با همدردی و تسلیت به خانواده هموطنان جان باخته در انفجار بندر رجایی!
بیتردید ایدئولوژیزدگی، یکدندگی و خوی سرکوبگرانه خامنهای، عظمتطلبی و گرایشهای تزاریستی پوتین و سرانجام خودشیفتگی و خودبینی ترامپ در گونه راهبردهای حکومتی این رهبران شایان اهمیت است.
بررسی این راهبردها از جمله مدرنیتهستیزی خامنهای و تکیهاش بر سرنیزه نیروهای امنیتی در اداره کشور و کشتار مردم اوکراین و اشغال بخش مهمی از آن سرزمین توسط تزار روسیه و همکاری راهبردی و نزدیک این دو رهبر از دایره این نوشته خارج است.
مری ترامپ (Mary Trump) برادر زاده دونالد ترامپ که دکترای روانشناسی دارد، در کتاب خود در باره ترامپ و زندگی خانوادگی پسرعمویش و تاثیرات تربیتی پدر بر فرزند و پدر بزرگ بر نوهاش را با عنوان “چگونه خانواده من خطرناکترین مرد جهان را پرورش دادهاند” بیان کرده است[۱].
مری ترامپ پدر بزرگش را فردی “اجتماعستیز” (sociopath) سنجیده، و چگونگی خشونتورزی (قلدری) و مهربانیستیزی را که قطره قطره در نوهاش تزریق کرد، بیان میکند!
وی باور دارد که پسر عمویش به بیماریهای روانی و پیش از هر چیز “خودشیفتگی” (narcissism) مزمن دچار است. علائم این بیماری را میتوان از جمله در مواردی از خود بزرگبینی، حق به جانبی، کمبود همدلی و خود را منزه از هر خطا دانستن مشاهده کرد.
مری ترامپ همچنین میافزاید که هدف پسر عمویش نگهبانی از غرور شکننده و اینکه دیگران او را مردی قوی و باهوش بسنجند، تشکیل میدهد.
با توجه به منش بیان شده، ترامپ در دور اول ریاست جمهوری اش، مطالبی را بیان کرد که از اندیشههای نژادپرستانه ناشی میشد. او در سال ۲۰۱۸، در جریان نشستی در باره مهاجرت، از جمله السالوادور، هاییتی و کشورهای آفریقایَی را “سوراخ مدفوع” (shithole) نامید[۲]. افزون براین در سال ۲۰۱۹، زنان ناراضی رنگینپوست دمکرات در کنگره را مورد خطاب قرار داده گفت: “به کشورهای ورشکستهتان برگردید و آنجا را بازسازی کنید”. این در حالی بود که جملگی به جز یک نفر در آمریکا به دنیا آمدهاند.
وی در سال ۲۰۲۰ و در جریان همهگیری ویروس کرونا که سبب مرگ صدها هزار آمریکایی شد، تزریق مواد عفونتزدا را برای معالجه این بیماری تجویز کرد!
ترامپ برپایه باورش که موضوع تغییرات آب و هوایی دست ساخته چینیهاست، از توافق پاریس علیه گرم شدن کره زمین خارج شد.
در سال ۲۰۲۱ در پی ناکامی در انتخابات، از یورش اراذل و اوباش هوادارش به کنگره با هدف جلوگیری از تائید بایدن به عنوان پیروز انتخابات پشتیبانی کرد و از آنان خواست “بجنگند و غوغا به پا کنند”. در این یورش چندین نفر کشته شدند.
افزون براین، ترامپ ناکامی در انتخابات را هرگز نپذیرفت و آن را دزدیده نامید.
ترامپ در سال ۲۰۲۴، بهرغم پروندههای گوناگونش در دادگاههای فدرال، با رآی حداقل ۵۰ درصد آمریکاییها دوباره به کاخ سفید راه یافت. وی شعار “اول آمریکا” را در تارک برنامههای انتخاباتیاش قرار داده بود اما تصمیمات وی در صد روز اول ریاست جمهوریاش نشان داد که در واقع “اول ترامپ” در راهبردهای اداره کشور جایگاه ویژهای به خود اختصاص میدهند.
پیش از هر چیز خود را “کینگ ترامپ” خواند[۳] و برپایه گفتمانی نو استعماری، کانادا را ایالت پنجاه یکم نامید و از اشغال کانال پاناما و گرینلند سخن به میان آورد. سپس با ایده تخلیه باریکه غزه و مالکیت آمریکا برآن دنیا را در بهت فرو برد.
وی با بستن تعرفههای سنگین علیه کانادا و مکزیک دو شریک مهم تجاریاش و سپس برتمام کشورهای جهان بجز روسیه تزاری و ۱۴۵٪ علیه چین به جهان اعلان جنگ تجاری داد.!
این رهبر خود شیفته بهرغم مخالفت بسیاری از جمهوریخواهان با اشغال نظامی اوکراین، با پشتیبانی همهجانبه از روسیه، از تمام خواستههای تزار پوتین از جمله جدایی همیشگی مناطق اشغال شده اوکراین پشتیبانی و با متجاوز خواندن روسیه در شورای امنیت مخالفت کرد.
