پنجشنبه ۱۴ فروردين ۱۴۰۴ -
Thursday 3 April 2025
|
اوپنایآی روز دوشنبه اعلام کرد که در یک دور جدید تأمین مالی، ۴۰ میلیارد دلار سرمایه جذب کرده است که این شرکت سازنده چتجیپیتی را به ارزش ۳۰۰ میلیارد دلار رسانده است؛ این بزرگترین جذب سرمایهای است که تاکنون برای یک استارتآپ انجام شده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، این تزریق مالی در قالب شراکت با غول سرمایهگذاری ژاپنی، گروه سافتبانک انجام شده و به گفته شرکت مستقر در سانفرانسیسکو، به اوپنایآی این امکان را میدهد که “مرزهای تحقیقات هوش مصنوعی را فراتر ببرد.”
این شرکت در پستی در وبسایت خود اعلام کرد: “حمایت آنها به ما کمک خواهد کرد تا به توسعه سیستمهای هوش مصنوعی ادامه دهیم؛ سیستمهایی که موجب پیشرفت علمی، آموزش شخصیسازیشده، تقویت خلاقیت انسانی و هموار کردن مسیر بهسوی هوش عمومی مصنوعی (AGI) میشوند که به نفع تمام بشریت است.”
هوش عمومی مصنوعی (AGI) به پلتفرمی رایانشی اطلاق میشود که دارای هوشی در سطح انسان است.
سافتبانک در بیانیهای اعلام کرد که این شرکت مأموریت دارد تا به هوش مصنوعی برتر (ASI) که فراتر از هوش انسانی است، دست یابد و اوپنایآی نزدیکترین شریک برای تحقق این هدف است.
سافتبانک در توضیح منطق سرمایهگذاری اخیر خود در اوپنایآی گفت: “پیشرفت مدلهای هوش مصنوعی اوپنایآی، کلید دستیابی به AGI و ASI است و توان پردازشی عظیم، امری اساسی در این مسیر بهشمار میرود.”
بر اساس این توافق، سافتبانک در ابتدا ۱۰ میلیارد دلار در اوپنایآی سرمایهگذاری میکند و ۳۰ میلیارد دلار دیگر را تا پایان سال جاری، در صورت تحقق شرایط معین، به این سرمایهگذاری اضافه خواهد کرد.
اوپنایآی قصد دارد زیرساختهای خود را گسترش دهد و “ابزارهای قدرتمندتری را برای ۵۰۰ میلیون نفری که هر هفته از چتجیپیتی استفاده میکنند، ارائه دهد.”
تغییر رویکرد؟
خبر تأمین مالی جدید، همزمان با اعلام اوپنایآی مبنی بر توسعه یک مدل هوش مصنوعی مولدِ بازتر منتشر شد؛ اقدامی که در واکنش به رقابت فزاینده در حوزه مدلهای متنباز، بهویژه از سوی شرکت چینی دیپسیک (DeepSeek) و متا، صورت میگیرد.
این تغییر رویکرد، چرخشی راهبردی برای اوپنایآی محسوب میشود؛ چراکه این شرکت تاکنون مدافع سرسخت مدلهای بسته و اختصاصی بوده است؛ مدلهایی که به توسعهدهندگان اجازه نمیدهند فناوری پایه را برای اهداف خود تغییر دهند.
اوپنایآی و مدافعان مدلهای بسته – از جمله گوگل – همواره مدلهای باز را پرخطرتر و آسیبپذیرتر در برابر سوءاستفاده بازیگران مخرب یا دولتهای غیردوست ایالات متحده دانستهاند.
اتخاذ مدلهای بسته از سوی اوپنایآی همچنین یکی از موارد اختلاف آن با ایلان ماسک، سرمایهگذار پیشین این شرکت و ثروتمندترین فرد جهان، بوده است. ماسک از اوپنایآی خواسته است تا به “روح نام خود” وفادار بماند و به یک نیروی ایمن و متنباز برای منافع عمومی بازگردد.
از سوی دیگر، بسیاری از شرکتهای بزرگ و دولتها نسبت به استفاده از مدلهایی که کنترلی روی آنها ندارند، بهویژه در زمینه امنیت دادهها، ابراز تردید کردهاند.
نقطه قوت اصلی خانواده مدلهای لاما (Llama) از متا و مدلهای دیپسیک این است که این شرکتها به سازمانها اجازه میدهند مدلهایشان را دانلود کرده و بهطور گستردهای آنها را مطابق نیازهای خود تغییر دهند و بر دادههای خود کنترل کامل داشته باشند.
مدیرعامل متا، مارک زاکربرگ، اوایل این ماه اعلام کرد که تعداد دانلودهای مدل لاما به یک میلیارد رسیده است، درحالیکه انتشار مدل کمهزینه R1 از دیپسیک در ماه ژانویه، جهان هوش مصنوعی را به لرزه درآورد.
سام آلتمن، مدیرعامل اوپنایآی، در شبکه اجتماعی X درباره این تغییر رویکرد گفت: “ما مدتهاست که به این موضوع فکر میکنیم، اما اولویتهای دیگری در صدر قرار داشتند. حالا به نظر میرسد انجام این کار مهم شده است.”
اوپنایآی اخیراً از موفقیت قابلیتهای جدید تولید تصویر در چتجیپیتی، که محبوبترین اپلیکیشن و چتبات هوش مصنوعی در جهان است، بهره برده است.
آلتمن روز دوشنبه اعلام کرد که این ابزار در عرض یک ساعت “یک میلیون کاربر جدید” جذب کرده است.
این ادعا چند روز پس از آن مطرح شد که آلتمن اعلام کرد قابلیتهای جدید تولید تصویر بهقدری محبوب شدهاند که بهدلیل استفاده سنگین، باعث افزایش فشار بر پردازندههای گرافیکی اوپنایآی شدهاند.
| ||||||||
ايران امروز
(نشريه خبری سياسی الکترونیک)
«ايران امروز» از انتشار مقالاتی كه به ديگر سايتها و نشريات نيز ارسال میشوند معذور است. استفاده از مطالب «ايران امروز» تنها با ذكر منبع و نام نويسنده يا مترجم مجاز است.
Iran Emrooz©1998-2025 | editor@iran-emrooz.net
|