چهارشنبه ۲۶ دي ۱۴۰۳ - Wednesday 15 January 2025
ايران امروز

iran-emrooz.net | Sat, 07.09.2024, 10:39

به دنبال افشای وام‌های میلیاردی، رئیس سازمان بورس استعفا داد

درپی حواشی مطرح شده درخصوص دریافت وام‌های میلیاردی از سوی رئیس و برخی اعضای هیات مدیره سازمان بورس، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار امروز استعفای کتبی خود را به رئیس شورای عالی بورس ارائه داد.

به گزارش ایسنا، طبق اعلام سازمان بورس و اوراق بهادار، مجید عشقی که پیش‌تر بلافاصله پس از رای اعتماد مجلس شورای اسلامی به عبدالناصر همتی - وزیر امور اقتصاد و دارایی - به صورت شفاهی استعفای خود را به وزیر امور اقتصادی و دارایی، اعلام کرده بود، امروز با ارسال نامه‌ای به طور رسمی از سمت خود استعفا داد.

مجید عشقی در تاریخ ۲۱ مهر ۱۴۰۰ با رای اکثریت اعضای شورای عالی بورس به عنوان رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار انتخاب شده بود. عشقی ۳۰ ماه بعد یعنی در ۲۰ فروردین ۱۴۰۳ یک‌بار دیگر با کسب رای اعتماد و حمایت مجدد اعضای شورای عالی بورس برای دو سال و نیم دیگر در سمت خود ابقا شده بود.

حال با وجود گذشت حدود پنج ماه از این دوره، با توجه به تغییر دولت و انتخاب وزیر جدید اقتصاد، رئیس سازمان بورس برای باز گذاشتن دست وزیر اقتصاد برای اعمال تغییر در ساختار مدیریت بازار سرمایه از سمت خود استعفا داد.

گفتنی است؛ طی روزهای اخیر اخباری مبنی بر دریافت وام های چند میلیاردی از سوی رئیس و اعضای هیات مدیره سازمان بورس مطرح شد و سازمان بازرسی از وزیر اقتصاد رسیدگی به این موضوع را خواستار شد. همتی نیز به این موضوع ورود کرد و از رئیس سازمان بورس توضیح خواست.

در این زمینه مجید عشقی - رئیس سازمان بورس - اعلام کرد که شورای عالی بورس بر اساس ماده ۴ قانون اوراق بهادار، مسئولیت تعیین حقوق و دستمزد مزایای هیئت مدیره سازمان بورس را برعهده دارد و این مبالغ هم براساس مصوبه شورا پرداخت شده و پرداخت چنین مبالغی در تمامی نهادهای پولی و مالی متناظر، یک روال کاملا عادی است و حتی در برخی نهادها مبالغ پرداختی بیشتر از این است. از سوی دیگر، مدیران و کارکنان سازمان بورس، به خاطر شرایط خاص این نهاد، با محدودیت‌های متعددی مواجه‌اند، در نتیجه برای حفظ منابع انسانی نهاد ناظر بازار سرمایه، لازم است این تسهیلات پرداخت شود.

به گفته وی، این مبالغ از محل منابع خود سازمان پرداخت شده و از منابع بانکی نبوده است.


عشقی و دوستان چند قانون را زیر پا گذاشته‌اند؟

شرکت دادآفرین دادبه پارسیان، شرکت کارگزاری بیمه پارسیان، در شکایتی از شورای عالی بورس و سازمان بورس، خواستار ابطال مصوبه‌ای شده است که طبق آن بیش از ۱۰۵ میلیارد ریال به رئیس و اعضای هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار تسهیلات داده شده است.

به گزارش رویداد۲۴، شرکت دادبه پارسیان این شکایت را به دیوان عدالت اداری برده است.در روزهای اخیر خبری منتشر شد که مجید عشقی و ۳ تنِ دیگر از اعضای سازمان بورس وام ۱۰ میلیاردی با بازپرداخت ۱۰ ساله و نرخ ۴ درصدی دریافت کردند. این خبر با واکنش افکار عمومی روبرو شد.

