۳سال از زمان وقوع زلزله کرمانشاه میگذرد. خانه ها تقریبا ساخته و نونوار شده اند اما روح و روان آدم ها هنوز هم درگیر زلزله ۷.۳ ریشتری است.
سرزمین ایران یکی از کشورهای سانحهخیز دنیاست اما با وجود این، هنوز هم دارای یک برنامه موثر و استراتژی خاص جهت مدیریت ریسک و پیشگیری از سوانح نیست. گرچه قانون جدید مدیریت بحران ظرفیت های جدیدی را برای هماهنگی و برنامه ریزی در این زمینه بوجود آورده اما هنوز هم برای رسیدن به یک برنامه عمل مشخص برای مراحل مختلف قبل، حین و بعد از بحران نرسیده ایم. و در این میان آنچه بیشتر از همه مورد غفلت قرار می گیرد، وظایفی است که در دراز مدت و برای بازسازی روانی-اجتماعی حادثه داریم. به بهانه سالگرد زلزله کرمانشاه همین موضوع را با دکتر فاضل الیاسی، پژوهشگر و جامعه شناس کرمانشاهی مورد بررسی قرار داده ایم.
زلزلهای که میتوانست وخیمتر باشد
فاضل الیاسی، پژوهشگر پسا دکتری دانشگاه تهران، که از زمان وقوع زلزله کرماشاه بهعنوان رئیس تیم جامعهشناسی برای بررسی وضعیت مردم در این منطقه حضور داشت، در گفتوگو با «شهروند» میگوید: «در زلزله ۷/۳ ریشتری که در بیستویکم آبانماه سال ۹۶ در کرمانشاه در هشت شهر و ۱۹۳۰ روستا به وقوع پیوست، سبب شد دهها هزار واحد مسکونی تخریب و در حدود ۷۰۰ کشته و هزاران زخمی بر جای بماند. اما در این حادثه، سه عامل منجر به کاهش بسیار زیاد جانباختگان شد و اگر این سه عامل دخیل نبود، باید شاهد مرگ هزاران نفر میبودیم.
او در توضیح این سه عامل میگوید: «زمان وقوع زلزله ساعت ۹ و ۴۸دقیقه شب بود و در این ساعت بیشتر مردم بیدار بودند و میتوانستند خودشان را به بیرون از خانهها برسانند. از سوی دیگر قبل از زلزله اصلی یک پیشزلزله رخ داد و همین زلزله کوتاه هشداری بود برای مردم ساکن این مناطق.
این جامعهشناس به وجود شبکههای اجتماعی همانند تلگرام، اینستاگرام، فیسبوک و غیره اشاره کرده و میگوید: «بعد از وقوع پیشلرزه مردم در این شبکههای اجتماعی شروع به ارسال پیام کردند و این هشدار و اطلاعرسانی نقش مهمی برای خروج مردم از خانههای خود داشت.»
او در ادامه توضیح میدهد که بسیاری از واحدها به خصوص در روستاها نوساز بودند، زیرا در جریان جنگ ایران و عراق اشغال شده و ساکنان آن به مناطق دیگر آواره شده بودند و بعد از اتمام جنگ مردم اقدام به بازسازی خانههای خود کرده بودند و این نیز عاملی برای کاهش خسارات زلزله شدید در کرمانشاه بود.
از بازسازی فضای اجتماعی جا ماندهایم
در این سرزمین پرسوانح و حادثهخیز همانگونه که فاقد استراتژی و مدیریت ریسک و پیشگیرانه هستیم، فاقد برنامه پساسوانح و بحران نیز هستیم.
الیاسی در ادامه تأکید میکند: «مسئولان از بازسازی فضای اجتماعی مغفول مانده است. در طی سهسال گذشته شاهد هیچگونه اقدام شایستهای در این راستا نبودهایم. طلاق، خشونت خانوادگی، اعتیاد و سرقت افزایش یافته و امنیت روانشناختی، اجتماعی و شغلی روز به روز کاهش پیدا میکند.»
این جامعهشناس معتقد است که فضای فرهنگی مناطق زلزلهزده نیز کماکان با مشکلات زیادی مواجه است. با اینکه مدارس از لحاظ فیزیکی وجود دارند، اما امر آموزش و تحصیل با چالشهای فراوانی مواجه است؛ کتابخانه و فرهنگسراها از لحاظ فیزیکی نیز بازسازی نشدهاند.
او معتقد است نگاه مسئولان به بازسازی صرفا یک نگاه فنی و فیزیکی است، مسئولان یا درک و فهم بازسازی در تمام ابعاد آن را ندارند یا توان انجام بازسازی با کلیت و جامعیت آن را ندارند.
