ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Wed, 11.07.2018, 22:32
تخم‌مرغ‌های خودرا در سبد پوتین نگذاریم

دکتر مهدی نوربخش

دکتر مهدی نوربخش، استاد روابط خارجی و تجارت جهانی دانشگاه هریسبرگ آمریکا، در یادداشتی برای “راهبرد” نوشت:

وقت آن رسیده که کشورما در مورد‌ سیاست‌های روسیه و ‌پوتین در مقابل ایران ارزیابی‌های منطقی و کارشناسانه‌تری داشته باشد. پوتین قابل اعتماد نیست ‌و به فکر منافع ملی کشور ما نیست. او‌ در زمینه انرژی رقیب ماست. توطئه او ‌با عربستان سعودی برای افزایش تولید نفت، به نفع ایران نبوده و ‌نیست و بیشتر به نفع روسیه و‌ عربستان سعودی است. 

بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوری ‌و به قدرت رسیدن پوتین، تلاش مسکو بیشتر مصروف ایجاد بازسازی قدرت گذشته در این کشور شده است. در این راستا، پوتین سه سیاست جدای از یکدیگر را دنبال کرده است.

اول: مهم‌ترین بخش سیاست خارجی پوتین، فروپاشی نهادهای اقتصادی، سیاسی و نظامی ایجادشده توسط اروپا ‌و غرب بعد از جنگ جهانی دوم بوده است. برای اروپاییان شکی نمانده که پوتین تمام کوشش خودرا بعنوان مثال مبذول از هم پاشیدن اتحادیه اروپا کرده است.

اسناد متعددی حکایت از آن دارد که پوتین در یک جنگ اطلاعاتی و ‌روانی برای خروج انگلیس از اتحادیه اروپا دست داشته است. خروج‌ انگلیس از اتحادیه اروپا این روزها به یک چالش بزرگ‌ سیاسی برای دولت انگلیس و نخست‌وزیر آن، ترازا می، تبدیل شده است.

فروپاشی اتحادیه اروپا، یک بازار قدرتمند‌ اقتصادی جهانی و غربی را به اضمحلال خواهد کشید و پوتین نابودی این بازار را در جهت منافع اقتصادی و‌سیاسی روسیه ارزیابی می‌کند.
دوم: پوتین با رهبران راست افراطی دنیا روابط گسترده‌ای برقرار کرده ‌و در دوران انتخاب این رهبران‌ در کشورهایشان وارد اشاعه وسیع خبرهای دروغ به نفع آنها‌ شده است.

پوتین با رهبران راست افراطی در انگلیس برای خروج این کشور از اتحادیه اروپا همکاری کرده ‌و در انتخابات آمریکا ‌و به نفع ترامپ وارد یک جنگ روانی و ‌اشاعه خبرهای دروغ ضد کاندیدای دموکرات، خانم هیلاری کلینتون، شده بود.

اسناد‌ زیادی نشان می‌دهد که مسکو‌ به طور مشخص بر ضد مسلمانان و به بنفع ترامپ در دوران انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور خبر‌های جعلی و‌ نادرست منتشر می‌کرده است. اصولا رهبران راستی اروپا با کمپین‌های وسیع  ضدمهاجرین مسلمان وارد سیاست این کشورها شده‌اند.

سوم: پوتین روابط بسیار نزدیکی با راست اسرائیل و ناتانیاهو در خاورمیانه برقرار کرده است. از طرف دیگر، با دولت‌های استبدادی منطقه نظیر عربستان سعودی روابط بسیار نزدیکی ایجاد کرده است. پوتین ابایی نداشته که از پایتخت اسرائیل در بیت‌المقدس حمایت و بطور مشخص اعلام کند که حافظ منافع اسرائیل در سوریه است.

پوتین به اسرائیلی‌ها چراغ سبز نشان داده که مراکز نظامی ایران در سوریه را  مورد حمله هوایی خود قرار دهند. پوتین در توطئه‌ای که توسط اسرائیل ‌و عربستان سعودی شکل گرفته، نقش اساسی داشته ‌و به دنبال اخراج ایران از سوریه است.

زمان آن رسیده که طراحان سیاست خارجی ایران به مسکو‌ بعنوان یک متحد منطقه‌ای دل نبندند و‌ زودتر از آنکه دست خیانت پوتین و همکاریش با ترامپ و‌ نتانیاهو‌ بر سر منافع ایران بیشتر عیان شود، به منافع دوررس کشور توجه کنند.

اروپا در حال حاضر به‌جز اختلافات دیگر، اختلافات وسیعی با ترامپ‌ بر سر رابطه‌اش با پوتین پیدا کرده است. ترامپ کوشش می‌کند ‌که بعد از نشست ناتو‌ در چند روز آینده با پوتین در هلسینکی ملاقات و‌گفتگو کند. اروپا یکپارچه مخالف این نشست خصوصا با مردی است که در امور داخلی اروپا دخالت کرده و مخالفان خود را در قلب اروپا ترور می‌کند.

زمان آن رسیده که ایران بتواند از اختلاف بین ترامپ و اروپا به‌نفع منافع ملی کشور استفاده کند و با گذار از پوتین، روابط بهتری را با اروپا‌ طراحی کند. یادمان باشد که اروپا بیشتر از پوتین حامی برجام است. پوتین نهایتا قابل‌اعتماد نیست. تخم‌مرغ‌های خودرا در سبد پوتین نگذاریم که به او اعتمادی نیست ‌و به ایران دیر یا زود خیانت می‌کند.