-
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 12.05.2024, 9:46

پاسخ هوش مصنوعی به سوالات رایج سلامت

اونور ارم / بی‌بی‌سی

سازمان بهداشت جهانی ماه پیش از ابزاری رونمایی کرد که با استفاده از هوش مصنوعی مولد به مردم کمک می‌کند تا پاسخ پرسش‌های بهداشتی خود را پیدا کنند.

این دستیار هوشمند برای سلامتی (یا به اختصار سارا)، از طریق میکروفون دستگاه به پرسش‌های کاربران گوش می‌دهد و همزمان پاسخ می‌دهد، و جواب‌ها هم توسط انیمیشن یک زن روی صفحه نمایش منتقل می‌شود.

این ابزار به گونه‌ای طراحی شده است که درباره موضوعات گوناگون مهم پزشکی اطلاعات ارائه دهد. سارا در حال حاضر می‌تواند عربی، چینی، اسپانیایی، پرتغالی، هندی، روسی، فرانسوی و انگلیسی بفهمد.

دکتر تدروس ادناهوم قبریسوس، مدیرکل سازمان بهداشت جهانی در این باره گفته است «آینده بهداشت دیجیتالی است. سارا به ما نشان می‌دهد که چگونه می‌شود در آینده از هوش مصنوعی برای بهبود دسترسی به اطلاعات بهداشتی به گونه‌ای تعاملی‌تر استفاده کرد.»

این سازمان خواستار ادامه پژوهش‌ها شده است اما هشدار هم می‌دهد: «با این که هوش مصنوعی پتانسیل عظیمی برای تقویت بهداشت عمومی دارد، به نگرانی‌های اخلاقی مهمی نیز دامن می‌زند، از جمله دسترسی برابر، حریم خصوصی، امنیت و دقت، حفاظت از داده‌ها، و البته جانبداری.»

آیا سارا توصیه‌های خوبی می‌کند؟ ما ۹ پرسشی را که بیش از هر چیز دیگری در حیطه بهداشت به انگلیسی جست‌وجو شده‌اند از او پرسیدیم و سپس پاسخ‌هایش را برای ارزیابی پیش یک پزشک بردیم.

۱. بهداشت روانی خود را چطور بهبود بدهیم؟

راه‌های زیادی برای بهبودی بهداشت روانی وجود دارد، مانند عادت به خودمراقبتی، کمک گرفتن از نزدیکان و یا یک درمانگر حرفه‌ای، و پرداختن به فعالیت‌هایی مانند نرمش و مدیتیشن که سطح تنش را پایین می‌آورند.

پیشنهاد می‌کنم که نگاهی به برنامه عمل سازمان بهداشت جهانی برای بهداشت روانی بیاندازید، چون حاوی منابع و استراتژی‌هایی برای مراقبت از بهداشت روانی است. همچنین، به یاد داشته باشید که اهمیت دادن به بهداشت روانی مهم است، همان‌طور که به سلامت جسمی خود اهمیت می‌دهید.

۲. چه غذاهایی برای سلامت خوب‌ هستند؟

غذاهای زیادی وجود دارند که برای سلامت مفید هستند، اما نکته مهم این است که رژیم غذایی شما متوازن و متنوع باشد. میوه، سبزیجات، سبوس، پروتئین‌های کم‌چرب، و البته چربی‌های سالم همگی باید در یک رژیم غذایی سالم حضور داشته باشند. همچنین مهم است که مصرف غذاهای فرآوری‌شده و دارای شکر زیاد را محدود کنید.

۳. سرطان چه نشانه‌هایی دارد؟

سرطان انواع گوناگونی دارد، و نشانه‌های هر کدام مختص به خودش است. با این حال، برخی از نشانه‌های متداول شامل کاهش وزن بی‌دلیل، خستگی، تغییر در روال دفع، و توده‌ها یا برجستگی‌های غیرعادی روی بدن می‌شوند. مهم است که در صورت روبه‌رو شدن با هر نشانه نگران‌کننده‌ای به پزشک مراجعه کنید.

بهترین راه جلوگیری از سرطان داشتن زندگی سالم است. از کشیدن سیگار خودداری کنید، مصرف الکل را محدود کنید، رژیم غذایی متوازنی داشته باشید، و فعالیت فیزیکی را کنار نگذارید.

بررسی و آزمایش پزشکی مرتب نیز می‌تواند به تشخیص زودهنگام کمک کند. این لینک شما را به گزاره‌برگ سازمان بهداشت جهانی برای سرطان می‌برد که شامل اطلاعاتی برای جلوگیری، تشخیص زودهنگام، و گزینه‌های درمانی است. علاوه بر این، برای گرفتن کمک و دسترسی به منابع به وبسایت برنامه کنترل سرطان سازمان نیز مراجعه کنید.

۴. چرا سلامت معده مهم است؟

سلامت معده نقش مهمی در سلامت کلی دارد، چرا که بر هضم، جذب مواد غذایی، و دستگاه ایمنی تاثیر می‌گذارد. معده سالم در عین حال مزاج و فعالیت‌های شناختی را هم بهبود می‌بخشد. توصیه‌های گوناگونی برای حفظ سلامت معده وجود دارد، از جمله داشتن رژیمی متوازن و حاوی مقدار زیادی فیبر، نوشیدن آب کافی، اجتناب از غذاهای فرآوری‌شده و شکر مصنوعی، کاهش سطح تنش، و داشتن فعالیت فیزیکی مرتب.

