانجیگری قدرتمندی قرار داده که میتواند بهطور واقعی از تشدید بحران جلوگیری کند.
نویسنده مقاله برای بخش دیدگاه جروزالم پست مینویسد: «ما میخواهیم و تلاش میکنیم که در صلح با همسایگانمان زندگی کنیم. به همین دلیل است که نقش صلحجویانه آذربایجان در این بحران بسیار حیاتی است. چنین جنگی نهتنها ثبات منطقه را تهدید میکند، بلکه ممکن است پیامدهایی پیشبینیناپذیری در پی داشته باشد. در حالی که چنین جنگی قابل پیشگیری است.»
یورونیوز فارسی
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
محمد نجفی، وکیل دادگستری محبوس در زندان اوین، توسط شعبه اول دادگاه عالی انتظامی قضات به محرومیت دائم از اشتغال به حرفه وکالت محکوم شد.
به گزارش خبرگزاری هرانا، مصطفی نیلی، وکیل دادگستری با انتشار مطلبی در این خصوص اعلام کرد که شعبه اول دادگاه عالی انتظامی قضات، آقای نجفی را به محرومیت دائم از اشتغال به حرفه وکالت محکوم کرده است. این حکم در تاریخ ۱ دی ماه سال گذشته صادر و اخیرا در زندان اوین به آقای نجفی ابلاغ شده است.
آقای نیلی در تشریح روند رسیدگی به این پرونده نوشت: شروع پرونده با نامهای در تاریخ ۱۲ اسفند ۱۳۹۸ توسط دادیار وقت شعبه ششم اجرای احکام دادسرای اراک به کانون وکلای دادگستری مرکزی بوده است. در دی ماه ۱۴۰۲، شعبه سوم دادگاه انتظامی کانون مرکزی به استناد شمول مرور زمان، قرار موقوفی تعقیب انتظامی را برای آقای محمد نجفی صادر کردند. پس از ابلاغ رای، دادستان وقت انتظامی کانون مرکزی آقای علی همت هاشمی به رای صادره اعتراض میکند. پس از اعتراض دادستان انتظامی، پرونده به شعبه اول دادگاه عالی انتظامی قضات ارجاع و شعبه مذکور نیز حکم بر محرومیت دائم از اشتغال به حرفه وکالت صادر کرده است.
محمد نجفی در سال ۱۳۹۸ در خصوص پرونده پیشین خود از زندان آزاد شد اما چهار روز بعد مجددا در خصوص دیگر محکومیت خود بازداشت و به زندان اراک منتقل شد. او در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۲، از زندان اراک به زندان اوین انتقال یافت.
تاکنون پرونده های متعددی علیه این وکیل دادگستری تشکیل شده است. وی در حال تحمل دوران محکومیت خود در اندرزگاه ۴ زندان اوین است.
بیشترین میزان حکم صادر شده علیه این وکیل دادگستری زندانی، در خصوص اتهام «کمک به دولت متخاصم از طریق مصاحبه با رسانههای خارجی» است. وی در خصوص این اتهام به ۱۰ سال حبس محکوم شد که این محکومیت با اعمال تخفیف مجازات به چهار سال و شش ماه حبس تغییر یافت.
آقای نجفی در چند پرونده جداگانه با چهارده اتهام به بیش از ۲۱ سال حبس محکوم شده است که تاکنون تجمیع احکام برای محکومیت های وی صورت نگرفته است.
دستکم پنج پرونده در طول دوران محکومیت علیه آقای نجفی تشکیل شده است. “انتشار فایل های صوتی از زندان اراک” از مصادیق اتهامی یکی از این پرونده ها عنوان شده است. یکی دیگر از این پرونده ها که منجر به صدور حکم چهار ماه حبس برای این وکیل دادگستری شده است، با شکایت رییس زندان اراک علیه وی گشوده شد.
این وکیل دادگستری، در طول دوران حبس، علیرغم داشتن بیماریهای مختلف بارها از دریافت درمان تخصصی و اعزام به بیمارستان محروم مانده است.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
حزب «دموکراسی و برابری خلقها» (DEM) که طرفدار کردها در ترکیه است، روز سهشنبه از پارلمان خواست با تصویب قانونی که از خلع سلاح حزب کارگران کردستان (پکک) حمایت میکند، زمینه را برای ازسرگیری فرآیند صلح فراهم کند.
به گزارش رویترز، پکک در ماه مارس پس از فراخوان تاریخی عبدالله اوجالان، برای زمین گذاشتن سلاحها و انحلال خود، آتشبس اعلام کرد. این اقدام میتواند به پایان ۴۰ سال درگیری با شبهنظامیان کرد منجر شود. اوجالان، رهبر پکک از سال ۱۹۹۹ زندانی است.
اگرچه دولت رجب طیب اردوغان بهطور رسمی از سرگیری مذاکرات صلح را تأیید نکرده، حزب DEM خواستار ایجاد یک نقشه راه قانونی و سیاسی برای صلح شده است. فرآیند صلح قبلی میان دولت و پکک در سال ۲۰۱۵ فروپاشید و خشونتها دوباره شدت گرفت.
تولای حاتیماوغوللاری، رئیس مشترک حزب DEM، در پارلمان گفت که راهحل صلحآمیز تنها با اجازه دادن به اوجالان برای ارتباط با دنیای خارج و ایجاد یک چارچوب قانونی ممکن است.
او گفت: «این چارچوب چگونه ایجاد میشود؟ با تضمین آزادی آقای اوجالان برای کار و ارتباط. با تصویب قانونی در پارلمان که فرآیند خلع سلاح پکک را ممکن کند.»
او افزود: «اگر این گامها را بهعنوان حرکت اول برداریم، کل ترکیه نفس راحتی خواهد کشید.»
حزب DEM هفته گذشته اعلام کرد که دیداری با اردوغان در فضایی «سازنده و امیدوارکننده» برگزار شده که لحظهای نادر از گفتوگو بین دو طرف بود.
پکک، که توسط ترکیه و بسیاری از کشورهای غربی بهعنوان یک سازمان تروریستی شناخته میشود، هنوز باید در کنگرهای پیشنهادی که ممکن است ماه آینده برگزار شود، درباره خلع سلاح و انحلال خود تصمیمگیری کند.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
قبل از این بارها نوشتهام که جمهوری اسلامی “بازی رسانهای” را به رقبا و دشمنان خود باخته است؛ چون از یک طرف، دهها شبکۀ تصویری داخلی را به انحصار جماعتی در آورده که حرف منطقی و متقاعدکنندهای برای افکار عمومی ندارند و به جای جذب مخاطب، آن را فراری میدهند و یا به واکنش خصومتآمیز میاندازد! و از طرف دیگر، شمار بسیاری از اهل رسانه را چنان آزرده و محدود کرده که مجبور به ترک کشور شدهاند و در دیار غربت اغلب به دلیل فشارهای اقتصادی با شبکههایی به همکاری برخاستهاند که هیچ دغدغۀ بیطرفی و انصاف در نشر خبر ندارند و گاه تا حد زردترین رسانههای عالم تنزل پیدا میکنند. روشن است که مخاطبان بیزار از صدا و سیما، جذب این شبکهها میشوند و تحت تأثیر آنان قرار میگیرند.
این معادله چگونه قابل تغییر است؟
اول، از طریقِ تغییر ساختار صدا و سیما و مدیران آن به گونهای که در خبررسانی و تحلیل به صورت سازمانی آزاد و حرفهای در آید. دل بستن به چنین تغییری فعلاً خیال خام به نظر میرسد!
دوم، اجازۀ تأسیس یک شبکۀ خصوصی مستقل و حرفهای که این هم فعلاً خیال خامتری است.
سوم، سپردن اختیار و مدیریت یک شبکه از شبکههای صدا و سیما به قوۀ مجریه که قادر به ایجاد تحول و جذب مخاطب باشد. این هم که به مثابۀ خرما بر نخیل است!
چهارم، اعلام عفو عمومی برای تمامی روزنامهنگاران و اهل رسانه و تضمین امنیت و تسهیل رفت و آمد آنان به کشور تا لااقل ضریب خشم آنان از وضعیت کنونی کاهش یابد و به صورتی متوازنتر خبرها را پوشش دهند. این هم که فعلاً خارج از تصور است.
پنجم، رفع ممنوعیت روزنامهنگاران و صاحبنظران داخلی برای مصاحبه با شبکههای خارج از کشور به طوری که صداهای منصف و متوازن هم در سطح وسیعتری در ایران شنیده شود. این یکی واقعاً کار ساده و پیشافتادهای است اما دریغ از همین هم!
بنابراین، میتوان نتیجه گرفت که خودکرده را تدبیر نیست! خودشان شکست رسانهای را انتخاب کردهاند!
تلگرام نویسنده
@ahmadzeidabad
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
آژانس بینالمللی انرژی (IEA) اعلام کرد که رشد تقاضای جهانی نفت امسال بسیار کمتر از حد انتظار خواهد بود و رشد تولید آمریکا نیز کاهش مییابد. این مسئله ناشی از تعرفههای وضعشده توسط رئیسجمهور آمریکا، دونالد ترامپ، بر شرکای تجاری و اقدامات تلافیجویانه آنها است.
تعرفههای ترامپ، همراه با افزایش عرضه توسط تولیدکنندگان اوپکپلاس، موجب کاهش شدید قیمت نفت در این ماه شده و درآمد تولیدکنندگان را کاهش داده است. آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد که صنعت نفت آمریکا، علیرغم درخواست ترامپ برای “حفاری بیشتر”، ممکن است در واقع فعالیت خود را کاهش دهد.
آژانس بینالمللی انرژی، که به کشورهای صنعتی مشاوره میدهد، در گزارش ماهانه خود اعلام کرد که تقاضای جهانی نفت امسال تنها ۷۳۰ هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت. این رقم کاهش چشمگیری نسبت به پیشبینی ماه گذشته دارد که ۱.۰۳ میلیون بشکه در روز بود. حتی بیشتر از کاهشی است که دوشنبه گذشته توسط گروه تولیدکنندگان اوپک اعلام شد.
آژانس بینالمللی انرژی گفت: «چشمانداز رو به افول اقتصاد جهانی در پی تشدید ناگهانی تنشهای تجاری در اوایل آوریل، موجب کاهش پیشبینی رشد تقاضای نفت امسال شده است. تقریباً نیمی از این کاهش مربوط به آمریکا و چین است و بقیه عمدتاً متوجه اقتصادهای تجاریمحور آسیا میشود.»
آژانس بینالمللی انرژی در اولین ارزیابی خود برای سال ۲۰۲۶، پیشبینی کرد که رشد تقاضا به ۶۹۰ هزار بشکه در روز کاهش مییابد، که ناشی از شرایط شکننده اقتصادی و افزایش نفوذ خودروهای الکتریکی است.
در چین، چالشهای اقتصادی و حرکت به سمت خودروهای برقی، چشمانداز رشد مصرف نفت را در دومین مصرفکننده بزرگ جهان کمرنگ کرده است. این در حالی است که چین برای سالها محرک اصلی افزایش مصرف نفت بوده است.
افت قیمت نفت و چالشهای پیشرو
قیمت جهانی نفت در این ماه ۱۳٪ کاهش یافته و به حدود ۶۴ دلار در هر بشکه رسیده است. این کاهش تحت تأثیر تنشهای تجاری و تصمیم تولیدکنندگان اوپکپلاس برای تسریع افزایش عرضه در ماه مه بوده است. قیمت نفت خام پس از انتشار گزارش IEA روز سهشنبه نیز کاهش جزئی داشت.
کاهش قیمت نفت، دولتهای وابسته به نفت را تحت فشار قرار داده و مقامات در حال آمادهسازی پاسخهای سیاستی مانند افزایش استقراض و کاهش هزینهها برای جبران کاهش درآمد هستند.
این کاهش قیمت برای تولیدکنندگان شیل آمریکا نیز چالشبرانگیز است. این تولیدکنندگان در دو دهه گذشته نقش کلیدی در تبدیل آمریکا به بزرگترین تولیدکننده نفت جهان داشتند.
IEA گفت: «کاهش چشمگیر قیمت نفت، صنعت شیل آمریکا را متزلزل کرده است. تعرفههای جدید همچنین ممکن است هزینه خرید فولاد و تجهیزات را افزایش دهد و انگیزه حفاری را بیشتر کاهش دهد.»
بهعلاوه، تأثیر تعرفههای چین بر واردات اتان و گاز مایع (LPG) از آمریکا، IEA را وادار کرد پیشبینی خود از رشد عرضه نفت آمریکا در سال جاری را ۱۵۰ هزار بشکه در روز کاهش دهد و به ۴۹۰ هزار بشکه در روز برساند.
افزایش عرضه غیراوپکپلاس
با این حال، IEA اعلام کرد که پروژههای متعارف نفت طبق برنامه پیش میروند و پیشبینی میکند عرضه کلی خارج از اوپکپلاس در سال ۲۰۲۵ به میزان ۱.۳ میلیون بشکه در روز افزایش یابد که به راحتی از نرخ رشد تقاضا پیشی میگیرد و نشاندهنده مازاد قابل توجهی است.
تفاوت پیشبینی IEA و اوپک
کاهش پیشبینی IEA برای تقاضای نفت در سال ۲۰۲۵ پس از اقدام مشابه اوپک در روز دوشنبه صورت گرفت، هرچند کاهش پیشبینی IEA (مستقر در پاریس) شدیدتر بود.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) پیشبینی خود از تقاضای نفت در سال جاری و سال آینده را به ترتیب به ۱.۳۰ میلیون بشکه در روز و ۱.۲۸ میلیون بشکه در روز کاهش داد که هر دو ۱۵۰ هزار بشکه در روز کمتر از ارقام ماه گذشته است.
دیدگاه اوپک درباره تقاضای نفت در بالاترین حد پیشبینیهای صنعت قرار دارد و برخلاف IEA که پیشبینی میکند تقاضا در این دهه به اوج خود میرسد، انتظار دارد مصرف نفت برای سالها افزایش یابد. این مسئله ناشی از حرکت جهان به سوختهای پاکتر است.
خبرگزاری رویترز
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
تنها انتشار خبر تصمیم ایران و آمریکا برای مذاکره کافی بود تا بازارها به این خبر چراغ سبز نشان دهند. پس از آن به صورت دومینووار طرفین در عمان به صورت غیرمستقیم مذاکرات را آغاز کردند و بعد از دو ساعت و نیم، از دور اول آن ابراز رضایت کردند.
به گزارش اقتصاد24؛ این سیگنالهای سیاسی مثبت، بازارها را امیدوار کرد و روز ۲۴ فروردین، یک روز پس از راند اول مذاکرات را شاید بتوانیم یک روز تاریخی برای بازار ارز در ایران بدانیم. قیمت دلار که تا پیش از اعلام رسمی خبر مذاکرات با رکوردشکنی به ۱۰۵ هزار تومان رسیده بود، تنها در یک روز ۱۵ هزار تومان کاهش قیمت داشت. بازار طلا و سکه هم کاهش قیمت را تجربه کردند و بورس نیز پی در پی سبزپوش شده است.
واکنش بازارها به خبر مذاکرات نشان میدهد که هرچند تردید و نگرانی در دل بازیگران رخنه کرده، اما کاهش قیمتها و تقویت ارزش پول ملی، امید به بهبودی شرایط اقتصادی را زنده کرده است. روی دیگر ماجرا که نگرانیها را افزایش میدهد، احتمال به نتیجه نرسیدن مذاکرات است. کارشناسان اقتصادی پیشبینی کردهاند که چنانچه مذاکرات به توافق منجر نشود، قیمت دلار، طلا و سکه از نرخی که پیش از مذاکرات داشتند، فراتر میروند و باید منتظر یک سونامی در بازارها باشیم. افزون بر این موجی از خوشبینی و امید در جامعه ایجاد شده است که اگر مذاکرات نتیجه مطلوبی نداشته باشد،
سرخوردگی و از سوی دیگر فشارهای اقتصادی و معیشتی را بر مردم اعمال میکند.
مرتضی افقه، اقتصاددان، درباره تبعات عدم حصول توافق بر جامعه و بازار گفت: «این مسئله را از سال ۹۷ به این سو بارها هشدار دادهام که بدون توافق، اقتصاد به سمت اضمحلال نزدیکتر میشود. در چند وقت اخیر و پس از شکست نیروهای حزبالله و تحولات سوریه عنوان کرده بودم که اگر در سال ۱۴۰۴ توافق نشود، اقتصاد کشور دچار فروپاشی میشود و دولت حتی به اندازه سال ۹۷ که تحریمها تشدید شد، دیگر پولی ندارد که جایگزین درآمد نفتی کند.»
وی ادامه داد: «در دولت آقای رئیسی در بوق و کرنا کردند که ما رشد اقتصادی داشتیم درحالی که به دلیل این بود که با دور زدن تحریمها و هزینه زیاد، درآمد نفتی ما از روزی ۳۰۰ هزار بشکه به یک و نیم میلیون بشکه افزایش یافت. اما با روی کار آمدن ترامپ، محدودیتهای فروش نفت ایران مجدد بازگشته است و این به معنای شرایط اضطراری است. البته به نظر میرسد که حاکمیت هم از روی ناچاری این موضوع را فهمیده است.»
این استاد دانشگاه ضمن بیان اینکه اکنون شرایط مناسب برای مذاکره و توافق فراهم است، گفت: «اگر این دور از مذاکرات به شکست منجر شود، تحریمها برداشته نشود، برای مشکل FATF چارهای اندیشیده نشود و تنش در منطقه با اسراییل، آمریکا یا اروپا که ادعا دارند ما از روسیه در مقابل اوکراین حمایت کردهایم، حل نشود نه تنها اقتصاد و کشور دچار مشکل جدی و بحران میشود بلکه اعتماد مردم بیش از گذشته سلب خواهد شد. علاوه بر افزایش قیمت ارز و تورم، مشکل دیگری که مردم با آن مواجه هستند بیثباتی قیمتهاست که لطمه بیشتری وارد میکند. بیثباتی علاوه بر اینکه اثر اقتصادی دارد، اثر روحی و روانی بر مصرفکننده و تولیدکننده برجای میگذارد.»
افقه ادامه داد: «از روز شنبه تعداد افراد زیادی با من تماس گرفتند و گفتند قبلا با نرخهای بالاتر مقدار زیادی طلا و ارز خریدیم و با این کاهش قیمت ضرر کردهایم. یعنی این بی ثباتیها دارد به مردمضربه میزند و به باورم جامعه از آستانه صبرش عبور کرده است و بیش از این تحمل تلاطم را ندارد. معتقدم باید به خاطر مردم با تندروهایی که دربرابر انجام مذاکرات و توافق کارشکنی میکنند، برخورد شود.»