ترامپ که در کارزار انتخاباتیاش قول داده بود به جنگ اوکراین در بیست و چهار ساعت خاتمه دهد، بهرغم به حاشیه راندن اروپاییها و کشور اوکراین در مذاکرات با روسیه و تحقیر پرزیدنت زلنسکی در کاخ سفید، هنوز نتوانسته به ادعای خود تحقق بخشد و نا امیدانه تهدید کرده است که از میانجیگری دست شوید. تلاشهایش برای پایان دادن جنگ در غزه نیز با ناکامیَ روبرو شده و میرود امیدش نسبت به دریافت جایزه صلح نوبل به ناامیدی بیانجامد.
با موج میهنپرستی در میان کاناداییها علیه راهبردهای ترامپ، مخالفت آشکار با اشغال و یا تصاحب کانال پاناما و کشور گرینلند، رشد منفی سهام و تهدید کشورهای گوناگون مبنی بر مقابله به مثل در برابر تعرفههای آمریکا، و در پی آن عقبنشینی ترامپ در زمینه برخی از تعرفهها، همگی بیانگر ناکامی این رهبر خودشیفته و خودنما در زمینه راهبردهای اصلی سیاست خارجی دولت آمریکا بوده است.
راهبردهای بالا واکنش داخلی را نیز بههمراه داشته است. برپایه پژوهش دانشگاه میشیگان در ماه آوریل و در پی جنگ تجاری ترامپ، شاخص اعتماد مصرف کنندگان نسبت به شرایط اقتصادی در مقایسه با ماه ژانویه ۳۲ درصد کاهش یافته است که از رکود اقتصادی سال ۱۹۹۰، بیپیشینه بوده است.
افزون براین بر پایه نظرخواهیها، آمریکاییها شامل برخی از جمهوریخواهان، وفاداریشان را نسبت به کارکرد این ریاست جمهور در زمینه مسایل کلیدی کشور از دست میدهند. اکثریت شایان توجهی شرایط را “ترسناک” سنجیده و با مخالفت با رویکرد مهاجرتی و اقتصادیاش، تنها ۲۴ درصد باور دارند رییس جمهور الویتهای درستی را در دستور کار قرار داده است. تنها نیمی از رای دهندگان کارکرد کلی وی را مثبت و اکثریت با راهبرد تعرفهها و کاهش شمار کارمندان دولت فدرال مخالفند.
ترامپ پس از ناکامیهای پیاپی در تحقق راهبردهای گوناگون، با امید به دستیابی به یک پیروزی فوری، تهدیدها علیه برنامه هستهای نظامی خامنهای را آغاز و با فرستادن سلاحهای پیشرفته نظامی به پایگاه گارسیلورگا و ضربات سهمگین نظامی بر حوثیهای یمن سرانجام خامنهای را وادار به مذاکره کرد.
پیش از هر چیز رهبری تیم مذاکره کننده را استیو ویتکاف دوست بسیار نزدیکش سپرد که برخلاف مارکو روبیو، وزیر امور خارجه امریکا از مواضع میانهروتری نسبت به برنامه هستهای نظامی خامنهای برخوردار است.
دوم بنا بر گزارش نیویورک تایمز، در دور اول مذاکرات توقف غنیسازی اورانیوم، برچیده شدن کامل برنامه هسته ایران، مذاکره در مورد نیروهای نیابتی و پروژههای موشکی از خواستههای آمریکا حذف گردید و تمرکز اصلی مذاکرات “بر این بود که ایران مواد موجود را به سمت تولید سلاح اتمی نبرد”[۴].
ظاهرا در سومین دوره نشست در باره جزئیات فنی چگونگی مهار هستهای جمهوری جهل و جنایت، گفتگوها با دستانداز روبرو شده بهطوری که عراقچی از امید به شدت محتاطانه نسبت به نتیجه مذاکرات سخن به میان آورده است.
با این حال ترامپ که با بیمسئولیتی تمام در سال ۲۰۱۸، از جمله برای رویارویی با رویکردهای اوباما از برجام خارج شده بود، هم اکنون با ناشکیبایی میکوشد برجام تازهای را در مدت کوتاهی سرهمندی کند و باید منتظر ماند و دریافت که بهم مخالفتهای نتانیاهو تا چه حد آمادگی دارد از خواستههای حداکثریاش نسبت به محدود کردن تنها ابزار بازدارنده خامنهای کوتاه آید.
شور بختانه در حالی که خامنهای در ضعیفترین دوران ولاییاش بهسر میبرد، مخالفان جمهوری اسلامی از همگرایی و تشکیل جبههای امیدساز در میان جامعه مدنی کشور ناتوانند. موضوعی که به این نظام مرتجع و زنستیز امکان میدهد برای سالها به زندگی ایران برباد دهش ادامه دهد!
اردیبهشت ۱۳۰۴
mrowghani.com
—————————————————-
[1] - Alexander Panetta, Book by Trump’s nice claims he has psychological disorders. We asked psychologists, CBC, July 11, 2020
[2] - Ravi Hari, Donald Trump’s 5 most controversial remarks that sparked fury during his first Presidency, # in India, 8 Nov. 2024
[3] - Independent, https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/trump-long-live-the-king-twitter-b2701329.html
[۴] - نیورک تایمز: آمریکا از ایران نخواست که به طور کامل غنیسازی اورانیوم را متوقف کند، رادیو فردا، ۰۱/۲۴/ ۱۴۰۴
* تصویر بالای یادداشت بخشی از روی چلد یکی از شمارههای مجله تایم است.