ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Fri, 25.04.2025, 21:15

آمریکا از مذاکره با ج.ا. و اعمال فشار به آن چه انتظاری دارد؟ / احمد پورمندی


دولت آمریکا از مذاکره با ج.ا. و اعمال فشار به آن چه انتظاری دارد؟ خلاصه گفتاری که در پاسخ به این سوال  داشتم:

۱- اهداف آمریکا در مذاکرات را نمی‌توان خارج از روندهای کلان جهانی تبیین کرد.

۲- هدف راهبرد کلان آمریکا، مهار چین و حفظ موقعیت هژمونیک خود در جهان است که به دلایل متعددی و بویژه از طرف چین مورد تهدید جدی قرار گرفته است.

۳- گرچه در راهبرد مهار چین و تمرکز در دریای چین و اقیانوس آرام، خاورمیانه اهمیت پیشین خود را از دست می‌دهد، اما کماکان به عنوان یک پشت جبهه در معادلات «ژئو اکونومیک» برای آمریکا اهمیت دارد.

۴- در نقشه اصلاح شده خاورمیانه جدید، محور تل آویو-ریاض-آنکارا باید ثبات و امنیت منطقه و منافع «لگیتیم» آمریکا را حفظ کنند و با نفوذ نامحدود چین مقابله نمایند. ایران تنها کشور مهم منطقه است که آمریکا را دشمن اصلی خود می‌داند و این ظرفیت را دارد که کماکان مرکز تجمع و هدایت دشمنان آمریکا باشد.

۵- خواست حداقلی آمریکا این است که ج.ا. به روابط عادی تن بدهد و در نبرد آمریکا با چین و روسیه در کنار آنها قرار نگیرد.
۶- هدف حداکثری آمریکا، بازگشت ایران به حلقه دوستان این کشور است.

۷- در مختصات فعلی، خواست حداقلی آمریکا، با خواست مردم ایران هم‌پوشانی بزرگی دارد.

۸- حل و فصل جامع مسایل فیمابین دو کشورخواست ملت ایران است. اجماع بزرگی در ایران، منطقه و جهان برای تحقق این امر پدید آمده است . حل و فصل مساله اتمی فقط گامی در جهت عادی سازی است که اگر در همین جا متوقف شود، انبوه مشکلات ایران پابرجا خواهند ماند.

۹- به جز دولت نتانیاهو که خواستار تداوم دشمنی ایران و آمریکاست، مافیای تحریم و بنیادگرایی اسلامی به رهبری خامنه‌ای هم در مقابل بهبود روابط ایستادگی می‌کنند.

۱۰- بدون برکناری خامنه‌ای که نقش تعیین کننده‌ای در آمریکاستیزی دارد، بیرون ریختن نیروهای  موسوم به ارزشی از مراکز مهم سیاسی  و تغییرات عمیق در  ساختار قدرت ، نمی توان هیچ امیدی به پیروزی معنی دار مذاکرات اتمی داشت و هر نوع تغییری جنبه ای موقت و برگشت پذیر خواهد داشت.

تلگرام نویسنده
t.me/apurmandi