این اقتصاددان در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه درحالی که برخی از تحلیلگران پیشبینی میکنند که درصورت ایجاد توافق، دلار به کانال ۷۰ هزار تومان هم بازمیگردد، اما آیا بازگشت دلار به نرخ چند ماه قبل را میتوانیم نشان از وضعیت خوب اقتصادی بدانیم؟گفت: «طی ۳۰ سال گذشته هر وقت تنش میان ایران و اروپا فروکش کرده است، مانند دوره آقای خاتمی، شرایط اقتصادی بهبود پیدا کرده و سرمایهگذاری انجام شده است. سرمایهگذاریها در عسلویه مربوط به دورهای است که آقای خاتمی سیاست تنشزدایی را در پیش گرفت و منجر به سرمایهگذاری عظیم شد.»
وی خاطرنشان کرد: «بخش قابل توجهی از صادرات پتروشیمی ما محصول کاهش تنش با اروپا است؛ بنابراین تا زمانی که روابط ما با تمام دنیا عادی نشود شاهد تداوم این بیثباتی هستیم. اگر همه چیز به شرایط عادی بازگردد، دستکم آرامش روانی ایجاد میشود. باتوجه به اینکه سایر متغیرها خودشان را با رقمهای دلار ۷۰، ۶۰ هزار تومان وقف نمیدهند، اما اگر دلار به این حد کاهش پیدا کند، درامدها خودشان را با این نرخ دلار وفق میدهند که به هر حال حاصلش افزایش و بهبود رفاه جامعه خواهد بود.»
افقه در پاسخ به اینکه وضعیت کنونی و شکننده بازار آیا نگرانکننده نیست؟ بیان کرد: «برای من، مردم و کارگزاران اقتصادی اعم از مصرف کننده و تولیدکننده مهم هستند. من به عنوان مرجع مراجعه بسیاری از افراد برای مشاوره اقتصادی، از این هفته با هجوم افراد نگران از وضعیت موجود مواجه شدم که میپرسیدند چه باید کرد. به هر حال بسیاری از حقوقبگیران، اندک پساندازشان را به داراییهای دیگری مانند طلا و ارز و تبدیل کرده بودند که دچار ضرر شدهاند. اگر دولت و حاکمیت نتوانند این شرایط را حل کنند و در روابط خارجی و تجاریمان ثبات و آرامش ایجاد نکنند، سال نگران کنندهای را درپیش داریم. بارها تکرار کردهام که اگر در سال ۱۴۰۴ مشکل تحریم، روابط مالی و پولی، روابط خارجه و به خصوص تنشها حل نشود، کشور با بحران مواجه میشود.»
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس جمهور ایالات متحده، میگوید گفتوگو با ایران درباره دو نکته حیاتی است: میزان غنیسازی و راستیآزمایی ابعاد نظامی هستهای از جمله برنامه موشکی تهران.
آقای ویتکاف شامگاه دوشنبه ۲۵ فروردین در مصاحبه با شبکه فاکس نیوز تاکید کرد که ایران نیازی به غنیسازی بالاتر از ۳.۶۷ درصد (سطح تعیینشده در توافق برجام) ندارد.
او با اشاره به غنیسازیهای ۲۰ و ۶۰ درصدی در ایران گفت: «در برنامه هستهای غیرنظامی، که ادعای آن را میکنند، نیازی به فراتر رفتن از ۳.۶۷ درصد نیست.»
آقای ویتکاف نکته دوم حیاتی را «راستیآزمایی ابعاد تسلیحاتی» در برنامه هستهای ایران اعلام کرد و گفت: «این شامل موشکها، انواع موشکهایی که ذخیره کردهاند، و شامل ماشه بمب میشود.»
فرستاده ویژه رئیس جمهور ایالات متحده با تاکید بر اینکه در راستای دستورات دونالد ترامپ به پیش میرود گفت: «اینجا هستیم تا ببینیم آیا میتوانیم این وضعیت را از طریق دیپلماتیک و با گفتوگو حل کنیم. جلسه اول مذاکره با ایران سازنده، مثبت و قانع کننده بود.»
موافقت ایالات متحده با سطح غیرنظامی غنیسازی اورانیوم در ایران (۳.۶۷ درصد) در تقابل با خواسته اسرائیل قرار دارد که خواستار بر برچیده شدن کامل برنامه هستهای ایران و نابودی تاسیسات وتجهیزات اتمی آن شده است.
ایران همواره گفته است که برنامه هستهایش مقاصد صلحآمیز دارد؛ با این حال گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی هشدار داده که افزایش سطح غنیسازی و میزان ذخایر اورانیوم بسیار غنیشده در ایران در هیچ کشور دیگری بدون سلاح هستهای سابقه ندارد.
رادیو فردا
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
نماینده پیشین مجلس گفت: بسته به اینکه طرفین به سناریوی یکدیگر نزدیک شوند، امکان توافق بیشتر خواهد بود. من معتقدم همین که تمام کشورهای منطقه، به جز اسرائیل، از این مذاکرات استقبال کردند، پیام روشنی برای آمریکا است که به دنبال ثبات در خاورمیانه هستند. بالاترین مبادلات اقتصادی آمریکا در خاورمیانه است. این پیام، پیامی است که حتی زمان برجام هم وجود نداشت و به نظر من، تقویتکننده امکان مذاکرات است.
به گزارش ایلنا، حشمتالله فلاحتپیشه رییس سابق کمیسیون امنیت مجلس در رابطه با نتیجهای که مذاکرات ادامهدار میان ایران و آمریکا خواهد داشت و نقش نیروهای داخلی و خارجی در ثمربخش بودن این مذاکرات، گفت: من معتقدم که مهمترین دستاورد مذاکرات مسقط، به هر حال عملگرایی دیپلماتیک بود و این دستاورد کمی نیست.
دلیلش این است که جریانات مخالف مذاکره در ایران و آمریکا، عمدتاً این ادعا را مطرح میکردند که دو طرف مذاکره را بهانه کردهاند، زیرا سیاست دیگری در پیش دارند. یعنی در سمت آمریکا، مدعی بودند که آمریکاییها با توجه به لشکرکشی نظامی، بیشتر سعی میکنند یک فرصت محدود به مذاکره دهند، ولی اصل کار برای آنها همراهی با سیاست نقطهزنی نتانیاهو علیه ایران است. در سمت دیگر هم به هر حال برخی معتقد بودند که ایران به دنبال مذاکره نیست و بیشتر به دنبال وقتکشی است.
این هفته، هفته حیاتی برای دیپلماسی است
وی با بیان اینکه همین که طرفین حاضر شدند، متن مذاکراتی را به گونهای تنظیم کنند که منجر به بنبست نشود و زمان را برای دور بعدی مذاکره مشخص کردند، این نشان میدهد که دو طرف به دنبال توافق هستند، عنوان کرد: لذا وقتی که دو طرف مخالف یا دو طرف رقیب به دنبال توافق باشند، عمداً متون مذاکراتی خود یا دستور کار را به گونهای تنظیم میکنند که بستر اصول مشترک بیشتر مورد بحث قرار گیرد و بسیاری از موارد اختلافی را به آینده موکول کنند. این اتفاقی بود که در مسقط شکل گرفت و این هفته به نظر من، یک فرصت حیاتی برای دیپلماسی است. زیرا همانطور که میبینیم، هم در ایران و هم در جاهای دیگر، مخالفان مذاکره به تمامی اقدامات خود ادامه میدهند.
ما برای همکاری اقتصادی با آمریکا هیچ منع ایدئولوژیکی نداریم
این تحلیلگر مسائل بین الملل دو سناریو را برای ادامه مذاکرات متصور شد و اظهار کرد: سناریوی اول این است که به هر حال ایران و آمریکا بر سر چیزی شبیه برجام توافق کنند و این توافق در زمان ترامپ شکل بگیرد. در همان زمان هم مطرح بود، زیرا عدهای معتقد بودند که عملاً ترامپ به دو دلیل برجام را به عبارتی پاره کرد. دلیل اول این بود که خواست امضای خودش پای این پیمان باشد و دلیل مهمتر اینکه ترامپ به دنبال منافع اقتصادی از این توافق بود و معتقد بود که باید واسطهها کنار روند ایران و آمریکا امضا کنند تا آمریکا بتواند مزایای اقتصادی به دست آورد. اگر این سناریو پیش برود، من معتقدم ایرانیها با این سناریو مشکلی ندارند. رئیسجمهور نیز اعلام کرده که ما برای همکاری اقتصادی با آمریکا هیچ منع ایدئولوژیکی نداریم.
ممکن است ترامپ غیرملیگرایانه عمل کند و به دنبال تأمین خواستههای اسرائیل باشد
وی افزود: سناریوی دوم، سناریویی است که ممکن است ترامپ غیرملیگرایانه عمل کند و در واقع به دنبال تأمین خواستههای بازیگرانی مانند اسرائیل باشد که ممکن است یک دستور کار غیرقابل توافق روی میز بیاید. طرف آمریکایی ممکن است بخواهد ایران چرخه سوخت هستهای خود را نداشته باشد و در عوض نیروگاه هستهای مانند بوشهر را حفظ کند. منتها سوخت هستهای ایران از خارج در قالب معادلات قبل از برجام، مانند تأمین سوخت بیشتر که تحت نظارت آژانس ۲۰ درصدی به ایران میآمد داشته باشیم، در این قالب ایران عملاً از تولید سوخت محروم شود. این چیزی است که نتیجهاش شکست مذاکرات خواهد بود و البته از این بدتر زمانی خواهد بود که غیر از موضوع هستهای، موارد اختلافی دیگری نیز به میدان کشیده شود و در دستور کار قرار گیرد.
استقبال کشورهای منطقه از مذاکرات ایران و آمریکا حتی زمان برجام هم وجود نداشت
فلاحتپیشه در خصوص نقش سایر کشورها بر روند مذاکرات جاری، اظهار کرد: بسته به اینکه طرفین به سناریوی یکدیگر نزدیک شوند، امکان توافق بیشتر خواهد بود. من معتقدم همین که تمام کشورهای منطقه، به جز اسرائیل، از این مذاکرات استقبال کردند، پیام روشنی برای آمریکا است که به دنبال ثبات در خاورمیانه هستند. بالاترین مبادلات اقتصادی آمریکا در خاورمیانه است. این پیام، پیامی است که حتی زمان برجام هم وجود نداشت و به نظر من، تقویتکننده امکان مذاکرات است. ولی واقعیت را باید در نظر بگیریم. من معتقدم که اگر تابوشکنی صورت نگیرد، نتیجه مذاکرات به سمت سود برای نتانیاهو خواهد بود. هرچه ایران و آمریکا مشوقها و دورنمای اقتصادی و همکاری امنیتی خود را ترسیم کنند، امکان توافق بین آنها بیشتر خواهد شد. بهعبارتی، دو نقطه اشتراک ایران و آمریکا میتواند همکاری اقتصادی و همکاری در حوزه امنیت منطقه باشد. این کار علاوه بر اینکه ایران و آمریکا را به هم نزدیک میکند، منافع کشورهای منطقه را نیز در تنشزدایی ایران و آمریکا قرار خواهد داد. این کاری است که باید صورت بگیرد و من معتقدم بدون تابوشکنی، چنین کاری امکانپذیر نخواهد بود.
کسانی که به دنبال محدود کردن اختیارات تیم مذاکرهکننده هستند، هدفشان ضربه به اصل مذاکره است
این عضو مجلس دهم درباره مخالفت هایی که از سوی برخی نمایندگان مجلس برای ادامه مذاکرات مطرح شده است، بیان کرد: من معتقدم یکی از دلایلی که مانع تنشزدایی ایران و آمریکا در طول چهار دهه گذشته شده، ملاحظه نسبت به جریانات افراطی در ایران بوده است. بحث مذاکره مستقیم یا غیرمستقیم در ایران، تنها تحت ملاحظه تندروها شکل میگیرد. ضمن اینکه واقعاً تاوان زیادی هم برای کشور در این زمینه دارد. لذا من به شخصه دلیلی نمیبینم که باز هم مذاکرات غیرمستقیم باشد و واسطهها عمل کنند. الان کسانی که تا دیروز با کل مذاکره مخالف بودند، سعی میکنند با غیرمستقیم کردن مذاکره، عملاً طرفداران خود را حفظ کنند. ولی من معتقدم که تجربه نشان خواهد داد که تاوانی که منافع ملی برای مداخله تندروها در دسترس خارجیها داده، قابل دفاع نیست. من معتقدم دیگر دلیلی ندارد که ایران و آمریکا غیر از مذاکرات مستقیم دستور کارها را مشخص کنند. همین که مشخص شد آمریکاییها نیز ارادهای برای توافق دارند، به نظر من دلیلی بر غیرمستقیم کردن مذاکرات نیست. به ویژه اینکه کسانی که به دنبال مذاکره غیرمستقیم و یا محدود کردن اختیارات هستند، هدفشان ایجاد خلاهایی است که بتوانند به اصل مذاکره ضربه بزنند.
ارادهای که روسیه را از مذاکرات هستهای کنار گذاشت، یک اراده آمریکایی بود، نه اراده ایرانی
وی در مورد نقش روسیه در جریان مذاکره ایران و آمریکا خاطرنشان کرد: من اعتقادم بر این است که به هر حال روسیه تلاش میکند که موضوع اوکراین به مهمترین مسئله دستور کار آمریکا تبدیل شود. ولی واقعیت این است که روسیه به حدی در جنگ اوکراین درگیر است که توان کارشکنی در دایره ابتکارهای دیپلماتیک در دنیا را ندارد. این اتفاقی بود که از چهار سال پیش افتاد و متأسفانه اگر مذاکرهکنندگان و مسئولان وقت کشور، چهار سال پیش برجام را احیا میکردند، الان ایران به دستاوردهای بیسابقهای رسیده بود. ولی در حال حاضر، من معتقدم ارادهای که روسیه را از مذاکرات هستهای کنار گذاشت، یک اراده آمریکایی بود، نه اراده ایرانی. متأسفانه در ایران، افرادی بیش از اینکه به دنبال منافع ملی باشند، به تأمین منافع روسیه متمایل شدهاند. ولی من باز هم تکرار میکنم که ارادهای که روسیه را از مذاکرات کنار گذاشت، یک اراده آمریکایی بود، نه اراده ایرانی.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
مذاکرات مسقط _مستقیم یا غیرمستقیم_ سرانجام برگزار شد و آنطور که از شواهد و قراین پیداست، نهتنها نتایجی ناامیدکننده درپی نداشته، بلکه زمینه امیدواری بسیاری از ناظران را نیز فراهم کرده است.
به گزارش رویداد ۲۴، چنانکه بهتازگی صادق زیباکلام در گفتوگویی با یکی از روزنامههای سراسری گفته «اگر شرطبندی در جمهوری اسلامی آزاد بود، من هر داشتم و نداشتم روی این شرطبندی میکردم که اولاً مذاکره صورت میگیرد و ثانیاً این که در نهایت به توافق منجر خواهد شد. چراکه معتقدم دو طرف اصلی یعنی رهبر ایران و رئیسجمهور آمریکا نمیخواهند کار به رویارویی بکشد.»
با این همه کماکان مخالفان هرگونه توافق میان تهران و واشنگتن مشغول کارند و خطر زمینگیر کردن مذاکرات و ناکام گذاشتن دیپلماتهای ایرانی و امریکایی، سرنوشت این مذاکرات، آینده روابط دو کشور و فراتر از آن، امنیت ایران و ایرانیان و منطقه خاورمیانه را تهدید میکند.
مخالفانی که طیفی از آنان حتی این را که سیدعباس عراقچی و استیو ویتکاف در حاشیه مذاکرات غیرمستقیم در مسقط با یکدیگر سلام و احوالپرسی کردهاند، مصداق تخطی از اصول و باورهای اعتقادی و ایدئولوژیکشان میدانند. با این همه، اما واقعیت آن است که خطر طیف دیگری از مخالفانِ توافق که اگرچه درمقابل مسائلی جزئی همچون آنچه رسایی و نبویان را به واکنش واداشت، سکوت میکنند، اما با مواضع و اظهارات گاه و بیگاهشان درباره برخی مسائل جدیتر، بهطور غیرمستقیم به روند مذاکرات ضربه میزنند، بهمراتب جدیتر است.
جنجال جهانی بر سر توییت نابهنگام شمخانی
به یاد بیاورید توییت عجیب و جنجالی علی شمخانی، دبیر پیشین شورایعالی امنیت ملی را که به فاصله کمتر از ۴۸ ساعت مانده تا آغاز مذاکرات مسقط، نزدیک بود تلاش طرفین برای تفاهم را به تخاصم و نزاعی دیپلماتیک تبدیل کند.
شمخانی که در ماهها و سالهای گذشته هر از گاه بهدلیل اظهارات نسجنیده و مواضع عجیبش، به سوژه اصلی مطبوعات تبدیل شده و به دلیل همین اظهارات نیز در مواردی انتقادات طیفی گسترده از ناظران اعم از اصلاحطلبان، میانهروها و اصولگرایان را برانگیخته، در آستانه مذاکرات مسقط در توییتی نوشت: «استمرار تهدیدات خارجی و قرار گرفتن ایران در شرایط حمله نظامی میتواند منجر به اقداماتی بازدارنده مانند اخراج بازرسان آژانس و قطع همکاری با آن شود. انتقال مواد غنیشده به مکانهای امن و نامشخص در ایران نیز میتواند در دستور کار قرار گیرد.»
توییتی که تردید در کاخ سفید را افزایش داد باعث شد وزارت خارجه ایالات متحده به «تضاد» آشکار «این سخنان» با «ادعای جمهوری اسلامی درباره صلحآمیز بودن برنامه هستهایاش» بیاندیشد و سخنگوی این نهاد با انتقاد از موضعگیری عجیب شمخانی درباره «اخراج بازرسان آژانس»، تصریح کند که این اقدام احتمالی ازسوی جمهوری اسلامی مصداق «اقدامی تنشزا» است و «نشانهای از اشتباه محاسباتی تهران».
تحلیل زیباکلام درباره ۲ گروه مخالفان توافق
مواضع عجیبی همچون آنچه در این فقره از علی شمخانی دیده شد، چنان موجب نگرانی است که حتی ناظرانی خوشبین همچون صادق زیباکلام را که حاضر است دار و ندارش را بر سر فرجام مثبت مذاکرات مسقط و توافق تهران و واشنگتن گرو بگذارد نیز به این فکر میاندازد که این مخالفان با چه انگیزهای از چنین مواضعی سخن میگویند.
این استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه که در این رابطه با «رویداد ۲۴» به گفتوگو نشسته، میگوید: «اساساً فکر میکنم بهطور کلی در ایران دو گروه یا دو جریان حضور دارند که با تمام وجود مخالف هرگونه تنشزدایی با ایالات متحده هستند و حاضر نیستند به هیچ عنوان با پایان دادن به شعارهای استکبارستیزانه و صدور انقلاب کنار بیایند. افرادی که همچنان پس از چهل و چند سال پس از پیروزی انقلاب، میخواهند شعارهایی همچون «مرگ بر آمریکا» و «نابودی اسرائیل» سرلوحه سیاستها و اقدامات جمهوری اسلامی باشد.»
گروهی بهدلیل باورهای ایدئولوژیک و گروهی بهخاطر منافع اقتصادی مخالف توافقند
این استاد علوم سیاسی و روابط بینالملل دانشگاه در توصیف این دو طیف متفاوت از مخالفان هرگونه تنشزدایی با امریکا گفت: «دسته نخست کسانی هستند که هنوز پس از ۴۶ سال به این ادبیات و گفتمان ضدامریکایی باور دارند؛ گروهی که نگاه ایدئولوژیک و اعتقادی دارند و درست همچون ۴۶ سال پیش که بسیاری از ایرانیان چنین دیدگاهی داشتند، این گروه کماکان بر همان باورها و اعتقادات گذشته اصرار دارند و نگاهشان تغییر نکرده است.
زیباکلام با اشاره به تاثیرگذاری و نفوذ این جریان در سرنوشت مذاکرات پیشرو اشاره کرده میگوید: «این طیف که عمدتاً از شهروندان معمولی هستند، اولاً چندان پرشمار نیستند؛ چراکه اکثریت شهروندان ایرانی به این باور رسیدهاند که این نگاه ضامن منافع ملی ایران نیست و درنتیجه از این نگاه برگشتهاند. ثانیاً باتوجه به آنکه چندان نفوذی در سطوح مختلف قدرت ندارند، طبیعتاً مخالفت یا موافقتشان نیز نمیتواند تاثیر چندانی بر روند مذاکراتی که در این سطح برگزار میشود، داشته باشد.»
کاسبان تحریم منافعشان را در تداوم آمریکاستیزی میبینند
زیباکلام، اما در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به ماهیت و میزان تاثیرگذاری طیف دوم از مخالفان هرگونه تنشزدایی ایران با امریکا گفت: «وضعیت و شرایط گروه دوم با گروه نخست متفاوت است. چراکه این گروه منافع خود را در تداوم آمریکاستیزی و استکبارستیزی میبینند و منافعشان اینطور ایجاب میکند که همچنان شعار «مرگ بر آمریکا» سربدهند و از «نابودی اسرائیل» سخن بگویند.»
او گفت: «این جریان نمیخواهد ایران بهسمت تنشزدایی و نوعی تفاهم و توافق با امریکا برود تا تحریمها برداشته شود؛ چراکه بخشی از دور زدن تحریمها برعهده این افراد و این جریان خاص است و از آنجا که نمیخواهند از این منافع هنگفت اقتصادی چشمپوشی کنند، دست به هر کاری میزنند تا مانع از دستیابی ایران و امریکا به توافق شوند.» او گفت: «بجز این دو گروه، حقیقتاً گروه دیگری را نمیبینم که مخالف تنشزدایی با امریکا باشند.»
زیباکلام البته در پاسخ به این پرسش که امثال علی شمخانی به کدام طیف از مخالفان گرایش دارد، تاکید کرد که «چون دستگاه حقیقتسنج ندارم، طبیعتاً نمیتوانم بگویم یک فرد به دلیل باورها واعتقاداتش علیه مذاکرات موضعگیری میکند یا بهخاطر منافعش»، اما توضیحات مقدماتی او، به روشنی نشان از این دارد که چهرههای شاخص سیاسی و امنیتی همچون علی شمخانی احتمالاً به طیف نخست مخالفان گرایش ندارند!
نه کاسبان تحریم، نه مخالفان ایدئولوژیک قادر به توقف مذاکرات نیستند
زیباکلام همچنین در پاسخ این پرسش که آیا این دو جریان مخالف توافق، بهویژه طیف دوم که همان کاسبان تحریم باشند، میتوانند مانع از دستیابی طرفین به توافق شوند یا خیر گفت: «هیچیک از این دو جریان نمیتوانند مانع از دستیابی طرفین به توافق شوند. واقعیت این است که تحریمهای اقتصادی آنقدر برای جمهوری اسلامی مصیبت و خسارت به باور آورده که به هیچ عنوان نمیتوان این را متصور بود که این سیاستهای خسارتبار ادامه یابد؛ بنابراین هیچیک از این دو جریان، نه طیفی که بنابر باورهای ایدئولوژیک با مذاکرات و توافق احتمالی مخالفت میکنند و نه حتی کاسبان تحریم که بهخاطر به خطر افتادن منافعشان چشم دیدن مذاکرات را ندارند، قادر نیستند در عمل تاثیری بر سرنوشت مذاکرات بگذارند.»
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به پرسش ایرنا درباره محل برگزاری دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا از میزبانی دوباره مسقط برای این دور خبر داد
«اسماعیل بقائی» با رد گمانه زنی های مطرح شده درباره محل برگزاری دور دوم گفتوگوهای ایران و ایالات متحده گفت: پس از رایزنیهای انجام شده، مقرر شد کماکان مسقط میزبان دور دوم این مذاکرات باشد که روز شنبه سی فروردین ماه برگزار خواهدشد.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه روز ۲۳ فروردین ماه ۱۴۰۴ به منظور گفتوگو غیرمستقیم با استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه در موضوع هستهای و رفع تحریمها به همراه اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه، «مجید تخت روانچی» معاون سیاسی، «کاظم غریبآبادی» معاون بینالملل و حقوقی و مذاکره کنندگان ارشد حوزه رفع تحریمها، هستهای و کارشناسان ذیربط در مسقط عمان شرکت داشتند.
در جریان دور نخست این مذاکرات، وزارت خارجه عمان مسئولیت تبادل شفاهی و کتبی پیامها را میان هیاتهای ایرانی و آمریکایی برعهده داشت.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
خبرگزاری دولتی تاس روز دوشنبه به نقل از یک منبع گزارش داد که سفیر سوریه در مسکو درخواست پناهندگی در روسیه کرده است.
به گزارش رویترز، این رسانه روسی جزئیات بیشتری در مورد درخواست بشار جعفری، که در سال ۲۰۲۲ پس از ۱۵ سال نمایندگی دائم سوریه در سازمان ملل به عنوان سفیر در روسیه منصوب شد، ارائه نکرد.
رویترز نتوانست بلافاصله با جعفری ۶۹ ساله تماس بگیرد. سفارت سوریه در مسکو نیز فوراً به درخواست برای اظهار نظر پاسخ نداد.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، به بشار اسد، رئیس جمهور سابق سوریه، هنگامی که او پس از سرنگونی در اثر حمله برق آسای شورشیان در پایان سال گذشته به همراه خانوادهاش به مسکو گریخت، پناهندگی اعطا کرد.
رسانههای دولتی روسیه هفته گذشته گزارش دادند که وزارت امور خارجه سوریه، بشار جعفری و سفیر سوریه در عربستان سعودی را برای انجام تغییراتی در بدنه دیپلماتیک پس از سقوط اسد به دمشق فراخوانده است.
جعفری یکی از شناختهشدهترین نمایندگان بینالمللی رژیم سابق سوریه بود. او در طول ۱۴ سال جنگ داخلی این کشور، از جمله انکار حملات تسلیحات شیمیایی توسط دولت سوریه، به شدت از دولت سوریه دفاع کرده بود.
مسکو از همان روزهای اولیه جنگ سرد از دمشق حمایت کرده و در سال ۱۹۴۴، زمانی که سوریه به دنبال رهایی از سلطه استعماری فرانسه بود، استقلال آن را به رسمیت شناخت.
سوریه همچنین میزبان دو پایگاه نظامی مهم روسیه است: پایگاه هوایی حمیمیم در استان لاذقیه و یک مرکز دریایی در طرطوس در ساحل. روسیه به دنبال حفظ کنترل این پایگاهها در حین ایجاد روابط با رهبری جدید این کشور است.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
وزرای خارجه اتحادیه اروپا روز دوشنبه ۱۴ آوریل، تحریمهایی را علیه هفت فرد ایرانی و دو سازمان به دلیل بازداشت شهروندان اتحادیه اروپا ــــ که این اتحادیه آن را سیاستی برای گروگانگیری دولتی مینامد ــــ اعمال کردند.
فهرستی از افراد تحریمشده که توسط رویترز مشاهده شده، شامل مدیر زندان اوین تهران و چند قاضی و دیگر مقامات قضایی است. زندان اصلی شهر شیراز نیز جزو سازمانهای تحریمشده بود.
تحریمهای اتحادیه اروپا شامل مسدود کردن داراییهای موجود در اتحادیه اروپا و ممنوعیت سفر به این اتحادیه است.
در سالهای اخیر، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران دهها نفر از افراد با تابعیت دوگانه و خارجی را، عمدتاً به اتهام جاسوسی و مسائل امنیتی، بازداشت کرده است. به گفته دیپلماتها، حداقل ۲۰ شهروند اروپایی در میان آنها هستند.
گروههای حقوق بشری ایران را متهم کردهاند که از طریق این بازداشتها به دنبال کسب امتیاز از کشورها است، اتهامی که ایران آن را رد کرده و تابعیت دوگانه را به رسمیت نمیشناسد.
فرانسه، که دو نفر از اتباعش در شرایطی که آن را مشابه شکنجه توصیف کرده بازداشت هستند، رهبری تلاشها برای افزایش فشار بر ایران در این موضوع را بر عهده داشته است.
ژان-نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، به خبرنگاران در بدو ورود به نشست اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ گفت: «خوشحالم که امروز میتوانیم این تحریمها را علیه هفت نفر و دو نهاد، از جمله زندان شیراز، اعمال کنیم.»
او افزود: «وقت آن رسیده بود، زیرا شرایطی که برخی از هموطنان ما - فرانسوی و اروپایی - در آن نگه داشته شدهاند، غیرانسانی است.»
فرانسه در راستای تلاش برای افزایش فشار بر ایران، در حال آمادهسازی شکایتی در دیوان بینالمللی دادگستری علیه ایران به دلیل نقض حق حفاظت کنسولی است.
خبرگزاری رویترز
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
تینا مزدکی / خبرآنلاین
نشانهای از تداوم وعده رفع فیلترینگ دیده نمیشود. رفع فیلتر واتساپ، آنهم پس از چند ماه اختلال، تنها گشایشی بوده که بیشتر به یک استثنای مقطعی شباهت داشت و درواقع، باوجود شروع یک مسیر اصلاحی. به علت مقاوت زیاد شورای عالی فضای مجازی، فیلترینگ گسترده همچنان پابرجاست و اقتصاد دیجیتال همچنان زیر فشار، و صدایی از تصمیمگیران بهگوش نمیرسد که نشان دهد بازگشت به مسیر رفع محدودیتها در دستور کار است. در این فضای مبهم و پرتناقض، با حمیدرضا احمدی، دربارهی چرایی این وضعیت و چشمانداز پیشرو گفتوگو کردهایم.
تمایل دولت به انجام حداقلیترین کارها
حمیدرضا احمدی نایب رییس کمیسیون اینترنت انجمن تجارت الکترونیک، در پاسخ به این پرسش که پس از رفع فیلتر واتساپ، برخی تحلیلگران این اقدام را نشانهای از تغییر رویکرد دولت در قبال پلتفرمهای جهانی تلقی کردند، چرا این روند ادامه پیدا نکرد، گفت:«همانطور که میدانید، اطلاعات بسیار کمی از جلسات داخلی مربوط به این موضوع به بیرون درز کرده است و ما صرفاً میتوانیم در فضای بیرونی حدسهایی بزنیم. اگر دولت امتیازی را به مردم بدهد، مانند برداشتن فیلترینگ از تلگرام یا اینستاگرام، این اقدام میتواند یک پیروزی برای مردم و دولت محسوب شود. اما به نظر میرسد دولت نیازی به چنین بردهایی نمیبیند و بیشتر بهدنبال رسیدن به وفاق و اجماع با طرف مقابل است. از نظر من، آنها تمایل دارند حداقلیترین کارها را انجام دهند و از تصمیمات رادیکال پرهیز کنند. در واقع ترجیح میدهند بهعنوان جریان میانهرو شناخته شوند و برداشتن فیلترینگ از تلگرام یا اینستاگرام، آنها را در نگاه سایر اصولگرایان از این چارچوب خارج میکند. در حالیکه باید نگاهشان به مطالبات مردم باشد، بهنظر میرسد با شعار وفاق و اجماع، رفع فیلتر این پلتفرمها برایشان رادیکال جلوه میکند.»
او همچنین در پاسخ که این پرسش که با توجه به اینکه ادامهی فیلترینگ، بهویژه در حوزههایی همچون تبلیغات، فریلنسری و تجارت آنلاین، موجب اختلال در اقتصاد دیجیتال شده است، چرا صدای این آسیب هنوز در سطح تصمیمگیران شنیده نمیشود، گفت:«مهمترین مسئله این است که اولویت اول دولت، اقتصاد نیست. شاید اقتصاد در رتبههای سوم یا چهارم اولویتها قرار داشته باشد. اگر اقتصاد اولویت و دغدغهی اصلی آنها بود، باید کیفیت اینترنت را تا حدی بالا میبردند که کسبوکارها بتوانند نهایت بهرهبرداری را از این بستر داشته باشند.»
زیرساخت؛ بهانهای قابل قبول یا مانعی ساختگی؟
در ادامه این گفتوگو نایب رئیس کمیسیون اینترنت انحمن تجارت الکترونیک در پاسخ به این پرسش که برخی از مسئولان رفع فیلترینگ مستلزم آمادهسازی زیرساختها میدانند، آیا این ادعا از منظر فنی قابل قبول است، گفت:«بهنظر من و تا جایی که متوجه شدهام، این ادعا تا حدودی صحیح است، اما نمیتوان آن را بهانهی اصلی دانست. از آغاز به کار دولت جدید مدت قابل توجهی گذشته است، شاید حدود هفت یا هشت ماه و اگر مشکل فنی یا زیرساختی وجود داشت، باید تاکنون رفع شده باشد. بنابراین، اگر هنوز این موانع پابرجاست، یا ارادهای برای رفع آن وجود ندارد، یا توانایی لازم در این زمینه نیست.»
او در مورد چرایی لزوم این زیرساختها این طور توضیح داد:«مثالی میزنم؛ وقتی آب یا برق یا گاز یک منطقه قطع میشود، نمیتوان از مردم خواست که خودشان برای تأمین آن اقدام کنند. این وظیفهی حاکمیت است. حالا اگر بخواهند برای منطقهای پرجمعیت زیرساختی مثل اینترنت فراهم کنند، آن هم با افزایش کاربران و محتوای حجیمتر نسبت به گذشته، طبیعیست که به لولهکشی یا ظرفیت جدید نیاز باشد. اما اینطور نیست که فراهمسازی آن، سالها زمان ببرد. این زیرساخت باید در یک بازهی چندماهه فراهم میشد و اگر نشده، یا علاقهای به انجام آن نیست، یا ناتوانی در اجرا وجود دارد.»
تمایلی به استفاده از تریبون وجود ندارد
او در آخر در پاسخ به این پرسش که در ایام انتخابات، وعدههایی در خصوص رفع فیلترینگ داده شد. اما پس از مدتی، بحث «لزوم اجماع» مطرح شد. این موضع دولت را چطور ارزیابی میکنید، گفت:«میدانیم که رئیسجمهور قدرت صددرصدی برای برداشتن فیلترینگ ندارد، اما میتواند در این مسیر نقش ایفا کند و ورود جدیتری به موضوع داشته باشد. او میتواند موضوع را در دستورکار قرار دهد و پیگیری کند، ولی شاید آن طرف مقابل، از این رویکرد ناراحت شوند. با این حال، حتی اگر محدودیتهایی از منظر بروکراتیک وجود داشته باشد، این انتظار وجود دارد که رئیسجمهور از تریبون خود استفاده کند. او بهعنوان نمایندهی مردم و فرد منتخب، قدرت بالایی در استفاده از تریبون ریاستجمهوری دارد تا بتواند فشار وارد کند. اما آنچه تا به امروز دیدهایم، این است که تمایلی به استفاده از این تریبون برای فشار وجود ندارد. ترجیح دادهاند همواره همان ظاهر میانهرو را حفظ کنند.»
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
خبرگزاری ایتالیایی «آنسا» به نقل از آنتونیو تاجانی، وزیر امور خارجه ایتالیا اعلام کرد که دور دوم مذاکرات هستهای میان آمریکا و ایران در رم برگزار میشود.
ایران و آمریکا روز شنبه در عمان گفتوگوهای «مثبت» و «سازنده» داشتند و توافق کردند که این هفته مجدداً تشکیل جلسه دهند.
تاجانی در نمایشگاه جهانی اکسپو در شهر اوزاکا ژاپن گفت: درخواستی از طرف علاقهمندان و عمان که نقش میانجی را بازی میکند دریافت کردیم و پاسخ مثبت دادیم.
تاجانی گفت که رم اغلب میزبان این نوع گفتگوها بوده است و “آماده انجام هر کاری برای حمایت از همه مذاکراتی است که میتواند به حل مسئله هستهای و ایجاد صلح منجر شود”.
پیش از این وبسایت آمریکایی «آکسیوس» به نقل از دو منبع آگاه ناشناس گزارش داده بود که دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا روز شنبه در رم برگزار خواهد شد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا تهدید کرده است در صورت عدم دستیابی به توافق درباره توقف برنامه هستهای ایران، به اقدام نظامی دست خواهد زد. او روز یکشنبه به خبرنگاران در هواپیمای ایر فورس وان گفت که با مشاورانش درباره ایران دیدار کرده و انتظار دارد تصمیمی سریع بگیرد. وی جزئیات بیشتری ارائه نکرد.
روز قبل او به خبرنگاران گفته بود که وضعیت ایران “به نظر من بسیار خوب پیش میرود.”
خبرگزاری رویترز
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
خبرگزاری رویترز: سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز دوشنبه اعلام کرد که عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، این هفته به روسیه سفر خواهد کرد و با مسکو در خصوص آخرین مذاکرات بین ایران و ایالات متحده در عمان رایزنی خواهد کرد.
به گفته اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، ایران در حال افزایش تلاشهای دیپلماتیک خود برای حل مناقشه هستهای با غرب و همچنین کاهش فشار ناشی از اقتصاد تحریمشده خود است و قرار است این هفته میزبان رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی سازمان ملل باشد.
