عصر ایران - دولت روسیه تا کنون نشانهای از نارضایتی این کشور از توافق هستهای بین ایران و گروه ۱+۵ بروز نداده است و دیپلماتهای روسی بارها و بارها تاکید کردهاند دولت مسکو از حل و فصل دیپلماتیک مساله هستهای ایران حمایت میکند.
با این حال عدم حضور سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در روز نهایی اعلام تفاهم لوزان در حالی که همه وزرای خارجه عضو گروه ۱+۵ در جلسه مطبوعاتی پایانی نشست لوزان حاضر بودند، به بحث و گمانه زنیها در باره نارضایتی روسیه از حل و فصل نهایی مساله هستهای ایران و تنش زدایی احتمالی در روابط ایران و غرب دامن زده است.
این در حالی است که سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه و مذاکره کننده ارشد روسیه در گروه ۱+۵، پس از ترک لوزان ۳ روز پیش از اعلام تفاهم هستهای از سوی لاوروف، اعلام کرد غیبت وزیر خارجه روسیه در مذاکرات، سیاسی نیست.
وب سایت «استراتفور» آمریکا با انتشار گزارشی در این باره مینویسد عدم حضور لاوروف در سه روز پایانی و حساس منجر به تفاهم هستهای لوزان معنادار است و نشان از نارضایتی روسیه از حل و فصل نهایی مساله هستهای ایران است.
این وب سایت مدعی میشود ترک نشست لوزان از سوی لاوروف در ۳۰ مارس (۳ روز پیش از اعلام تفاهم) باعث دلخوری جان کری وزیر امور خارجه آمریکا شد و ظاهرا کری شخصا با لاوروف تماس گرفته و از او خواسته تا به مذاکرات بپیوندد، ولی وزیر امور خارجه روسیه به این دعوت همتای آمریکایی اعتنایی نکرده و ترجیح داده معاونش به جای او ریاست هیات روسی حاضر در گفتوگوها را به دست گیرد.
استراتفور در تحلیل خود مینویسد روسیه با وجودی که دوست ندارد ایران قابلیتهای هستهای بالایی کسب کند و نیز با وجودی که راضی به تنش و جنگ احتمالی بین ایران و آمریکا بر سر موضوع هستهای نیست، اما ظاهرا روسها بدشان نمیآید کلاف موضوع هستهای همچنان باز نشود و آمریکاییها از یکی از مهمترین چالشهای سیاست خارجی خود که موضوع هستهای ایران است، خلاصی نیابند.
بر مبنای این گزارش در صورت حل و فصل نهایی مساله هستهای ایران، آمریکا میتواند با قدرت بیشتری بر حوزههای اختلاف خود با روسیه از جمله در موضوع اوکراین و شرق اروپا و مسایلی چون استقرارسپر دفاع موشکی تمرکز کند و این مساله مطلوب مسکو نیست.
در ادامه این تحلیل به مساله انرژی اشاره میشود و مینویسد روسیه از ناحیه تامین انرژی برای اروپاییها با ایران احساس رقابت میکند و بر این باور است که حل و فصل نهایی مساله هستهای ایران ممکن است با هجوم شرکتهای اروپایی به سمت ایران، گاز ایران را تبدیل به رقیبی جدی برای گاز روسیه کند.
این گزارش مینویسد هم اینک روسیه ۲۹ درصد از نفت و ۳۷ درصد از گاز وارداتی اروپا را تامین میکند و توافق نهایی هستهای و ورود احتمالی گاز ایران به سبد تامین انرژی مصرفی اروپا، این معادله را بر هم خواهد زد.
استراتفور مینویسد، روسیه دوست دارد وضعیت به شکل کنونی باقی بماند و ایران و آمریکا همچنان بر سر موضوع هستهای و دیگر مسایل منطقهای درگیر باشند تا روسیه با استفاده از مشکلات امنیتی ناشی از اختلافات ایران و آمریکا برای واشنگتن، آمریکا را وادار به امتیاز دهی به روسیه در حوزههای مربوط به امنیت ملی مسکو کند.
این گزارش در خاتمه تاکید میکند حل و فصل نهایی مساله هستهای ایران گزینههای روسیه را در خاورمیانه و اروپا به طور همزمان کاهش خواهد داد و همزمان بر قدرت واشنگتن برای مقابله جدیتر با روسیه در حوزه خارج نزدیک (مناطق پیرامونی) این کشور خواهد افزود.