حسن فضلالله، نماینده پارلمان حزبالله، روز پنجشنبه اعلام کرد که این گروه همسو با ایران آماده است تا با دولت لبنان درباره یک استراتژی دفاعی ملی وارد گفتگو شود، با تمرکز بر تضمین خروج نیروهای اسرائیلی از خاک لبنان.
سه منبع سیاسی لبنانی به رویترز گفتند، جوزف عون، رئیسجمهور قرار است مذاکراتی را با حزبالله درباره زرادخانه تسلیحاتی این گروه آغاز کند. عون که مورد حمایت آمریکاست در ژانویه هنگام به قدرت رسیدن قول داده بود انحصار دولتی بر کنترل تسلیحات را برقرار کند.
حزبالله، یکی از مسلحترین گروههای غیردولتی جهان، پس از درگیریهای سال ۲۰۲۴ با اسرائیل که به دنبال جنگ غزه آغاز شد، به شدت تضعیف شده است.
این گروه متحمل خسارات سنگینی از جمله کشته شدن رهبران ارشد و هزاران نفر از جنگجویانش شد. این ضربه زمانی تشدید شد که متحدش، بشار اسد، در سوریه از قدرت سرنگون شد و خطوط تأمین این گروه از ایران قطع گردید.
فضلالله در یک سخنرانی تلویزیونی گفت: «ما آمادگی خود را برای گفتگو به منظور یافتن یک استراتژی دفاعی برای لبنان اعلام کردهایم.»
او اظهار داشت که هر گفتگوی معناداری باید بر مقابله با «تجاوزات» اسرائیل و خروج نیروهای اسرائیلی از جنوب لبنان متمرکز باشد.
وی افزود: «ما در تماس مداوم با رئیسجمهور عون هستیم. هنگامی که او برای گفتگو فراخوان دهد و مبانی ملی برای آن تعیین کند، ما آمادهایم.»
اسرائیل که در جریان جنگ نیروهای زمینی خود را به جنوب لبنان فرستاده بود، تا حد زیادی عقبنشینی کرده است، اگرچه در فوریه تصمیم گرفت پنج موقعیت تپهای را ترک نکند. اسرائیل اعلام کرد که قصد دارد در نهایت این مناطق را به نیروهای لبنانی تحویل دهد، به شرطی که مطمئن شود وضعیت امنیتی اجازه دهد.
یک مقام ارشد حزبالله روز چهارشنبه به رویترز گفت که این گروه آماده است در صورت خروج اسرائیل از جنوب لبنان و توقف حملات نظامیاش، با عون درباره تسلیحات خود وارد گفتگو شود.
زرادخانه حزبالله که پیش از آخرین درگیری با اسرائیل طبق کتاب حقایق جهانی سیا بیش از ۱۵۰,۰۰۰ موشک و راکت تخمین زده شده بود، مدتهاست که موضوعی بحثبرانگیز بوده است.
این گروه استدلال میکند که تسلیحاتش برای بازدارندگی تهدیدات اسرائیل ضروری است.
حزبالله به طور مداوم درخواستهای منتقدانش در لبنان برای خلع سلاح را رد کرده و تسلیحات خود را برای دفاع از کشور حیاتی توصیف کرده است.
فضلالله همچنین گزارشهایی مبنی بر استفاده این گروه از بندر بیروت - که در سال ۲۰۲۰ شاهد یکی از قویترین انفجارهای غیرهستهای تاریخ بود - برای قاچاق سلاح را تکذیب کرد.