شنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۴ - Saturday 19 April 2025
ايران امروز
iran-emrooz.net | Fri, 18.04.2025, 7:25

رهبران عراق و سوریه در قطر دیدار کردند


محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق، روز پنج‌شنبه در قطر با احمد الشرع، رئیس‌جمهور سوریه، دیدار کرد. این اولین دیدار بین این دو رهبر بود که توسط خبرگزاری‌های دولتی عراق و سوریه گزارش شد.

این دیدار با میانجی‌گری قطر و با حضور شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، برگزار شد. این ملاقات پیش از حضور مورد انتظار الشرع در اجلاس سران عرب در بغداد در تاریخ ۱۷ مه انجام گرفت.

در ژانویه، الشرع به عنوان رئیس‌جمهور موقت منصوب شد و متعهد به تشکیل دولتی فراگیر و انتقالی شد که نهادهای عمومی تخریب‌شده سوریه را بازسازی کند و کشور را تا زمان انتخابات اداره کند، که به گفته او ممکن است تا پنج سال طول بکشد.

سوریه سپس یک اعلامیه قانون اساسی صادر کرد که به عنوان پایه‌ای برای دوره موقت تحت رهبری الشرع طراحی شده است. این اعلامیه نقش محوری قانون اسلامی را حفظ کرد و حقوق زنان و آزادی بیان را تضمین نمود.

السودانی در دیدار روز پنج‌شنبه خواستار آغاز یک فرآیند سیاسی جامع و حفاظت از تنوع اجتماعی، مذهبی و ملی در سوریه شد، به‌ویژه پس از حمله‌ای به علوی‌ها در ماه گذشته.

صدها علوی در منطقه ساحلی غربی سوریه کشته شدند که به نظر می‌رسد در انتقام از کمین مرگبار علیه نیروهای امنیتی جدید سوریه توسط وفاداران مسلح به بشار اسد، رئیس‌جمهور مخلوع سوریه، که خود علوی بود، انجام شده است.

نخست‌وزیر عراق همچنین بر اهمیت اقدامات جدی دولت جدید سوریه برای مبارزه با شبه‌نظامیان داعش تأکید کرد.

وی اظهار داشت که پیشرفت در این مسائل می‌تواند به تقویت روابط رو به رشد بین بغداد و دمشق کمک کند.

هر دو رهبر توافق کردند که به حاکمیت دو کشور احترام بگذارند و هرگونه مداخله خارجی را رد کنند.

برخی جزئیات دیدار السودانی و الشرع

ریاست جمهوری سوریه با صدور بیانیه‌ای به جزئیات دیدار احمد الشرع، رئیس دوره انتقالی سوریه و محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق در دوحه اشاره کرد.

بر اساس بیانیه ریاست جمهوری سوریه، این دیدار رسمی با وساطت قطر و با حضور و نظارت تمیم بن حمد آل ثانی، امیر این کشور انجام شد.

در این بیانیه آمده است در این دیدار روابط دوجانبه میان سوریه و عراق، در چارچوب اهتمام دو کشور به احیای مسیرهای همکاری مشترک عربی بررسی و بر پیوندهای تاریخی عمیق میان دو ملت برادر تاکید شد.

الشرع و السودانی در این دیدار بر ضرورت احترام به حاکمیت و استقلال کشورها و مخالفت با هرگونه مداخله خارجی تاکید و خاطرنشان کردند که امنیت و ثبات سوریه و عراق، تشکیل دهنده پایه و اساس امنیت تمام منطقه است.

توافق برای مقابله با تهدیدات مشترک

در این دیدار به پرونده امنیت مرزهای مشترک اشاره شد و بر سر تقویت هماهنگی میدانی و اطلاعاتی میان نهادهای مربوطه در دو کشور برای مقابله با تهدیدات مشترک توافق صورت گرفت.

از لحاظ اقتصادی، رئیس دوره انتقالی سوریه و نخست وزیر عراق به بررسی سازوکار‌های فعال‌سازی روابط تجاری، تسهیل تردد کالا و افراد از طریق گذرگاه‌های مرزی، تشویق سرمایه‌ گذاری‌های متقابل و گشودن افق‌های جدید همکاری در زمینه‌های انرژی، حمل و نقل و زیرساخت که به منافع راهبردی دو کشور کمک خواهد کرد، پرداختند.

الشرع از کشور قطر قدردانی و از بن حمد به خاطر تلاش‌ها برای تسهیل انجام این دیدار برادرانه که آغازی واقعی برای بازگشت به همبستگی عربی و تقویت پیوندهای برادری و همکاری میان کشورهای عربی به شمار می‌آید، تشکر کرد.

ریاست جمهوری سوریه در این بیانیه این دیدار را گامی مهم در مسیر ایجاد روابطی متوازن بر پایه احترام متقابل و منافع مشترک به شمار آورد و آن را آغازی جدید در راستای تقویت همکاری عربی مشترک برای مقابله با چالش‌های جاری و تحقق امنیت و ثبات برای ملت‌های منطقه دانست.


منابع: خبرگزاری رویترز، میدل‌ایست نیوز



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net