سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ - Tuesday 26 November 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Mon, 25.11.2024, 8:39

کانون را از دست آموزش و پرورش نجات دهید‌


انجمن نویسندگان کودک و نوجوان در نامه‌ای خطاب به رئیس‌جمهور از او خواست‌ نگذارد از رمق انداختن کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در دولت وفاق و به نام او ثبت شود.

در این نامه آمده است: «انتظار داریم این نهاد ارزشمند را در جایگاه شایسته ‌آن بنشانید و آن را به نهادی زیر نظر رئیس‌جمهور و برخوردار از هیئت امنایی متشکل از نمایندگان تشکل‌‌های تخصصی و فرهنگی حوزه‌ کودک و نوجوان و چهره‌‌های باتجربه و متخصص این حوزه تبدیل کنید».

آن‌طور که روابط‌عمومی انجمن نویسندگان کودک و نوجوان گزارش داده است، در این نامه با اشاره به اهمیت جایگاه و نقش کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در ایران و جهان، درباره‌ وضعیت فعلی این نهاد نوشته شده است:

«متأسفانه اهالی فرهنگ و هنر کودکان و نوجوانان به ‌تدریج و به‌‌ویژه در سال‌های اخیر، با نگرانی، نظاره‌‌گر دور‌شدن این نهاد مهم و معتبر از اهداف و وظایف ذاتی خود شده‌اند. اداره‌ کانون با شیوه‌های مدیریتی ناکارآمد و ناآشنا با اقتضائات فرهنگ، هنر و ادبیات کودک و نوجوان، غلبه گرایش‌های حزبی یا سلیقه‌های شخصی، تعطیل یا نیمه‌تعطیل‌شدن بسیاری از کتابخانه‌‌ها و فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی، بازنشستگی زودهنگام و تعدیل بسیاری از کارشناسان و مربیان هنرمند و باتجربه، پایین‌آمدن کیفیت کتاب‌‌ها و عرضه‌ محصولات نازل، تعطیلی بسیاری از فعالیت‌‌ها و رویدادهای ارزشمند‌ و بسیاری اتفاق‌‌های دیگر، از شواهد آشکار تضعیف کانون پرورش فکری به ‌شمار می‌‌آیند».

پیشنهاد تجمیع یا در واقع ادغام کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سازمان‌های استانی آموزش‌و‌پرورش، در طرح موسوم به «طرح تقویت آموزش‌و‌پرورش» نیز در این نامه‌ مورد اعتراض قرار گرفته و گفته شده که این طرح نسنجیده، با نادیده انگاشتن ماهیت کانون پرورش فکری که فعالیت‌‌های آن بر پایه‌ حضور داوطلبانه، در اوقات فراغت و مبتنی‌بر علاقه‌ مخاطبان نهاده شده، عملا حاصلی جز مضمحل‌کردن کانون در ساختار پرمشکل آموزش‌و‌پرورش نخواهد داشت.

انجمن نویسندگان کودک و نوجوان اظهار امیدواری کرده که آقای رئیس‌جمهور نه‌تنها نگذارد تلخی از رمق انداختن کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در دولت وفاق و به نام او در کام اهالی فرهنگ و هنر کودک و نوجوان و فرزندان میهن عزیزمان بنشیند، بلکه این نهاد ارزشمند را در جایگاه شایسته ‌آن بنشاند، آن را از پوشش وزارت آموزش‌و‌پرورش بیرون آورد و به نهادی زیر نظر رئیس‌جمهور و برخوردار از هیئت امنایی متشکل از نمایندگان تشکل‌‌های تخصصی و فرهنگی حوزه‌ کودک و نوجوان و چهره‌‌های باتجربه و متخصص این حوزه تبدیل کند‌ تا بتواند در این وضعیت خاص، علاوه‌بر پرورش استعدادها، مددرسان خانواده‌‌ها و جامعه در تربیت غیررسمی کودکان و نوجوانان باشد و فضا را برای تفکر، پرسش‌گری و هنرورزی آنان بگشاید.

در این نامه یادآوری شده که تقریبا عموم اهل فرهنگ و هنر کشور در حوزه‌ کودک و نوجوان، از دهه 40 به بعد، در فضای فرهنگی این مرکز بزرگ زیسته و بالیده‌اند. کانون پرورش فکری خانه چندین نسل از کودکان بوده و در عمر 60‌ساله‌‌اش‌ ضمن برگزاری انواع رویدادهای فرهنگی-هنری خلاقیت‌‌محور، با افزایش تعداد کتابخانه‌‌ها و مراکز فرهنگی، همه‌‎ امکانات خود را در آموزش‌‌های ادبی- هنری و نمایش تئاتر و فیلم برای مخاطبان در سراسر کشور و از‌ جمله در روستاهای محروم، به کار گرفته است.