حالا بیمه پارسیان در دادخواستی به دیوان عدالت اداری خواستار لغو این مصوبه شده است. این شرکت در دادخواست خود نوشته که این مصوبه برخلاف صریح مواد ۱۲ و ۱۳ قانون بازار اورپاق بهادار و مواد ۱۰، ۱۲ و ۲۴ اساسنامه سازمان بورس، خلاف ماده ۱۳۲ لایحه اصلاحی قانون تجارت و بند ۹ اصل ۳ قانون اساسی است.

قانون تجارت: مدیرعامل و اعضای هیات مدیره نمی‌توانند وام بگیرند
طبق ماده ۱۳۲ لایحه اصلاحی قانون تجارت، مدیرعامل شرکت، اعضای هیات مدیره به استثنای اشخاص حقوقی حق ندارند هیچگونه وام یا اعتبار از شرکت تحصیل نمایند و شرکت نمی‌تواند دیون آن‌ها را تضمین کند. اینگونه عملیات به خودی‌خود باطل است. به نظر بیمه پارسیان، اعطای هرگونه تسهیلات به اعضای هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادر، غیرقانونی و باطل می‌باشد.

اساسنامه بورس: مزایا و پاداش آری، وام و تسهیلات نه!
همچنین این شرکت بیمه‌ای استدلال کرده است که شورای عالی بورس اساساً اختیار قانونی نداشته که به اعضای هیات مدیره سازمان بورس وام بدهد. به‌علاوه که در ماده ۱۳ قانون بازار اوراق بهادار به صراحت گفته شده که «حقوق و مزایای رئیس و اعضای هیات مدیره سازمان بورس از محل بودجه سازمان پرداخت می‌شود.» در ماده ۱۲ اساسنامه سازمان بورس هم آمده که «حقوق، مزایا و پاداش اعضای هیات مدیره را شورا تعیین می‌کند.» بنابراین شورای عالی بورس صرفا مجوز و اختیار تعیین «حقوق و مزایا و پاداش» برای اعضای هیات مدیره سازمان بورس را دارد و قانون به هیچ ‌وجه به این شورا اجازه نداده که به هیات مدیره «وام یا تسهیلات» بدهد.

اساسنامه بورس: منبعی برای اعطای وام نداریم
از سوی دیگر، ماده ۲۹ اساسنامه سازمان بورس می‌گوید «سازمان می‌تواند وجوه مازاد بر نیاز خود در بانک‌ها سپرده‌گذاری کند یا در اوراق مشارکت مورد تائید بانک مرکزی سرمایه‌گذاری نماید»
به‌عبارت دیگر، هیچ اجازه‌ای برای اعطای وام از محل وجوه و منابع سازمان بورس داده نشده است. منابع داخلی سازمان بورس هم باید صرف هزینه‌های انجام فعالیت‌های قانونی آن شود.

قانون اساسی: تبعیض ناروا، هرگز!
دست آخر اینکه طبق اصل سوم قانون اساسی نباید میان اعضای هیات مدیره و سایر کارکنان سازمان بورس تبعیض ناروا ایجاد شود.تسهیلاتی که به سایر کارکنان سازمان بروس داده شده سرجمع ۲۴ میلیارد تومان بوده است که اگر بر ۶۷۸ نفر کارکنان تقسیم کنیم می‌شود نفری ۳۵ میلیون تومان. در حالی که اگر ۱۰.۵ میلیارد وام اخیر را بر ۵ نفر تقسیم می‌کنیم نفری ۲.۱ میلیارد تومان می‌شود. این یعنی تبعیض ناروا.

عرف: عدم رعایت مصالح سازمان بورس
و در نهایت اینکه وام در قبال چک اعطا شده؛ آن‌هم صرفا به اندازه خود وام و برای سود چیزی لحاظ نشده و تضمینی گرفته نشده است. به عبارت دیگر «در صورت اعسار اعضای هیأت مدیره در آینده، امکان بازگشت اموال بیت‌المال وجود ندارد.» وکلای شرکت بیمه‌ای در شکایت‌نامه خود همچنین اشاره کرده‌اند که چنین اعطای چنین تسهیلاتی در تعارض با بی‌طرفی و بنابراین معارض با سوگندی است که اعضای هیات مدیره بورس خورده‌اند که مصالح بورس و کشور را بر مصالح خود ترجیح دهند.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025