سه شنبه ۲۳ بهمن ۱۴۰۳ - Tuesday 11 February 2025
ايران امروز

iran-emrooz.net | Mon, 10.02.2025, 8:19

«غیرشرافتمندانه» بودن مذاکره با ترامپ از کجا نشات گرفت؟

«غیرشرافتمندانه» بودن مذاکره با ترامپ از کجا نشات گرفت؟

امتداد: مصاحبه هفته گذشته ترامپ در زمان امضای یادداشت اجرایی ریاست جمهوری آنقدر تند نبود و در آن مصاحبه تکرار می‌کرد که خواهان گفتگو با ایران است. حتی تاکید داشت که تمایلی به اجرای این دستورات ندارد. اما متن یادداشت همان چیزی بود که پیشتر در دوران پمپئو در دستور کار ترامپ قرار داشت. آن روز اول که در سال ۹۷ این شروط را گذاشت، بولتن خوشحال بود که قرار است در سالگرد ۴۰ سالگی انقلاب، همراه با براندازان جشن پیروزی را در تهران بگیرد. اما موفق نشدند. دولت روحانی تحمل کرد تا سیاست فشار حداکثری شکست بخورد و ترامپ رفت.

با این حال سئوال این است که چرا مذاکره با آمریکا غیرشرافتمندانه است؟ پیشتر حتی حسن روحانی مذاکره با ترامپ را «غیرعاقلانه» یاد کرده بود. اما غیرشرافتمندانه نه. این مساله بعد از سخنرانی اخیر محمد باقر قالیباف بیشتر مورد توجه قرار گرفت. تاجایی که حتی برخی کانال‌های غیررسمی  از پیام‌های پشت پرده ترامپ داستان‌سرایی‌ها کردند. قالیباف از متن ترامپ گفته بود که خواهان خلع سلاح کامل ایران شده است. در این باره سه دیدگاه به وجود آمد:

۱- اولین واکنش این بود که ترامپ متنی برای ایران ارسال کرده و در آن شروط خود را بیان کرده است. این موضوع البته با توضیح مرکز رسانه مجلس شورای اسلامی برطرف شد. این مرکز گفت که ترامپ نامه‌ای به ایران ننوشت است. این مرکز تاکید کرد که اشاره رئیس مجلس به «یادداشت رئیس جمهور آمریکا» بود. منظور قالیباف بندهای همان یادداشتی بود که ترامپ در شب حضور نتانیاهو در کاخ سفید امضا کرد.

۲- روایت دوم این بود که احتمالا ایران و آمریکا در مدت اخیر (همانطور که در برخی از رسانه‌ها ادعا شده بود) مذاکراتی از طریق ایلان ماسک انجام دادند و در نهایت واکنش اخیر، خروجی همان مذاکرات است.

۳ – روایت سوم اما مبتنی بر این است که مجموعه سیستم  بعد از مطالعه یادداشت ترامپ به این تحلیل رسیده است که با این حرف‌ها مذاکره شرافتمندانه نیست. این خط توسط تیم قالیباف و برخی از رسانه‌ها بعدا دنبال شد اما در سخنرانی اصل اشاره‌ای به این موضوع نشده بود و همین ابهام را ایجاد می‌کند.

آیا آنچه ترامپ منتشر کرد، از سوی ایران اینطور تحلیل شد که با این یادداشت «هر نوع مذاکره با امریکا غیرشرافتمندانه» است؟

هنوز نمی‌شود دقیق نتیجه‌گیری کرد که چرا مذاکره با ترامپ از موضع «غیرعقلانی بودن» به «غیرشرافتمندانه بودن» تغییر یافت.

***

اخبار غلط در مورد محتوای دستورالعمل دونالد ترامپ

کوروش احمدی

بحث در مورد اینکه مذاکره باید کرد یا نباید کرد، بحثی است علیحده و طبعا تصمیم در مورد آن باید توسط مقامات عالیرتبه گرفته شود. اما لازمه تصمیم گیری در این مورد یا هر مورد دیگر قبل از هر چیز داشتن اطلاعات درست است. متاسفانه چند روزی است که موجی از اطلاعات غلط و بسیار غلط تا حد دروغ های شاخدار در ارتباط با دستورالعمل ترامپ در حال انتشار است. حتی شاهد ارائه اطلاعات غلط از سوی مقامات عالیرتبه حکومتی هم هستیم.

این گفته آقای قالیباف مبنی بر اینکه “سندی که ترامپ امضا کرده به معنی خلع سلاح ایران است”، نمونه ای در این رابطه است. جای تاسف است که افراد فاضلی مثل آقای عمادالدین باقی هم در دام چنین اطلاعات غلطی افتاده و آنرا بازتاب می دهند.

متن دستورالعمل ترامپ به راحتی در اینترنت قابل دریافت و مطالعه است. برعکس این ادعاها در این دستورالعمل تنها در دو مورد گفته شده که باید جلوی دسترسی ایران را گرفت و آن دو مورد عبارت اند از سلاح هسته ای و موشک های بالستیک قاره پیما.

در ارتباط با “سلاح های نامتقارن و متعارف” و “توسعه گسترده برنامه موشکی” تنها از “مقابله” با آنها سخن رفته که بحث تازه ای نیست و ربطی هم به خلع سلاح ایران ندارد.

مهم این است که این متن بین موشکهای میان برد و کوتاه برد از یک طرف و موشک های قاره پیما از طرف دیگر تمایز قائل شده است.

در مورد “سلاح های نامتقارن و متعارف” نیز آمریکا همیشه ایران را در این رابطه تحت تحریم قرار داده بوده است و اتفاق جدیدی در این رابطه نیافتاده است و این هم ربطی به “خلع سلاح ایران” ندارد.

 



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025