ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Thu, 29.11.2012, 5:08

محکومیت ایران در کمیته حقوق بشر سازمان ملل


پنجشنبه ۹ آذر ۱۳۹۱
ار اف ئی فارسی
کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل با ۸۳ رأی مثبت، ۳۱ رأی منفی و ۶۸ رأی ممتنع، قطعنامه محکومیت نقض حقوق بشر در ایران را تصویب کرد.
کمیته حقوق بشر سازمان ملل متحد، شب گذشته پیش‌نویس قطعنامه محکومیت نقض حقوق بشر در ایران را که دولت کانادا ارائه داده و مورد حمایت ۴۲ کشور واقع شده بود را با ٨٣ رأی مثبت به تصویب رساند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، نماینده ایران در سازمان ملل، از عملکرد جمهوری اسلامی در زمینه حقوق بشر دفاع کرده و از کشورهایی که از این پیش‌نویس حمایت کرده‌اند انتقاد کرد.
محمد خزاعی، در مخالفت با این قطعنامه گفته است، لازم نیست کانادا به جای مردم ایران صحبت کند. خزاعی این قطعنامه را «غیرسازنده» خوانده و مدعی شده است که در آن «بیش از ۱۵۰ ادعای بی‌پایه علیه ایران وجود دارد».
در آغاز این جلسه، نماينده کشورکانادا به انتقاد از وضعيت حقوق بشر در ايران بخصوص وضعيت زندانيان سياسی و اعدام‌های فزآينده پرداخت وگفت ۴۲ کشور از اين قطعنامه برای در صحن علنی گذاشتن حمايت کردند.
نماينده اروگوئه، رأی ممتنع داد اما به انتقاد ازاعدام، آزادی بيان و تحت تعقيب قراردادن روزنامه‌نگاران و همچنين استفاده از شکنجه را در ايران مورد انتقاد قرار داد؛ وی همچنین عنوان کرد در برخی از حوزه‌ها تحولات مثبتی رخ داده است. او از دولت ايران خواست که همه امکانات لازم را فراهم آورد که کميساريای عالی حقوق بشر بتواند از ايران ديدار کند و در طول ديدار، آزادانه بتواند کار خود را انجام دهد.
همچنین چندين کشور مخالف قطعنامه، به ارائه نظرات خود پرداختند ونماينده ايران در سازمان ملل نيز با دفاع از عملکرد مکانيسم‌های حقوق بشر در ايران، از کشورهايی که طرح پيش نويس را ارائه کردند انتقاد نمود.
نماينده قزاقستان، با قطعنامه مخالفت کرد و استفاده از قطعنامه‌ها را يک ابزار برای ايجاد فشار سياسی خواند؛ او به اقدامات ايران در ارائه گزارش‌های دوره‌ای اشاره کرد و از کشورهای ديگر خواست که به اين قطعنامه رأی ندهند.
نماينده کره شمالی، نيز با قطعنامه کشورهای ارائه کننده مخالفت کرد و آن را دخالت در امور داخلی کشور دانست و گفت قطعنامه کاملاً سياسی است؛ او گفت که حقوق بشر نمی‌تواند از خارج از کشور تحميل شود.
نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل، گفته است که این قطعنامه «آشکارا نشان‌دهنده واقعیت کشور نیست و متکی به مطالب سایت‌های خبری است».
به گزارش کمیته گزارشگران حقوق بشر ایران، محمد خزاعی در این باره از احمد شهید انتقاد کرده و گفته است که نکات و ملاحظات ایران را در گزارش اخیر خود لحاظ نکرده است و آن را مخالف کدهای اخلاقی چنین گزارش‌هایی بر شمرده است.
خزاعی، متقابلاً به انتقادهایی از «تبعیض علیه مهاجران و مسلمانان در اروپا و آمریکا و همچنین اسلام‌هراسی» و «رفتار بی‌رحمانه با زندانیان، نگهداری زندانیان در گوانتانامو و بگرام و همچنین شکنجه علیه زندانیان در آمریکا» پرداخته است و همچنین خواستار رسیدگی به وضعیت حقوق بشر در کانادا شده که به گفته او «دولت کانادا در رفتار خودش نژادپرست است».
نماینده ایران همچنین از وضعیت شهروندان غزه و سیاست‌های اسرائیل در این زمینه انتقاد کرده و گفته است که «هیچ‌کدام از کشورهایی که خود را قهرمان حقوق بشر می‌نامند حرفی از قتل عام در غزه نمی‌زنند».
لازم به ذکر است، کره شمالی، سوریه، چین، کوبا، اکوادور، بلاروس، قزاقستان و اروگوئه، از جمله کشورهایی بوده‌اند که به این قطعنامه علیه ایران رأی منفی داده‌اند و در مخالفت با آن در این جلسه سخن گفته‌اند.

گفتگو با فرهاد عاملی - وکیل دادگستری و کارشناس حقوق بشر مقیم پاریس   

(05:01)