ایران و ایالات متحده اعلام کردند که هفته گذشته مذاکرات “مثبت” و “سازنده”ای را در عمان برگزار کردهاند و توافق کردند که روز شنبه برای ادامه گفتوگوها با هدف رسیدگی به برنامه هستهای رو به افزایش تهران، مجدداً تشکیل جلسه دهند.
بقایی گفت که سفر وزیر امور خارجه به مسکو در پایان هفته انجام خواهد شد. در ایران، هفته در روز جمعه به پایان میرسد. بقایی گفت: این سفر از قبل برنامهریزی شده بود، اما در مورد مذاکرات با ایالات متحده رایزنیهایی انجام خواهد شد.
ایالات متحده، ایران را به تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای متهم میکند. تهران میگوید برنامه هستهایاش صرفاً برای اهداف غیرنظامی است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، تهدید به اقدام نظامی در صورت عدم دستیابی به توافق برای توقف برنامه هستهای ایران کرده است و روز یکشنبه گفت که با مشاوران خود در مورد ایران دیدار کرده و انتظار تصمیمگیری سریع را دارد.
روسیه، با داشتن کرسی دائمی دارای حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل، به عنوان متحد تهران و یکی از امضاکنندگان توافق هستهای ۲۰۱۵ که ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد، در مذاکرات هستهای بین غرب و ایران نقش داشته است.
مسکو خواستار تمرکز بر تماسهای دیپلماتیک به جای اقداماتی شده است که ممکن است منجر به تشدید تنش شود.
هفته گذشته، روسیه، چین و ایران در سطح کارشناسی در مورد برنامه هستهای ایران در مسکو رایزنیهایی برگزار کردند.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
حدود دو ماه پیش که دلار نزدیک به ۹۰ هزار تومان شده بود، تندروهای مجلس با خوشحالی تمام، فرصت را مناسب دیدند تا با استیضاح و انداختن وزیر اقتصاد با یک تیر سه نشان بزنند.
اول؛ نمایش دهند که به فکر مردم و رفع گرانی هستند. دوم؛ ضرب شستی هم به پزشکیان نشان دهند. سوم؛ دق و دلیهای سیاسی قبلی که از همتی داشتند را به نحوی خالی کنند.
ولی مصداق از قضا «سرکنگبین صفرا فزود» شدند و تیرشان چون بومرنگ کمانه کرد و به خودشان اصابت کرد. آنان که خود متهم ردیف اول وضعیت ارزی و فقر و فلاکت اقتصادی هستند، خویشتن را همزمان در جایگاه بازپرس و دادستان و قاضی و اجرای احکام قرار دادند و وزیر اقتصاد را محکوم و حکم خود را هم اجرا کردند.
گرچه اغلب آگاهان میدانستند که مسئولیت وضعیت اقتصادی متوجه چه کسانی است ولی با گذشت ۴۵ روز از آن ماجرا؛ برای سادهترین افراد هم روشن شده است که حقیقت چیست.
مسئولیت دقیقاً متوجه همانهایی است که از کاهش کنونی قیمت ارز ناراحتند و غصه میخورند؛ آنان که از سبز شدن بورس عزادار و عصبانی هستند؛ بهطوریکه کارشان به توهین و فحاشی هم رسیده است.
پس از حذف همتی، ارز ده درصد دیگر هم گران شد زیرا تنش در روابط خارجی بیشتر شد. هنگامی که در دو روز گذشته تغییری در روابط خارجی پیش آمد ارز نهتنها به قیمت روز استیضاح برگشت بلکه از آن هم کمتر شده است.
پس چرا نمایندگان از سرپرست وزارت اقتصاد یا دولت تقدیر نمیکنند؟ چون هر عقل سلیمی میداند که نه آن افزایش و نه این کاهش ربطی به وزیر اقتصاد و دولت نداشته و ندارد. تحولات قیمتی ارز در این مرحله تابعی از سیاست خارجی است. پس اگر خواهان تقویت ارزش ریال هستید باید از تغییرات روزهای اخیر در روابط خارجی استقبال کنید نه آنکه تندترین حملات را به این تحولات خارجی بنمایید.
این دوگانگی رفتاری نزد تندروها فاجعهای اخلاقی و سیاسی است. به احتمال فراوان هنوز یک نکته مهم را متوجه نشدهاند. این جماعت همچنان که در ماجرای حجاب تنها ماندند و جمع شدند، در این ماجرا هم تنها خواهند ماند.
اگر دقت کنید اغلب نیروهای نزدیک به اصولگرایان و ساختار سیاسی از این گفتوگوها یا حمایت میکنند یا در بدترین حالت حرفی نمیزنند. در این میان گروهی اندک از آنان هستند که همچنان پرچم دشمنی با خیر عمومی را بر دوش میکشند.
یک رسانه منسوب به دولت قبل تیتر زده که: «دستاوردهای خیالی مذاکرات یکی پس از دیگری هوا میشود!» یک نماینده ۳ درصدی به مردم شکایت برده که: «ای ملت! بدانید مجلس هیچ اطلاع و خبری از مذاکرات ندارد.»
وی نمیداند که مردم از اینکه نمایندگان ۳ درصدی از این مذاکرات کنار گذاشته و نامحرم دانسته شدهاند خوشحال هستند چون امیدشان را به موفقیت گفتوگوها زیاد میکند. هم او نوشته که: «شنبه روز بدی بود. هنوزم هست. امروز بیشرفها شرف را قربانی میکنند و ملت را هم؛ و تمام هفته خاکستری خواهد بود.»
این حد از ضدیت با مردم و پر کردن خود از کینه و نفرت در سیاست بیسابقه است. کسی که با ۳ درصد رای مردم به مجلس برود بهتر از این نخواهد شد.
نماینده چند درصدی دیگر ایراد بنیاسرائیلی گرفته و میگوید که: «تلاقی و سلام و علیک آقای عراقچی با نماینده آمریکا در مذاکرات دیروز عمان، غیرضروری، نادرست و غیرقابل توجیه است.»
واقعاً عجیب است پذیرفتهاند بروند توافق کنند آن هم در موضوعی که بظاهر نباید بپذیرند که حتی درباره آن گفتوگو کنند، حالا ایراد این نماینده این است که چرا سلام و علیک کردهاید؟ بجای اینکه بگوید حالا که دارید صحبت میکنید پس مستقیم حرف بزنید! یک لحظه تصور چنین نقدی موجب استهزاء مجموعه دشمنان توافق خواهد شد.
آن دیگری یاد عقلانیت افتاده و با ادبیاتی مدرن توصیه میکند که عقلانیت اقتضا میکند به «پلن B»! فکر کنیم و هشدار جدی داده که؛ افق توافق با ترامپ روشن نیست کشور را معطل نکنید.
بدترین آنان که رهبر فکری و اخلاقی تندروها است متن بسیار وقیحانهای را منتشر کرده و بعد مدعی جعلی بودن آن اکانت شدهاند. این مجموعه شنبهشب نتوانست بخوابد چون درد و رنج آنان ناشی از آرامش و رضایت خاطر مردم است و به میزانی که مردم راضی بودند آنان به عذابی الیم دچار شده بودند.
آنان بیش از همیشه تنها هستند و تحقیر شدهاند. یکی از مهمترین دستاوردهای جنبی این گفتوگوها میتواند منزه شدن عرصه سیاسی ایران از فرهنگ و رفتار سیاسی این جماعت باشد.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
ماریو بارگاس یوسا، یکی از برجسته ترین نویسندگان اسپانیایی زبان و برنده جایزه نوبل ادبیات اهل کشور پرو روز یکشنبه در سن ۸۹ سالگی درگذشت.
به گزارش ایلنا، ماریو بارگاس یوسا هفتم اکتبر سال ۲۰۱۰ برنده جایزه نوبل ادبیات را که حدود ۲۰ سال نامش به عنوان یکی از کاندیداهای این جایزه پرافتخار بود، بدست آورد.
پسر او، آلوارو بارگاس یوسا، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که او در کنار خانوادهاش و «در آرامش» چشم از جهان فرو بست.
بسیاری از آثار یوسا به فارسی برگردانده شده است که از جمله آنها میتوان به گفتوگو در کاتدرال، سالهای سگی، سوربز، دوئل و زن وسطی، جنگ آخرالزمان و زمان قهرمان اشاره کرد.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پس از آنکه هر دو کشور ایران و آمریکا مذاکرات روز شنبه در عمان را “مثبت” و “سازنده” توصیف کردند، دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، روز یکشنبه گفت که انتظار دارد به زودی درباره ایران تصمیمگیری کند.
به گزارش رویترز، ترامپ به خبرنگاران در هواپیمای ایر فورس وان گفت که با مشاوران خود درباره ایران دیدار کرده و انتظار دارد تصمیمی سریع اتخاذ شود. او جزئیات بیشتری ارائه نداد.
او گفت: “ما به زودی درباره ایران تصمیمگیری خواهیم کرد.” رئیس جمهور آمریکا تهدید کرده اگر توافقی برای توقف برنامه هستهای ایران حاصل نشود، اقدام نظامی خواهد کرد.
آکسیوس به نقل از دو منبع آگاه از موضوع گزارش داد که دور دوم مذاکرات هستهای بین ایالات متحده و ایران شنبه آینده در رم برگزار خواهد شد.
مذاکرات انجام شده در عمان در روز شنبه اولین مذاکرات بین ایران و دولت ترامپ، از جمله دوره اول ریاست جمهوری او در سالهای ۲۰۱۷-۲۰۲۱ بود. مقامات گفتند که این مذاکرات در “فضایی سازنده، آرام و مثبت” انجام شد.
ترامپ روز شنبه به خبرنگاران گفت که مذاکرات ایالات متحده و ایران “خوب” پیش میرود و افزود: “هیچ چیز مهم نیست تا زمانی که انجام شود، بنابراین من دوست ندارم درباره آن صحبت کنم، اما خوب پیش میرود. وضعیت ایران به نظر من خیلی خوب پیش میرود.”
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
تحلیلگر موسسه بینالمللی دادههای انرژی کپلر گفت: در حال حاضر، حدود ۷۰ تا ۷۵ درصد از تولید گاز ایران از میدان پارس جنوبی تأمین میشود که در برخی فازها کاهش تولید را تجربه کرده است. بنابراین، کشف احتمالی چالوس باید به اندازهای بزرگ باشد که توسعه پرهزینه آن توجیهپذیر باشد و حجم کافی برای بازار پرمصرف داخلی ایران تأمین کند.
همایون فلکشاهی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا، درباره ارزیابی کشف و برداشت احتمالی از ذخایر گازی در خزر اظهار داشت: اگر واقعاً میدانی به نام چالوس کشف شود ایران احتمالاً به فناوری خارجی برای توسعه آن نیاز خواهد داشت. طبق گزارشها، این ساختار در منطقهای از دریای خزر قرار دارد که عمق آب در آن به حدود هزار متر میرسد و میانگین عمق نیز چیزی بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ متر است. با اینکه شرکت ملی نفت ایران در دو دهه گذشته توان فنی خود را بهبود داده، اما تاکنون هیچ میدان گازی در آبهای عمیق توسعه نداده است. به عنوان مثال، میدان گازی پارسجنوبی در عمقی حدود ۶۰ متر قرار دارد. علاوه بر این، توسعه چنین میدانی بسیار پرهزینه است، آن هم در شرایطی که منابع مالی محدود است و شرکت ملی نفت اولویتهای دیگری دارد. بنابراین، اگر واقعاً میدانی کشف شود، به احتمال زیاد ایران برای توسعه آن به همکاری خارجی نیاز خواهد داشت.
احتمال وجود ۱۲۰ تریلیون فوت مکعب گاز در خزر
وی افزود: شایعات زیادی درباره میدان چالوس مطرح شده، اما اطلاعات موثق و قابل استنادی درباره این ساختار وجود ندارد. بر اساس اطلاعات موجود، هنوز هیچ چاه اکتشافی در این منطقه حفاری نشده که بتوان بر اساس آن گفت میدانی کشف شده است. بیشتر این حرفها بر پایه این است که ساختار زمینشناسی امیدبخشی به نام چالوس، بر اساس مطالعات لرزهنگاری شناسایی شده که ممکن است تا ۱۲۰ تریلیون فوت مکعب گاز داشته باشد – چیزی حدود یکچهارم میدان پارس جنوبی در بخش ایرانی – اما تا زمانی که چاه اکتشافی زده نشود، هیچ قطعیتی در مورد وجود میدان گازی وجود ندارد. حتی ممکن است عملیات اکتشاف به نتیجه نرسد یا به کیسههای کوچک گاز ختم شود که ارزش توسعه نداشته باشد. در واقع، احتمال موفقیت حفاریهای اکتشافی در سطح جهانی حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد است، بنابراین احتمال اینکه میدان قابل برداشت در ساختار چالوس وجود نداشته باشد، زیاد است.
تحلیلگر موسسه بینالمللی دادههای انرژی کپلر توسعه مشترک میدان گازی چالوس توسط ایران، چین و روسیه را در حد شایعه دانست و گفت: این موضوع فعلاً فراتر از یک گمانهزنی بیاساس نیست.
فعلا روسیه هم از همکاری نفتی و گازی با ایران معذور است
وی درباره نیاز به کشورهای خارجی برای برداشت و توسعه میدان نفت و گاز در آبهای عمیق تصریح کرد: با توجه به اینکه ایران همچنان تحت تحریمهای ثانویه آمریکا قرار دارد، بعید است که شرکتهای خارجی حتی شرکتهای چینی حاضر به ورود به چنین پروژهای شوند. چراکه این شرکتها در پروژههایی در خاورمیانه یا آمریکای لاتین سهام دارند و نمیخواهند با تحریمهای آمریکا مواجه شوند، زیرا این مسئله تواناییشان برای دسترسی به سیستم مالی آمریکا را محدود میکند. شرکتهای روسی احتمال بیشتری برای مشارکت دارند، بهویژه چون این پروژه در دریای خزر است، اما حتی این هم با موانع زیادی روبروست. از طرفی، باتوجه به شرایط فعلی ایران، گاز تولیدی احتمالاً صرف مصرف داخلی خواهد شد، بنابراین برای روسیه سود چندانی ندارد. همچنین رسیدن به توافق مالی که هر دو طرف را راضی کند، کار سادهای نیست. البته روسیه در گذشته در پروژههایی مانند مصر یا اقلیم کردستان عراق مشارکت داشته، چون معمولاً علاقهمند به داشتن سهمی در پروژههایی است که ممکن است رقیب صنعت گاز خودش شوند. اما به هر روی این منطق دیگر مثل گذشته کاربردی ندارد، چون صادرات گاز روسیه به اروپا تقریباً متوقف شده است.
تهدید امریکا و نبود توجیه اقتصادی
فلکشاهی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه ایران تاکنون هیچ میدان دریایی در آبهای عمیق توسعه نداده، نیاز به ساخت یا واردات تجهیزات خاص حفاری و تاسیسات تولیدی دارد. شرکتهای روسی و چینی چنین فناوریهایی دارند، اما چالش اصلی برای ورود آنها به پروژهای در ایران، همان تهدید تحریمهای آمریکا و نبود توجیه اقتصادی، بهویژه با توجه به قیمت پایین گاز در داخل ایران است.
امکان تامین نیاز گازی شمال کشور
وی درباره تامین نیاز شمال کشور در صورت وجود احتمالی گاز در خزر توضیح داد: این برنامه مشروط به این است که اولاً میدان بزرگی کشف شود، و ثانیاً ایران بتواند با کمک خارجی آن را توسعه دهد. در حال حاضر، حدود ۷۰ تا ۷۵ درصد از تولید گاز ایران از میدان پارس جنوبی تأمین میشود که در برخی فازها کاهش تولید را تجربه کرده است. بنابراین، کشف احتمالی چالوس باید به اندازهای بزرگ باشد که توسعه پرهزینه آن توجیهپذیر باشد و حجم کافی برای بازار پرمصرف داخلی ایران تأمین کند. چنین فرآیندی، حتی در صورت کشف میدان، سالها زمان خواهد برد و واقعبینانهترین برآورد این است که حداقل ۱۰ تا ۱۵ سال با اولین تولید فاصله داریم.
صادرات به اروپا شرط دارد
این تحلیلگر ارشد موسسه بینالمللی دادههای انرژی کپلر درباره امکان صادرات به اروپا از ذخایر احتمالی گاز خزر تاکید کرد: به نظر من اولویت مطلق ایران باید تأمین نیاز بازار داخلی گاز باشد، قبل از اینکه به صادرات فکر کند. اما اگر چنین گزینهای بررسی شود، مسیر صادرات گاز به اروپا میتواند از طریق ترکیه باشد و زیرساختهای زمینی آن تا حد زیادی فراهم است، چراکه لولهکشیهایی برای انتقال گاز ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران وجود دارد (هرچند فعلاً جریان گاز در این مسیر متوقف شده). با این حال، صادرات گاز ایران به اروپا در شرایط فعلی بعید به نظر میرسد، چون روابط سیاسی بین تهران و کشورهای اروپایی مطلوب نیست. از زمان جنگ اوکراین و نزدیکی بیشتر ایران به روسیه، فاصله با اروپا نیز بیشتر شده است. برای اینکه چنین پروژهای عملی شود، روابط سیاسی ایران با اروپا باید بهطور چشمگیری بهبود یابد، که در حال حاضر بعید به نظر میرسد.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
نامه به دادستانی کل آلمان و خواستار رسیدگی پرونده جمشید شارمهد و دیگر قربانیان رژیم جمهوری اسلامی ایران از طریق کیفر خواست حقوقی این نامه فردا از طریق پست و پست الکترونیکی بدست دادستانی کل آلمان خواهد رسید.
به: دادستان کل فدرال آلمان
آقای دکتر ینس رومل
خیابان براوئر شماره ۳۰
۷۶۱۳۵ کارلسروهه
تاریخ: ۱۳ آوریل ۲۰۲۵
موضوع: درخواست آغاز تحقیقات کیفری در پروندهی جمشید شارمهد و دیگر جنایات سیستماتیک جمهوری اسلامی ایران در خاک آلمان
آقای محترم دادستان کل فدرال،
شش ماه پس از مرگ شهروند ایرانی-آلمانی، جمشید شارمهد، مراسم یادبودی برای وی در شهر برلین برگزار گردید. در همین راستا، ما با قاطعیت از شما درخواست میکنیم که روندی حقوقی و کیفری را علیه مسئولان جمهوری اسلامی ایران، که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم مسئول ربایش، بازداشت، شکنجه و نهایتاً مرگ وی بودهاند، آغاز نمایید.
