دوشنبه ۱۱ فروردين ۱۴۰۴ - Monday 31 March 2025
ايران امروز

iran-emrooz.net | Wed, 26.03.2025, 11:18

درخواست ۴۱ عضو کنگره از ترامپ برای لغو فرمان تعطیلی رسانه‌های جهانی آمریکا

بیش از ۴۰ تن از اعضای کنگرهٔ آمریکا با ارسال نامه‌ای به دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری، از او خواستند که فرمان اجرایی اخیرش مبنی بر تعطیلی «سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده» (یواس‌ای‌جی‌ام) و قطع کمک‌هزینه‌های اعطایی به شبکه‌ها و نهادهای وابسته به آن را لغو کند.

در این نامه که به امضای نمایندگانی از حزب دموکرات آمریکا رسیده، آمده است که تعطیلی این نهاد، به نقش تاریخی و تعیین‌کننده آن در رساندن اخبار آزاد و بی‌طرفانه به کشورهایی که فاقد رسانه‌های آزاد هستند، آسیب جدی وارد می‌کند.

این نمایندگان تأکید کرده‌اند که «ما با نگرانی فراوان نسبت به تعطیلی سازمان رسانه‌های جهانی آمریکا ـ که با مجوز کنگره تأسیس شده ـ و لغو کمک‌هزینه‌های اعطایی به شبکه‌ها و دریافت‌کنندگان وابسته به آن، این نامه را می‌نویسیم. این نهادها به‌طور جمعی نقشی تاریخی، دیرینه و حیاتی در ارائهٔ پوشش خبری صادقانه و جامع به کشورهایی ایفا می‌کنند که فاقد محیط رسانه‌ای آزاد و باز هستند. از شما می‌خواهیم که فوراً فرمان اجرایی خود در مورد یواس‌ای‌جی‌ام را لغو کرده و بودجه‌ای را که کنگره برای این سازمان و نهادهای وابسته به آن اختصاص داده، بازگردانده و اجرا کنید.»

به‌گفتهٔ امضاکنندگان، سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده که از دوران جنگ سرد فعالیت داشته، یکی از ابزارهای نرم‌ قدرت آمریکا در مقابله با تبلیغات حکومت‌های اقتدارگرا بوده و هدف اصلی آن، گسترش آزادی اطلاعات و بازتاب تجربه دموکراتیک آمریکاست.

به‌نوشته آنان، این سازمان با وجود بودجه‌ای اندک، توانسته است در چهار سال گذشته شمار مخاطبان خود را به بیش از ۴۲۷ میلیون نفر برساند که رشدی بیش از ۲۱ درصدی در این دوره را نشان می‌دهد.

نمایندگان کنگره هشدار داده‌اند که این فرمان اجرایی، پیامدهای مخربی برای نهادهایی چون صدای آمریکا، رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، رادیو آسیا آزاد، شبکه پخش خاورمیانه و دفتر پخش کوبا به‌دنبال دارد و «این اقدام میلیون‌ها نفر را در محیط‌های بسته و محدودکننده ـ از هاوانا تا کاراکاس، از مینسک تا تهران ـ از دسترسی به اطلاعات پیرامون دنیای اطرافشان محروم خواهد کرد.»

در این نامه، به دستاوردهای هرکدام از این رسانه‌ها اشاره شده است؛ از جمله دربارهٔ رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی آمده که با تولید اخبار بی‌سانسور در ۲۷ زبان و پخش در ۲۳ کشور، از جمله روسیه، بلاروس، ایران و آسیای مرکزی، با حملات هدفمند حکومت‌های اقتدارگرا روبه‌رو بوده، اما به‌رغم این فشارها، مخاطبان آن به‌طور چشمگیری افزایش یافته‌اند.

این نامه همچنین به تأثیر چشمگیر «صدای آمریکا» در ایران، که به‌نوشته نویسندگان نامه، باعث شده برخی مقام‌های ایرانی این رسانه را تهدیدی برای امنیت ملی کشورشان بدانند؛ رشد ۷۲ درصدی بازدید از نسخه چینی آن در سال مالی ۲۰۲۴، و افزایش ۲۰ درصدی بازدید مطالب روسی آن با وجود سانسورهای کرملین اشاره کرده است.

در ادامه، دفتر پخش کوبا و شبکه‌های رادیو و تلویزیونی مارتی نیز به‌عنوان تنها منابع خبری آزاد برای مردم کوبا معرفی شده‌اند که قطع بودجه آن‌ها به نفع حکومت کمونیستی هاوانا تمام خواهد شد.

در خصوص شبکه پخش خاورمیانه (MBN) نیز اشاره شده که با بودجه‌ای اندک، به پخش اخبار ۲۴ ساعته به زبان عربی در منطقه می‌پردازد و نقشی کلیدی در شناساندن سیاست خارجی آمریکا به شهروندان عرب‌زبان ایفا می‌کند.

نمایندگان کنگره همچنین از رادیو آسیا آزاد یاد کرده‌اند که از سال ۱۹۹۶ به پخش اخبار در کشورهایی چون چین، ویتنام، کره شمالی، لائوس، کامبوج و میانمار می‌پردازد و به‌عنوان نمونه، در افشای نسل‌کشی در سین‌کیانگ و بحران سیاسی میانمار نقش مؤثری داشته است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور ایالات متحده، روز ۱۵ مارس (۲۵ اسفند) یک فرمان اجرایی برای کاهش بودجه هفت نهاد از جمله یواس‌ای‌جی‌ام امضا کرد، و ساعاتی پس از آن یواس‌ای‌جی‌ام مدعی شد که بودجه رادیو اروپای آزاد / رادیو آزادی قطع شده است.

امضاکنندگان نامه با هشدار نسبت به تضعیف اعتبار جهانی آمریکا و تقویت رقبای آن از جمله روسیه، چین، ایران و کره شمالی، از ترامپ خواسته‌اند فرمان اجرایی خود را بازنگری کرده و از تداوم فعالیت رسانه‌های یادشده حمایت کند.

در میان امضاکنندگان نامه، گِرگوری میکس به‌عنوان عضو ارشد کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، ویلیام آر. کیتینگ به عنوان عضو ارشد کمیته فرعی امور اروپایی و واکین کاسترو به‌عنوان عضو ارشد زیرکمیته نیم‌کره غربی مجلس نمایندگان، از چهره‌های پرنفوذ و برجسته این فهرست به‌شمار می‌روند. همچنین برد شرمن و جیم مک‌گاورن به‌دلیل سابقه طولانی و فعالیت مستمر در سیاست خارجی و حقوق بشر از دیگر چهره‌های تأثیرگذار هستند.

در آخرین تحولات مربوطه، دادگاهی در ایالات متحده ضمن آزاد کردن بخشی از کمک‌هزینه مسدود شده رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی با درخواست این نهاد برای صدور حکم «منع موقت» در پرونده شکایت این رادیو از سازمان رسانه‌های جهانی ایالات متحده (یواس‌ای‌جی‌ام) به دلیل قطع بودجه مصوب کنگره به این رادیو موافقت کرده است.

رادیو فردا



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net