جمعه ۹ آذر ۱۴۰۳ - Friday 29 November 2024
ايران امروز
iran-emrooz.net | Sun, 09.08.2020, 8:20


به گزارش ایرنا، مینو محرز عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا گفت: ویروس کرونا که در ماه‌های گذشته در دنیا گسترش پیدا کرده بود، ویروس کرونای نوع B بود. اکنون ویروس جهش‌یافته به عنوان ویروس کرونای نوع G شناخته می‌شود که سرعت انتقال بیشتری دارد و اگر در یک جمع یک نفر ناقل باشد می‌تواند تعداد زیادی را مبتلا کند. ویروس کرونا جهش پیدا کرده و قدرت سرایت آن حدود ۱۰ برابر شده است.

به گفته وی: از حدود دو ماه پیش چون پروتکل‌های بهداشتی بعد از بازگشایی‌ها به صورت مناسب رعایت نشده با توجه به افزایش قدرت انتقال و سرایت ویروس کرونا، تعداد بسیار بیشتری از مردم در کشور به این ویروس مبتلا شده‌اند و با ادامه همین روند تعداد بیشتری مبتلا می‌شوند.

عضو کمیته کشوری مبارزه با بیماری‌های واگیر ادامه داد: بعد از پیک جدید کرونا که از حدود دو ماه پیش شروع شده در اکثر استان‌ها و به خصوص تهران با تعداد بسیار زیاد مبتلا به کووید۱۹ مواجه‌ایم به طوری که اکثر بیمارستان‌ها پر شده‌اند و حتی بیمارستان‌های معین هم پر شده‌اند.

محرز گفت: گرچه ممکن است درصد و میزان مرگ‌آوری ویروس کرونا بیشتر نشده باشد، اما وقتی تعداد بیشتری مبتلا و بستری می‌شود، تعداد فوتی‌ها و جان‌باختگان کرونا نیز به همان نسبت بیشتر می‌شود.

فوق تخصص بیماری‌های عفونی افزود: تعداد بیماران کووید۱۹ مراجعه‌کننده در بیمارستان امام (ره) که من حضور دارم، در اردیبهشت به روزی دو نفر هم کاهش پیدا کرد اما اکنون در برخی روزها ۱۲۰ بیمار کرونا مراجعه می‌کنند. علت آن هم افزایش تردد مردم در اماکن عمومی و برگزاری مهمانی‌ها و مجالس عزاداری و عروسی است که مردم در یک جا جمع می‌شوند.

پروتکل‌ها جلوی گسترس کرونا را در مراسم محرم نمی‌گیرد

محرز درباره برگزاری مراسم عزاداری ماه محرم گفت: قرار است وزارت بهداشت پروتکل‌هایی را برای برگزاری مراسم ماه محرم ابلاغ کند، اما فکر نمی‌کنم ابلاغ این پروتکل‌ها بتواند جلوی انتشار و گسترش کرونا را بگیرد.

عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا افزود: با ماسک نمی‌شود جلوی انتشار کرونا را در مراسم ماه محرم گرفت، زیرا عزاداران در این مراسم اشک می‌ریزند و عرق می‌کنند و ماسک خیس می‌شود، ماسک که خیس شود دیگر به درد نمی‌خورد. مراسم عزاداری ماه محرم یک تجمع معمولی نیست و امکان ندارد بشود در این مراسم فاصله‌گذاری اجتماعی را برقرار کرد.

وی گفت: باید از طریق رسانه‌ها به مردم هشدار داد که خطر انتشار و گسترش کرونا در مراسم ماه محرم زیاد است و بهتر است تا جای ممکن در خانه بمانند و عزاداری کنند باید برگزاری مراسم پر جمعیت در حسینیه‌ها و تکیه‌ها، دادن نذری و صف‌های مردم برای گرفتن نذری امسال تعطیل شود.

