دوشنبه ۱۱ فروردين ۱۴۰۴ - Monday 31 March 2025
ايران امروز

تولسی گابارد، مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده

iran-emrooz.net | Tue, 25.03.2025, 19:41

«ایران در حال ساخت سلاح هسته‌ای نیست»


گزارش سالانه ارزیابی تهدیدات اطلاعاتی ایالات متحده که در ۲۵ مارس منتشر شد، نشان می‌دهد که ایران در حال حاضر در حال ساخت سلاح هسته‌ای نیست.

این گزارش که نسخه‌ای از آن توسط خبرگزاری رویترز بررسی شده است، می‌گوید: «جامعه اطلاعاتی (IC) همچنان ارزیابی می‌کند که ایران در حال ساخت سلاح هسته‌ای نیست و رهبر ایران، آیت‌الله خامنه‌ای، برنامه سلاح‌های هسته‌ای را که در سال ۲۰۰۳ تعلیق کرده بود، مجدداً مجاز ندانسته است.»

با این حال، این گزارش تأکید دارد که پس از حملات متعدد اسرائیل به خاک ایران و تشدید تهدیدهای جنگی از سوی ایالات متحده، مقامات تهران یک «تابوی چند ده‌ساله ... درباره بحث علنی در مورد سلاح‌های هسته‌ای» را شکسته‌اند. همچنین، در این گزارش به افزایش چشمگیر ذخایر اورانیوم ۶۰ درصد غنی‌شده ایران اشاره شده است.

این گزارش می‌افزاید: «ایران به احتمال زیاد به تلاش‌های خود برای مقابله با اسرائیل و فشار برای خروج نظامی ایالات متحده از منطقه ادامه خواهد داد. این اقدامات از طریق کمک، تسلیح و بازسازی مجموعه‌ای از بازیگران تروریستی و شبه‌نظامی هم‌سو که ایران از آنها به عنوان “محور مقاومت” یاد می‌کند، انجام خواهد شد.»

این گزارش که توسط دفتر مدیر اطلاعات ملی ایالات متحده (DNI)، تولسی گبرد، منتشر شده، تنها چند روز پس از آن منتشر شد که مشاور امنیت ملی کاخ سفید، مایک والتز، به شبکه‌های خبری آمریکا گفت که دولتش به دنبال «برچیدن کامل» برنامه انرژی هسته‌ای ایران است.

والتز گفت: «ایران باید برنامه هسته‌ای خود را به گونه‌ای کنار بگذارد که کل جهان آن را ببیند. زمان آن رسیده که ایران به‌طور کامل از تمایل خود برای داشتن سلاح هسته‌ای دست بکشد، و این کشور نباید و نمی‌تواند اجازه داشته باشد که برنامه سلاح‌های هسته‌ای و موشک‌های راهبردی داشته باشد.»

طبق گزارش وب‌سایت اکسیوس، رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، اخیراً در نامه‌ای خطاب به رهبر ایران، آیت‌الله خامنه‌ای، «یک ضرب‌الاجل دوماهه برای دستیابی به یک توافق هسته‌ای جدید» تعیین کرده است.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، روز سه‌شنبه اعلام کرد: «پاسخ ما با دقت در حال آماده‌سازی است و از طریق روش‌های مناسب و محترمانه منتقل خواهد شد.»

دیپلمات ارشد ایران همچنین احتمال مذاکرات مستقیم بین ایران و ایالات متحده را رد کرد و به کارزار تحریم‌های «فشار حداکثری» واشنگتن و تهدیدهای جنگی اشاره کرد.

وی تصریح کرد: «ما تحت فشار شدید از سوی ایالات متحده هستیم، با تهدید به تحریم‌های بیشتر یا اقدام نظامی. اما بگذارید واضح بگویم – ایران تحت اجبار مذاکره نخواهد کرد.» با این حال، او بر تعهد تهران به مذاکرات چندجانبه درباره برنامه هسته‌ای خود تأکید کرد، به‌ویژه در چارچوب گفت‌وگوهای جاری با سه کشور اروپایی – فرانسه، آلمان و بریتانیا.

وی افزود: «ایران هرگز میز مذاکره را ترک نکرده و همچنان برای گفت‌وگوی شفاف آماده است.»

در دوره ریاست‌جمهوری باراک اوباما، رئیس‌جمهور پیشین ایالات متحده، آمریکا و اسرائیل توافقی را امضا کردند که بر اساس آن، ایران در ازای کاهش تحریم‌های آمریکا، غنی‌سازی اورانیوم را محدود می‌کرد. با این حال، دونالد ترامپ، با تشویق بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در دوره اول ریاست‌جمهوری خود ایالات متحده را از این توافق، که با عنوان برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) شناخته می‌شود، خارج کرد.

بر اساس گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) در ماه فوریه، ایران از زمان انتشار گزارش قبلی در نوامبر، به‌طور قابل‌توجهی ذخایر اورانیوم غنی‌شده نزدیک به سطح تسلیحاتی خود را افزایش داده است.

تهران همواره آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را به «سیاسی‌کاری» در مورد برنامه انرژی هسته‌ای خود و «به گروگان گرفته شدن» توسط اسرائیل متهم کرده است – تنها حکومتی در غرب آسیا که از امضای معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) خودداری کرده و تنها قدرت هسته‌ای اعلام‌نشده در جهان است.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، اعلام کرد که ممکن است «به‌زودی» برای گفتگو با مقامات ایرانی به تهران بازگردد. او روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با شبکه تلویزیونی بلومبرگ اظهار داشت: «ما در یک مقطع بسیار مهم قرار داریم.»

گروسی افزود: «می‌دانیم که دونالد ترامپ نامه‌ای به رهبر معنوی ایران ارسال کرده است.» او همچنین تأکید کرد: «واضح است که باید به نوعی تفاهم برسیم که به‌طور کامل امکان دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را منتفی کند.»

چین اخیراً طرحی جدید را برای احیای مذاکرات متوقف‌شده درباره برنامه هسته‌ای ایران پیشنهاد داده است که بر دیپلماسی، احترام متقابل و پایبندی به برجام تأکید دارد. وانگ یی، وزیر امور خارجه چین، ابتدا این ابتکار پنج‌ماده‌ای را در ۱۴ مارس، در دیدار با مقامات ایرانی و روسی در پکن ارائه کرد و سپس آن را به کنفرانس خلع سلاح سازمان ملل در ژنو ارائه داد.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، هفته گذشته اظهار داشت: «ایران، مانند همه کشورهای دیگر، حق دارد که بخش اتمی صلح‌آمیز و انرژی هسته‌ای صلح‌آمیز خود را توسعه دهد و در این مسیر گام‌های مهمی برداشته است. و همه این اقدامات کاملاً مطابق با قوانین بین‌المللی انجام می‌شود.»



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net