طرحی علیه استقلال کانون پرورش فکری

در کشورهای پیشرفته، مدرسه‌ها کم‌کم شبیه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان می‌شوند و بر‌ خلاقیت و استفاده از آثار فرهنگی و هنری در آموزش تأکید می‌شود. اما به نظر می‌رسد نمایندگان مجلس شورای اسلامی با همان تصورات دور از واقعیت خود شناختی از شرایط کنونی جهان و آموزش ندارند. طرحی با عنوان «تقویت نظام آموزش‌و‌پرورش» در مجلس اعلام وصول شده است که بر‌اساس آن تمام دستگاه‌ها و سازمان‌های وابسته به آموزش‌و‌پرورش با هم ادغام شده و در استان‌ها سازمان آموزش‌و‌پرورش تشکیل می‌شود.

به نظر می‌رسد طراحان این قضیه فهم درستی از تفاوت آموزش‌و‌پرورش رسمی و پرورش تخیل و فکر کودکان و نوجوانان نداشته‌اند. این طرح نسنجیده‌ با نادیده‌انگاشتن ماهیت کانون پرورش فکری که فعالیت‌‌های آن بر‌پایه‌‌ حضور داوطلبانه، در اوقات فراغت و مبتنی‌بر علاقه‌‌‌ مخاطبان نهاده شده، عملا حاصلی جز مضمحل‌کردن کانون در ساختار پرمشکل آموزش‌و‌پرورش نخواهد داشت. بی‌تردید تصویب این طرح و تصمیم‌گیری درباره کانون در قالب آن خیانتی آشکار به کودکان است. هرچند از همان ابتدا چسباندن کانون پرورش فکری به آموزش‌و‌پرورش اشتباه بود. کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان زائده آموزش‌و‌پرورش رسمی نیست، بلکه باید چشم‌انداز آن باشد؛ همان گمشده‌ای که جای خالی تخیل را پر ‌کند. همان گمشده‌ای که فضا را برای تفکر، پرسش‌گری و هنرورزی کودکان بگشاید.

جلوی مرگ کانون را بگیرید

ادامه‌ وضعیت کنونی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به نابودی تدریجی آن می‌انجامد، اما گویا برخی ترجیح می‌دهند‌ این مرگ تدریجی هم نباشد و ناگهان این تبر فرود آید. گروهی از نویسندگان و فعالان کودک و نوجوان کارزاری را آغاز کرده‌اند و نخواسته‌اند در‌برابر نابودی کانون سکوت کنند. در این کارزار، خطاب به رئیس‌جمهور‌ آمده است:

«دوران کودکی جمع بزرگی از ما ایرانیان، چه شهری و چه روستایی، در طول ۶۰ سال گذشته حتی در طول جنگ و بمباران‌ها، لحظات خوشی داشت که با کتاب‌ها، کتابخانه‌ها، فیلم‌ها و محصولات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان رقم خورد. در سال‌های دور و نه‌چندان دور، محصولات کانون در اغلب جشنواره‌های خارجی و داخلی می‌درخشید و از شهرهای بزرگ تا روستاهای کوچک در گوشه و کنار ایران باعث رشد و پرورش فکری کودکان این سرزمین می‌شد، اما سال‌هاست صندلی مدیریت کانون، مدیری از جنس فرهنگ، هنر، رویش و مهربانی به خود ندیده است. فیلم مهم و خاطره‌انگیزی در کانون ساخته نشده، کتابخانه‌ها کم‌رونق و زمزمه‌های تعطیلی برخی شعبه‌ها به گوش می‌رسد و حتی هر روز با تصمیماتی تازه، نگران بقای خود کانون هم هستیم. در‌حالی‌که ما در ایران، مدیران خوش‌فکر، دانا و توانا کم نداریم، خواسته کوچک ما روشن است؛ سکان مدیریت کانون به ‌عنوان نهادی تأثیرگذار در پرورش فکر و ذهن کودکان آینده‌ساز را به شکلی پایدار که سال به سال دستخوش تغییرات حوزه سیاست نشود، به دست کسی بسپارید که متخصص این حوزه باشد، دغدغه ایران را داشته باشد و دغدغه فرهنگ و کودکان این سرزمین را‌».

بیش از چهار هزار نفر این درخواست را امضا کرده‌اند و در شبکه‌های اجتماعی در‌این‌باره سخن می‌گویند. هر‌چند به نظر می‌رسد مسئولان اهمیتی به این خواسته نمی‌دهند.

شبکه شرق



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024