خواب خوب و مفید یکی از مهمترین عوامل در بهبود سلامتی بدن و عملکرد مغز به شمار میرود. به همین دلیل دانشمندان در این حوزهها تحقیقات بسیاری انجام دادهاند. اما آیا یک خواب هشت ساعته خواب مفید محسوب میشود؟
به گزارش یواسای تودی، پژوهش جدید، دیدگاه ما را درباره خواب خوب تغییر خواهد داد. بنا بر این پژوهش که در نشریه علمی خواب به نام اسلیپ منتشر شد، بدن ما زمانی بیشترین بهره را از خواب خواهد برد که این خواب نه صرفا طولانی که منظم و پیوسته هم باشد. در واقع هشت ساعت خواب عالی است اما شاید بهتنهایی کلید سلامتی بیشتر نباشد.
محققان دانشگاه هاروارد و دانشگاه موناش در ملبورن استرالیا برای بررسی ارتباط بین مرگومیر زودرس و الگوهای خواب، عادات خواب ۶۰ هزار نفر را دنبال کردند. طبق این پژوهش، شرکتکنندگانی که منظمترین خواب را داشتندــ یعنی سر ساعت مشخص به خواب رفتند و در زمان مشخصی بیدار شدندــ۴۰ درصد کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از بیماریهایی مانند سرطان و بیماریهای کاردیومتابولیک (نظیر حملات قلبی، سکته مغزی، بیماریهای گردش خون، دیابت، مقاومت به انسولین، فشار خون بالا و کبد چرب) قرار داشتند.
البته محققان همچنان بر نقش مدت زمان خواب در حفظ سلامتی و کمک به طول عمر تاکید دارند، اما این مدت زمان خواب باید همراه با برنامهای ثابت و پیوسته باشد. زیرا در مقایسه با مدت زمان خواب، نظم و پیوستگی خواب عاملی مهمتر در کاهش احتمال مرگومیر است.
چگونه یک الگوی خواب منظم ایجاد کنیم؟
برای تنظیم مدت زمان خواب میتوان بهسادگی به سراغ یادآوریها گوشی برای به خواب رفتن و زنگ ساعت برای بیدار شدن در صبح رفت. اما آماده شدن برای به خواب رفتن خود اسلوبی دارد که بیشتر از اینها زمان میبرد.
برای برقرار کردن نظم در خواب میتوان به این چند نکته توجه داشت:
در برنامه خوابتان نظم و ثبات را رعایت کنید
پایدار ماندن در زمان خوابیدن و بیدار شدن با ساعت زیستی (بیولوژیکی) به بدن کمک میکند تا در زمان مشخص احساس خوابآلودگی کند و بدین ترتیب بهراحتی میخوابید.
زمانی را برای آرام کردن خودتان اختصاص دهید
کارشناسان توصیه میکنند برای آرام شدن به کارهایی مانند مراقبه، دوش آب گرم، مطالعه یا گوش دادن به موسیقی آرامشبخش بپردازید.
فضای خواب را آماده کنید
برای غنودن در آرامش، باید اتاق و محل خواب را از قبل برای آن آماده کرد. اتاقی که در آن میخوابید باید خنک، تاریک، ساکت و راحت باشد.
قبل از خواب از چه چیزهایی باید اجتناب کرد؟
قبل از رفتن به خواب از کارهای چون نوشیدن الکل و مصرف خوراکیهای حاوی کافئین، غذا خوردن و همچنین کار با وسایل الکترونیکی مانند گوشی اجتناب کنید، زیرا همه این موارد در خواب اختلال ایجاد میکنند.
از ورزش روزانه غافل نشوید
چندین پژوهش نشان میدهد که ورزش هوازی با کیفیت خواب بهتر مرتبط است. بنابراین فعالیت و تمرین بدنی را در برنامه روزانهتان بگنجانید.
ایندیپندنت فارسی