پیامی از یک وکیل دادگستری در ایران دریافت کردم که نوشته بود به اتفاق عدهای از همکارانش مشغول مذاکره برای ایجاد یک کارزار برای پیامی رسا به آقای پزشکیان و تشویق او به استعفا میباشد. من این پیام را جدی گرفتم چون همزمان نامه سرگشادهای از تعدادی وکیلهای دادگستری ایران در اعتراض به احکام اعدام سه زن را در “ایران امروز” خواندم. حالا نمیدانم نویسنده پیام به من درباره تشویق پزشکیان به استعفا نیز جزو امضاء کنندگان اعتراض به اعدام سه زن میباشد یا نه. منتها این یک بشارت از ورود علنی عدهای از وکلای کشورمان به صحنه مبارزات مدنی درون کشور میباشد که بدون شک باعث تقویت هرچه بیشتر جامعه مدنی در ایران میگردد.
این در حقیقت نشان از واقعیت تلخ دیگری دارد. یعنی بخشی از حقوقدانان سرزمینمان، استعفای رئیس جمهور را اقلا همسنگ، یا اقلا کموبیش همسنگ، با احکام اعدام در ایران میانگارند. بحث من درباره غلو انگاشتن کارزار استعفای پزشکیان با احکام اعدام نمیباشد به خصوص که نمیدانم فعالان برپائی کارزار برای اعتراض به اعدامها همان فعالان کارزار برای استعفا میباشند یا نه. ولی این باید زنگ هشدار تلخی برای پزشکیان باشد تا درک کند کسانی که از انتخاب او به ریاست جمهوری حمایت کردند، حالا همانها خواستار استعفای او هستند. این پیام بیش از آن که برای گوش پزشکیان باشد اخطاری نیز برای رهبری جمهوری اسلامی میباشد که فعالان مدنی دارند، از فرط سرخوردگی، به سوی تدبیرهای سرپیچی از راهحلهای مدنی سوق داده میشوند.
این پیام “پزشکیان استعفا بده” در عین حال این امید را در درون خود دارد که شاید مقام رهبری این را درک کند که در این شرایط خطرناک منطقهای و بینالمللی نمیتواند، دراز مدت، پشت نقاب پزشکیان مخفی شود و به دنیا پیامهای کاذب آمادگی برای توافق بدهد. فرض را بر این میگذاریم که کارزار استعفای پزشکیان به حدی قدرتمند شد که پزشکیان چارهای جز استعفا نداشته باشد. در این صورت، هم امکان یک نتیجه مثبت و هم امکان یک نتیجه منفی وجود دارد.
قبل از بحث درباره نتیجه مثبت و منفی، جهان و منطقه ما، مواجه با یک پدیده بینظیر گردیده که بدون تاثیر بر روی کشور ما نخواهد بود. رئیس جمهور بزرگترین دموکراسی یعنی آمریکا، تبدیل به یک چاقوکش محل شده که تهدید میکند و عربده میکشد، وقایع تاریخی عصر حاضر را که همه جهانیان شاهد وقوعش بودند را وارونه جلوه میدهد و میگوید اوکراین به روسیه حمله کرده!!.، فقط به این خاطر که روسیه را متمایل به یک توافق با آمریکا بنماید. در صورت توافق بین این دو ــــ تصادفا چندی پیش یک معاهده همکاری هم بین ایران و روسیه نیز منعقد شد ــــ آیا ایران نیز، یک ضربه، به خاطر همبستگیاش با روسیه، به صورت متحد آمریکا در خواهد آمد؟ یا اینکه روسیه طعمه بسیار چربتر و پر منفعتتر با آمریکا را انتخاب خواهد کرد و جمهوری اسلامی تبدیل به یک زائده مزاحم برای روسیه خواهد گردید و آمریکا با دست باز، هرطور که منافعش ایجاب کند، مانند گربهای که با یک موش در تله بازی میکند، نه فقط با جمهوری اسلامی بلکه با منافع سرزمینمان بازی میکند. تعجب نکنید چنانچه صبح که از خواب بیدار میشود، به خاطر مهمان نوازی عربستان از امریکا و روسیه، سه جزیره ایرانی در خلیج فارس را متعلق به عربستان یا امارات اعلام کند.