محرز افزود: غذای نذری دادن ثواب زیادی دارد اما بهتر است این غذا را بین کسانی که واقعا نیازمندند و در خانه افرادی که گرسنه هستند، توزیع شود، نه این‌که مردم جلوی در خانه افرادی که نذری می‌دهند تجمع کنند. اگر می‌خواهیم خودمان و عزیزانمان در برابر بیماری کرونا آسیب نبینیم چاره‌ای نداریم جز این‌که برخی عادات گذشته را امسال کنار بگذاریم و تغییر بدهیم.

فوق تخصص بیماری‌های عفونی ادامه داد: حج امسال با هزار نفر برگزار شد در حالی که هر سال چهار تا پنج میلیون نفر در مراسم حج شرکت می‌کردند، کربلا هم اعلام کرده امسال زائر نمی‌پذیرد، علت آن این است که امسال در شرایط خاص همه‌گیری کرونا هستیم. امیدواریم که سال آینده این شرایط تغییر کند و از شر این ویروس خلاص شویم و بتوانیم مراسمی پرشورتر از همیشه برگزار کنیم.

کنکور در فضاهای باز برگزار شود

عضو کمیته کشوری مبارزه با بیماری‌های واگیر در مورد برگزاری کنکور گفت: زمان کنکور آخر مرداد اعلام شده که یک مقدار هوا خنک‌تر می‌شود، پیشنهاد من این است که کنکور در فضاهای باز بزرگ مثل ورزشگاه‌ها با رعایت فاصله صندلی‌ها برگزار شود، می‌توان از ساعت‌های صبح که هوا خنک‌تر است بیشتر استفاده کرد.

وی افزود: نباید بیش از این کنکور به تعویق بیفتد، داوطلبان ماه‌ها در خانه مانده‌اند و درس خوانده‌اند، همین نشستن در خانه برای همه مردم دنیا ناراحتی‌های روانی و خستگی ایجاد کرده و برای داوطلبان کنکور و خانواده‌ها آن‌ها این استرس و نگرانی خیلی بیشتر است. توصیه من این است که این امتحان در زمان مقرر در فضای باز برگزار شود.

پاییز بدی در پیش است

محرز درباره روند افزایش مبتلایان به کرونا گفت: روندی که در جامعه شاهد هستیم این است که هنوز تعداد قابل توجهی از مردم ماسک نمی‌زنند، رستوران‌ها و اماکن عمومی همه باز هستند، در واقع ما در مقابله با اپیدمی کرونا شل گرفته‌ایم و در عوض ویروس قوی‌تر و واگیرتر شده است، بنابراین با این شرایط پاییز بسیار بدی در پیش خواهیم داشت.

وی افزود: در همه دنیا حتی جاهایی که بازگشایی‌ها انجام شده دو جا هنوز باز نشده است یکی رستوران‌ها و دیگری ورزشگاه‌هاست، چون افراد بدون ماسک برای مدت نسبتا طولانی در کنار هم هستند و به خصوص با توجه به جهش ویروس کرونا، فعالیت این مراکز خیلی خطرناک است و به افزایش بیماری دامن می‌زند.

عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا گفت: در این اماکن یک نفر ناقل بی‌علامت باشد حتی با حرف زدن هم می‌تواند دیگران را مبتلا کند و لازم نیست حتی کسی عطسه یا سرفه کند که دیگران مبتلا شوند.

آی‌سی‌یو بیمارستان‌ها پر شده است

محرز توضیح داد: در این شرایط وقتی تعداد مبتلایان زیاد می‌شود به طور طبیعی تعداد افراد بدحال که در آی‌سی‌یو زیر دستگاه تنفس مصنوعی می‌روند هم بیشتر می‌شود و تعداد زیادی از این بیماران دوام نمی‌آورند.‌ آی‌سی‌یوهای بیمارستان‌ها اغلب تقریبا پر هستند و سرعت پیشرفت این بیماری در برخی افراد به قدری سریع است که تا بخواهیم اقدام درمانی کنیم، بیمار فوت می‌کند.

