ايران امروز

نشريه خبری سياسی الكترونيك

Iran Emrooz (iranian political online magazine)

iran-emrooz.net | Fri, 18.04.2025, 17:48

صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی برای حمایت از سوریه آماده می‌شوند


یک مقام سازمان ملل روز جمعه اعلام کرد که مقامات در نشست‌های بهاری هفته آینده، گام‌های کلیدی برای احیای حمایت بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول از سوریه را بررسی خواهند کرد، اگرچه تحریم‌ها همچنان مانع اصلی بازسازی این کشور محسوب می‌شوند. 

عبدالله درداری، معاون دبیرکل برنامه توسعه سازمان ملل (UNDP)، در گفت‌وگو با رویترز در دمشق اظهار داشت که یک میزگرد درباره سوریه با میزبانی دولت عربستان و بانک جهانی در حاشیه نشست‌های سالانه این نهادهای مالی در واشنگتن برگزار خواهد شد. 

او گفت: «این نشست پیامی به جهان و مردم سوریه می‌فرستد که بزرگ‌ترین نهادهای مالی آماده حمایت هستند.» 

رویترز هفته گذشته گزارش داد که عربستان سعودی قصد دارد حدود ۱۵ میلیون دلار از بدهی‌های معوق سوریه به بانک جهانی را پرداخت کند تا راه برای دریافت کمک‌های احتمالی میلیون‌دلاری برای بازسازی و سایر حمایت‌های اقتصادی به سوریه هموار شود. منابع پس از آن به رویترز گفتند که عربستان این پرداخت‌ها را انجام داده است. 

درداری به رویترز گفت که این پرداخت، بانک جهانی را قادر می‌سازد از طریق «انجمن توسعه بین‌المللی» (IDA) که به کشورهای کم‌درآمد کمک مالی می‌کند، از سوریه حمایت کند. 

او افزود: «این یک موضوع کلیدی برای مذاکره سوریه با بانک جهانی است. همچنین، «حقوق ویژه برداشت» (SDRs) در صندوق بین‌المللی پول نیز موضوع مهم دیگری است. علاوه بر این، کمک‌های سیاستی و فنی که بانک و صندوق می‌توانند به سوریه ارائه دهند نیز حائز اهمیت است.» 

از زمانی که بشار اسد، رهبر پیشین سوریه، پس از نزدیک به ۱۴ سال جنگ داخلی سال گذشته سرنگون شد، جانشینان او از جامعه بین‌المللی خواسته‌اند تا تحریم‌های اعمال‌شده در دوران حکومت او را لغو کنند. 

با این حال، اکثر این تحریم‌ها همچنان پابرجا هستند و آمریکا و سایر کشورهای غربی می‌گویند مقامات جدید هنوز باید تعهد خود به حکومتی صلح‌آمیز و فراگیر را نشان دهند. 

سوریه ۵۶۳ میلیون دلار «حقوق ویژه برداشت» (SDRs) در صندوق بین‌المللی پول دارد، اما استفاده از این منابع نیازمند تأیید اعضایی است که ۸۵٪ از کل آرا را در اختیار دارند. این امر به آمریکا که ۱۶.۵٪ آرا دارد، حق وتوی مؤثری می‌دهد. 

اوایل آوریل خبرگزاری رویترز خبر داد که وزیر دارایی، رئیس بانک مرکزی و وزیر خارجه سوریه برنامه‌ریزی کرده‌اند که در نشست‌های بهاری هفته آینده شرکت کنند. 

این اولین حضور یک هیئت بلندپایه دولت سوریه در این نشست‌ها در حداقل دو دهه اخیر و همچنین اولین سفر مقامات ارشد جدید سوریه به آمریکا پس از سقوط اسد خواهد بود. 

رویترز ماه گذشته نیز گزارش داد که واشنگتن فهرستی از شرایط را به سوریه ارائه کرده که در صورت تحقق، ممکن است به کاهش برخی تحریم‌ها بینجامد. درداری گفت که تحریم‌ها همچنان «مانع بزرگی» در مسیر رشد سوریه هستند. 

او گفت: «سوریه به ده‌ها میلیارد دلار سرمایه‌گذاری و کمک‌های فنی و غیره نیاز دارد، و این امر تحت چنین تحریم‌های سنگینی ممکن نیست. حتی تعلیق تحریم‌ها نیز کافی نخواهد بود. اگر من یک سرمایه‌گذار باشم و بخواهم ۱۰۰ میلیون دلار در یک نیروگاه برق سرمایه‌گذاری کنم، نمی‌توانم ریسک بازگشت تحریم‌ها در سال آینده را بپذیرم. بنابراین، تحریم‌ها باید به طور جامع لغو شوند.» 

درداری گفت که برنامه توسعه سازمان ملل (UNDP) معافیتی از تحریم‌ها از سوی خزانه‌داری آمریکا دریافت کرده که تا ۵۰ میلیون دلار برای تعمیر نیروگاه «دیر علی» در جنوب دمشق بسیج کند. 

سه منبع مطلع به رویترز گفتند که بانک جهانی در حال بررسی صدها میلیون دلار کمک بلاعوض برای بهبود شبکه برق سوریه و حمایت از بخش عمومی است. 

عبدالقادر حصریه، رئیس بانک مرکزی سوریه، به رویترز گفت که کشورش می‌خواهد با استانداردهای مالی جهانی سازگار باشد، اما تحریم‌ها همچنان «مانع پیشرفت اقتصاد هستند». 

او گفت: «ما می‌خواهیم بخشی از نظام مالی بین‌المللی باشیم و امیدواریم جامعه بین‌المللی به ما کمک کند تا موانع این ادغام را برداریم.»