او تأکید میکند: «سهسال از زلزله کرمانشاه گذشت اما درد و رنج زلزلهزدگان کماکان برجاست. در تحلیلهای جامعهشناختی که در این مدت انجام گرفته، به این نتیجه رسیدهایم که بسیاری از زلزلهزدگان نسبت به زندگی و آینده ابراز ناامیدی میکنند.» از سوی دیگر سایه فقر و بیکاری بیش ازپیش در این مناطق احساس میشود و همین موضوع فشار روانی زلزلهزدگان را افزایش داده است.
ممكن است ساخت خانهها طي يیکی دو سال انجام شود اما ساختار اجتماعي به اين سادگيها قابل بازسازي نيست. دهها ستاد بازسازی با صدها مهندس و تعداد زيادي كارگر و تكنيسين به شهر زلزله زده می آیند تا كالبد فيزيكي شهر را بسازند اما متاسفانه در حوزه خدمات اجتماعی و روانشناختي پس از سانحه اقدامات چنداني انجام نميشود.
آسیبهای اجتماعی پس از زلزله
او به عوارض پس از زلزله اشاره کرده و میگوید: «طلاق، خشونت خانوادگی، اعتیاد و بیکاری بلای جان کسانی شده است که در این زلزله عزیزان خود را نیز از دست دادهاند.»
این پژوهشگر تأکید میکند: «مهاجرت بازماندگان از زلزله برای کار به کشورهای خارجی روز به روز افزایش یافته و روابط، ساختار و ارزشهای خانواده در این مناطق دچار دگردیسی شده است. از سوی دیگر انگیزه کار، تشکیل خانواده، تحصیلات و حفظ بسیاری از ارزشها نسبت به گذشته کمرنگتر شده است.»
به گفته الیاسی ممكن است ساخت خانهها طي يیکی دو سال انجام شود اما ساختار اجتماعي به اين سادگيها قابل بازسازي نيست. دهها ستاد بازسازی با صدها مهندس و تعداد زيادي كارگر و تكنيسين به شهر زلزله زده می آیند تا كالبد فيزيكي شهر را بسازند اما متاسفانه در حوزه خدمات اجتماعی و روانشناختي پس از سانحه اقدامات چنداني انجام نميشود. این در حالی است که تبعات اجتماعي از خود زلزله خطرناكتر است.
کووید-۱۹ بلای جان مناطق زلزلهزده
افزایش شدید قیمتها و مسائل مرتبط با کووید-۱۹ مشکلات و مسائل مناطق زلزلهزده کرمانشاه را تشدید کرده است.
این جامعهشناس که سالها در این منطقه به تحقیق و پژوهش مشغول است، تأکید میکند که بیکاری و تعطیلات کرونایی، مستأجران و قشر کارگر این مناطق را دوچندان تحت فشار قرار داده است. (حدود ۴۷درصد زلزلهزدگان شهر سرپل ذهاب مستأجر هستند.)
هنوز هم دیر نیست
به گفته الیاسی، باز هم دیر نیست و درصورتی که دستگاههای متولی به این موضوع ورود پیدا کنند و از این افراد حمایت کنند، میتواند شرایط را به قبل برگرداند. او از حمایتهایی که نهادهای مربوطه میتوانند در این حوزه انجام دهند، میگوید: «بخشش یا تعویق بازپسگیری تسهیلات زلزله در مناطق مذکور، بازاندیشی در بازسازی و توجه جدی به بازسازی اجتماعی، روانشناختی، اقتصادی و غیره، توجه جدی به اقشار آسیبپذیر در مناطق زلزلهزده، اقدامات فوری در راستای اشتغالزایی و کمک به واحدهای تولیدی و ایجاد فرصتهای شغلی جدید میتواند در این راستا بسیار تأثیرگذار باشد. کمک به مستأجران، در اولویت قراردادن مسائل فرهنگی و اقدام عملی در راستای امور مدارس و آموزش در سطوح مختلف میتواند قدم مهمی در راستای کاهش آسیبهای اجتماعی و روانشناختی به شمار بیاید.»
او تأکید میکند: «اگر این مسائل مغفول بماند، ما در آینده شاهد تشدید آسیبهای اجتماعی و روانشناختی، فقر، خودکشی، خشونت خانوادگی، طلاق، بزهکاری، اعتیاد، نافرمانی مدنی و کمرنگترشدن بیشتر ارزشهای فرهنگی و اجتماعی در مناطق زلزلهزده خواهیم بود.»