محرز درباره تولید واکسن کرونا نیز گفت: در خیلی کشورها روی واکسن کار می‌کنند، برخی از آن‌ها به مرحله کارآزمایی بالینی روی انسان هم رسیده و ممکن است در اواسط پاییز به بازار بیاید اما این‌که این واکسن چقدر مصونیت می‌دهد، هنوز مشخص نیست ضمن این‌که نمی‌شود همه مردم دنیا را واکسینه کرد، بنابراین هر کشوری باید خود برای تولید واکسن کار کند که در ایران هم در حال انجام است.

رمدسیویر در مراحل اول بیماری موثرتر است

عضو کمیته کشوری مبارزه با بیماری‌های واگیر افزود: در مورد داروی ضد ویروس رمدسیویر هم بررسی‌ها نشان می‌دهد که این دارو اگر در مراحل اول بیماری استفاده می‌شود، می‌تواند کمک‌کننده باشد اما وقتی بیماری پیشرفت کند هیچ دارویی اثر نمی‌کند، باید دارویی در دسترس داشته باشیم که بتواند در مراحل اولیه بیماری کمک‌کننده باشد.

وی گفت: وقتی هنوز بیماری در مرحله ویروسی است، داروی رمدسیویر کمک‌کننده است اما بعد که بیماری پیشرفت می‌کند و فرد دچار مشکلات اتوایمنی، طوفان سایتوکین‌ها (حمله سیستم ایمنی به ارگان‌های بدن مثل ریه و کبد) و مشکلات عروقی می‌شود و بعد از واکنش‌های پیشرفته ویروس داروها چندان اثربخش نیستند.

محرز افزود: اکنون داروی رمدسیویر در ایران تولید می‌شود و در بیمارستان‌های معین کرونا این دارو با امضای پزشک متخصص عفونی برای بیمار استفاده می‌شود، اما در مراحل پیشرفته بیماری داروی رمدسیویر هم خیلی کمک‌کننده نیست و متاسفانه عده‌ای سودجو از استیصال مردم سوءاستفاده می‌کردند و این دارو و نوع تقلبی آن را به قیمت‌های وحشتناک ۶۰ تا ۷۰ میلیونی به بیماران می‌فروختند در حالی که در بسیاری موارد برای بیماران بدحال خیلی هم اثربخش نبود.

فوق تخصص بیماری‌های عفونی تاکید کرد: یکسری از داروها اکنون در پروتکل کشوری درمان کووید۱۹ وارد شده اما هیچ کدام از این داروها درمان قطعی این بیماری نیست.

ابتلای دوباره به کرونا

وی گفت: هر روز یک نکته جدید درباره کرونا شناخته می‌شود، اکنون می‌دانیم افراد بعد از ابتلا به این بیماری و بهبودی مصونیت پیدا نمی‌کنند و برخی افراد سه ماه بعد از بهبود دوباره مبتلا شده‌اند، عده زیادی از بیماران فروردین امسال مبتلا شده بودند و اکنون دوباره به کووید۱۹ مبتلا شده‌اند و اگر این موضوع به این شکل باشد، در مورد اثربخشی واکسن هم ابهامات زیادتری ایجاد می‌شود.

محرز گفت: ۴۰ سال است که با بیماران مبتلا به ایدز کار می‌کنم، بارها امیدهایی برای کشف واکسن این بیماری در دنیا پیدا شد اما بعد از مدتی معلوم شد که این طور نیست و هنوز واکسنی برای این بیماری در دنیا پیدا نشده است. در مورد آینده کرونا و بیماری کووید۱۹ نیز هنوز هیچ امیدواری برای اثربخشی واکسن وجود ندارد.

در موج دوم کرونا هستیم

همچنین محرز به برنا گفت: روزانه تعداد قابل توجهی از بیماران به بیمارستان‌های معین در تهران و شهرستان‌ها مراجعه می‌کنند. هم‌اکنون در تهران نرخ مبتلایان به کرونا کاهش یافته است. همچنان در موج دوم کرونا هستیم. بنابراین اگر موج دوم همچنان ادامه یابد و میزان مبتلایان افزایش یابد وضعیت سخت خواهد شد.

این پزشک متخصص عفونی گفت: هم‌اکنون کادر درمان قادر به پوشش‌دهی بیماران نیستند و خسته هستند. مراکز درمانی هم جایی برای بستری بیماران ندارند.