همانگونه که در گذشته در پروندهی قتل سیاسی فریدون فرخزاد نیز مشاهده شد، نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی – بهویژه وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی – طی دههها در خاک آلمان بهصورت سازمانیافته دست به اقدامات مجرمانه زدهاند. این اقدامات شامل تهدید به قتل، جاسوسی، نظارت، ارعاب و حتی طراحی ترور مخالفان سیاسی در اروپا و آلمان میباشد.
تجربهی تاریخی دستگاه قضایی آلمان در دادگاه میکونوس نشان داده است که دادستانی کل فدرال توانایی، ابزار و صلاحیت لازم برای پیگیری چنین جنایاتی را دارد. ما انتظار داریم که در پروندهی جمشید شارمهد و سایر موارد مشابه نیز همین عزم و جدیت حقوقی نشان داده شود.
بسیار تکاندهنده و نگرانکننده است که سه زن جوان – که گرچه تابعیت آلمان را ندارند اما دارای اقامت قانونی و ساکن ایالتهای مختلف آلمان هستند – همسرانشان را در فوریه ۲۰۲۴ در جریان اعدامهای سیاسی در ایران از دست دادهاند. تاکنون نه تنها پیکرهای این مردان به خانوادههایشان تحویل داده نشده، بلکه یکی از این زنان همراه با فرزند هفتسالهاش در شرایط روانی بسیار دشوار زندگی میکند. در صورت نیاز، اسامی این افراد در اختیار شما برای بررسیهای بیشتر قرار خواهد گرفت.
آقای محترم دکتر رومل،
همانطور که استحضار دارید، تعداد زیادی از فعالان مخالف رژیم جمهوری اسلامی در آلمان زندگی میکنند و در راه آزادی، حقوق بشر و دموکراسی تلاش میکنند. نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی از جمله سپاه و وزارت اطلاعات بهطور مداوم این فعالان را تحت فشار، تهدید، تخریب شخصیتی و عملیات روانی قرار میدهند.
ما از شما تقاضا داریم که بر اساس اصول قانون اساسی آلمان و تعهدات بینالمللی در زمینهی حقوق بشر، رسیدگی قضایی لازم را آغاز نمایید. اجرای اصل صلاحیت جهانی (اصل صلاحیت حقوق قضایی بینالمللی - Weltrechtsprinzip) که امکان پیگرد قضایی برای جنایات فاحش علیه حقوق بشر را حتی در خارج از مرزهای کشور فراهم میسازد، در این شرایط کاملاً موجه و ضروری است.
نحوهی برخورد با جمشید شارمهد – از جمله شکنجه، اعترافات اجباری، و نهایتاً صدور و اجرای حکم اعدام بدون رعایت دادرسی عادلانه – نمونهای آشکار از یک جنایت فاحش است. مسئولیت شما به عنوان عالیترین مقام دادستانی کشور، ایجاب میکند که تحقیقاتی بیطرفانه و حقوقی آغاز شود. این نهتنها مسئلهی عدالت، بلکه آزمونی برای اعتبار سیستم قضایی آلمان در سطح بینالملل است.
ما با تأکید فراوان از شما میخواهیم که بدون در نظر گرفتن گرایش سیاسی قربانیان، بر اساس شواهد، شهادتها و اسناد موجود، روند رسیدگی کیفری را در این پرونده آغاز فرمایید. حاکمیت قانون، صیانت از کرامت انسانی، و مسئول دانستن عاملان چنین جنایاتی باید بالاتر از منافع دیپلماتیک و سیاسی قرار گیرد.
این نامه به سازمانهای بینالمللی حقوق بشر نیز ارسال خواهد شد.
با احترام فراوان
به نمایندگی از انجمن «زندگی، آزادی، آلمان
بهروز اسدی
ایمیل: behrouz.assadi00@gmail.com
رونوشت مطبوعات ،نمایندگان پارلمان فدرال آلمان ،مسول حقوق بشر دولت آلمان
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
مردم ایران، سال نو (سال ۱۴۰۴) را با درد و رنجی فراوان، با فقرو فلاکت، گرانیهای طاقت فرسا، و همزمان نگران ازخطرافروخته شدن آتش جنگی خانمان سوز در منطقه، بدون امید به آینده ای روشن آغاز کردند.
سالی که گذشت، سال دشواری برای مردم ما بود. سال گسترش هر چه بیشتر فقر و محرومیت.
سونامی گرانی، کمر نه تنها اقشار پائینی، بلکه اقشار متوسط جامعه را خرد کرد. سفرههای مردم باز هم کوچکتر شد. تورم افسار گسیخته همره با پائین آمدن هر چه بیشتر ارزش پول ملی شدت یافت.
حکومت اسلامی در تمامی عرصهها با ابر بحرانهای فراوانی از جمله بحران آب و انرژی روبرو بود. از تامین برق، آب و گاز مردم عاجز بود. در اثر قطع شدن مداوم برق و گاز، مرغداریها، کارگاههای صنعتی متحمل زیانهای فراوانی شدند.
در مجموع در سالی که گذشت، نه تنها بحرانهای اقتصادی کاهش نیافت بلکه بر دامنه آن افزوده شد (قیمتهای مواد غذائی سه برابر سال قبل شد).
سالی که گذشت، خامنه ای شکست سیاست یک دست سازی از طرفداران ” اسلام ناب محمدی”، که منجر به رئیس جمهور شدن “رئیسی ” شده بود را عملا پذیرفت. مرگ مشکوک رئیسی در یک سانحه هوائی، “رهبر” را مجبور کرد تا پزشکیان را بعنوان “رئیس جمهور”، برای تشکیل دولت “وفاق ملی “برای اجرای “منویات ” خود از صندوقهای رای بیرون بیاورد. میزان مشارکت مردم در این دورهء انتخابات ریاست جمهوری در پائین ترین حد خود قرار داشت.
پزشکیان طی مدت ریاست جمهوری چند ماههاش نتوانست به وعدههائی که داده بود عمل کند. . نه در مهار افسار گسیخته تورم و گرانی موفق بود و نه توانست تحریمها را رفع کند و نه آزادیهای نسبی سیاسی را به ارمغان بیاورد.
بالاخره بعد از گذشت هفت ماه از دوران ریاست جمهوریاش با ناکارامدی و ناتوانی دولتش در رفع مشکلات معیشتی مردم، و بر طرف کردن تحریمها با درمانگی گفت: “من کارهای نیستم”.
سالی که گذشت، سال خوبی برای حکومت اسلامی نبود. خامنه ای نیروهای نیابتی خود مانند حماس، حزب الله، حشد الشعبی و.. که برای مقابله با امریکا و اسرائیل بر انها اتکا داشت، از دست داد. متعاقبا با سقوط رژیم بشار الاسد، خامنه ای، سوریه را که یکی از متحدان استراتژیک خود بود را از دست داده و موقعیتش هر چه بیشتر در معادلات سیاسی منطقه، ضعیف تر گردید.
سالی که گذشت، سال رویاروئی مردم ایران با حکومت اسلامی بود. سال اعتراضات بازنشستگان، کارگران، معلمان، خانودههای جان باختگان بود. جنبش “زن، زندگی، آزادی “در زیر پوست جامعه آرام ولی زنده و پویا جریان داشت. ما هر روزه شاهد تجمعات اعتراضی مردم به اوضا ع نا بسامان کنونی کشوربودیم.
مقاومت زنان در مقابل حجاب اجباری علیرغم بازداشت، ضرب و شتم و جریمههای سنگین در جامعه گسترده بود. همزمان حکومت ولائی برای ایجاد فضای وحشت در جامعه میزان اعدامها را افزایش داد. ایران در سال گذشته بعد از چین بالاترین تعداد اعدامها را بخود اختصاص داد.
سالی که گذشت، عرصه بر فعالیتهای خبرنگاران، فعالین فضای مجازی، استادان دانشگاه تنگ تر شد. حقوق اولیه انسانی شهروندان، همچنان توسط دستگاههای قضائی و نهادهای امنیتی نقض گردید.
بعلت عدم امنیت شغلی و نبود آینده ای روشن موج مهاجرت متخصصین و جوانان کشور افزایش یافت.
در اثز ناکارآمدی مسئولین دولتی در پاسخگوئی به نیازهای جامعه، شکست سیاستهای حکومت در عرصههای گوناگون، گسترش فساد دولتی، اختلاس و. . باعث سرخوردگی بیشتر در بین طرفداران نظام گردید. شکاف بین مردم و حاکمیت افزایش یافت.
سالی که گذشت، در تورکمن صحرا، بعلت تبعیض نهادینه شده در سیستم استخدامی کشوری و عدم استفاده از تورکمنها در ارگانهای دولتی و کارگاههای بزرگ تولیدی، شاهد مهاجرت گسترده ی جوانان تورکمن به ترکیه و شهرهای بزرگ ایران بودیم.
در راستای سیاست پزشکیان مبنی بر سپردن مسئولیت دستگاههای اجرائی در مناطق اتنیکی به افراد بومی، علیرغم تلاش و پیگیریهای فعالین مدنی تورکمن برای انتصاب یک استاندار تورکمن، متاسفانه به نتیجه ای نرسید. و طبق روال سابق پست استانداری به یک فرد غیر تورکمن تعلق یافت. در شهرستان کلاله (آی در بش)، به رغم تورکمن بودن اکثریت ساکنین این شهر، فردی غیر تورکمن با پیشینه ی امنیتی، بعنوان فرماندار منصوب گردید.
در گنبد بزرگترین شهرستان تورکمن نشین، با پیگیریهای زیاد برای انتصاب فرماندار تورکمن، فردی بنام “سلیمانهاشمی “از طرفداران جلیلی، و گوش به فرمان مقامات امنیتی، علیرغم نارضایتی جامعه مدنی تورکمن صحرا با انتصاب وی، به عنوان ” فرماندار گنبد “منصوب میشود.
ما در شرائطی وارد سال نو شدیم که نظام حاکم با سیاست ” نه جنگ و نه مذاکره “ایران را در وضعیت فلاکت باری نگه داشته بود. اما در اثر تهدید و فشارهای ترامپ خامنه ای را مجبور به پذیرفتن مذاکره نمود. هنوز خطر درگیری نظامی در منطقه وجود دارد. ایران با کوچکترین اشتباه محاسباتی میتواند کشور را وارد یک جنگ خانمانسوز کند. مسبب اصلی اوضاع فاجعه بار کنونی نظامی ست که در راس آن خامنه ای قرار دارد و تا وی در مسند قدرت قرار داشته باشد کشور ما از اینهمه فلاکت رهائی نخواهد یافت و شبح جنگ هم از آسمان ایران دور نخواهد شد.
تورکمنهای دمکرات ایران
۲۴ فروردین ۱۴۰۴
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
دفتر رئیسجمهور سوریه اعلام کرد که «احمد الشرع» روز یکشنبه در ابوظبی با همتای اماراتی خود دیدار کرد. این دومین سفر وی به یک کشور خلیجفارس به عنوان رهبر جدید سوریه است.
به گزارش رویترز، الشرع که با شیخ محمد بن زاید آل نهیان، رئیس امارات، ملاقات کرد، توسط «اسد الشیبانی»، وزیر امور خارجه، همراهی میشد.
خبرگزاری دولتی سوریه (سانا) روز یکشنبه گزارش داده بود که الشرع و الشیبانی قرار است با مقامات اماراتی درباره موضوعات مورد علاقه دو طرف گفتوگو کنند، اما جزئیاتی ارائه نکرد.
الشرع در فوریه گذشته به عربستان سفر کرده بود که اولین سفر خارجی وی پس از رسیدن به ریاستجمهوری در ژانویه محسوب میشد.
پس از سقوط بشار اسد در دسامبر گذشته به دست گروه اسلامگرای سنی «هیئت تحریر الشام» به رهبری الشرع، رهبری جدید سوریه در پی تقویت روابط با رهبران عرب و غربی است.
ابوظبی در گذشته مخالف سرسخت گروههای اسلامگرا در سراسر منطقه، از جمله در مصر، سودان و لیبی بوده است. این کشور گفته بود که پس از سقوط اسد، افراطیگری و تروریسم نگرانی اصلی در سوریه است.
کشورهای غربی نیز به دقت رهبران سوریه را زیر نظر دارند تا اطمینان حاصل کنند که دولت فراگیر تشکیل میدهند، نظم را در کشوری که توسط جنگ داخلی متلاشی شده حفظ میکنند و از بازگشت داعش یا القاعده جلوگیری میکنند.
سوریه به شدت نیازمند لغو تحریمها برای احیای اقتصاد خود پس از ۱۴ سال جنگ است، دورانی که در آن آمریکا و اروپا تحریمهای گستردهای برای تحت فشار قرار دادن اسد اعمال کردند.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
یک منبع نزدیک به حزبالله روز شنبه به خبرگزاری فرانسه اعلام کرد که اکثر پایگاههای نظامی این گروه در جنوب لبنان تحت کنترل ارتش لبنان قرار گرفتهاند.
آتشبسی که در ۲۷ نوامبر پس از بیش از یک سال درگیری بین حزبالله و اسرائیل، از جمله دو ماه جنگ تمامعیار، برقرار شد، مقرر کرده بود که تنها نیروهای حافظ صلح سازمان ملل و ارتش لبنان در جنوب این کشور مستقر شوند.
این توافق از گروه شبهنظامی مورد حمایت ایران خواسته بود تا زیرساختهای نظامی باقیمانده خود در جنوب را برچیند و نیروهایش را به شمال رود لیطانی، که حدود ۳۰ کیلومتر از مرز اسرائیل فاصله دارد، منتقل کند.
این منبع که نخواست نامش فاش شود، گفت: «از میان ۲۶۵ موضع نظامی حزبالله که جنوب لیطانی شناسایی شده بود، این جنبش حدود ۱۹۰ مورد را به ارتش تحویل داده است.»
بر اساس آتشبس، ارتش اسرائیل موظف بود تا خروج نیروهایش از لبنان را تا ۱۸ فوریه تکمیل کند، اما هنوز در پنج منطقه که استراتژیک میداند، نیرو نگه داشته است.
ارتش اسرائیل همچنان به هدف قرار دادن آنچه که زیرساختهای حزبالله یا اعضای این گروه در لبنان میخواند، ادامه داده است.
یک مقام لبنانی گفت که «مورگان اورتاگوس»، معاون نماینده ویژه آمریکا در خاورمیانه، در سفر خود به لبنان یک هفته پیش، درباره خلع سلاح حزبالله با مقامات ارشد لبنانی گفتوگو کرد.
اورتاگوس در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «البیسیآی» لبنان گفت: «ما به فشار بر دولت لبنان برای اجرای کامل توقف خصومتها ادامه میدهیم، که شامل خلع سلاح حزبالله و تمام گروههای شبهنظامی میشود.»
وی افزود که این کار باید «در اسرع وقت» انجام شود.
آمریکا ریاست یک کمیته را بر عهده دارد که شامل فرانسه نیز میشود و وظیفه نظارت بر آتشبس را بر عهده دارد.
پس از حمله گروههای مسلح حماس از غزه به اسرائیل در اکتبر ۲۰۲۳، حزبالله نیز به سوی شمال اسرائیل آتش گشود تا از فلسطینیان حمایت کند.
ماهها تبادل آتش با نیروهای اسرائیلی در سپتامبر گذشته به جنگی تمامعیار تبدیل شد که حزبالله را به شدت تضعیف کرد.
بر اساس آمار مقامات لبنانی، بیش از ۴۰۰۰ نفر در این درگیریها کشته شدند.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
کریس رایت، وزیر انرژی ایالات متحده، روز یکشنبه در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، به خبرنگاران گفت که ایالات متحده و عربستان سعودی توافقنامهای مقدماتی برای همکاری در زمینه جاهطلبیهای پادشاهی برای توسعه صنعت هستهای غیرنظامی امضا خواهند کرد.
رایت که روز یکشنبه با شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی دیدار کرده بود، گفت که ریاض و واشنگتن در “مسیر” رسیدن به توافقی برای همکاری در توسعه برنامه هستهای غیرنظامی عربستان سعودی قرار دارند.
رایت که در اولین سفر خود به پادشاهی به عنوان وزیر، به عنوان بخشی از سفر به کشورهای تولیدکننده انرژی خلیج فارس، شرکت کرده است، گفت جزئیات بیشتر در مورد یادداشت تفاهمی که همکاریهای انرژی بین ریاض و واشنگتن را شرح میدهد، اواخر امسال منتشر خواهد شد.
وی گفت: “برای مشارکت و دخالت ایالات متحده در زمینه هستهای در اینجا، قطعاً یک توافقنامه ۱۲۳ وجود خواهد داشت... راههای زیادی برای ساختاردهی به توافقی وجود دارد که هم اهداف عربستان سعودی و هم اهداف آمریکا را محقق کند.”
توافقنامه موسوم به ۱۲۳ با ریاض به بخش ۱۲۳ قانون انرژی اتمی ایالات متحده در سال ۱۹۶۴ اشاره دارد و برای اجازه دادن به دولت ایالات متحده و شرکتهای آمریکایی برای همکاری با نهادهای پادشاهی در توسعه صنعت هستهای غیرنظامی لازم است.
رایت گفت مقامات سعودی با الزامات مندرج در این قانون موافقت نکردهاند. این قانون 9 معیار عدم اشاعه را مشخص میکند که یک کشور باید برای جلوگیری از استفاده از فناوری برای توسعه سلاحهای هستهای یا انتقال مواد حساس به دیگران، رعایت کند.
پیشرفت در این مذاکرات قبلاً دشوار بوده است زیرا عربستان سعودی نمیخواست توافقی را امضا کند که احتمال غنیسازی اورانیوم یا بازفرآوری سوخت مصرف شده را رد کند - هر دو مسیرهای بالقوه برای ساخت بمب هستند.
شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، مدتهاست گفته است که اگر ایران سلاح هستهای تولید کند، عربستان سعودی نیز از آن پیروی خواهد کرد، موضعی که نگرانی عمیقی را در بین حامیان کنترل تسلیحات و برخی از قانونگذاران آمریکایی در مورد یک توافق هستهای غیرنظامی احتمالی بین آمریکا و عربستان سعودی برانگیخته است.
رایت به توافق گستردهتری با پادشاهی اشاره نکرد، که دولت قبلی جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، به دنبال آن بود و شامل یک توافق هستهای غیرنظامی و تضمینهای امنیتی به امید منجر شدن به عادیسازی روابط بین عربستان سعودی و اسرائیل بود.
