ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Fri, 15.06.2007, 23:10
شوق جاوادنه‌شدن

ترجمه احمد سمایی
در سالن بزرگی در طبقه هفتم مركز تلویزیون بی بی سی كه پر از میز و مونیتور است ، پاول برانن
(Paul Brannan) در حالی كه نگاهش را به این سو و آن سو می‌اندازد، می‌گوید: "برای یك روزنامه‌نگار امروزه محل كاری بهتر از اینجا پیدا نمی‌شود." برانن معاون سردبیر پایگاه اینترنتی (پرتال) خبری بی بی سی
BBc-News-Website ، بخش اصلی حضور بنگاه سخن‌پراكنی بریتانیا در شبكه جهانی اینترنت، است. اینجا، یعنی در غرب لندن، قلب یكی جامعترین و پربیننده‌‌ترین درگاه‌های اینترنتی خبری جهان در حال تپش است.

برانن ادامه می‌دهد: "رونامه‌نگاران جوان، چند دهه دیگر با احترام و التفات تمام به دوران ما و تغییرات و تحولات بنیادینی كه اینك در حال روی‌دادن است نگاه خواهند كرد." جاری ‌شدن این كلمات احساسی و پرهیجان بر زبان یك فرد انگلیسی چندان عادی و متعارف نمی‌نماید. ولی وقتی كه برانن از امكان واكنش سریع نسبت به روند پرشتاب و دائماً متغیر تحولات خبری، و نیز از امكان تا چندی پیش ناموجود تعامل با كاربران پایگاه اینترنتی سخن ‌می‌گوید، آن گاه می‌توان دریافت كه هیجانش چندان هم بی‌مورد نیست.

10 سال پیش كه پایگاه اینترنتی بی بی سی با عنوان اولیه News Online BBC شروع به كار كرد یك زائده مجازی و بی‌اهمیت برای بنگاه بی بی سی بود، اینك اما این سایت همتراز و هم‌ارز رادیو و تلویزیون بی بی سی شده است. این پایگاه اینترنتی در حال حاضر 200 همكار دارد كه می كوشند تمام 365 روز سال و در همه ساعات روز و شب اخبار، گزارش‌ها و مطالب تازه به بازدیده‌كننده اراثه كنند. روی میز هر همكار پایگاه اینترنتی بی بی سی یك تلویزیون كوچك قرار دارد كه روی صفحه آن در آن واحد می‌توان 4 كانال تلویزیونی را مشاهده كرد.

پایگاه اینترنتی بی بی سی تنها به ارائه خبر در سریع‌ترین زمان ممكن نمی‌پردازد، بلكه همچنین منبعی گسترده و عظیم برای داده‌ها و اطلاعاتی است كه به كار پ‍ژوهش و تحقیق می‌آیند. كاربران این سایت هر لحظه كه بخواهند می‌توانند به طور مجانی به حدود دو میلیون متن خبری، تفسیر، گزارش و تحلیل دسترسی داشته باشند. این امكان ِ"اطلاعات‌كاوی"، به علاوه ساختارزدایی از هر شكل و فرم خطی و مبتنی بر توالی زمانی و مكانی در عرصه خبری ، و نیز زائل شدن قید و بندهایی كه زمان مشخص پخش برنامه‌های خبری در رادیو و تلویزیون برای علاقه‌مندان و كاربران ایجاد می‌كرد و می‌كند همه و همه از نظر برانن مزیت و قوت پایگاه اینترنتی بی بی سی به شمار می‌آیند.

ولی این مزیت‌ها با مشكلاتی نیز همراه هستند. بسان رسانه‌های عمومی در آلمان، همه فعالیت‌های پایگاه اینترنتی بی بی سی نیز از رهگذر عوارضی كه شهروندان بریتانیایی می‌پردازند تامین می‌شود. و همچون درگاه‌های اینترنتی خبری‌ آلمان ، در انگلستان نیز فعالیت بی‌ بی سی از سوی عوارض‌دهندگانی كه هیچ‌گاه نیازی به رجوع به این پایگاه اینترنتی نمی‌بینند مورد انتقاد است. رقبای تجاری و خصوصی بی‌ بی سی نیز از این شكایت دارند كه تامین مالی و مكفی این پایگاه اینترنتی از جیب مردم، نوعی امتیاز ناعادلانه برای آن و در تناقض با سازوكارهای رقابت در بازار آزاد است.

یكی از منابع مالی هر پایگاه اینترنتی پخش و انتشار تبلیغات و آگهی‌های تجاری است، ولی پایگاه اینترنتی بی بی سی تا كنون اجازه این گونه فعالیت‌ها را نداشته است. تصمیم‌گیری در مورد رفع ولو جزیی این ممنوعیت را اخیراٌ شورای اداری بی بی سی به زمان نامعین دیگری موكول كرد.

پایگاه اینترنتی بی بی سی همانطور كه برانن به شیوه‌ای غیرانگلیسی توصیف می‌كند اینك بزرگترین پایگاه خبری اروپاست. هر دو گزینه این پایگاه ، یك گزینه برای خود انگلستان و یك گزینه برای كل جهان، مجموعا روزانه به طور میانگین یك میلیارد بار كلیك می‌خورند. برانن این موفقیت را علاوه بر اعتبار بین‌المللی بنگاه بی بی سی، ناشی از این واقعیت می‌داند كه پایگاه اینترنتی آن به جای ارائه خام و بی‌كم و كاست خبرهای خبرگزاری‌های مختلف، خود به تولید و پردازش اخبار می‌پردازد كه در این رابطه به شبكه بزرگی از خبرنگاران رادیو- تلویزیون بی بی سی در سراسر جهان متكی است.

بسان بسیاری از كانال‌های خبری، تعداد زیادی از برنامه‌های خبری رادیو- تلویزیون بی بی سی به سرعت از طریق پایگاه آن هم قابل دسترسی می‌شوند. البته زمانی كه پای تهیه گزارش اختصاصی در میان باشد كماكان رادیو و تلویزیون بی بی سی نسبت به پایگاه اینترنتی آن اولویت دارند. این كه گزارشگران بی بی سی در كدام زمان، برای كدام بخش، خبر و گزارش و مصاحبه بفرستند جدولی است كه تنظیم آن در حیطه اختیار و مسثولیت دفتر مركزی خبر در لندن است.

به گفته برانن، در جریان كشتار اخیر در دانشگاه بلكسبرگ ویرجینیا قبل از آن كه تحلیل و تفسیری به پایگاه اینترنتی بی بی سی ارسال شود ابتدا شبكه‌های رادیویی و تلویزیونی بی بی سی به لحاظ گزارش و خبر و تحلیل تامین و تغذیه شدند. برانن در ادامه می‌گوید: "این اولویت‌بندی تا حدود زیادی با ارضای حس فردیت خبرنگاران ما هم دمساز است، چون آنچه كه برای ما ارسال می‌كنند عمدتا جمع‌بندی و برآوردهای نسبتا دقیق و كارشده خودشان است. علتش هم آن است كه آنها می‌دانند مطلبی را كه برای ما می‌فرستند جاودانه می‌شود، چرا كه در اینترنت همیشه قابل دسترسی است."


برگرفته از روزنامه آلمانی زود دویچه سایتونگ، 2007-04-27

ترجمه احمد سمایی
.(JavaScript must be enabled to view this email address)