بزرگترین مشکل جمهوری اسلامی، انزوای داخل کشور میباشد و مردمی که در هر فامیل دور یا نزدیکشان، یک اعدامی، زندانی یا ضرب و شتم دیده وجود دارد محال است به حمایت از قاتل یا شکنجه دهنده دوستان و فامیلشان بشتابند.
آقای پزشکیان! سناریوئی که اینجا تصویر شد یا چیزی شبیه این، بسیار محتمل است. حالا که ندای “استعفا بده” در راه است برو با رهبر اتمامحجت بکن که یا با بازیگران تاریکخانهها، امثال جلیلیها، قطع رابطه کند و دستت را باز بگذارد تا تو بتوانی عرصه حکومت را بدست منفردینی مانند زیباکلام، محسن رنانی، سریعالقلم، اصلاحطلبان و زندانیانی امثال تاجزاده، موسوی، نرگس محمدی و شخصیتهای مدنی و فرهنگی که به حد وفور در داخل کشور وجود دارند بدهی تا آنها بتوانند با مشورت و خرد جمعی یک کابینه بحران بوجود آورند تا هم از حمایت مردمی و هم از حمایت بین المللی برخوردار شوند. چنانچه رهبر قبول نکرد، استعفا بده، از من هم نپرس که آنوقت سرنوشت مملکتمان به کجا خواهد کشید چون واقعا از جواب ناتوانم.
داریوش مجلسی، فوریه ۲۰۲۵
■ آقای مجلسی گرامی. بحثی که پیرامون تقاضای پزشکیان مطرح کردید بسیار مهم و بههنگام است. در تکمیل آن باید ذکر کنید که پزشکیان چه درخواستی را باید شرط استعفای خود قرار دهد؟ در شرایط فعلی ایران، دو خواسته، عاجل و بسیار مهم هستند: یکی اعتراض به احکام اعدام سه زن و آزادی رهبران سیاسی زندانی، و دیگری قبول مذاکره با آمریکا. از آنجا که میدانیم قدرت مانور پزشکیان بسیار بسیار محدود است، و نمیتواند خواست بزرگی را به کرسی بنشاند، به نظر من باید خواست اول (لغو احکام اعدام سه زن و آزادی رهبران سیاسی زندانی) را شرط ادامه کار قرار دهد و ریسک قبول نشدن خواستهاش را بپذیرد.
ارداتمند. رضا قنبری. آلمان
■ درود جناب مجلسی عزیز
من به توصیه شما به پزشکیان رای دادم اما امروز تردید ندارم مسعود پزشکیان نیز یک شارلاتان و حقه باز است که با نهج البلاغه رای جمع کرد! از این جهت میگم شارلاتان است: کسی که میگفت: گردن گرو میگذارم و اگر نتوانستم کنار میروم، امروز خیلی راحت میگه: تا آخر ایستادهام!! وایضا سخنرانی نفرت انگیز او در میدان آزادی که هیچ اشارهای به مطالبات مردم نکرد!
نکته آخر: جناب مجلسی عزیز! ترامپ کجا گفته اوکراین به روسیه حمله کرد؟؟؟
با احترام محمدعلی فردین
■ قنبری گرامی، وکیل هائی که میخواهند این کارزار را در ایران آغاز کنند معتقدند پزشکیان باید برای اختیار بیشتر و بدون دخالت دولت سیزدهمیها رهبری را در سر دوراهی قرار دهد. یا اختیارات بیشتر یا استعفا. حالا این تا چه حد میتواند موفق شود
باید دید. با ارادت، مجلسی
■ فردین عزیز، در رابطه با سوال تان درباره اوکرایین. از ایران امروز کپی شده.
«ترامپ در حباب اطلاعات نادرست روسیه گرفتار شده. رئیسجمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، روز چهارشنبه در واکنش به اظهارات دونالد ترامپ مبنی بر اینکه اوکراین مسئول تهاجم گسترده روسیه در سال ۲۰۲۲ است، گفت که رئیسجمهور آمریکا در دام حباب اطلاعات نادرست روسیه گرفتار شده است.»
با ارادت، مجلسی
■ آقای پزشکیان، در تاریخ آنها که در بحران و احساس خطر فرار میکنند و یا استعفا میدهند به نیکی یاد نمیشود. شما باید همانطوریکه همیشه حقیقت را گفتهاید به کارتان ادامه بدهید. حقیقت شما و امثال شما و ایران را نجات میدهد!
سهراب چمن آرا - آمریکا