عربستان سعودی، بزرگترین صادرکننده نفت جهان، در چارچوب طرح اصلاحات چشمانداز ۲۰۳۰ ولیعهد، به دنبال تولید انرژیهای تجدیدپذیر قابل توجه و کاهش انتشار گازهای گلخانهای است. انتظار میرود حداقل بخشی از این انرژی از انرژی هستهای تأمین شود.
خبرگزاری رویترز
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایعدستی اتاق ایران بیان کرد: صادرات فرش دستباف در سال ۱۴۰۲ حدود ۳۹ میلیون دلار بوده و در سال ۱۴۰۳ نیز رقم تقریبی آن همین مقدار است. این در حالی است که در سال ۱۳۹۶، صادرات فرش دستباف ایران حدود ۴۰۰ میلیون دلار بوده و در سال ۱۳۷۳ به رقم ۲ میلیارد دلار هم رسیده بود.
به گزارش اقتصادآنلاین، مرتضی حاجی آقامیری، رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایعدستی اتاق ایران بیان کرد: فرش دستباف یکی از حوزههایی است که لوکوموتیو آن صادرات است، یعنی اگر صادرات انجام نشود، تولید بهشدت آسیب میبیند. صادرات فرش دستباف هماکنون در پایینترین سطح خود در ۶۰ سال اخیر قرار دارد و اقداماتی که باید برای بهبود این وضعیت انجام میشد، متأسفانه انجام نشده است.
حاجی آقامیری افزود: مسائل دیگری مانند ناترازیهای انرژی، وضعیت مالیاتی، بیمهای و سایر موارد مرتبط با تولید و اقتصاد نیز باعث شد که سال گذشته برای تولیدکنندگان، فروشندگان و صادرکنندگان فرش ایرانی سال بسیار دشواری باشد.وی ادامه داد: در شرایط سخت اقتصادی امروز، طبیعتا فرش در اولویت خرید مردم نیست. وقتی که سفرهها کوچکتر شدهاند و مردم به تأمین نیازهای اولیه زندگیشان فکر میکنند، مشخص است که فرش بازار خوبی نخواهد داشت. این مسئله باعث شده که کسبوکارهای مرتبط با فرش در سال ۱۴۰۳ وضعیت بدتری نسبت به سال ۱۴۰۲ داشته باشند و پیشبینی من این است که در سال ۱۴۰۴ شرایط سختتر خواهد شد.
صادرات فرش دستباف نزدیک به صفر است
رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایعدستی اتاق ایران درخصوص میزان صادرات فرش دستباف گفت: تفاوت معناداری نسبت به سال گذشته وجود ندارد. اعداد آنقدر پایین آمدهاند که افزایش یا کاهش ۱۰ درصدی هم دیگر تفاوتی در کلیت ماجرا ایجاد نمیکند و در واقع صادرات نزدیک به صفر است.
به گفته وی، صادرات فرش دستباف در سال ۱۴۰۲ حدود ۳۹.۷ میلیون دلار بوده و در سال ۱۴۰۳ نیز رقم تقریبی آن همین مقدار است؛ چه ۳۶ و چه ۴۴ میلیون دلار، تفاوت چشمگیری در وضعیت کلی ایجاد نمیکند. این در حالی است که در سال ۱۳۹۶، صادرات فرش دستباف ایران حدود ۴۰۰ میلیون دلار بوده و در سال ۱۳۷۳ به رقم ۲ میلیارد دلار هم رسیده بود.
حاجی آقامیری با بیان این که صد درصد تولید فرش دستباف در اختیار بخش خصوصی است و دولت فقط موانع ایجاد میکند، گفت: سوال من این است که وقتی صادرات ما نسبت به سال ۱۳۹۶ حدود ۹۰ درصد کاهش داشته، چطور ممکن است دولت اعلام کند که هر سال تولید فرش دستباف در حال افزایش است یا مثلاً بگوید در سال گذشته چهار میلیون مترمربع فرش تولید کردهایم. من به این آمار اعتقادی ندارم و فکر میکنم در زمینه تولید، آمار قابل اعتمادی وجود ندارد. البته آمار صادرات، آمار رسمی گمرک است که ثبت میشود و به همین دلیل موجود و معتبر است.
روند احیای مرکز ملی فرش
وی درخصوص احیای مرکز ملی فرش نیز گفت: مرکز ملی فرش فقط نامش احیا شده، اما ساختار مرکز احیا نشده است. بر اساس مصوبه شورای عالی اداری در سال ۱۳۸۲، مرکز ملی فرش بهعنوان تشکیلاتی برای سیاستگذاری، حمایت، هدایت و اجرای برنامهها در حوزه فرش، در ساختار مرکزی وزارت بازرگانی تشکیل شد و رئیس این مرکز هم عملاً معاون وزیر بود.
در دولت سیزدهم، این مرکز حذف شد و وقتی خواستند آن را بازگردانند، جایی در چارت جدید وزارت صمت برای آن نبود، چون همه جایگاهها پر شده بودند. در نتیجه، مرکز زیرمجموعه معاونت صنایع عمومی قرار گرفت و با دفتر صنایع دستی، ورزشی و خلاق ادغام شد. در دولت چهاردهم، نام «مرکز ملی فرش» به آن بازگردانده شد و صنایع خلاق از آن جدا شدند، اما جایگاه قبلی به آن برنگشت. ضمن این که از زیرمجموعه معاونت صنایع عمومی به زیرمجموعه معاونت توسعه بازرگانی منتقل شد. در نتیجه، این ادعا که مرکز احیا شده، فقط در حد اسم است و از نظر عملیاتی صحت ندارد.
این فعال بخش خصوصی تاکید کرد: با توجه به این که تیم آقای اتابک، مفتح، موسوی و سایر افراد منصوبشده در وزارت صمت، هیچگونه هماهنگی و ارتباطی با بخش خصوصی ندارند، بعید میدانم که روند احیای این مرکز ادامه پیدا کند. وزیر صمت حتی در تصمیمگیریها با بخش خصوصی مشورت نمیکند و نگاهشان این طور است که خودشان مستقل تصمیم بگیرند.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
شرایط بد اقتصادی و نابسامانی بازار از یک سو و خالی بودن صندلی سکاندار اقتصادی کشور از سوی دیگر همه چشمها را به دولت و انتخاب وزیر جدید دوخته است.
به گزارش تجارت نیوز؛ عبدالناصر همتی، وزیر سابق اقتصاد، روز ۱۲ اسفندماه ۱۴۰۳ ظاهراً به دلیل وضعیت بازار ارز و هرج و مرج در بازار، تنها پس از پنج ماه از آغاز به کار دولت چهاردهم، استیضاح شد. حالا با گذشت حدود ۴۰ روز از استیضاح همتی، گمانهزنیها درباره انتخاب وزیر اقتصاد بعدی جدیتر شده است.
محمدجعفر قائمپناه، معاون اجرایی رئیسجمهور، در گفتوگویی با ایرنا علی طیبنیا، اقتصاددان و وزیر اقتصاد دولت یازدهم، را گزینه اصلی نشستن بر صندلی وزارت اقتصاد دولت چهاردهم معرفی کرده است.او گفته است: «پس از بررسیهای کارشناسی و برگزاری جلسات متعدد، فهرستی از افراد شایسته را برای تصدی مسئولیت وزارت امور اقتصادی و دارایی به رئیسجمهور پیشنهاد کردهایم که در رأس آن دکتر علی طیبنیا قرار دارد. این پیشنهاد با توجه به دانش، تجربیات و توانمندیهای دکتر طیبنیا در حوزه اقتصاد و همچنین سابقه موفق ایشان در دوره قبلی تصدی این وزارتخانه به رئیسجمهور ارائه شده است.»
طیبنیا تجربه شکستخورده در دولت یازدهم را تکرار خواهد کرد؟
اگرچه طیبنیا فردی است که بسیاری آرزوی حضور او در صدر وزارت اقتصاد را دارند و تجربه گذشتهاش در دولت یازدهم خاطرات خوبی در اذهان عموم به جای گذاشته است، اما انتخاب او بهراحتی رخ نخواهد داد. دلیل اصلی هم شاید خود طیبنیا باشد.
به نظر نمیآید که علی طیبنیا با توجه به همان تجربیاتی که از تکیه زدن بر کرسی وزارت اقتصاد دولت یازدهم دارد در حال حاضر چندان راغب به آزمودن یک تجربه شکستخورده باشد. در دولت یازدهم اگرچه عملکرد او بهویژه کاهش تورم تا ۱۵ درصد، به زعم بعضی از اقتصاددانان، مثبت بود اما انتقادات زیادی از طرف منتقدان او مطرح میشد. از سوی دیگر تندروهای داخل مجلس و خارج از آن به دلایل سیاسی و بهخصوص پیگیریهای طیبنیا برای به سرانجام رساندن FATF مخالفتهای گستردهای با او داشتند.
همچنین طیبنیا با برخی از چهرهها در دولت و حتی بر اساس گمانهزنیها با شخص رئیسجمهور هم اختلافاتی داشت و در نهایت بعد از پایان دولت یازدهم برای تشکیل دولت دوم حسن روحانی دعوت نشد.
در آن چهار سال پرچالش طیبنیا بسیاری از اولینها را از آن خود کرد. به عنوان نمونه، او اولین وزیری بود که بعد از انقلاب با بالاترین رأی مجلس تا آن زمان یعنی ۲۷۴ رأی کار خود را در دولت یازدهم آغاز کرد. همچنین او اولین کارت زرد را تنها چهار ماه بعد از آغاز به کار دولت در آذر ۱۳۹۲ به نام خود ثبت کرد. طیبنیا همچنین با دریافت کارت زرد سوم در سال ۱۳۹۴ به اولین وزیر دولت یازدهم تبدیل شد که سه کارت زرد از مجلس دریافت کرد. هرچند با وجود دریافت سه کارت زرد استیضاح نشد و با وجود مشکلات و چالشهای زیاد تا پایان دولت یازدهم به کار خود ادامه داد.
رابطه علی طیبنیا با دولت چهاردهم چگونه است؟
در جریان انتخابات ریاستجمهوری چهاردهم علی طیبنیا یکی از چهرههای سیاسی و اقتصادی بود که به عنوان مشاور اقتصادی از ریاستجمهوری مسعود پزشکیان حمایت کرد. او در کنار چهرههایی مانند محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه و محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات دولت روحانی، در کمپینهای انتخاباتی پزشکیان حضور یافت و تا پیروزی در این انتخابات کنار او باقی ماند.
بعد از انتخاب پزشکیان به ریاستجمهوری، گمانهزنیهایی درباره انتخاب طیبنیا به عنوان معاون اول رواج یافت اما به گفته خود او، به دلیل مشکلات شخصی این سمت را نپذیرفت. پس از آن پزشکیان او را به عنوان مشاور عالی خود انتخاب کرد اما با گذشت چند ماه از تشکیل دولت، شایعاتی در خصوص جدایی او از تیم رئیسجمهور مطرح شد. گفته میشود او از اواخر آذرماه از دولت جدا شده است.
در چه صورت طیبنیا حاضر میشود سکانداری وزارت اقتصاد را بپذیرد؟
با همه این اوصاف بنا بر گفته معاون اجرایی رئیسجمهور، طیبنیا از گزینههای اصلی وزارت اقتصاد است، اما او در چه صورت ممکن است با وجود همه مشکلات اقتصادی و سیاسی پیش رو حاضر به پذیرفتن این سمت شود؟شاید یکی از گزینههای ترغیبکننده طیبنیا به حضور در وزارت اقتصاد، مثبت پیش رفتن مذاکرات ایران و آمریکا باشد. در شرایط اقتصادی فعلی که تقریباً همه چیز در بنبست قرار دارد و امیدی به بهبود اوضاع نیست، به نظر میآید در صورت خوب پیش رفتن مذاکرات و حداقل خوشبینی برای به نتیجه رسیدن آن، طیبنیا حاضر شود سمت وزیری اقتصاد را بپذیرد. آن هم در صورتی که چراغ سبز اختیارات تام در عرصه اقتصادی را از طرف رئیسجمهور و چهرههای عالی نظام دریافت و درباره گشایشهای اقتصادی اطمینان حاصل کند.
چنانکه از گمانهزنیها و اظهارات این روزهای چهرههای دولتی بهخصوص شخص رئیسجمهور برمیآید، اگر همه چیز بین ایران و آمریکا خوب پیش برود احتمال دارد یک بسته اقتصادی چشمگیر از سوی دو طرف روی میز قرار گیرد و مذاکرات سیاسی در نهایت به توافقات اقتصادی گسترده بینجامد.
به نظر میرسد در صورت پیشرفت و هدایت مذاکرات به این سمت طیبنیا تمایل خواهد داشت تا مسئولیت کرسی پرچالش وزارت اقتصاد را، که به احتمال زیاد با فشارهای سیاسی گستردهای نیز همراه خواهد بود، بپذیرد.
نظر نمایندگان مجلس درباره حضور طیبنیا در وزارت اقتصاد چیست؟
آنطور که بررسیها از مجلس نشان میدهد، طیبنیا در میان نمایندگان از محبوبیت خوبی برخوردار است. بعد از رأی مثبت نمایندگان به برکناری همتی بحثهای زیادی از طرف آنها در خصوص حضور فردی مانند طیبنیا به جای او مطرح شده بود.
در گفتوگوهای غیررسمی خبرنگار تجارتنیوز با نمایندگان، بسیاری طیبنیا را فردی میدانستند که میتواند شرایط آشفته اقتصاد را سروسامان دهد. حتی برخی از آنها وقتی با این سوال روبهرو میشدند که در شرایط فعلی چه کسی باید بیاید تا بتواند بازار و اقتصاد را در کشور کنترل و هدایت کند، بهوضوح نام علی طیبنیا بیان میشد و برخی از آنها تاکید میکردند که «چه کسی بهتر از طیبنیا؟»، «اگر طیبنیا را به مجلس معرفی کنند، حتماً به او رأی خواهیم داد».
برآوردها نشان میدهد بهجز حدود ۵۰ تا ۷۰ نماینده عضو جبهه پایداری یا چهرههای نزدیک به این تفکر، مانع جدیای در مجلس پیش روی طیبنیا وجود ندارد البته در صورتی که او بپذیرد بار دیگر این جایگاه را تصاحب کند.
علاوه بر طیبنیا چه کسانی گزینه دولت برای وزارت اقتصاد هستند؟
اما بررسیها و شنیدههای خبرنگار تجارتنیوز از دولت، از صف طولانی پشت سر علی طیبنیا برای حضور در وزارت اقتصاد حکایت دارد. طبق شنیدهها، با وجود اظهارنظر معاون اجرایی، افراد زیادی در حال لابی هستند تا بتوانند کرسی وزارت اقتصاد را از آن خود کنند.
در واقع شاید آنطور که قائمپناه، معاون اجرایی رئیسجمهور، خبر داده شرایط انتخاب وزیر اقتصاد چندان هم راحت نباشد و افراد زیادی در حال رایزنی هستند تا بتوانند خود یا گزینههای نزدیک به خود را در بالای فهرست گزینههای احتمالی جای دهند. هرچند در نهایت این مسعود پزشکیان رئیسجمهور است که تصمیم میگیرد چه کسی را به مجلس معرفی کند اما گفته میشود رایزنیها در سطح گستردهای ادامه دارد.
گفته میشود در کنار طیبنیا که از طرف برخی از چهرههای دولتی به رئیسجمهور معرفی شده است، نام افرادی مانند غلامرضا تاجگردون، شمسالدین حسینی، سیدکامل تقوینژاد و سیدرحمتالله اکرمی، سرپرست فعلی وزارتخانه، به صورت جدی مطرح است. البته در کنار این اسامی، تا ته صف گزینههای پیشنهادی نامهای زیاد دیگری هم دیده میشود.
غلامرضا تاجگردون کیست؟
غلامرضا تاجگردون نماینده دوره دوازدهم مجلس و رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و رئیس کمیسیون تلفیق بودجه است.تاجگردون پیش از این در دورههای نهم و دهم مجلس با پزشکیان در مجلس همکار بوده و از چهرههای بسیار نزدیک به رئیسجمهور است و به واسطه سالهای حضور در مجلس رابطه خوبی با پزشکیان دارد. آنطور که از شرایط برآورد میشود، حتی به صورت غیررسمی نماینده مستقیم پزشکیان در صحن علنی مجلس است و بسیاری از مشکلات و چالشهای دولت از طریق او در صحن علنی مجلس و در میان نمایندگان حلوفصل میشود. پس از پیروزی پزشکیان در انتخابات ریاستجمهوری، تاجگردون ویدئویی از حضور رئیسجمهور در دفتر خود و گرفتن عکسهای یادگاری با او منتشر کرد و پزشکیان را «کاکو» (برادر) خود نامید.
او نماینده گچساران و باشت در استان کهگیلویه و بویراحمد است و در دوره یازدهم مجلس با وجود راه یافتن به مجلس اعتبارنامهاش به دلیل اتهامات مالی رد شد اما صلاحیت او برای نامزدی در انتخابات دوره دوازدهم به تایید رسید.تاجگردون دارای مدرک کارشناسی ارشد سیستمهای اقتصادی از دانشگاه شهید بهشتی است و فعالیت خود را از سال ۱۳۶۸ در وزارت اقتصاد آغاز کرده است. ریاست سازمان برنامه و بودجه استانهای فارس و گهگلیویه و بویراحمد و معاونت امور اقتصادی و امور مجلس سازمان برنامه بودجه کشور از دیگر سوابق اوست.
شمسالدین حسینی کیست؟
حسینی در حال حاضر نماینده مجلس و رئیس کمیسیون اقتصادی است. او سابقه نشستن بر کرسی وزارت اقتصاد در دولتهای نهم و دهم یعنی دوره ریاست جمهوری محمود احمدینژاد را در کارنامه خود دارد.شمسالدین حسینی در دوره یازدهم مجلس هم حضور داشته و نماینده شهرستانهای تنکابن، رامسر و عباسآباد است.بر اساس شنیدههای خبرنگار تجارتنیوز از برخی نمایندگان مجلس، بعد از رأی نمایندگان به برکناری عبدالناصر همتی، او در همان جلسه استیضاح از طرف برخی از نمایندگان به عنوان وزیر اقتصاد بعدی به مسعود پزشکیان معرفی شده اما موافقت رئیسجمهور را دریافت نکرده است. اما آنطور که روایت میشود، هنوز برخی از نمایندگان مجلس و چهرههای خارج از مجلس در حال لابی برای انتخاب و معرفی او به پزشکیان هستند.