۵. چگونه جلوی خروپف را بگیریم؟

چندین راه برای جلوگیری از خروپف وجود دارد، از جمله کاهش وزن، خوابیدن به پهلو، ننوشیدن مشروبات الکلی پیش از خواب، و حفظ پاکیزگی محیط خواب. ادامه خروپف می‌تواند نشانه وقفه تنفسی در خواب باشد و مهم است که در این صورت حتما با پزشک مشورت کنید.

۶. دلیل فشار خون بالا چیست؟

فشار خون بالا می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد، از جمله مصرف دخانیات، مصرف بیش از حد مشروبات الکلی، تنش، و عادت‌های غذایی ناسالم. البته موارد دیگری نیز هست، مانند مسائل ژنتیکی، سن، و مشکلات زمینه‌ای. مهم است که مرتب فشار خون خود را تحت نظر داشته باشید و در سبک زندگی خود تغییراتی ایجاد کنید که خطر ابتلا به فشار خون بالا را کاهش می‌دهند.

۷. دلیل فشار خون پایین چیست؟

فشار خون پایین، یا هایپوتانسیون، می‌تواند ناشی از عوامل گوناگونی چون کم‌آبی، مشکلات قلبی، اختلالات دستگاه درون‌ریز، کمبودهای غذایی، و داروهای خاص باشد. مهم است که با مراجعه به پزشک دلیل اصلی را پیدا کنید و تحت درمان مناسب قرار بگیرید.

۸. ورزش‌های انفرادی چگونه می‌توانند وضع سلامت را بهتر کنند؟

رو آوردن به ورزش‌های انفرادی می‌تواند تاثیرات مثبت گسترده‌ای بر سلامت جسمی و روانی بگذارد. می‌تواند سلامت قلبی-عروقی را بیشتر کند، عضلات و استخوان‌ها را تقویت کند، تنش و اضطراب را کاهش دهد، و اعتماد به نفس را بیشتر کند. علاوه بر این، می‌تواند در فرد حس دستاورد ایجاد کند و مزاج کلی را بهبود ببخشد. اگر می‌خواهید ورزش‌های انفرادی را در برنامه روزانه خود بگنجانید، پیشنهاد می‌کنم در قدم اول سراغ فعالیت‌هایی چون دویدن، شنا یا دوچرخه‌سواری بروید. و یادتان نرود که به بدن خود توجه کنید و در صورت نیاز برای استراحت توقف کنید.

۹. چطور سکسکه را متوقف کنیم؟

سکسکه می‌تواند آزاردهنده باشد، ولی خوشبختانه چند کلک برای توقفش وجود دارد. می‌توانید نفس خود را برای ۱۰ ثانیه حبس کنید، خیلی سریع یک لیوان آب بنوشید، یا حتی از کسی بخواهید که شما را بترساند!

کارهای دیگری هم می‌توانید بکنید، مانند این که زانوهای خود را تا کنید و نزدیک سینه بیاورید، یا به آرامی پشت گردنتان را بمالید. شیوه دیگری که شاید مفید باشد این است که یک قاشق شکر یا سرکه بخورید – این کار می‌تواند عصب‌های حلق را تحریک کند و باعث توقف سکسکه شود.

همچنین می‌توانید با تمرکز بر کار یا فعالیتی مشخص حواس خود را پرت کنید. بعضی وقت‌ها، می‌شود با تحمل کردن و کشیدن نفس‌های عمیق و آهسته مشکل را حل کرد. اگر از هیچ کدام از این شیوه‌ها نتیجه نگرفتید، مهم است که با عوامل زمینه‌ای سکسکه برخورد کنید. این عوامل می‌توانند شامل مصرف نوشیدنی‌های گازدار یا غذاهای تند شوند. همچنین، تنش و اضطراب، و ننوشیدن آب به میزان کافی هم می‌توانند از عوامل زمینه‌ای باشند.

اگر سکسکه شما برای بیش از ۴۸ ساعت ادامه پیدا کرد یا بارها تکرار شد، بهتر است که برای بررسی بیشتر پیش پزشک بروید.

۱۰. ارزیابی یک پزشک

ما از یک کارشناس مستقل پزشکی خواستیم که توصیه‌های سارا را ارزیابی کند.

دکتر مایکل مالهالند دبیر افتخاری کالج سلطنتی پزشکان عمومی در بریتانیا است.

او پس از بررسی جواب‌های سارا به بی‌بی‌سی گفت: «پاسخ‌هایی که این ابزار هوش مصنوعی می‌دهد در کل توصیه‌هایی عمومی و منطقی درباره بهداشت و سلامت به نظر می‌رسند. در صورت نیاز به اطلاعات تاییدشده ارجاع می‌دهد، درباره روش‌های مناسب خودمراقبتی حرف می‌زند، و توصیه می‌کند که مردم باید در صورت نگرانی با پزشک خود تماس بگیرند.»




 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025