افزایش عود مجدد کرونا در بین مبتلایان

محرز گفت: شاهد عود مجدد کرونا بین برخی مبتلایان هستیم. در ابتدا تیم درمان بر این باور بود که افراد مبتلا به کرونا دیگر در مقابل این بیماری مصون می‌شوند. در حالی که چنین مصونیتی وجود نداشته و شاهد عود این بیماری در بین مبتلایان هستیم.

مردم به کرونا عادت نکرده‌اند

محرز تاکید کرد: در دنیا بی‌توجهی به کرونا باعث بروز مشکلات متعدد شده است. برای مثال هم‌اکنون نرخ ابتلا به کرونا در اسپانیا نامطلوب است. در دیگر نقاط اروپا نیز این بیماری به‌ دلیل تعطیلات تابستانی و نقل و انتقال‌ها افزایش می‌یابد. در این شرایط اغلب افراد کرونا را فراموش کرده و به تعطیلات تابستانی می‌روند. هنوز افراد به کرونا عادت نکرده‌اند و هر گونه بی‌توجهی یا کم‌توجهی انبوهی از مبتلایان را به دنبال دارد و همین رفتار باعث هدررفت سرمایه دولت‌ها و افزایش مبتلایان و مرگ‌ومیر می‌شود.

به گفته او هنوز در کشور ما نرخ ابتلا به کرونا فراوان است، اما نسبت به گذشته از شدت بیماری کاسته شده است.

شیوع موج سوم کرونا بیچارگی است

این عضو ستاد مبارزه با کرونا با بیان اینکه در صورت بروز تجمعات تعداد بیشتری از افراد گرفتار بیماری کرونا می‌شوند، گفت: هنوز موج دوم بیماری در کشور به اتمام نرسیده در این شرایط شیوع موج سوم بیچارگی است.

کرونا کدام قسمت بدن را درگیر می‌کند؟

این کارشناس سازمان بهداشت جهانی تاکید کرد: این بیماری نه تنها ریه بلکه دیگر نقاط بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهد. برای مثال در ابتدای شیوع این بیماری در چین تب، تنگی نفس و... را از علائم آن می‌دانستند. در حالی که هم‌اکنون فرد با علائم گوارشی به این بیماری مبتلا می‌شوند.

محرز ادامه داد: کرونا با انواع علائم و تاثیرات بر نقاط مختلف بدن بروز می‌کند. باید دانست که ریه افراد درگیر به کرونا بهبود می‌یابد. تاکنون نیز تحقیقاتی درباره نرخ افرادی که بعد از کرونا به فیبرز ریه  و کبد مبتلا  می‌شوند انجام نشده است. هرچند بروز این بیماری‌ها با گذشت زمان نمایان می‌شود و هم اکنون نمی‌توان در این باره  اظهار نظر کرد.

درمان کرونا چگونه انجام می‌شود؟

او در پاسخ به این سوال که تمامی مسئولان بر این باورند که کرونا تا ۱۰ سال در تمامی جوامع بشری ماندگار است، افزود: تمامی متخصصان دنیا بر این باورند که تاکنون با چنین ویروسی برخورد نکرده‌اند. بنابراین آینده این ویروس در دنیا مشخص نیست. شاید این ویروس همچون آنفلوآنزا فصلی و نیازمند تزریق واکسن باشد. ممکن است چند ماه دیگر همچون دیگر ویروس‌ها کنترل شود یا به شکل مزمن بروز کند. این‌ها فرضیات کرونا است که تاکنون درباره آن هیچ یک از مجامع علمی دنیا به نتیجه نرسیده‌اند.

عضو کمیته مبارزه با کرونا گفت :در شرایط کنونی باید بتوان خود را در برابر ویروس کرونا مصون نگه داشت، چون هم‌اکنون دارو، واکسن و... برای درمان در دسترس نیست و درباره آینده این ویروس نمی‌توان به شکل قاطع رفتار کرد.



 

ايران امروز (نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايت‌ها و نشريات نيز ارسال می‌شوند معذور است.
استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024