کامل تقوینژاد کیست؟
تقوینژاد در حال حاضر دبیر هیات اجرایی دولت چهاردهم است. او از چهرههای اقتصادی است که سابقه سرپرستی موسسه مالی و اعتباری نور و بانک سپه را در کارنامه خود دارد. همچنین معاونت وزارت اقتصاد و وزارت کار هم در سوابق تقوینژاد به چشم میخورد. علاوه بر این در دوره حضور طیبنیا در وزارت اقتصاد، با حکم او تقوینژاد به ریاست سازمان امور مالیاتی منصوب شده است.به احتمال زیاد در صورتی که پزشکیان با حضور تاجگردون در وزارت اقتصاد مخالفت کند، او و طیف نمایندگان نزدیک به او از انتخاب تقوینژاد حمایت خواهند کرد. در مجلس دهم و دولت دوازدهم بعد از استیضاح علی ربیعی و رفتنش از وزارت کار، این گروه که فراکسیون زاگرسنشینان در مجلس نامیده میشدند برای حضور او در وزارت کار فعال شدند که البته نتیجه نگرفتند.گفتنی است در روزهای اخیر نمایندگان نام او را به عنوان یکی از گزینههای اصلی دولت به زبان میآوردند.
رحمتالله اکرمی کیست؟
اکرمی بعد از برکناری عبدالناصر همتی از سمت وزارت اقتصاد، از جانب مجلس دوازدهم برای بار دوم سرپرست این وزارتخانه شد. او پیش از این در سال ۱۳۹۷، بعد از استیضاح و برکناری مسعود کرباسیان، نیز در این جایگاه قرار گرفته بود. او پیش از سرپرستی وزارت اقتصاد، معاون وزیر در نظارت مالی و خزانهداری کل کشور بوده است.اکرمی مدرک کارشناسی اقتصاد بازرگانی از دانشگاه علامه طباطبایی دارد و پیش از حضور در وزارت اقتصاد، معاون امور اداری، مالی و منابع انسانی سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور بوده است.
وزیر اقتصاد بعدی دولت چهاردهم باید چه تواناییهایی داشته باشد؟
با وجود همه گمانهزنیها و نامهایی که در فضای سیاسی و رسانهای کشور درباره وزیر اقتصاد احتمالی دولت چهاردهم شنیده میشود، مسلم است که فرد منتخب باید از خصوصیات اخلاقی، عملکردی و تخصصی ویژهای برخوردار باشد تا بتواند اقتصاد ازهمپاشیده ایران را بار دیگر سرپا کند.
ایجاد هماهنگی و انسجام در تیم اقتصادی دولت، هماهنگی برای اعطای اختیارات بیشتر به استانداران که مورد تاکید رئیسجمهور است، مقابله با بحران ناترازیها در عرصههای مختلف، سروسامان دادن به شرایط بانکها با همراه کردن رئیس بانک مرکزی یا تغییر احتمالی او در صورت نیاز، تلاش برای به سرانجام رساندن FATF و طراحی استراتژی برای اقتصاد ایران در صورت موفق پیش رفتن مذاکرات و داشتن پلن بی در صورت به نتیجه نرسیدن آن از جمله مهمترین کارهایی است که به نظر میآید باید در دستور کار ابتدایی وزیر اقتصاد منتخب، حتی پیش از نشستن بر این کرسی، قرار داشته باشد.
در نهایت تصمیم نهایی انتخاب فردی که بتواند برای بحرانهای روز ایران استراتژی و برنامهای مدون داشته باشد بر عهده مسعود پزشکیان رئیسجمهور و تیم مشاورهدهنده به اوست اما مسلماً شرایط و نحوه پیشبرد مذاکرات بین ایران و آمریکا در این انتخاب بسیار تعیینکننده خواهد بود.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا قصد دارد بزودی درباره استثنائات تعرفههای ویژه برای محصولات الکترونیکی اظهار نظر کند. ترامپ در پاسخ به پرسشهای خبرنگاران در هواپیمای دولتی ایر فورس وان گفت که روز دوشنبه ۱۴ آوریل (۲۵ فروردین) “پاسخ بسیار مشخصی” به پرسشها درباره تعرفههای احتمالی آینده بر قطعات نیمه رسانا خواهد داد.
ایالات متحده تلفنهای هوشمند و رایانهها را از افزایش تعرفههای بحثبرانگیز مستثنی میکند. به نظر میرسد این به نوعی عقب نشینی دولت آمریکا از سیاست تجاری جدید و جنجالی خود باشد.
بر اساس سندی از اداره گمرک و حفاظت مرزی ایالات متحده آمریکا، برداشتن تعرفههای اضافی همچنین بر واردات کالاهای الکترونیکی از چین نیز تأثیر میگذارد.
همانطور که در این سند آمده است، این تعرفهها شامل تلفنهای هوشمند، لپ تاپ، هارد دیسک و تراشههای حافظه و برخی اقلام دیگر نمیشود. اداره گمرک آمریکا به یادداشت روز جمعه دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده استناد میکند. با این حال، کاخ سفید هنوز خود این یادداشت را منتشر نکرده است.
دولت ترامپ با این اقدام ظاهراً به نگرانیها درباره این که تعرفههای جدید میتواند گوشیهای هوشمند، رایانهها و سایر دستگاههای الکترونیکی را به میزان قابل توجهی برای مصرفکنندگان آمریکایی گرانتر کنند، واکنش نشان داده است. این استثنا به ویژه برای قطعات الکترونیکی ساخت چین مهم است چرا که بسیاری از دستگاهها، از جمله دستگاههای شرکتهای آمریکایی مانند اپل، در آنجا تولید میشوند.
ترامپ اخیراً تعرفههای واردات خارجی را در دو مرحله افزایش داد: او ابتدا حداقل نرخ تعرفه پایه ده درصد را معرفی کرد. برای حدود ۶۰ شریک تجاری، او هزینههای اضافی بیشتری را نیز اعمال کرد. همچنین تعرفههای ۲۰ درصدی برای اتحادیه اروپا برنامهریزی شده بود. با این حال، تنها چند ساعت پس از اجرایی شدن این تعرفههای بالاتر در چهارشنبه هفته گذشته، رئیس جمهوری ایالات متحده عقب نشینی کرده و یک “توقف” ۹۰ روزه اعلام کرد. با این حال، ترامپ به طور قابل توجهی موضع خود را در قبال پکن سختتر کرده است.
ایالات متحده اکنون تعرفههای اضافی ۱۴۵ درصدی بر واردات از چین اعمال کرده، در مقابل پکن نیز قصد دارد ۱۲۵ درصد تعرفه بر کالاهای آمریکایی اعمال کند.
هشدار صدراعظم آینده آلمان نسبت به بروز بحران مالی
فریدریش مرتس، رهبر حزب دموکراتمسیحی آلمان (CDU) که به احتمال قریببه یقین صدراعظم آتی این کشور میشود، نسبت به “عواقب چشمگیر تصمیمات آشفته” تعرفهای رئیس جمهوری ایالات متحده هشدار داد.
مرتس در گفتوگو با روزنامه آلمانی “هندلزبلات” گفت: «سیاستهای رئیسجمهور ترامپ این خطر را افزایش میدهد که بحران مالی بعدی زودتر از حد انتظار رخ دهد.» به گفته او جهانی شدن “تا بنیانهای خود متزلزل شده است و این بر آلمان مانند هر کشور دیگری تاثیر میگذارد.”
مرتس گفت که میخواهد در اولین سفرش به واشنگتن به ترامپ بفهماند که اروپا “یک نهاد سیاسی توانمند و مایل به اقدام است”، چرا که به گفته او این “تنها راهی است که با آن میتوان احترام به دست آورد.”
رهبر حزب دموکراتمسیحی آلمان در عین حال آمادگی خود را برای واردات بیشتر مواد خام از ایالات متحده ابراز کرد. او به “هندلزبلات” گفت: «ما به گاز از جمله گاز آمریکا نیاز داریم. اما همیشه باید چندین تامینکننده داشته باشیم و به یک منبع وابسته نباشیم.»
مرتس همچنین تصریح کرد که میخواهد تجارت با سایر کشورهای جهان را نیز افزایش دهد. او افزود: «کشورهایی مانند کانادا، مکزیک، هند، ژاپن، کره جنوبی، کل منطقه جنوب شرقی اقیانوس آرام، تا استرالیا و نیوزلند، همگی فرصتهای بسیار خوبی برای ما هستند. همین امر در مورد کشورهای آمریکای جنوبی و قاره آفریقا نیز صدق میکند.»
اروپا به دنبال اعمال تعرفههای تلافیجویانه بر محصولات آمریکایی پس از اعمال تعرفههای ویژه توسط دونالد ترامپ، اتحادیه اروپا نخستین تعرفههای تلافیجویانه بر محصولات آمریکایی را در دستور کار قرار داد. به گفته کمیسیون اروپا، قرار است از هفته آینده، از جمله عوارضی بر پوشاک جین و موتورسیکلتهای وارداتی از آمریکا اعمال شود.
تعرفههای تلافیجویانهی بیشتری نیز از اواسط ماه مه، از جمله بر مواد غذایی مانند گوشت گاو، مرغ و مرکبات وارداتی آمریکا اعمال شوند. کمیسیون اروپا تأکید کرده است که این اقدامات تلافیجویانه ممکن است به محض موافقت آمریکا با “نتیجهای منصفانه و متعادل در مذاکرات” متوقف شوند. به گفته این کمیسیون، اتحادیه اروپا صراحتا ترجیح میدهد راهحلی متعادل و سودمند برای هر دو طرف از طریق مذاکره بیابد.
دویچه وله فارسی
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، روز شنبه گفت که مذاکرات با ایران بر سر برنامه هستهایاش «خوب پیش میرود».
ترامپ در هواپیمای ایر فورس وان به خبرنگاران گفت: «فکر میکنم خوب پیش میرود.»
ترامپ اضافه کرد: «تا زمانی که کار تمام نشود، هیچ چیز مهم نیست، بنابراین دوست ندارم در مورد آن صحبت کنم. اما خوب پیش میرود. وضعیت ایران به نظر من خیلی خوب پیش میرود.»
اظهارات او پس از آن بیان شد که استیون ویتکوف، فرستاده ویژه رئیس جمهور آمریکا، به همراه آنا اسکروگیما، سفیر ایالات متحده در عمان، روز شنبه در عمان با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، گفتگو کردند.
کاخ سفید پیشتر اعلام کرده بود که این گفتگوها «بسیار مثبت و سازنده» بوده است.
به گفته کاخ سفید، ویتکوف به عراقچی گفت که از طرف ترامپ دستور دارد «اختلافات دو کشور را از طریق گفتگو و دیپلماسی، در صورت امکان، حل کند.»
در بیانیهای آمده است: «این مسائل بسیار پیچیده هستند و ارتباط مستقیم فرستاده ویژه ویتکوف امروز گامی رو به جلو در دستیابی به نتیجهای متقابل سودمند بود.»
ادامه مذاکرات
پیشتر، وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد که پس از بیش از دو ساعت و نیم مذاکرات غیرمستقیم در عمان، مذاکرات هستهای با ایالات متحده را «هفته آینده» ادامه خواهد داد.
این وزارتخانه اعلام کرد که «دو طرف توافق کردند این مذاکرات را هفته آینده ادامه دهند» و افزود که عراقچی و ویتکوف پس از مذاکرات میانجیگری شده، «چند دقیقه» به طور مستقیم صحبت کردند.
وزیر امور خارجه عمان، که میانجیگری مذاکرات بین ایالات متحده و ایران در مسقط را بر عهده داشت، گفت که این مذاکرات در «فضایی دوستانه» برگزار شده و تلاشی برای دستیابی به «توافقی عادلانه و الزام آور» را آغاز کرده است.
این وزارتخانه همچنین اعلام کرد که تهران و واشنگتن به توافق در مورد محتوای مذاکرات آینده در مورد برنامه هستهای ایران بسیار نزدیک هستند.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
خبرگزاری رویترز به نقل از چهار منبع آگاه گزارش داده وزیر دارایی، وزیر امور خارجه و رئیس بانک مرکزی سوریه قصد دارند در نشستهای سالانه بهاری صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی که این ماه در واشنگتن دیسی برگزار میشود، شرکت کنند.
این اولین حضور یک هیئت عالیرتبه دولتی سوری در این نشستها در حداقل دو دهه گذشته و اولین بازدید سطح بالا از سوی مقامات جدید سوریه به ایالات متحده از زمان سرنگونی بشار اسد در دسامبر است.
دو منبع به رویترز گفتند که هنوز مشخص نیست آیا اسعد الشیبانی (وزیر امور خارجه)، محمد یسر برنیه (وزیر دارایی) و عبدالقادر حسریه (رئیس بانک مرکزی) ویزای ورود به ایالات متحده دریافت کردهاند یا خیر.
سخنگویان صندوق بینالمللی پول، بانک جهانی، وزارت امور خارجه سوریه و ریاستجمهوری سوریه بلافاصله به درخواستها برای اظهارنظر پاسخ ندادند.
دو منبع دیگر گفتند که جلسهای سطح بالا با تمرکز بر تلاشهای بازسازی سوریه ممکن است در حاشیه نشستهای صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی برگزار شود.
سوریه پس از نزدیک به ۱۴ سال جنگ که با سرکوب مرگبار اعتراضات علیه اسد آغاز شد، به شدت ویران شده و بخش زیادی از زیرساختهای این کشور تخریب شده است.
دولت تحت رهبری اسلامگرایان که پس از سرنگونی اسد قدرت را به دست گرفت، در تلاش است تا روابط سوریه را در منطقه و فراتر از آن بازسازی کند و حمایت برای تلاشهای بازسازی را جلب نماید.
اما تحریمهای سخت ایالات متحده که در دوره اسد اعمال شده بود، همچنان پابرجاست. در ژانویه، ایالات متحده معافیت ششماههای برای برخی تحریمها به منظور تشویق کمکهای بشردوستانه صادر کرد، اما این اقدام تأثیر محدودی داشته است. رویترز در فوریه گزارش داد که تلاشها برای جذب سرمایه خارجی جهت پرداخت حقوق بخش دولتی به دلیل عدم اطمینان از نقض احتمالی تحریمهای ایالات متحده با مشکل مواجه شده است.
ماه گذشته، ایالات متحده فهرستی از شرایط را به سوریه ارائه داد تا در ازای کاهش نسبی تحریمها اجرا شوند، اما دولت دونالد ترامپ به طور کلی تعامل کمی با حاکمان جدید این کشور داشته است.
این موضوع تا حدی به دلیل دیدگاههای متفاوت در واشنگتن درباره نحوه برخورد با سوریه است. طبق گفته دیپلماتها و منابع آمریکایی، برخی مقامات کاخ سفید تمایل به اتخاذ موضعی سختتر دارند و به ارتباطات سابق رهبری جدید سوریه با القاعده به عنوان دلیلی برای به حداقل رساندن تعامل اشاره میکنند.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
روز یکشنبه، دو موشک اسرائیلی به ساختمانی در یکی از بیمارستانهای اصلی غزه اصابت کرد که بخش اورژانس و پذیرش را تخریب و به دیگر سازهها آسیب رساند. پزشکان گفتند این حمله علیه شبهنظامیان حماس بود که به گفته اسرائیل از این مرکز سوءاستفاده میکردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مقامات بهداشتی بیمارستان الاهلی پس از دریافت تماس از فردی که خود را وابسته به امنیت اسرائیل معرفی کرد، بیماران را از ساختمان تخلیه کردند.
طبق گزارش سرویس اضطراری مدنی، هیچ تلفاتی گزارش نشده است.
ارتش اسرائیل در بیانیهای اعلام کرد پیش از حمله به این مجتمع، که توسط شبهنظامیان حماس برای برنامهریزی حملات استفاده میشد، اقداماتی برای کاهش آسیب به غیرنظامیان انجام داده است.
تصاویری که در شبکههای اجتماعی منتشر شده و رویترز هنوز نتوانسته صحت آنها را تأیید کند، نشاندهنده خروج دهها نفر از محوطه بیمارستان است که برخی از آنها بستگان بیمار خود را روی تختهای بیمارستان منتقل میکردند.
وزارت امور خارجه فلسطین و حماس این حمله به بیمارستان الاهلی را محکوم کرده و در بیانیهای اعلام کردند که اسرائیل در حال نابودی سیستم بهداشتی غزه است.
اسرائیل ادعا میکند که حماس به طور سیستماتیک از سازههای غیرنظامی، از جمله بیمارستانها، سوءاستفاده میکند، ادعایی که این گروه شبهنظامی رد میکند. نیروهای اسرائیلی بارها به مراکز درمانی در این منطقه یورش بردهاند.
در اکتبر ۲۰۲۳، انفجاری مرگبار در پارکینگ بیمارستان الاهلی رخ داد که حماس آن را به حمله هوایی اسرائیل نسبت داد. اسرائیل اعلام کرد که این انفجار نتیجه پرتاب ناموفق موشک توسط گروه جهاد اسلامی فلسطین بود.
جهاد اسلامی مسئولیت این انفجار را رد کرد. تحقیقات سازمان دیدهبان حقوق بشر بعداً نتیجه گرفت که انفجار سال ۲۰۲۳ به احتمال زیاد ناشی از پرتاب ناموفق موشک فلسطینی بوده است.
در حملات جداگانهای در روز یکشنبه در این منطقه، رئیس یک ایستگاه پلیس در خان یونس، در جنوب غزه تحت کنترل حماس، کشته شد، طبق گزارش رسانههای حماس.
حداقل هشت نفر دیگر، از جمله یک زن، در شمال این منطقه کشته شدند، طبق گزارش خبرگزاری رسمی فلسطین (وفا). اسرائیل هنوز درباره این گزارشها اظهارنظری نکرده است.
جنگ در غزه با حمله حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به جنوب اسرائیل آغاز شد که طی آن ۱۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۱ نفر گروگان گرفته شدند، طبق آمار اسرائیل.
از آن زمان تاکنون، بیش از ۵۰,۰۰۰ فلسطینی در حملات اسرائیل کشته شدهاند، طبق گزارش مقامات بهداشتی محلی. بخش اعظم غزه ویران شده و اکثر جمعیت آن آواره شدهاند.
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
چنان که در یادداشت قبلی پیشبینی شد، دو طرف ایرانی و آمریکایی مذاکرات امروز را مثبت و سازنده ارزیابی کردند. فقط مانده است که ترامپ طی اظهارنظری با بالا بردن دُز خوشبینی از احتمال دستیابی به توافقی «قریب الوقوع» بگوید!
پیوست رسانهای تیم مذاکراتی ایرانی در این دور بر خلاف گذشته قابل توجه بود. گویا رویکرد رسانهای خاص ترامپ باعث شده است که طرف ایرانی در سیاست رسانهای محافظهکارانه خود تجدیدنظر و حتی قبل از طرف آمریکایی اطلاعرسانی کند.
