پنجشنبه ۶ دي ۱۴۰۳ -
Thursday 26 December 2024
|
فعال محیط زیست گفت: در حالی که اتحادیه اروپا فرونشست زمین به اندازه ۴ میلیمتر را بحرانی می داند ما در سال ۲۰۱۵ در دشت فسا ۵۴ سانتیمتر فرونشست زمین داشتیم و آب هم از آب تکان نخورد و هیچ صدایی از جایی بلند نشد.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا «محمد درویش» در نهمین کنگره سراسری حزب اراده ملت ایران گفت: ما در سال ۱۳۷۵ حدود ۳۳ هزار میلیارد متر مکعب آب در دریاچه ارومیه داشتیم. در آن زمان در دانشگاه تبریز همایشی برگزار شد و موضوع این همایش این بود که ما چگونه می توانیم از شر دریاچه ارومیه خلاص شویم. در واقع یکی از بزرگترین تهدیدها این بود که چرا حجم دریاچه ارومیه مرتب افزایش می یابد و بسیاری از اراضی و تاسیسات را نابود می کند.
وی اضافه کرد: پیشنهاد شد ما بر روی همه رودخانههای منتهی به ارومیه ۱۰۵ سد احداث کنیم و اجازه ندهیم حتی یک قطره آب وارد دریاچه ارومیه شود و حتی گفته شد که این کار میتواند ۲۰۰ هزار فرصت شغلی جدید بیافریند. هر چقدر فعالان محیط زیست فریاد زدند که این کار میتواند به ضرر اقتصاد پایدار کشور تبدیل شود کسی گوش نکرد.
این فعال محیط زیست گفت: امروز ما یک عرصه ۵ هزار کیلومتر مربعی را از دست دادهایم و در تمام ساحل شرقی دریاچه ارومیه با یک بحران جدی رو بهرو شدیم به طوری که موج بزرگ مهاجرت و بیماری منطقه را فرا گرفته است.
وی اظهار داشت: آیا بحران دریاچه ارومیه که در کتابهای درسی دانشآموزان استرالیا تدریس میشود یک استثنا بوده و آیا در جاهای دیگر به بهانه اشتغال و توسعه و رشد اقتصادی و مهار تورم ملاحظات زیستی را کنار نگذاشتیم.
درویش با اشاره به مشکلات پدید آمده از بیتوجهی به محیط زیست در خوزستان گفت: استانی که بزرگترین تولید کننده کشاورزی کشور است و بیشترین میزان سرمایهگذاری نفت و گاز در آن انجام شده و منطقه آزاد اروند و ۳۳ درصد آبهای سطحی کشور را دارد چرا باید کسی حاضر نباشد در آن زندگی کند. آنهایی که میگویند اقتصاد مهمتر از محیط زیست است آزمایشگاه خوزستان را ببینند که چه بلایی سر ما آورده است.
این فعال محیط زیست ادامه داد: چرا باید بیش از ۳۰ هزار سکونتگاه روستایی ما در نیم قرن گذشته خالی شود و حاشیه نشینی شهرها افزایش یابد.
درویش اضافه کرد: هیچ کشوری در دنیا نمی تواند ادعا کند که بیشتر از آن چیزی که ما در ایران از هر متر مربعمان انرژی خورشیدی دریافت میکنیم میتواند انرژی خورشیدی دریافت کند. سال ۲۰۰۶ یو. ان.دی. پی. گزارش داد اگر عرصهای به طول و عرض ۸۰۰ کیلومتر مجهز به سلولهای فتوولتانیک شود میتواند نیاز به انرژی مردم جهان را برای یک سال تامین کند.
وی افزود: در آن مقطع حداکثر راندمان سلولهای فتوولتانیک ۱۴ درصد بود امروز این رقم حداقل ۳۵ درصد است یعنی ما اگر منطقه ای به طول و عرض کمتر از ۳۵۰ کیلومتر را به این سلولها مجهز کنیم می توانیم نیاز مردم جهان را به انرژی برای یک سال تامین کنیم.
این فعال محیط زیست یادآور شد: ما که میتوانیم با این تحریمهای بیرحمانه کیک زرد بسازیم چرا نتوانستیم سلولهای فتوولتانیک به اندازه کافی تولید کنیم و چرا به سمت توسعهای رفتیم که به شدت آب محور است و وابستگی معیشتی را به منابع آب و خاک افزایش دادهایم.
این فعال محیط زیست با بیان اینکه بدترین اتفاق در محیط زیست فرونشست زمین است گفت: اگر یک جنگل بسوزد و یا تالاب خشک شود میتوانیم آن را دوباره احیا کنیم ولی اگر زمین نشست کرد دیگر به هیچ عنوان امکان برگشت شرایط وجود ندارد و ذخیره استراتژیک آب شیرین را از دست می دهیم.
وی خاطرنشان کرد: اتحادیه اروپا ۴ میلیمتر نشست زمین در سال را شرایط بحرانی اعلام میکند سازمان زمین شناسی ما در سال ۲۰۱۰ اعلام کرد میزان نشست زمین در جنوب تهران به ۳۶ سانتی متر رسیده است و سال ۲۰۱۵ دوباره آن رکورد را شکستیم و در دشت فسا و جهرم این رقم به ۵۴ سانتیمتر در سال افزایش یافت و آب از آب تکان نخورد هیچ صدایی از هیچ جایی بلند نشد چه تهدیدی از این بالاتر می تواند باشد.
وی با بیان اینکه نتوانستیم آموزهها و دغدغههای محیط زیستی مان را به شکلی جذاب و ملموس به سطح حاکمان و دولتمردان قدرت سالاران منتقل کنیم افزود:برای همین است که هنوز فکر میکنیم اگر به محیط زیست بها بدهیم یعنی جلوی اشتغال و توسعه را گرفتهایم.
درویش اظهار داشت: کشوری که در محدوده عرض ۳۵ تا ۴۰ درجه نیمکره شمالی قرار گرفته نباید شعارش خودکفایی در کشاورزی باشد این یک خطای بزرگ و راهبردی است ما نباید به سمت افزایش وابستگی معیشتی به منابع آب و خاک حرکت کنیم بلکه باید شعارمان تامین امنیت غذایی باشد و آن را از طریق پول تامین بکنیم.
وی خاطرنشان کرد: ژاپنیها ۲۳ درصد غذایشان را از داخل تامین می کنند و ما طبق آمار ۹۱ درصد غذا را در داخل تامین میکنیم و به همین دلیل همیشه از کابوسی به نام قحطی ترسیده ایم اما ژاپنیها هرگز از این کابوس نترسیدند چون اگر ۶۰۰ میلیارد دلار واردات دارند ۶۵۰ میلیارد دلار هم صادرات دارند و هر چه بخواهند را می توانند بخرند.
درویش گفت: برگ برنده ما محیط زیست است ما میتوانیم همچنان کشور نخست منطقه و کشور هفتم قدرتمند جهان باشیم به شرط اینکه بر اساس واقعیتهای بوم شناختی کشور و فارغ از مصلحتهای ایدئولوژیک، مذهبی و گروهی طرحهای توسعه را طراحی کنیم.
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2024
|