جمعه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۴ - Friday 25 April 2025
ايران امروز

iran-emrooz.net | Mon, 21.04.2025, 8:37

خوش‌بینی گروسی نسبت به مذاکرات؛ «احتمال نقش کلیدی روسیه در توافق هسته‌ای»

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با ابراز خوش‌بینی به روند مذاکرات ایران و آمریکا گفته است این احتمال وجود داشت که مذاکرات در دور دوم فرو بپاشد و همه چیز متوقف شود.

رافائل گروسی در گفت‌وگو با روزنامۀ «لا رپوبلیکا» که یکشنبه ۳۱ فروردین منتشر شد، به جزئیات احتمال شکست مذاکرات اشاره نکرد، اما افزود: «چنین خطری وجود داشت، اما روح حاکم بر مذاکرات رم نشان داد که امکان پیشرفت وجود دارد».

در همین حال روزنامه بریتانیایی گاردین در گزارشی می‌نویسد که ممکن است مسکو در توافق هسته‌ای ایران نقش کلیدی بیابد و روسیه به‌عنوان مقصد احتمالی ذخایر اورانیوم ایران و داور نقض توافق‌ها مطرح شده است.

به نوشته این روزنامه، مسکو نه‌تنها به‌عنوان مقصد احتمالی ذخایر اورانیوم با غنای بالا از سوی ایران مطرح شده، بلکه احتمال دارد نقش داور در صورت نقض مفاد توافق را نیز بر عهده بگیرد.

استیو ویتکوف، فرستاده ویژه ترامپ که در کانون مذاکرات رم قرار داشت، خواهان نهایی شدن توافق طی ۶۰ روز است، اما به گفته گاردین، احتمال دارد با مخالفت عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران روبه‌رو شود، چرا که عراقچی معتقد است سطح بی‌اعتمادی و ماهیت فنی مذاکرات، دستیابی سریع به توافق را نامحتمل می‌سازد.

در مذاکرات اخیر دربارهٔ برنامه هسته‌ای ایران، دو مسئله اصلی مطرح بود: تعیین سرنوشت ذخایر اورانیوم با غنای بالا و دریافت تضمین‌هایی از سوی ایران برای جلوگیری از تکرار خروج آمریکا از توافق.

ایران خواهان حفظ اورانیوم با غنای بالا در داخل کشور است، اما آمریکا بر نابودی یا انتقال آن به کشوری ثالث مانند روسیه تأکید دارد.

ایران همچنین خواهان ضمانتی عملی در صورت نقض توافق از سوی آمریکاست، از جمله بازگرداندن ذخایر از روسیه. این شرایط می‌تواند به نقش‌آفرینی محوری روسیه در آینده روابط ایران و آمریکا بینجامد، در حالی‌که نقش قدرت‌های اروپایی و سازمان ملل کمرنگ‌تر می‌شود.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net