ترامپ هر چند دشمن رسانههای سنتی است، اما شیفته رسانه و تصویر است و دوست دارد همه چیز را رسانهای کند و اهمیت زیادی به امر تصویرسازی و روایت میدهد.
به نظر میرسد که مذاکرات در آینده شکل مستقیمی به خود گیرد و دیدار کوتاه و چند دقیقهای عراقچی و ویتکاف پس از مذاکرات غیر مستقیم نوعی ریلگذاری و مقدمهسازی برای تغییر شکل گفتگوها است.
با وجود ابراز رضایت عراقچی و ویتکاف درباره دور اول گفتگوها، اما «شروع آسان» مذاکرات به معنای «پیشروی آسان» آن نیست. مذاکرات در دورهای بعدی در فضای میان خوشبینی و بدبینی در نوسان باشد و هیچ بعید نیست که در بازه زمانی خاصی هم تا مرز انفجار نیز پیش برود و حتی ترامپ خروج از آن را به عنوان اهرم فشار مطرح کند، اما فرو نمیپاشد و ادامه خواهد یافت.
در نهایت احتمال توافق ایران و آمریکا از عدم توافق بیشتر است؛ هر چند در این مسیر بعید نیست که خلقیات مذاکراتی او در مراحل خاصی مشکلساز شود. به عنوان مثال حتی اگر گفتگوها به نقطه توافق بسیار نزدیک شود، بعید نیست با طرح خواسته و مساله جدیدی شوکهای جدی را برای گرفتن امتیازات بیشتر وارد کند.
در واقع چهار فاکتور میتواند پیشران توافق ــــ چه موقت و چه نهایی ــــ باشد؛ نخست شخصیت خاص خود ترامپ، خلاصه شدن دستور کاری مذاکرات در پرونده هستهای که عجله رئیس جمهور آمریکا تسهیلگر آن است، شرایط و وضعیت خاص ایران، فضای منطقهای نسبتا مساعد و عدم امکان لابیگری مشترک اسرائیل و عربستان علیه مذاکرات.
اما در این میان متغیر تعیینکننده خود ترامپ است که برخلاف «دولت پنهان» آمریکا چندان خود را در گیر و دار مسائل و مشکلات تاریخی میان ایران و آمریکا نمیبیند و به راحتی از این موانع عبور میکند؛ اما دولت بایدن و اروپاییها چنین نبوده و نیستند.
ترامپ بیشتر به دلایل روانشناختی شیفته توافق سریع ــــ چه با ایران، چه روسیه و چین و غیره ــــ غالبا با هدف نوعی تصویرسازی است و تاکنون آن را به طرق مختلف با تاکید مداوم بر تمایل خود به مذاکره و توافق با تهران، ارسال نامه و ... نشان داده است.
در این میان هر چند نباید از اهمیت تهدیدهای بیسابقه کنونی آمریکا علیه ایران و گسیل داشتن تجهیزات جنگی به منطقه فروکاست، اما سخنی به گزاف هم نیست اگر گفته شود که این «نظامیگری» قبل از این که نشانهای جدی از احتمال وقوع یک جنگ و درگیری نظامی باشد، بیشتر با هدف تسریع روند دستیابی به توافق و نشانگر عجله ترامپ در این باره است.
البته این تهدیدات انگیزههای دیگری هم جز فشار حداکثری بر تهران برای رسیدن به توافق دارد که به نوعی نقش کاتالیزور برای رسیدن به این غایت را ایفا میکند؛ از جمله تزریق حس اطمینان به دولت راستگرای اسرائیل و لابی تندروی آن در آمریکا با هدف کنترل و مهار آن و همچنین تلاشی پیشینی برای روایتسازی بعد از توافق و تصویر آن از موضع قدرت.
با این حال، اگر ترامپ در اثنای مذاکرات با هدف شکستن بنبستهای احتمالی به این ادراک برسد که میتواند سطحی محدود از کاربرد زور را «بدون هر گونه هزینه خاصی» اعمال کند، به آن متوسل میشود.
اما در کل این نگاه که ترامپ به دنبال زمینهسازی برای جنگ و درگیری نظامی است، بیانگر عدم شناخت شخصیت اوست. ترامپ آدم عجولی برای دستیابی به اهدافش است و چندان خود را در گیر و دار چنین مقدمهسازیهای زمانبری برای رسیدن به اهدافش نمیکند. او به علت هزینههای جنگ میانهای با آن ندارد. مبنای تصمیماتش هم هزینه فایده اقتصادی است و به همین علت هم وقتی تعرفهها بر خلاف انتظاراتش به امر زیانباری بدل شد، سریعا بیشتر آنها را به حالت تعلیق درآورد.
اما ترامپ در کنار تلاش برای توافق با تهران در منطقه، به دنبال عادیسازی روابط اسرائیل و عربستان نیز هست که بدون توقف جنگ غزه امکانپذیر نیست. در سایه عدم امکان تشکیل کشور فلسطین به عنوان ما به ازای برقراری روابط ریاض و تل آویو، ظاهرا ترامپ تلاش دارد از توقف جنگ و بازسازی غزه محملی و پلی جایگزین برای آن بسازد.
در این میان ترامپ قرار است ماه دیگر به ریاض و منطقه سفر کند که احتمالا پیشدرآمد آن آتش بس در غزه در دو سه هفته پیشرو باشد. بعد از آن باید دید چه اتفاقی در دیگر پروندههای منطقهای میافتد.
تلگرام نویسنده
@Sgolanbari
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
شهره قمر، بازیگر سینما، «بهاتهام حمایت از اسرائیل» به سه سال و شش ماه حبس و بهاتهام «نشر اکاذیب» و «تهییج افکار عمومی» به ۱۴ ماه حبس محکوم شد.
علی شریفزاده اردکانی، وکیل خانم قمر، این خبر را روز شنبه ۲۳ فروردین اعلام کرد و خود شهره قمر نیز تصویر حکم شعبه ۲۱ دادگاه انقلاب به تاریخ ۲۶ اسفند ۱۴۰۳ را در صفحۀ اینستاگرام خود منتشر کرد.
شهره قمر و وکیلش اعلام کردهاند که در اعتراض به این رأی درخواست تجدیدنظر ثبت کردهاند.
خانم قمر مرداد پارسال بهدلیل بهدلیل انتشار «مطالب توهینآمیز و ادعاهای غیرمستند» بازداشت شد. در آن زمان خبرگزاری میزان وابسته قوه قضاییه نوشت مطالب منتشرشده از سوی شهره قمر «موجب اشاعهٔ حس ناامنی روانی در جامعه» شده است.
خبرگزاریهای حکومتی تسنیم و فارس نیز با انتشار خبر بازداشت این بازیگر نوشتند که او در صفحۀ اینستاگرام خود مطالبی در زمینه «اتهام و اهانت به مسئولان نظام، آرزوی سلامتی برای نتانیاهو و حمایت از رژیم صهیونیستی و دعوت به آشوب خیابانی» منتشر کرده است.
نهادهای امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی در جریان سرکوب اعتراضات «زن زندگی آزادی» و پس از آن بسیاری از بازیگران و چهرههای سرشناس هنری را احضار و یا بازداشت کردند و برخی از آنها نیز با احکام قضایی یا ممنوعیت از کار روبهرو شدهاند.
خانم قمر در آستانۀ انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۴۰۰ با انتشار ویدئویی در حمایت از ابراهیم رئیسی خبرساز شده بود. او همچنین در جریان کارزار مخالفت با اعدام سه معترض مرتبط با اعتراضهای ۹۸، در اظهارنظری جنجالی بر حمایت خود از اجرای حکم اعدام تأکید کرده بود.
رادیو فردا
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه با وجود رایزنیهای «فنی» میان ترکیه و اسرائیل برای کاهش تنشها در سوریه، تلآویو را که با تحریک کردن اقلیتها و دامنزدن به اختلافات در سوریه متهم کرد.
اردوغان ضمن بیان اینکه اقدامات متجاوزانه اسرائیل علیه سوریه توجیهناپذیر است، تلآویو را به تلاش برای نابود کردن دستاوردهای «انقلاب سوریه» متهم کرد.
اردوغان، جمعه ۲۲ فروردین در یک نشست دیپلماتیک در آنتالیا در جنوب ترکیه، ادامه حملات اسرائیل به سوریه را «غیرقابل توجیه» دانست.
رئیس جمهوری ترکیه همچنین مقامات اسرائیلی را به تلاش برای از بین بردن دستاوردهای انقلاب سوریه از طریق دامنزدن به شکافهای داخلی پس از سقوط رژیم بشار اسد، متهم کرد.
رئیس جمهوری ترکیه گفت تلآویو در تلاش است «انقلاب هشتم دسامبر» را با شعلهور کردن اختلافات قومی و مذهبی در سوریه تضعیف کند.
وی همچنین اسرائیل را متهم کرد که میکوشد «اقلیتهای قومی و مذهبی را به مخالفت با دولت جدید سوریه تحریک کند.»
این اتهامها در حالی مطرح از سوی رئیس جمهوری مطرح میشود که رایزنیهای فنی میان اسرائیل و ترکیه که از چهارشنبه (۱۰ آوریل) در جمهوری آذربایجان آغاز شده، قرار است تا بازهای بین ۱۲ تا ۱۹ آوریل ادامه یابد.
در همین حال، رسانههای اسرائیلی به نقل از منابع آگاه گزارش دادند که نخستین جلسه این مذاکرات موفق به رفع موانع موجود برای دستیابی به توافق در مورد سازوکار جلوگیری از درگیری میان دو طرف در سوریه، نشده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، نیز چند روز پیش صراحتاً اعلام کرده بود که کشورش با استقرار پایگاههای نظامی ترکیه در خاک سوریه مخالف است.
در همین حال، یک مقام اسرائیلی پنجشنبه گذشته تاکید کرد که ایجاد پایگاههای ترکیه در شهر تدمر سوریه، برای تلآویو خط قرمز محسوب میشود.
«نگرانی تلآویو از نفوذ آنکارا»
نفوذ فزاینده ترکیه در سوریه، نگرانیهایی را در میان مقامهای اسرائیلی ایجاد کرده است؛ تلآویو از زمان سرنگونی رژیم اسد چندین حمله هوایی و عملیات زمینی در سوریه انجام داده است تا نیروهای دولتی سوریه را از مرزهای خود دور کند.
از سوی دیگر، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، دوشنبه گذشته در دیدار با بنیامین نتانیاهو در کاخ سفید، پیشنهاد میانجیگری میان آنکارا و تلآویو را مطرح کرد و گفت که «روابط فوقالعادهای» با اردوغان دارد.
ترکیه از زمان حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، روابط تجاری خود را با تلآویو متوقف کرد و رجب طیب اردوغان، نتانیاهو را به «تروریسم دولتی» و «نسلکشی» در غزه متهم کرده است.
العربیه فارسی
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
شش تبعه ترکیه، شامل یک خانواده سه نفره، به اتهام جاسوسی برای موساد و جمعآوری اطلاعات برای این نهاد اسرائيلی، در مجموع به ۱۰۰ سال زندان محکوم شدند.
سازمان اطلاعات ملی ترکیه (MIT) در آوریل ۲۰۲۴، پس از یک عملیات اطلاعاتی و رصد، این افراد را در شهر استانبول بازداشت کرده بود.
در میان محکومان، احمد ارسین توملوجالی، صاحب یک شرکت بیمه، به عنوان رهبر این شبکه جاسوسی شناخته شده است. او به دلیل مدیریت شبکهای از عوامل موساد که شامل همسر و دخترخواندهاش نیز میشود به ۲۲ سال و نیم زندان محکوم شد. با این حال، بر اساس حکم صادرشده از سوی شعبه ۲۳ دادگاه کیفری سنگین استانبول، با لحاظ رفتار مناسب در زندان، مجازات او به ۱۸ سال و ۹ ماه کاهش یافته است.
همسر او، بنان توملوجالی، به ۱۶ سال و ۸ ماه زندان و دخترشان دیلا سلطان شیمشک نیز به ۱۵ سال، ۷ ماه و ۱۵ روز زندان محکوم شدهاند. سه متهم دیگر به نامهای جم اوزجان، اوزکان آریجان و فوزولی شیمشک نیز هرکدام به همین میزان محکومیت یعنی ۱۵ سال، ۷ ماه و ۱۵ روز زندان محکوم شدند.
بر اساس گزارش دادگاه، این افراد به نمایندگی از موساد اقدام به جاسوسی و جمعآوری اطلاعات محرمانه کردهاند. دادستانی ترکیه اعلام کرده که این گروه در واحد «عملیات آنلاین» موساد فعالیت داشته و ماموریت آنها شامل رصد تصویری و عکسبرداری از اهداف در داخل ترکیه بوده است.
در کیفرخواست این پرونده آمده است: «متهمان در پی جمعآوری اطلاعات درباره اتباع خارجی مقیم ترکیه بودند، بهویژه افرادی که به دلیل جنگ و درگیری از کشورهای خود گریختهاند، و این اطلاعات را در اختیار موساد قرار میدادند.»
یورونیوز فارسی
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
اگر مذاکرات امروز ایران و آمریکا در مسقط وارد روندی رو به پیشرفت و موفقیت شود، در آن صورت، زمانِ فعال شدن “نیروی چهارم” در جامعۀ ایرانی فرا رسیده است. نیروی چهارمی که چند سال پیش مختصات دهگانۀ آن را در همین کانال به شرح زیر توضیح دادم:
“نیروی چهارم نیرویی است که:
یک- توان خود را صرف تصرف دستگاه دولت یا شراکت در حکومت معیوب نمیکند بلکه آن را برای متقاعد کردن حکومت به تغییر روشها و نوع حکمرانی نامطلوب یا ناکارآمدش به کار میگیرد تا به صورت حکومتی دمکراتیک و منطبق با موازین اصیلِ حقوق بشری و کارآمد در آید.
دو- کنش سیاسی نیروی چهارم از گزارههای کلان ایدئولوژیک نشأت نمیگیرد و بر مبنای تحلیل مشخص از شرایط عینی و ذهنی جامعه و نوع تأثیرگذاری بر آن و درک و فهم پیامدهایش استوار است.
سه- چراغ راهنمای نیروی چهارم منافع ملت-دولتی به اسم ایران است. برای استقرارِ نظام حقوقی مساواتجویانۀ سیاسی ناشی از پدیدۀ ملت-دولت به معنای حقوق برابر تک تک شهروندان ایران فارغ از هر نوع تفاوت عقیدتی، زبانی، سیاسی و قومی آنان تلاش میکند و در عین حال، از هرگونه فعالیت پرهزینه برای کشور و یا تضعیف بنیانهای حیات و قوام آن میپرهیزد. به عبارت دیگر، این نیرو سخت مراقب است که تعارضش با حکومت به اصل مملکت آسیب نزند.
چهار- از دوقطبی سازیهای کاذب و تقسیم طبقات اجتماعی و گروههای سیاسی به سیاه و سفید مطلق خودداری میکند و در داوری خود نسبت به رفتار سیاسی دیگران “مورد-محور” است. یعنی به جای داوری کلی و ایدئولوژیک به معنای رد یا قبول تمامیت عملکرد یک نحلۀ سیاسی، هر اتفاق یا رویداد یا موضعگیری یا رفتار را به صورت مستقل و بر اساس موازین کاملاً مشخص و روشن تحلیل و مورد قضاوت قرار می دهد.
پنج- نیروی چهارم از کلیشههای ستیزهجویانه و فلج کنندۀ رفتار سیاسی در یک قرن اخیر ایران که دشمنی و کینه را با طرف مقابل به نهایتِ خود میرساند و در جریان فعالیت سیاسی، هرگونه رابطه و مصالحه با طرف مقابل به نفع کشور و مردم و یا عقبنشینی و سازش برای پرهیز از تحمیل هزینه به آن دو را در حکم خیانت و جنایت میشمرد، با اعتماد به نفس کامل گذر میکند و برای بحث و گفتگو و مجادلۀ مدنی و مصالحۀ انسانی با هر نیرویی آمادگی دارد.
شش- نیروی چهارم جوهری نقّاد دارد اما در نقد، جانب انصاف را مراعات میکند یعنی در کنار امکانات به محدودیتهای طرف مقابل نیز نظر دارد و اضافه بر این، نقد خود را بر نگاهی نیهیلیستی و منتزع از واقعیات پردردسر عینی بنا نمیکند و هر آنچه را رد میکند برای آن بدیلی منطقی و قابل اجرا و سازنده ارائه میدهد.
هفت- نیروی چهارم خود را منزهتر از دیگر نیروها نمیداند و از همین رو، به همان میزان که به خود حق انتقاد از دیگر نیروها و مراجع سیاسی و عقیدتی آنها را میدهد، به حق انتقاد یگر نیروها از خودش و مراجع فکری و سیاسیاش معتقد و در عمل پایبند است.
هشت- نیروی چهارم از هیچ حادثه یا پدیدهای قدسیت سازی و یا تابو آفرینی نمیکند تا با ارجاع دائمی به آن، مانع اظهار نظر آزاد و نقد دیگران به آن حادثه یا پدیده شود.
نه- نیروی چهارم به جای تلاش بیهوده برای ساخت جامعۀ کمال مطلوب در پی فراهم کردن زمینههای ساخت جامعۀ مبتنی بر کمال ممکن است. بنابراین در برابر برخی ناملایماتِ اجتنابناپذیر زندگی شکیباست و با بروز هر حادثهای در صدد به آتش کشدن قیصریه برنمیآید.
ده- نیروی چهارم “مردم” را مفهومی قدسی و انتزاعی و خطاناپذیر نمیداند و از هر قشر اجتماعی که از اصول صحیح زندگی تخطی کند به راحتی انتقاد میکند. به عبارت روشنتر، این نیرو از مطالبات منطقی و قابل اجرای اقشار مختلف حمایت میکند ومطالبات غیرمنطقی را به صرف آنکه دردسر یا بحرانی برای دولت حاکم ایجاد میکند، مورد پشتیبانی قرار نمیدهد. از همین رو، بخصوص برای جلب نظر عموم، دامن زدن به مطالبات فزایندهای که هیچ دولت کارآمدی در جهان توان برآورده کردن آنها را ندارد، غیرمسئولانه و مخرب میداند.
بر این موارد دهگانه میتوان موارد دیگری را هم بخصوص در زمینۀ چگونگی عمل اجتماعی و منفصل از دستگاه قدرت افزود، اما اصول کلانش همین است.”
تلگرام نویسنده
@ahmadzeidabad
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 17 April 2025
|
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net
|